1. Predobdelava studenčne vode za proces reverzne osmozeUrška Ostroško, 2018, undergraduate thesis Abstract: Za pridobivanje pitne vode iz studenčnice se lahko uporablja proces reverzne osmoze. Podzemne vode, kamor po večini uvrščamo studenčne vode, so bogate z raztopljenimi minerali ter posledično vsebujejo veliko kalcijevih in magnezijevih hidrogenkarbonatov, ki povzročajo trdoto vode. V procesih s povišanim tlakom ali temperaturo kot je reverzna osmoza, se skupaj s suspendiranimi delci kot je SiO2 obarjajo ter mašijo membrane. Rešitev tega problema so različni postopki predobdelave, ki problematične snovi odstranijo oziroma dovolj zmanjšajo. V diplomski nalogi smo iskali primerno metodo, da bi čim bolj zmanjšali vsebnost kalcijevih in magnezijevih hidrogenkarbonatov ter silicijevega dioksida, ki je prav tako prisoten v uporabljeni studenčni vodi. Preizkusili smo različne postopke obdelave te vode, pri katerih smo za večjo učinkovitost med samimi postopki višali temperaturo in pH vrednost. Uporabljene metode so bile mehčanje z apnom, koagulacija ter njuna kombinacija. Pri koagulaciji smo uporabili dva koagulanta, in sicer PACl ter Al2(SO4)3. Vzorčeni vodi smo pred in po obdelavi določali: SiO2, celokupno, karbonatno, kalcijevo, magnezijevo in nekarbonatno trdoto; motnost, pH, elektroprevodnost, temperaturo, skupne raztopljene snovi (TDS), železo, zeta potencial ter velikost delcev.
Rezultati so pokazali, da je najučinkovitejša metoda bilo mehčanje z apnom pri temperaturi med 58 °C in 60 °C in pH 10, ki smo ga dosegli z dodatkom NaOH. Precej učinkovita je bila tudi koagulacija s PACl in apnom pri enakem temperaturnem območju. Pri tem se je sicer odstranilo veliko SiO2 vendar precej manj trdote. Keywords: studenčna voda, trdota vode, silicijev dioksid, mehčanje z apnom, koagulacija Published in DKUM: 13.09.2018; Views: 1371; Downloads: 143
Full text (2,74 MB) |
2. UGOTAVLJANJE TRDOTE VODE IN IZLOČANJE VODNEGA KAMNANina Vičar, 2015, master's thesis Abstract: V magistrskem delu smo preučevali problematiko izločanja vodnega kamna iz vode na črpališču v Sp. Ščavnici. Izmerili smo relevantne fizikalno-kemijske parametre. Na podlagi rezultatov meritev smo se odločili za elektromagnetno napravo in permanentni magnet, ki na kristalizacijo vodnega kamna vplivata z magnetnim poljem. Izvedli smo eksperimente pri različnih variantah montaže elektromagneta in pri različnih obtokih vode skozi merilno progo. Dokazali smo, da se brez obdelave iz vode izloča kalcit, medtem ko se aragonit izloča v manjši meri. Po obdelavi z elektromagnetom in permanentnim magnetom pa se delež aragonita poveča. Pri tem zadostuje že par obtokov skozi napravo. Pomembna ugotovitev je, da se po obdelavi kemijska sestava vode in mikrobiološka slika ne spremenita. Keywords: vodni kamen, trdota vode, magnetna obdelava vode, permanentni magnet, elektromagnet, pitna voda Published in DKUM: 04.12.2015; Views: 2904; Downloads: 411
Full text (4,49 MB) |
3. IZBOLJŠANJE PRIPRAVE TEHNOLOŠKE VODE ZA PODJETJE JUBMaša Iršič, 2013, undergraduate thesis Abstract: Namen diplomskega dela je bil poiskati nove možnosti za pripravo tehnološke vode v podjetju JUB. Obstoječi postopek priprave vode obsega kemijsko mehčanje in dezinfekcijo z UV- žarnico. Pri delu smo se osredotočili na znižanje dodatka sredstva za mehčanje vode ter uporabo ionske izmenjave in reverzne osmoze. Preučevali smo učinkovitost dveh ionskih smol, ki bi bili primerni predvsem za znižanje trdote vode (Lewatit TP 207 in Lewatit S 1468), ter membrano iz polietersulfona. V nadaljevanju smo z mehčano vodo pripravili izbrane izdelke podjetja in jih ocenili glede na učinkovitost dispergiranja polnil v vodnih raztopinah. Ocenili smo stroške alternativnih postopkov priprave vode. Ugotovili smo, da bi bila za pripravo tehnološke vode glede na rezultate najbolj primerna kombinacija kemičnega mehčanja z znižanim dodatkom sredstva za mehčanje vode in ionske izmenjave. Keywords: Mehčanje vode, trdota vode, ionska izmenjava, reverzna osmoza, dezinfekcija z UV- žarki. Published in DKUM: 18.09.2013; Views: 3434; Downloads: 355
Full text (3,27 MB) |
4. Tehnologija vod : laboratorijske vajeMarjana Simonič, 2004, other educational material Keywords: analiza vode, tehnologija vod, kemijska analiza, določitev obarvanosti, določitev motnosti, trdota vode, elektroprevodnost, JAR--test, eksperimentalne metode Published in DKUM: 01.06.2012; Views: 2353; Downloads: 139
Link to full text |
5. UČINKI MAGNETNE OBDELAVE PRALNIH VODGregor Temnikar, 2010, undergraduate thesis Abstract: Diplomska naloga obravnava učinke magnetne obdelave pralnih vod pri postopkih nege tekstilij. Obravnava problematiko trdote vode v postopkih nege tekstilij in posledično vpliv in učinkovitost magnetne obdelave pralne vode na primarne in sekundarne parametre kakovosti nege tekstilij. V diplomski nalogi so predstavljene lastnosti uporabljenih materialov ter uporabljeni postopki, metode in naprave. Glavni cilj naloge je bil usmerjen v raziskavo in ovrednotenje učinkov magnetne obdelave pralnih vod v odvisnosti od izbranega postopka nege tekstilije, kakor tudi v vrednotenju odstranjevanja madežev oziroma nečistoč s tkanine. Keywords: Trdota vode, nega tekstilij, magnetna obdelava vode, primarni in sekundarni učinki nege tekstilij, odstranjevanje madežev. Published in DKUM: 11.10.2010; Views: 2519; Downloads: 158
Link to full text |
6. |
7. Problematika vpliva kvalitete vode v mestnem omrežju centralne kurjave v Velenju : diplomsko delo visokostrokovnega študijskega programaJudita Krneža, 1999, undergraduate thesis Keywords: dozacija zaščitnih sredstev, razplinjanje kisika, kvaliteta vode, obtočne vode, pH, karbonati, sulfati, silikati, fosfati, korozija, trdota vode Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 2697; Downloads: 0 |
8. |