| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1320
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Doping in dopinške afere pri teku na smučeh : magistrsko delo
Anita Klemenčič, 2022, master's thesis

Abstract: Doping je v športu prisoten že od nekdaj, saj so ga uporabljali že Indijanci, Arabci, olimpijci v stari Grčiji in rimski gladiatorji. Skozi čas se je doping razvijal in izpopolnjeval, danes pa je prisoten v skoraj vseh športih. Glede na to, da tek na smučeh velja za enega izmed težjih vzdržljivostnih športov, ni presenetljivo, da se doping pojavlja tudi v teku na smučeh. V 70. letih prejšnjega stoletja so se, zaradi nepoštenosti uporabe dopinga in zaradi možnih zdravstvenih posledic, pojavila prva dopinška testiranja in s tem boj proti dopingu. Preko dopinških kontrol so bili odkriti in kaznovani športniki, ki so si pri svojih uspehih pomagali z dopingom. V boj proti dopingu je vključenih vedno več organizacij in z njihovo pomočjo je bilo do danes odkritih že ogromno dopinških primerov, razkrite pa so bile tudi že večje dopinške afere in primeri sistemskega dopinga. V teku na smučeh sta bila poleg posameznih dopinških primerov v zadnjih desetih letih najbolj odmevna primera ruskega sistemskega dopinga in afera Aderlass. Oba primera sta poleg tekačev na smučeh sicer vključevala tudi športnike iz drugih športov. Afera o sistemsko organiziranem dopingu v Rusiji je bila preko žvižgačev odkrita leta 2015, šlo pa je za vključenost in pomoč države pri prikrivanju in manipulaciji z dopinškimi testi, predvsem med domačimi olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014. Afera Aderlass, ki je znana tudi pod imenom Operacija puščanja krvi, pa je v javnost prišla med nordijskim svetovnim prvenstvom leta 2019. Avstrijski tekač na smučeh je bil namreč dan pred tekmo odkrit med transfuzijo krvi, ki spada med prepovedane postopke dopinga. Kasneje se je izkazalo, da omenjeni tekač ni bil edini uporabnik dopinga in da je šlo za sistemski krvni doping, v katerega je bilo vključenih več športnikov iz različnih športov. Problematike dopinga se zavedajo tudi slovenski tekači na smučeh. Poleg moralnega vidika, kot je kršenje protidopinških pravil in posledično kazen, se zavedajo tudi možnih negativnih zdravstvenih posledic. Se pa strinjajo, da so v boju proti dopingu še vedno prisotne rezerve in možne izboljšave.
Keywords: tek na smučeh, ruski sistemski doping, afera Aderlass, magistrska dela
Published in DKUM: 28.11.2022; Views: 133; Downloads: 20
.pdf Full text (1,32 MB)

2.
Trg dela in proces avtomatizacije
Benjamin William Cerkvenik Wraight, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Avtomatizacija predstavlja nov val tehnoloških sprememb, ki se vse pogosteje vpeljujejo v proizvodne procese. V diplomskem delu najprej pregledamo delovanje, odzive na spremembe in posebnosti trga dela. Temu sledi sistematičen pregled teorij tehnološkega napredka iz vidika različnih ekonomskih šol. S pomočjo analize empirične evidence preučujemo učinke avtomatizacijskih tehnologij na trgu dela. Učinke avtomatizacije na proizvodni dejavnik delo lahko opazujemo z več spremenljivkami. V našem delu se osredotočamo na spremembe plač, produktivnosti in zaposlenosti ob vpeljavi ali povišani rabi avtomatizacijskih tehnologij. Prihajamo do ugotovitve, da imajo te tehnologije različne vplive, saj lahko delovno silo neposredno nadomeščajo ali jo dopolnjujejo. Za gospodarstva se izzivi nahajajo v izkoriščanju prednosti in omejevanju morebitnih negativnih lastnosti in posledic avtomatizacijskih tehnologij.
Keywords: trg dela, tehnološki napredek, industrijska revolucija, avtomatizacija, robotizacija
Published in DKUM: 23.11.2022; Views: 104; Downloads: 16
.pdf Full text (1,13 MB)

3.
Verbalno nasilje učencev do zaposlenih v srednjih šolah : magistrsko delo
Arber Avdylaj, 2022, master's thesis

Abstract: Nasilje nad učitelji je velik problem šolstva v današnjem času, o katerem se redko govori. Raziskava projektne skupine Ameriškega združenja psihologov, ki se ukvarja s proučevanjem nasilja nad učitelji, je pokazala, da je 80 % učiteljev poročalo, da so doživeli vsaj eno obliko viktimizacije na delovnem mestu, od tega je bilo 94 % učiteljev viktimiziranih s strani učencev. Namen našega magistrskega dela je ugotoviti, ali so tudi učitelji v Sloveniji izpostavljeni nasilju, natančneje učitelji v srednjih šolah, ter prikazati posledice nasilja nad njimi. Rezultati naše ankete kažejo, da sodelujoči učitelji niso pogosto doživeli verbalnega nasilja s strani učencev, in prav tako nismo zaznali statistično značilnih razlik v doživljanju verbalnega nasilja s strani učencev glede na to, ali so anketirani učitelji zaposleni v majhnih, srednje velikih ali velikih srednjih šolah. Učitelji z daljšo delovno dobo se bolj strinjajo s trditvijo, da doživljajo verbalno nasilje s strani učencev, kot zaposleni s krajšo delovno dobo. Izhajajoč iz rezultatov, spol učiteljev ni povezan z doživljanjem verbalnega nasilja s strani učencev. Pomembna ugotovitev naše raziskave je bila, da obstaja statistično značilna povezava med doživljanjem verbalnega nasilja in negativno čustveno naravnanostjo učiteljev. Pri obravnavi te zaskrbljujoče tematike, ki je pomembna tako za vpletene kot za družbo kot celoto, je izrednega pomena, da ravnamo preventivno: šolskemu osebju se naj zagotovi usposabljanja za poklicni razvoj in preventivne programe, s pomočjo katerih lažje prepoznavajo lastnosti učencev, ki bi utegnili razviti agresivno vedenje. Učitelji se naučijo opredeliti nasilno vedenje in se seznanijo z načini, kako se ustrezno odzivati ob nasilnih dejanjih učencev. Predlagamo več raziskav, ki bi se posvetile učiteljevemu dojemanju nasilja in spoprijemanju z nasiljem, ki se izvaja nad njimi.
Keywords: učitelji, učenci, nasilje, verbalno nasilje, magistrska dela
Published in DKUM: 11.11.2022; Views: 356; Downloads: 79
.pdf Full text (1,39 MB)

4.
Organizacija dela v organizacijah v času covida
Nastja Vozlič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Organizacija je sistem ljudi, virov in sredstev, ki dosegajo želene cilje dela in poslovanja. Za uspešno organiziranje in poslovanje podjetja je potrebna ustrezna organizacija dela, ki je način, kako so naloge razdeljene med posameznike v organizaciji in načini, na katere se te nato usklajujejo, da dosežejo končni izdelek ali storitev. V zadnjih letih se srečujemo s svetovno nalezljivo boleznijo, ki se imenuje epidemija Covid-19, ki je močno vplivala na organizacije in njihovo organizacijo dela. Veliko podjetij je bilo primoranih ustaviti svojo organizacijo, nekateri pa so delali od doma, kar je imelo svoje prednosti in slabosti. Na štajerskem območju sta dve podjetji, ki imata povsem različno dejavnost in s tem tudi organizacijo dela. Prvo podjetje se ukvarja z maloprodajo živil, tehnike in tekstila. Drugo podjetje se ukvarja z gostinstvom. Z namenom proučevanja vpliva epidemije Covid-19 na posamezno organizacijo smo s pomočjo intervjuja ugotovili, kako lahko svetovna bolezen spremeni celotno organizacijo dela. V raziskavi smo dobili vpogled, kakšna je bila organizacija dela pred izbruhom epidemije ter kakšna je sedaj. V času epidemije je podjetje Jagros, d. o. o., lahko vseskozi poslovalo in uspešno rastlo, medtem ko je podjetje PK Trade, d. o. o., moralo več mesecev biti doma in zaprti svojo gostilno, kar je imelo negativni vpliv na njihovo poslovanje. S predlogi smo temeljili predvsem na izboljšanju celotne organizacije in njihove organizacije dela in s tem uspešnosti podjetja.
Keywords: Epidemija Covid-19, organizacija dela, organizacija, gostinstvo, maloprodaja.
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 96; Downloads: 24
.pdf Full text (1,15 MB)

5.
Vpliv digitalizacije na trg dela in s tem na management človeških virov
Sergeja Kolar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Nenehni napredek v tehnologiji in digitalizacija konstantno spreminjata način delovanja celotnega sveta, zato smo se konstantno primorani prilagajati vsem spremembam, ki nam jih prinaša tehnološki napredek, tako z vidika posameznikov, poslovnega sveta kot posledično tudi z vidika managementa človeških virov. Digitalizacija in industrija 4.0 sta s seboj prinesli ogromno pozitivnih sprememb, kot so večja produktivnost, razbremenjevanje zaposlenih, časovna učinkovitost, zmanjševanje stroškov in številne druge koristi, vendar sočasno predstavljata tudi številne težave in skrbi, zlasti s strani zaposlenih. Kakšen vpliv bo imela digitalizacija na trg dela? Ali bosta avtomatizacija in z njo povezana umetna inteligenca zamenjali človeški par rok ter vodili v tehnološko brezposelnost? Ali bomo brez ustrezne stopnje digitalnih kompetenc sploh lahko prišli do poklica? Kakšni bodo poklici v prihodnosti? Ali nove, fleksibilnejše oblike dela vodijo v izkoriščanje delovne sile? Kako bo s starejšimi zaposlenimi? To je le peščica vprašanj, ki jih je s seboj prinesla digitalizacija. Ne glede na to, ali so nam spremembe, ki jih je s seboj prinesla digitalizacija, všeč ali ne, se jim ne moremo izogniti. Skozi diplomsko delo smo predstavili digitalizacijo in industrijo 4.0 ter njun vpliv na management človeških virov in trg dela. Poglobili smo se v njun vpliv na poklice, oblike dela, potrebne kompetence in načine usposabljanja. Naše diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega dela in študije primera. V sklepu smo s pomočjo predelane literature zapisali naše ugotovitve in podali lastno mnenje glede obravnavane teme.
Keywords: digitalizacija, industrija 4.0, management človeških virov, e-HRM, trg dela, digitalne kompetence, usposabljanje, študija primera
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 150; Downloads: 53
.pdf Full text (2,08 MB)

6.
Petstavčne glasbene stvaritve za klarinet
Petra Brglez, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V prvem, teoretičnem delu je predstavljen razvoj klarineta ter komorni sestavi, v katerih klarinet najpogosteje sodeluje. Nato so na podlagi lastne raziskave predstavljena dela s petimi stavki za klarinet in najpogostejši instrumentalni sestavi s klarinetom, vključena pa so tudi dela za manj običajne zasedbe s klarinetom. Sledi podrobna oblikovna in primerjalna analiza treh izbranih skladb za klarinet, ki so v drugem, praktičnem delu izvedene v obliki magistrskega nastopa. Na koncu magistrskega dela je tudi pregleden seznam vseh predstavljenih petstavčnih skladb ter povezava do aktualne spletne strani, ki je namenjena nadaljnji raziskavi, dodajanju novih skladb in lažjemu dostopu do slušnih posnetkov in notnega gradiva za vse, ki bi jih to utegnilo zanimati.
Keywords: klarinet, skladatelji, petstavčna glasbena dela
Published in DKUM: 14.10.2022; Views: 96; Downloads: 21
.pdf Full text (2,69 MB)

7.
Analiza dela od doma : magistrsko delo
Sandra Jevtović, 2022, master's thesis

Abstract: Delo od doma je koncept, kjer lahko zaposleni opravlja svoje zadolžitve z uporabo sredstev in opreme, ki jih priskrbi in odobri podjetje in omogoča zaposlenemu fleksibilen delovni čas ter je v pomoč pri zagotavljanju ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem zaposlenega. Lahko bi rekli, da je delo od doma sodoben pristop k delu, ki je omogočeno preko interneta in mobilnosti, kjer se delo lahko opravlja ne glede na fizično lokacijo. Ravno zaradi tega se danes večina delodajalcev odloči, da bodo tovrstno obliko dela ponudili svojim zaposlenim. Z delom od doma so se ljudje srečevali že v preteklosti, vendar pa je zaradi pandemije covida-19 le-ta še toliko bolj v porastu, saj je bilo za zajezitev virusa potrebno ohranjati socialno distanco, zaradi katere so vladni organi za nedoločen čas zaprli šole, delovna mesta, turistične znamenitosti in celo ustavili nekatere javne prevoze. Številna podjetja so sledila državnim predpisom, da zaradi javnega varstva zdravja ljudi svojim zaposlenim odredijo delo od doma. Za potrebe magistrske naloge je bila izvedena raziskava, kjer je bilo ugotovljeno, da je za samoučinkovitost pri delu od doma, potreben zaseben in miren prostor ter ustrezna delovna oprema. Ravno zato je pomembno, da slednje zagotovi delodajalec, ali pa zagotovi tudi najem zunanje pisarne v kolikor zaposleni nima mirnega in zasebnega prostora. Tovrstna oblika dela ima lahko za posameznika in podjetje številne prednosti in slabosti, kar bomo podrobneje predstavili v nadaljevanju.
Keywords: organizacija dela, delo na daljavo, analize, magistrska dela
Published in DKUM: 13.10.2022; Views: 211; Downloads: 66
.pdf Full text (969,44 KB)

8.
Zgodovinski pregled literature na področju informacijske varnosti (1973-2020) : magistrsko delo
Zala Gujtman, 2022, master's thesis

Abstract: Za razvoj znanosti in napredek prakse so pomembne pregledne raziskave, ki omogočajo prikaz razvojnih trendov discipline in identifikacijo aktualnih usmeritev. Pregled literature kaže, da na področju raziskovanja informacijske varnosti primanjkuje preglednih raziskav, ki bi proučevale zgodovinski razvoj discipline in raziskovalne trende. Opaziti je tudi primanjkljaj raziskav, ki bi podajale pregled nad raziskovalno dejavnostjo na področju netehničnih vidikov. Magistrsko delo predstavlja zgodovinski pregled znanstvenoraziskovalne dejavnosti na področju informacijske varnosti med letoma 1973 in 2020 in aktualne raziskovalne tematike v preteklih obdobjih. Z metodo sistematičnega pregleda literature je bila izvedena analiza letne znanstvene produkcije in raziskovalnih trendov, ki jih je mogoče identificirati v vseh prispevkih in tistih, ki so povezani z netehničnimi vidiki informacijske varnosti. V ta namen je bil opravljen pregled besed iz naslovov prispevkov in njihova pojavnost skozi čas, besed iz povzetkov prispevkov, ključnih besed avtorjev in najbolj citiranih prispevkov. Z analizo raziskovalnih trendov je podan natančnejši pregled razvoja discipline ter prevladujočih tehničnih in netehničnih tematskih usmeritev. Rezultati raziskave kažejo, da objave na področju informacijske varnosti iz leta v leto naraščajo, raziskovalni trendi skozi čas pa se v večji meri povezujejo s tehničnimi vidiki. Med aktualne raziskovalne teme sodijo kontrolni sistemi, nevronske mreže, kibernetsko-fizični sistemi, zaznavanje virusov, aditivna proizvodnja, porazdeljen nadzor, generativno nasprotovalno omrežje, varnostna ozaveščenost, varnostna politika, sistem upravljanja in upravljanje s tveganji. Da bi zagotovili ustrezno ravnovesje v multidimenzionalni obravnavi informacijske varnosti, bi se raziskovalci v večji meri morali osredotočati na raziskovanje netehničnih vidikov, kot so upravljanje z varnostnimi politikami, zasebnost, kibernetski napadi in kriminaliteta, upravljanje informacijske varnosti, varnostna kultura, družbeni mediji in izobraževanje oziroma ozaveščanje uporabnikov.
Keywords: informacijska varnost, sistematični pregled literature, raziskovalni trend, zgodovinski razvoj, analize, magistrska dela
Published in DKUM: 12.10.2022; Views: 155; Downloads: 42
.pdf Full text (1,36 MB)

9.
Analiza utemeljenih pritožb nad delom policistov v Republiki Sloveniji med leti [i. e. letoma] 2015 in 2020 : magistrsko delo
Marko Kaluža, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo skuša vsebinsko analizirati vse utemeljene pritožbe zoper delo policistov in njihov potek razrešitve od leta 2015 do leta 2020. Za pridobitev podatkov smo zaprosili Ministrstvo za notranje zadeve, Direktorat za policijo in druge varnostne zadeve, Sektor za pritožbe zoper policijo. Raziskava je obsegala 74 utemeljenih pritožb iz celotnega območja Republike Slovenije. Ugotovili smo, da je pritožbe sestavljalo 108 pritožbenih razlogov. Ugotovili smo, da največ pritožbenih razlogov ni bilo iz komunikacije, ki se kaže v nedostojnem in nekorektnem odnosu, kot smo pričakovali, temveč iz opustitve dejanja ali neukrepanja policistov. Več razlogov kot iz nedostojne komunikacije je bilo tudi iz kategorije prekoračitev oziroma neupravičena ali nesorazmerna uporaba različnih policijskih pooblastil. Nedostojna komunikacija je prednjačila samo pred kategorijo neupravičene ali nesorazmerne uporabe prisilnih sredstev. Tudi nobena od nadaljnjih ugotovitev ni bila skladna s pričakovanji, saj smo pričakovali, da bo večina utemeljenih pritožb (izhajajoč iz postopka v »Zakonu o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol)«, (2013)) obravnavana prvo na pomiritvenih postopkih in nato pred pritožbenim senatom. Pričakovali smo tudi (izhajajoč iz Kaluža, 2018), da bo geografsko največ utemeljenih pritožb na območjih policijskih uprav Ljubljana in Novo mesto. Ugotovljeno je bilo, da se večina pritožb obravnava neposredno na senatu, in da je geografsko največ pritožb na območjih policijskih uprav Ljubljana in Maribor. Ugotovitve o vsebini pritožbenih razlogov kažejo podobnosti z ugotovitvami iz Kaluža (2018), kjer so pričakovanja, povezana z nedostojno komunikacijo, bila enako zavrnjena.
Keywords: policija, policisti, policijska pooblastila, zloraba pooblastila, policijsko delo, pritožbe, pritožbeni postopki, analize, magistrska dela
Published in DKUM: 12.10.2022; Views: 146; Downloads: 34
.pdf Full text (1,02 MB)

10.
Obravnava žrtev nasilja po modelu Barnahus : magistrsko delo
Klavdija Kotnik, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskovali kako poteka obravnava žrtev nasilja po modelu Barnahus v tujini in v Sloveniji in kako s tem preprečujejo sekundarno viktimizacijo otrok. Ko otrok doživi zlorabo prvič, temu dogodku rečemo primarna viktimizacija, sekundarna viktimizacija pa nastane, če mora otrok večkrat ponavljati svojo izpoved različnim osebam in s tem spet podoživlja to travmatično izkušnjo. Z namenom preprečevanja sekundarne viktimizacije otrok in lažjega in hitrejšega ukrepanja ob nasilju/zlorabi se je na Islandiji leta 1998 prvič razvil model Barnahus in se uspešno začel širiti po nordijskih državah in kasneje tudi drugod po Evropi. Model nudi celostno obravnavo otrok na njim prijazen, varen in udoben način in kar je še najpomembnejše, v njej je zaposlen strokovno usposobljen kader, ki vse postopke, ki bi jih otrok drugače moral opraviti na različnih lokacijah, opravi pod isto streho. Na začetku smo na splošno predstavili kaj je nasilje, njegove oblike ter posledice, da smo lahko dobili vpogled v to, kako nasilje/zloraba izgleda in kako zelo škoduje vsakemu posamezniku, še posebej otrokom. Nadaljevali smo z opredelitvijo sekundarne viktimizacije, ki je zelo pomembna za naše raziskovanje, saj se model Barnahus osredotoča ravno na odpravljanje le-te. Sledila je splošna predstavitev modela Barnahus v tujini, torej iz kje izvira, kako se je razvijal, čemu je sploh namenjen itd. Pogledali smo tudi kako se je implementiral v različnih državah v Evropi, natančneje v nordijskih državah in pa v naši sosednji državi Hrvaški. Za konec pa smo predstavili še nedavno odprto Hišo za otroke pri nas v Sloveniji. Izvedli smo intervju z direktorico Hiše in sicer z go. Simono Mikec, ki nam je dala veliko pomembnih in koristnih informacij za magistrsko delo.
Keywords: nasilje, žrtve kaznivih dejanj, žrtve nasilja v družini, obravnava žrtev, model Barnahus, hiša za otroke, magistrska dela
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 231; Downloads: 29
.pdf Full text (1,42 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica