| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
KAZNIVA DEJANJA NA LADJI
Sara Mernik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Problematika kaznivih dejanj na ladji sega globoko v preteklost. Skozi zgodovino se je mednarodno pomorsko pravo razvijalo in dosegalo velike spremembe. Na tem področju je temelji pravni akt Konvencija ZN o pomorskem mednarodnem pravu, ki je tudi osrednji temelj te diplomske naloge. Konvencija obsega široko problematiko mednarodne pomorske plovbe, med drugim pa ureja tudi kazniva dejanja na ladji. Kot taka so opredeljena dejanja piratstva, prepovedane trgovine s sužnji, dejanja nedovoljenega radijskega ali televizijskega oddajanja in trgovina s prepovedanimi drogami. Izpostavila sem tudi problematiko mednarodnega terorizma na morju, ki ga ne moremo enačiti s piratstvom. Mednarodni pomorski terorizem pa je bil povod za nastanek Konvencije za preprečevanje nezakonitih dejanj zoper varnost pomorske plovbe, ki nekoliko podrobneje opredeljuje kazniva dejanja oboroženega ropanja ladij. Ta Konvencija pa se razlikuje od Konvencije o pomorskem mednarodnem pravu tudi po tem, da zanjo ne velja univerzalna jurisdikcija, ki velja za Konvencijo o pomorskem mednarodnem pravu. Prav tako se konvenciji razlikujeta po kraju, kjer je lahko izvršeno kaznivo dejanje. Za obstoj konvencij gredo zasluge Organizaciji Združenih Narodov, ki je na tem področju gonilna sila in skupna točka pri pogajanjih med državami. K lažjemu delu in urejanju celotnega pomorskega prava pa pripomoreta tudi Mednarodna pomorska organizacija in Mednarodni tribunal za pravo morja.
Keywords: mednarodno pomorsko pravo, Konvencija ZN o pomorskem mednarodnem pravu, piratstvo, trgovina s sužnji, nedovoljeno radijsko ali televizijsko oddajanje, trgovina z drogami, mednarodni pomorski terorizem
Published: 22.04.2016; Views: 1060; Downloads: 151
.pdf Full text (498,83 KB)

2.
Preprodaja prepovedanih drog v Sloveniji
Dragan Erbida, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili podrobnejši potek ilegalne trgovine s prepovedanimi drogami v Sloveniji. Opisali smo pomen in vlogo organiziranega kriminala in ljudi, ki delujejo v tej nezakoniti dejavnosti. Organizirani kriminal sodi med najnevarnejšo obliko kriminalitete, saj je zaradi narave svojega delovanja vse težje preganjan, nemalokrat tudi zato, ker deluje v »sivem polju« oziroma na robu dovoljenega. Organizirani kriminal zajema večje število posameznikov, ki delujejo v hierarhičnih strukturah, kar kaže na podjetniško organiziranost. Pridobitev čim večjega dobička in nadzor organizacije pa sta glavna cilja nezakonitega delovanja. Ključne dejavnosti organizirane kriminalitete zajemajo predvsem trgovino s prepovedanimi drogami. Kriminalne skupine z namenom zaslužka vse večjih količin denarja uporabljajo različne metode tihotapljenja prepovedanih drog po vsem svetu, pri tem pa so vse naprednejše in agresivnejše. Slovenija se je s svojim ekonomskim sistemom in z osamosvojitvijo znašla v položaju, ko je postala izredno ranljiva pri delovanju teh kriminalnih združb. S svojim geografskim položajem na križišču transkontinentalnih poti predstavlja vlogo ene od najpomembnejših tranzitnih držav. Tihotapljenja v Slovenijo in na Zahod potekajo po tako imenovani »balkanski poti«, ki pelje skozi Slovenijo in predstavlja ključno pot tihotapcev v tem delu sveta. V Sloveniji je predvsem policija tisti represivni organ, ki se najintenzivnejše operativno ukvarja z odkrivanjem tihotapljenja in preprečevanja preprodajanja prepovedanih drog. Nalogi policije sta identifikacija in razbitje ključnih organizacij preprodajalcev s poudarkom na preprečevanju dobave različnih prepovedanih drog odjemalcem. Policijska aktivnost je zato usmerjena v odkrivanje mrež preprodajalcev in tihotapcev prepovedanih drog.
Keywords: droge, prepovedane droge, trgovina z drogami, Slovenija, diplomske naloge
Published: 15.01.2016; Views: 2006; Downloads: 273
.pdf Full text (1,23 MB)

3.
Slovenija - oaza za narkomafijo? : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Bojan Iršič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena klasifikacija prepovedanih drog, vpliv prepovedanih drog na ostali kriminal in povezava prepovedanih drog z mednarodnim organiziranim kriminalom ter financiranjem terorizma, s čimer se izraža mednarodni problem v sodobni družbi. Skozi razširjenost drog in njihovo dostopnost v Sloveniji, geografsko pomembnost Slovenije za balkansko pot tihotapljenja prepovedanih drog in povezavo s kokainskimi karteli v Južni Ameriki, je predstavljeno, da so prepovedane droge kompleksni družbeni problem, kar zahteva celovito, uravnoteženo in medresorsko obravnavo. Predstavljena je normativna ureditev področja prepovedanih drog v Sloveniji, sodna praksa v Sloveniji in primerjava nemške zakonodaje na področju prepovedanih drog, predvsem med ločitvijo prekrška in kaznivega dejanja. Prav tako sta predstavljeni obvezna izključitev nezakonito pridobljenega dokaza v Sloveniji in sodna praksa ameriškega pravosodja, ki tehta med težo kaznivega dejanja in nezakonito pridobljenim dokazom. V diplomskem delu so našteti ukrepi policije za zmanjšanje ponudbe prepovedanih drog, ki so razčlenjeni na klasične in prikrite preiskovalne ukrepe. V nadaljevanju so predstavljene posledice neskladja zakonodaje posameznih držav pri skupnem boju proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu, s konkretnima primeroma zakoncev Karner in Balkanskega bojevnika. Izpostavljenih je več problemov, in sicer, kako s tako visokimi pravnimi standardi odkriti mednarodno kriminalno združbo, birokratske ovire, neskladje med zakoni posameznih držav, pravnimi standardi in pravila izročanja osumljencev. Predstavljena je dobra policijska praksa s primeroma skupine LAS in skupino za preiskavo kaznivih dejanj, povezanih z ulično preprodajo prepovedanih drog Policijske uprave Murska Sobota, katerih rezultate menedžerji slovenske policije premalo oz. ne upoštevajo in s tem zavirajo razvitost, fleksibilnost in prilaganje slovenske policije trenutnim trendom kriminala v Sloveniji. Ker so organi pregona omejeni na določila v zakonih, spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, kriminalne združbe in njeni člani pa niso, je v boju proti prometu s prepovedanimi drogami pomembna taktika in metodika, tesno čezmejno sodelovanje z usklajeno zakonodajo, ki temelji na enakih pravnih standardih, tako da se ta korak prednosti kriminalnih združb zmanjša.
Keywords: droge, prepovedane droge, trgovina z drogami, organizirana kriminaliteta, preiskovanje, odkrivanje, preprečevanje, policija, policijsko delo, diplomske naloge
Published: 06.06.2013; Views: 1057; Downloads: 345
.pdf Full text (615,37 KB)

4.
Problematika drog v Afganistanu : magistrsko delo
Dragan Marić, 2013, master's thesis

Abstract: POVZETEK V magisterski nalogi sem preučeval problematiko drog v Afganistanu. Afganistan je zaradi skorajda neprekinjenih vojn v zadnjih 30 letih in posledično neurejenih varnostnih ter družbenih razmer postal glavni dobavitelj opija in heroina na svetovnem trgu. Večina heroina je preko sosednjih držav, kot so Iran, Pakistan ter države centralne Azije, namenjena v Evropo. Glavno vlogo pri proizvajanju in trgovanju s heroinom imajo mednarodne kriminalne združbe in lokalni akterji v Afganistanu. To so predvsem war lords in razne uporniške skupine s talibani na čelu, ki izkoriščajo slab položaj kmetov, ki pogosto vidijo v gojenju maka edini možni zaslužek za preživetje. Ugotavljam, da kljub prizadevanjem afganistanske vlade in mednarodnih sil ISAF pridobivanje drog in trgovina z njimi v Afganistanu še vedno cvetita. Tega dejstva ne preprečuje niti povečan nadzor nad mejnimi območji tako s strani Irana in Pakistana kot s strani Natovih sil ter afganistanske policije ANP ter vojske ANA. Čeprav so uporniki in war lords tesno povezani s pridobivanjem drog ter s trgovino z drogami, boj proti trgovini z drogami trenutno ni glavna prioriteta mednarodnih sil ter afganistanske vlade, saj želijo v prvi vrsti doseči cilj, za katerega se borijo že več kot deset let, to pa je doseči stabilno stanje v državi in vzpostavitev učinkovitega državnega aparata, ki ga trenutno v veliki meri prežema korupcija. Za učinkovit boj proti ilegalnim drogam bo treba torej poleg miru vzpostaviti boljši nadzor v vseh delih države, na mejnih prehodih, zagotoviti alternativo kmetom, da se bodo usmerili v gojenje drugih rastlin, ali pa jim priskrbeti zaposlitev izven kmetijske dejavnosti, spopasti se bo treba s korupcijo v državnih organih, ne nazadnje pa tudi vzpostaviti rehabilitacijske centre po državi, ki bodo pomagali lokalnim odvisnikom od drog.
Keywords: organizirana kriminaliteta, droge, trgovina z drogami, Afganistan, raziskave, magistrska dela
Published: 15.04.2013; Views: 1405; Downloads: 107
.pdf Full text (5,11 MB)

5.
Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica