| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Mehki logični sistem za vodenje sončne elektrarne in baterijskega hranilnika : diplomsko delo
Jaša Jus, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje trgovanje na trgu z električno energijo. Na podlagi tega je zasnovan sistem vodenja sončne elektrarne in baterijskega hranilnika, ki je zasnovan s pravili mehke logike. Sistem je nato preizkušen v programskem okolju Matlab in Simulink, kjer preverimo učinkovitost sistema. Na koncu diplomskega dela sledi še finančna analiza investicije celotnega sistema.
Keywords: mehki logični sistem, sistem vodenja, trgovanje, trg z električno energijo, baterijski hranilnik, sončna elektrarna
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 629; Downloads: 133
.pdf Full text (3,55 MB)

2.
Analiza in simulacije fotonapetostnega sistema električne samooskrbe med delovanjem : diplomsko delo
Nik Senekovič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Delo se osredotoča na delovanje sistema samooskrbe z električno energijo s pomočjo fotonapetostnega sistema in baterijskega hranilnika, katerega delovanje smo najprej analizirani in predstavili. Kasneje smo podatke porabe objekta in proizvodnje sončne elektrarne uporabili za izdelavo simulacije, pri kateri smo uporabili dva različna modela za analizo pretokov električne energije v sistemu. Ugotovili smo, da dejanska samooskrba z obstoječim sistemom ni mogoča, vendar se ob primerni strategiji rabe pridobljene električne energije s fotonapetostnim sistemom lahko poraba elektrike bistveno zmanjša, medtem ko lahko z uporabo baterije zmanjšamo tudi konično moč odjema.
Keywords: samooskrba z električno energijo, fotonapetostni sistem, baterijski hranilnik, simulacije, analiza
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 517; Downloads: 51
.pdf Full text (3,50 MB)

3.
Enodružinska hiša s sončno elektrarno za samooskrbo z električno energijo
Dajana Korošec, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo predstavlja ovrednotenje enodružinske hiše s sončno elektrarno za samooskrbo z električno energijo.predstavljeni so električni porabniki v enodružinski hiši. Izpostavili smo kuhinjo, dnevno sobo, kopalnico in otroško sobo. Posebej smo obravnavali tehnični prostor, kjer najdemo pralni stroj sušilni stroj in toplotno črpalko. Naredili smo tudi izračun električnih sijalk, ki za delovanje porabljajo električno energijo po posameznih prostorih in izračun porabe električne energije gospodinjskih aparatov. V zadnjem delu diplomske naloge smo naredili simulacijski izračun med proizvodnjo električne energije iz sončne elektrarne in odjemom električne energije gospodinjstva. S tem smo prikazali razlike med merjeno in izračunano vrednostjo odjema električne energije za potrebe gospodinjstva.
Keywords: električna poraba, enodružinska hiša, sončna elektrarna, samooskrba z električno energijo
Published in DKUM: 21.12.2020; Views: 1851; Downloads: 319
.pdf Full text (5,17 MB)

4.
Vloga gospodinjstev pri izravnavi neravnotežij na trgu električne energije
Boris Šajnović, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga oblikuje poslovni model, ki nima vpliva na življenjsko udobje v gospodinjstvu, pa vendar v komunikaciji z gospodinjstvi dobavlja električno energijo v času, ko je ta najcenejša z namenom odpravljanaj neravnovesij na trgu z električno energijo in doseganja boljših finančnih učinkov vsem vključenim stranem. Za doseganje tovrstnega trajnostnega poslovnega modela smo naredili opis strojne in programske opreme. V magistrski nalogi smo določili, koliko moči in električne energije mora imeti član bilančne skupine na voljo za prodajo, da bi bilo podjetje na meji dobičkonosnosti. Izračunali smo finančno opravičenost naložbe obema stranema. V nalogi je opredeljen smisel takšnega poslovnega sistema.
Keywords: gospodinjstva, električna energija, upravljanje, trg z električno energijo, strategija
Published in DKUM: 24.10.2017; Views: 1046; Downloads: 128
.pdf Full text (2,63 MB)

5.
Avtonomni sistem za oskrbo toplotne črpalke z električno energijo
Klemen Žveglič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so narejeni izračuni toplotnih izgub slabše izolirane stanovanjske hiše, na podlagi katerih je izbrana primerna toplotna črpalka. Poleg tega je predstavljeno tudi njeno delovanje. Na podlagi potrebne električne energije za ogrevanje s toplotno črpalko je v delu predstavljena samooskrba z električno energijo, proizvedeno s hidroelektrarno, in prikazano njeno dimenzioniranje. Na koncu je izveden ekonomski izračun investicije v ogrevanje s toplotno črpalko in samooskrbo z električno energijo, proizvedeno s hidroelektrarno.
Keywords: toplotne izgube, toplotna črpalka, hidroelektrarna, samooskrba z električno energijo
Published in DKUM: 22.09.2017; Views: 1393; Downloads: 183
.pdf Full text (2,79 MB)

6.
KAKOVOST ELEKTRIČNE ENERGIJE PRI PORABNIKIH IN VPLIVI NA STROŠKE ZA ELEKTRIČNO ENERGIJO
Aleš Horvatič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so zajete meritve kakovosti električne energije pri porabnikih na merilnem mestu transformatorske postaje (TP) Hotela Radin. Meritve so bile izvedene z instrumentom francoskega proizvajalca CHAVIN AROUX Power & Quality Analyzer C.A 8334B. Sama meritev je potekala 7 dni, in sicer po standardu SIST EN 50160, ki je prav tako zajet v diplomskem delu. Na osnovi meritev je opravljena primerjava rezultatov ter analiza vpliva parametrov NN omrežja na ceno električne energije, podane so možnosti za znižanje stroškov ter analiza prihrankov.
Keywords: električna energija, kakovost električne energije, meritve električne energije, stroški za električno energijo, standard SIST EN 50160
Published in DKUM: 04.07.2016; Views: 1446; Downloads: 227
.pdf Full text (3,33 MB)

7.
Žled 2014 v občini Loška dolina in oskrba gospodinjstev z električno energijo : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Katja Tavzelj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo preučevali, kot posledico žledoloma, popoln električni mrk v 1302 gospodinjstvih, oziroma reševanje nastale situacije v občini Loška dolina. Vsebino diplomskega dela bomo razdelili na teoretični in empirični del. V prvem oziroma teoretičnem delu bomo z namenom lažjega razumevanja diplomskega dela opredelili osnovne pojme. Z namenom lažje umestitve problema v širši koncept bomo naredili deskriptivni pregled ter analizo primarnih in potencialno sekundarnih virov, tako slovenskih kot tujih. Istočasno bomo v tem sklopu predstavili vrste nesreč in potencialnih groženj državi, obstoječo zakonodajo na tem področju, teorijo nacionalne varnosti ter obči načrt kriznega reševanja ob naravnih nesrečah. Predstavili bomo tudi organizacijo in delovanje Civilne zaščite, Slovenskega gasilstva ter Slovenske vojske, saj so v tovrstnih situacijah prisotne in zadolžene za reševanje, prav tako bomo predstavili občino in njeno delovanje. Pri pripravi empiričnega dela bomo uporabili ne eksperimentalno raziskovanje, metoda dela bo terenska študija. S pomočjo lastnih izkušenj, usmerjenih intervjujev predstavnikov različnih služb, ki so sodelovale pri sanaciji, bomo preverili hipoteze in na podlagi skupnih ugotovitev oblikovali povzetek ter predloge za izboljšavo sodelovanja in reševanja ob morebitni ponovni tovrstni situaciji.
Keywords: naravne nesreče, žled, oskrba z električno energijo, krizno reševanje, civilna zaščita, diplomske naloge
Published in DKUM: 02.06.2016; Views: 1486; Downloads: 148
.pdf Full text (263,31 KB)

8.
TRGOVANJE Z ELEKTRIČNO ENERGIJO V SLOVENIJI
Vid Slapničar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava trgovanje z električno energijo v Sloveniji, njegove posebnosti in razvoj v letih po liberalizaciji trga. Na začetku so podani razlogi, ki so privedli do sprememb na tem področju in kaj so prednosti novega sistema. Pri energetskem trgu gre za dinamično gospodarsko panogo, saj se zaradi relativno kratkega časa njegovega obstoja še vedno učimo in izboljšujemo celoten sistem. Opisane so vse večje spremembe, ki so se zgodile na slovenskem trgu z električno energijo. Predstavljene so tudi proizvodne enote električne energije ter prenosno in distribucijsko omrežje preko katerih se pretaka električna energija vse do končnih odjemalcev. Posvetili smo se tudi finančnemu toku, ki deluje po povsem drugačnih zakonitostih. V zadnjem delu z informativnim izračunom podajamo še vpogled na trenutno stanje in doseganje ciljev.
Keywords: Trg z električno energijo, proizvodnja električne energije, prenos električne energije, izravnavanje odstopanj
Published in DKUM: 06.11.2015; Views: 3155; Downloads: 540
.pdf Full text (3,66 MB)

9.
NAPAJALNI IN POGONSKI SISTEM SERIJSKEGA HIBRIDNEGA VOZILA - PLATFORMA PROGRAMSKE OPREME ZA UPRAVLJANJE Z ENERGIJO
Mitja Osek, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisana izdelava platforme programske opreme za upravljanje z energijo in močjo v serijskem hibridnem električnem vozilu. Sistem za oskrbo z energijo obsega baterijo, superkondenzator in podaljševalec dosega, možno je tudi regenerativno vračanje energije v primeru zaviranja (generatorski režim delovanja pogonskega motorja). Nadzorni sistem za upravljanje z energijo mora zagotavljati ustrezne krmilne signale posameznim komponentam ter zajemati informacije o njihovem stanju (temperature, toki, napetosti) in režimu delovanja. Zagotovljeno mora biti tudi posredovanje podatkov uporabniku in ostalim komponentam. Komponente so med seboj energetsko povezane prek enosmerne zbiralke, informacijsko pa prek komunikacijskega vodila CAN. Delovanje sistema je predstavljeno in analizirano z uporabo simulacijskih modelov. Krmilni sistem je zasnovan na zmogljivem digitalnem signalnem krmilniku z vso potrebno periferijo za izvedbo projekta.
Keywords: hibridno električno vozilo, upravljanje z energijo, upravljanje z močjo, CAN, nadzorno vodenje, nadzorni sistem, digitalni signalni krmilnik, hranilniki energije
Published in DKUM: 26.02.2015; Views: 1554; Downloads: 147
.pdf Full text (2,09 MB)

10.
VLOGA AGENCIJE ZA SODELOVANJE ENERGETSKIH REGULATORJEV PRI VZPOSTAVITVI NOTRANJEGA ENERGETSKEGA TRGA EU
Nežka Selan, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Energetski trg EU se je v zadnjem desetletju razvijal z veliko hitrostjo. Lizbonska pogodba je v Pogodbo o delovanju Evropske unije vnesla določbe, ki določajo cilje energetske politike. Ti se nanašajo predvsem na izboljšanje učinkovitosti delovanja energetskega trga in zanesljivosti oskrbe z energijo v EU. Tretji zakonodajni sveženj direktiv EU je stopil v veljavo leta 2011, z njim pa je bila ustanovljena Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev. Obstoj nadnacionalnega regulativnega organa se je izkazal za učinkovito rešitev, ki s svojo regulacijo in nadzorom zagotavlja hitrejšo integracijo trga. V Agenciji sodelujejo vse države članice prek svojih predstavnikov iz nacionalnih regulativnih organov. Ker ti nacionalni organi sprejemajo oziroma sodelujejo pri sprejemanju energetske zakonodaje držav članic, lahko odločitve, ki jih Agencija sprejme, učinkovito prenesejo v zakonodajo svojih držav. Sodelovanje teh predstavnikov v odboru regulatorjev omogoča tudi dober pretok informacij »od spodaj«. Predstavniki Agenciji namreč lahko neposredno poročajo o težavah, ki nastajajo glede implementacije energetske zakonodaje EU v nacionalno zakonodajo in o drugih konkretnih težavah, ki se na posameznih trgih teh držav pojavljajo. Agencija lahko na takšna stanja hitro reagira in v sodelovanju s Komisijo sprejme ustrezne ukrepe za rešitev te problematike. Agencija bdi nad izvajanjem evropske zakonodaje in transparentnostjo trga, sodeluje z različnimi organi pri sprejemanju njihovih temeljnih aktov ter v sodelovanju z drugimi institucijami EU sprejema akte in opravlja druge naloge, ki jih te institucije določijo za ključne glede poglobitve integracije energetskega trga. Slednje dosega na takšen način, da podaja mnenja, priporočila in sprejema neobvezujoče smernice. V hitro spreminjajočem se energetskem trgu spremlja stanje na trgu in sodeluje ter spodbuja sodelovanje med nacionalnimi regulativnimi organi in raznimi institucijami EU. Posebej pomembno vlogo ima Agencija prav v zadnjem času. EU si je zadala cilj, da do leta 2014 vzpostavi notranji energetski trg. Kot sem omenila, je ravno Agencija zadolžena za spremljanje stanja na trgu in lahko predlaga ukrepe, ki bi pozitivno vplivali na vzpostavitev notranjega trga. Tudi ko bo EU dosegla popolno vzpostavitev notranjega energetskega trga pa to ne bo pomenilo, da bo postala vloga Agencije na energetskem trgu manj pomembna. Prepričana sem, da bo Agencija z razvojem notranjega trga EU dobivala čedalje pomembnejšo funkcijo. Dobro delovanje energetskega trga je namreč ključ do bolj konkurenčnega in hitro razvijajočega se gospodarstva EU. Vedno bolj zaskrbljujoča so tudi vprašanja povezana z varovanjem okolja. EU v svojih srednje in dolgoročnih strategijah načrtuje intenzivno dekarbonizacijo. Že sedaj smo priča prvim korakom, ki jih skuša EU doseči za bolj okolju prijazen energetski sistem, saj ta nameni veliko nepovratnih sredstev iz svojega proračuna ravno za ta namen. Kljub hitrejšim premikom zadnjega časa na tem področju se spremembe odvijajo prepočasi, da bi lahko dosegli izpolnitve strategij EU. Predvsem Agencija, v sodelovanju z drugimi energetskimi regulatorji, bo morala tukaj najti pot, da se bo EU približevala tem ciljem hitreje. Posledica politike EU je vidna v vsakdanjem življenju. Priča smo namreč množični gradnji objektov z vgrajenimi tehnologijami za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov. Takšne tehnologije za proizvodnjo električne energije so dostopne skoraj vsakomur, kar spodbuja drobljenje energetskega proizvodnega trga. Ravno te spremembe na energetskem trgu so pripeljale do novih problemov glede nadzora. Nadziranje nad včasih monopolno dejavnostjo je bilo mnogo manj zahtevno, kot je to danes. Agencija zato ves čas išče poti, kako bi izboljšala učinkovitost svojega nadzora. Menim, da se bo za ta namen morala še intenzivneje povezati z operaterji prenosnih sistemov, nacionalnim regulativnim organom pa določiti dodatne zadolžitve.
Keywords: Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev, ACER, Evropska unija, notranji trg Evropske unije z električno energijo, notranji trg Evropske unije z zemeljskim plinom, regulativni organi, odbor regulatorjev, odbor za pritožbe, direktor, upravni odbor
Published in DKUM: 06.02.2014; Views: 1786; Downloads: 165
.pdf Full text (454,54 KB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica