| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Učinek rastnih faktorjev iz avtologne trombocitne plazme in antagonistov TGF-ß na proliferacijo in diferenciacijo skeletnomišičnih celic
Robi Kelc, 2015, doctoral dissertation

Abstract: Uvod Regeneracija skeletne mišice po poškodbi je omejena s tvorbo brazgotinskega tkiva, počasnim celjenjem in relativno visoko verjetnostjo ponovitve poškodbe. Terapija, ki temelji na pripravkih avtolognih trombocitnih preparatov (ang. platelet-rich plasma; PRP) je v zadnjem času postala izjemno popularna, predvsem v primeru poškodb sklepnih vezi in mišičnih tetiv. Za zdravljenje mišičnih poškodb se PRP še ne uporablja, poglavitni pomislek je, da med ostalim vsebuje tudi rastni faktor TGF-β, ki je pomemben dejavnik brazgotinjenja v skeletno-mišičnem tkivu. V raziskavi smo želeli prirediti učinek PRP-ja za uporabo na skeletnem mišičju. Učinek rastnega faktorja TGF-β smo zavirali z njegovim zaviralcem s ciljem izločitve potencialno neželenega učinka v procesu mišične regeneracije. Materiali in metode Zaradi pomanjkanja znanstvenih temeljev o terapiji z avtologno trombocitno plazmo smo zasnovali predklinično raziskavo, v kateri smo uporabili humano, CD56-pozitivno mioblastno celično linijo. Po dodajanju PRP-ja, dekorina (zaviralca TGF-β) in njune kombinacije v gojilni medij smo preučevali stopnjo proliferacije mioblastov, njihove metabolne aktivnosti, profil izražanja fibrotičnih citokinov in ekspresijo miogenih regulatornih faktorjev. Z uporabo slikovne pretočne citometrije smo analizirali razmerje med hibernirajočimi, aktiviranimi in diferencirajočimi mioblasti ter rezultate primerjali med posameznimi skupinami. Dodatno smo opravili še vizualno analizo izražanja dezmina z uporabo visoko ločljivega konfokalnega mikroskopa ter ugotavljali stopnjo formacije več jedrnih miotubulov. Rezultati Ugotovili smo, da pride v mioblastnih celičnih kulturah pod vplivom PRP-ja do značilnega znižanja izražanja fibrotičnih citokinov, povečanja stopnje proliferacije in viabilnosti celic. Obenem pride prav tako do povečane ekspresije miogenih regulatornih faktorjev, kar pripomore k pomembnemu pomiku v miogeni diferenciaciji mioblastov. V kombinaciji PRP-ja z dekorinom smo zaznali pomembne dodatne sinergistične učinke. Razprava Izsledki raziskave dokazujejo, da PRP ne samo potencialno znižuje brazgotinjenje, temveč tudi pripomore k učinkovitejši mišični regeneraciji, še posebej v kombinaciji z zaviralcem TGF-β.
Keywords: Mišične poškodbe, brazgotinjenje, avtologna trombocitna plazma, rastni faktorji, dekorin, miostatin, TGF-beta
Published: 05.07.2016; Views: 681; Downloads: 102
.pdf Full text (8,10 MB)

2.
Zdravljenje s trombocitno plazmo pri pacientu z artrozo kolena
Domen Lorenčič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Artroza je degenerativna bolezen sklepa, ki povzroča obrabo hrustanca z možno hudo kronično bolečino in omejeno funkcijo sklepa. Zraven operativnega zdravljenja obrabe hrustanca se je v zadnjih letih začela uporabljati nova alternativna metoda. Zdravljenje s trombocitno plazmo oz. plazmo obogateno s trombociti je s svojim minimalno invazivnim pristopom in uporabo lastne krvi v namene zdravljenja vedno bolj privlačna. Raziskovalne metode: Uporabili smo kvantitativno metodo raziskovanja, kjer smo z vprašalnikom, sestavljenim po konceptualnem modelu Virginije Henderson, obravnavali pacienta s poškodbo meniskusa. Na podlagi sistematično zbranih in kasneje analiziranih podatkov smo izdelali načrt zdravstvene nege. Pri zbiranju in urejanju podatkov nam je bil v pomoč urejevalnik besedil Microsoft Word. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da se kakovost življenja pri pacientih z artrozo kolena zmanjša. V študiji primera so bile ugotovljene težave pri osnovni življenjski aktivnosti gibanje in ustrezna lega, h kateri spada tudi bolečina. Po zdravljenju s trombocitno plazmo se je zdravstveno stanje izboljšalo. Bolečina, ki je pacienta ovirala, se je zmanjšala, gibanje kolenskega sklepa pa se je povečalo in s tem tudi zadovoljstvo pacienta. Diskusija in zaključek: Prikazali smo pozitiven učinek zdravljenja s pomočjo plazme obogateno v obliki zmanjšane bolečine in povečane fizične aktivnosti pacienta.
Keywords: Artroza, zdravljenje, trombocitna plazma, plazma obogatena s trombociti, zdravstvena nega, model Virginije Henderson, medicinska sestra.
Published: 10.10.2017; Views: 797; Downloads: 126
.pdf Full text (907,30 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica