| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Določevanje indeksa kakovosti različnih vrst pitnih vod : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Tjaša Slatinek, 2025, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana analiza različnih vrst pitne vode v Sloveniji, pri čemer smo primerjali vzorce iz javnih vodovodov ter dveh domačih vodnih virov. Do sedaj za izbrana zajetja še niso bile izvedene celovite raziskave, ki bi enotno ocenjevale kakovost vode z indeksom kakovosti vode. Cilj diplomskega dela je bil določiti kakovost pitne vode z uporabo fizikalno-kemijskih analiz, mikrobioloških preiskav ter določitvijo vsebnosti per- in polifluoroalkilnih snovi. Fizikalno-kemijske parametre smo določali v vseh vzorcih, med njimi pH, motnost, električno prevodnost, trdoto, celotne raztopljene snovi ter koncentracije kalcija, magnezija in železa. V sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano smo izvedli mikrobiološke analize za potrditev zdravstvene ustreznosti pitne vode. V izbranih vzorcih iz Ljubljane smo analizirali tudi per- in polifluoroalkilne snovi. Končni cilj je predstavljala izračunana vrednost indeksa kakovosti vode po Brownu. Rezultati kažejo, da so fizikalno-kemijski parametri v večini primerov ustrezali zahtevam Uredbe o pitni vodi, izjema je bil vzorec domačega vira po obilnih padavinah, kjer je bila motnost presežena. Mikrobiološke analize so pokazale, da sta bila oba vzorca domačih pitnih vod, Slovenj Gradec in Otiški Vrh, mikrobiološko oporečna, medtem ko so vzorci javnih vodovodov ustrezali zahtevam. Izračunani indeks kakovosti pitne vode je potrdil, da je kakovost vode iz javnih vodovodov izjemno visoka, medtem ko domači viri zahtevajo pogostejši nadzor.
Keywords: pitna voda, indeks kakovosti vode, mikrobiološke analize, trdota vode, parametri kakovosti vode
Published in DKUM: 04.09.2025; Views: 0; Downloads: 17
.pdf Full text (3,02 MB)

2.
Predobdelava studenčne vode za proces reverzne osmoze
Urška Ostroško, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Za pridobivanje pitne vode iz studenčnice se lahko uporablja proces reverzne osmoze. Podzemne vode, kamor po večini uvrščamo studenčne vode, so bogate z raztopljenimi minerali ter posledično vsebujejo veliko kalcijevih in magnezijevih hidrogenkarbonatov, ki povzročajo trdoto vode. V procesih s povišanim tlakom ali temperaturo kot je reverzna osmoza, se skupaj s suspendiranimi delci kot je SiO2 obarjajo ter mašijo membrane. Rešitev tega problema so različni postopki predobdelave, ki problematične snovi odstranijo oziroma dovolj zmanjšajo. V diplomski nalogi smo iskali primerno metodo, da bi čim bolj zmanjšali vsebnost kalcijevih in magnezijevih hidrogenkarbonatov ter silicijevega dioksida, ki je prav tako prisoten v uporabljeni studenčni vodi. Preizkusili smo različne postopke obdelave te vode, pri katerih smo za večjo učinkovitost med samimi postopki višali temperaturo in pH vrednost. Uporabljene metode so bile mehčanje z apnom, koagulacija ter njuna kombinacija. Pri koagulaciji smo uporabili dva koagulanta, in sicer PACl ter Al2(SO4)3. Vzorčeni vodi smo pred in po obdelavi določali: SiO2, celokupno, karbonatno, kalcijevo, magnezijevo in nekarbonatno trdoto; motnost, pH, elektroprevodnost, temperaturo, skupne raztopljene snovi (TDS), železo, zeta potencial ter velikost delcev. Rezultati so pokazali, da je najučinkovitejša metoda bilo mehčanje z apnom pri temperaturi med 58 °C in 60 °C in pH 10, ki smo ga dosegli z dodatkom NaOH. Precej učinkovita je bila tudi koagulacija s PACl in apnom pri enakem temperaturnem območju. Pri tem se je sicer odstranilo veliko SiO2 vendar precej manj trdote.
Keywords: studenčna voda, trdota vode, silicijev dioksid, mehčanje z apnom, koagulacija
Published in DKUM: 13.09.2018; Views: 1371; Downloads: 154
.pdf Full text (2,74 MB)

3.
UGOTAVLJANJE TRDOTE VODE IN IZLOČANJE VODNEGA KAMNA
Nina Vičar, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo preučevali problematiko izločanja vodnega kamna iz vode na črpališču v Sp. Ščavnici. Izmerili smo relevantne fizikalno-kemijske parametre. Na podlagi rezultatov meritev smo se odločili za elektromagnetno napravo in permanentni magnet, ki na kristalizacijo vodnega kamna vplivata z magnetnim poljem. Izvedli smo eksperimente pri različnih variantah montaže elektromagneta in pri različnih obtokih vode skozi merilno progo. Dokazali smo, da se brez obdelave iz vode izloča kalcit, medtem ko se aragonit izloča v manjši meri. Po obdelavi z elektromagnetom in permanentnim magnetom pa se delež aragonita poveča. Pri tem zadostuje že par obtokov skozi napravo. Pomembna ugotovitev je, da se po obdelavi kemijska sestava vode in mikrobiološka slika ne spremenita.
Keywords: vodni kamen, trdota vode, magnetna obdelava vode, permanentni magnet, elektromagnet, pitna voda
Published in DKUM: 04.12.2015; Views: 2904; Downloads: 420
.pdf Full text (4,49 MB)

4.
IZBOLJŠANJE PRIPRAVE TEHNOLOŠKE VODE ZA PODJETJE JUB
Maša Iršič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil poiskati nove možnosti za pripravo tehnološke vode v podjetju JUB. Obstoječi postopek priprave vode obsega kemijsko mehčanje in dezinfekcijo z UV- žarnico. Pri delu smo se osredotočili na znižanje dodatka sredstva za mehčanje vode ter uporabo ionske izmenjave in reverzne osmoze. Preučevali smo učinkovitost dveh ionskih smol, ki bi bili primerni predvsem za znižanje trdote vode (Lewatit TP 207 in Lewatit S 1468), ter membrano iz polietersulfona. V nadaljevanju smo z mehčano vodo pripravili izbrane izdelke podjetja in jih ocenili glede na učinkovitost dispergiranja polnil v vodnih raztopinah. Ocenili smo stroške alternativnih postopkov priprave vode. Ugotovili smo, da bi bila za pripravo tehnološke vode glede na rezultate najbolj primerna kombinacija kemičnega mehčanja z znižanim dodatkom sredstva za mehčanje vode in ionske izmenjave.
Keywords: Mehčanje vode, trdota vode, ionska izmenjava, reverzna osmoza, dezinfekcija z UV- žarki.
Published in DKUM: 18.09.2013; Views: 3434; Downloads: 367
.pdf Full text (3,27 MB)

5.
6.
UČINKI MAGNETNE OBDELAVE PRALNIH VOD
Gregor Temnikar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava učinke magnetne obdelave pralnih vod pri postopkih nege tekstilij. Obravnava problematiko trdote vode v postopkih nege tekstilij in posledično vpliv in učinkovitost magnetne obdelave pralne vode na primarne in sekundarne parametre kakovosti nege tekstilij. V diplomski nalogi so predstavljene lastnosti uporabljenih materialov ter uporabljeni postopki, metode in naprave. Glavni cilj naloge je bil usmerjen v raziskavo in ovrednotenje učinkov magnetne obdelave pralnih vod v odvisnosti od izbranega postopka nege tekstilije, kakor tudi v vrednotenju odstranjevanja madežev oziroma nečistoč s tkanine.
Keywords: Trdota vode, nega tekstilij, magnetna obdelava vode, primarni in sekundarni učinki nege tekstilij, odstranjevanje madežev.
Published in DKUM: 11.10.2010; Views: 2519; Downloads: 161
URL Link to full text

7.
8.
9.
Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica