| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Konstruiranje tlačne posode za kompenzacijo nihanja tlakov
Miha Kosi, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje tlačne posode za podjetje Silkem d.o.o.. Tlačna posoda je konstruirana po standardu EN 13445. V začetku naloge so predstavljene teoretične osnove tlačnih posod ter standarda EN 13445. V nadaljevanju so podane zahteve za tlačno posodo, ki jih je podalo podjetje ter trdnostni preračun. Predstavljena je tudi analiza modela tlačne posode po metodi končnih elementov. 3D model je izdelan v programski opremi Solidworks2019, simulacije pa so iz vedene v programski opremi Abaqus CAE.
Keywords: tlačne posode, konstruiranje, numerične analize, trdnostni preračun, diplomske naloge
Published: 12.05.2021; Views: 282; Downloads: 126
.pdf Full text (1,07 MB)

2.
Snovanje zasilnega pogona za obratovalno zapornico na HE Mariborski otok
Jernej Rihter, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnove zapornic in snovanje zasilnega pogona za obratovalno zapornico na hidroelektrarni Mariborski otok z opisom potrebnih komponent za izdelavo. Naloga zajema tudi trdnostni preračun gredi in tehniško dokumentacijo povezovalne gredi med votlo gredjo reduktorja ter omarico z ročnim pogonom. Prikazana je analiza stroškov komponent in komentar na upravičenost investicije.
Keywords: zapornice na hidroelektrarni, reduktor, frekvenčni pretvornik, agregat, metoda končnih elementov, trdnostni preračun
Published: 04.02.2021; Views: 206; Downloads: 61
.pdf Full text (2,81 MB)

3.
Oblikovanje prodajne cene in konstruiranje hidravličnega valja
Zala Preglau, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena sestava in delovanje hidravličnih valjev ter postopki oblikovanja prodajne cene izdelka. Na realnem primeru iz podjetja Dorninger Hytronics, d. o. o., je prikazan postopek določitve prodajne cene izdelka na podlagi stroškov in trdnostni preračun hidravličnega valja, ki predstavlja osnovo za nadaljnje konstruiranje hidravličnega valja.
Keywords: hidravlični valj, lastna cena, prodajna cena, trdnostni preračun
Published: 24.09.2020; Views: 230; Downloads: 68
.pdf Full text (4,23 MB)

4.
Numerična analiza vzvodne roke na napravi za oblikovanje priključkov na konektorjih
Jakob Turnšek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo preučuje napetosti, ki delujejo na vzvodno roko na napravi za oblikovanje priključkov na konektorjih. Geometrija modela je bila izdelana s programom Solidworks in vnesena v programski paket Abaqus CAE, za izvedbo numerične analize s končnimi elementi. Analizo smo opravili v dveh položajih in jih primerjali. S programom Solidworks smo izvedli topološko optimizacijo, s katero smo si pomagali določiti mesta kjer lahko odstranimo material. Napram analizam smo izdelali eno rešitev. Iz rezultatov rešitve smo razbrali, da smo zmanjšali skupno maso in delno izboljšali razporeditev napetosti.
Keywords: Konstruiranje, numerične analize, optimizacija, trdnostni preračun
Published: 15.09.2020; Views: 108; Downloads: 43
.pdf Full text (2,85 MB)

5.
Konstruiranje dvojnih a-rok formula student dirkalnika
Andrej Košir, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je bilo izvedeno konstruiranje in preračun A-rok Formula Student dirkalnika ter njihova izdelava, v kar spada tudi določitev kinematike podvozja. V začetku naloge so podane informacije o projektu Formula Student in obrazložen pravilnik. Nato je bila podana ustrezna teoretična podlaga parametrov podvozja, ki ji sledi razvoj na podlagi razumevanja teorije teh parametrov. Sledi konstruiranje in izbira materiala za optimiziranje mase ter trdnostni preračun za preverbo nosilnosti konstrukcije. Ugotovili smo, da smo lahko z boljšo pozicijo vpetja A-rok izboljšali vozne lastnosti dirkalnika. Na koncu še omenimo izdelavo in preizkušanje A-rok.
Keywords: Formula Student, podvozje, A-roka, konstruiranje, geometrija, kinematika, trdnostni preračun, numerična simulacija
Published: 26.09.2019; Views: 543; Downloads: 116
.pdf Full text (3,39 MB)

6.
Rekonstrukcija separatorja naftne/plinske postaje
Robert Göntér, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Zaključna naloga preučuje Separator S-02, ki je del centralne naftne/plinske postaje Petišovci in last Petrol Geoterm d.o.o. Plin in plinski kondenzat se pridobivata iz plinskih vrtin v toku proizvodnje ter dodatnih, novih vrtin Pg-10 in Pg-11A. Cilj zaključne naloge je preučit tlačno posodo na način, da jo lahko rekonstruiramo. Naloga vsebuje splošen opis stanja, tehnične podatke, fizikalna ozadja, trdnostni preračun, tehnično dokumntacijo in predloge izboljšav. Preračun obremenitev je izdelan v skladu s standardi in zakonodajo Republike Slovenije. Namen rekonstrukcije je ohranjanje varnosti, podaljšanje življenjske dobe in pridobitev znanja za morebitno postavitev podobnih tehnologij v prihodnosti.
Keywords: Konstruiranje, trdnostni preračun, tlačna posoda, separator, tehnična dokumentacija, rekonstrukcija.
Published: 16.07.2019; Views: 596; Downloads: 66
.pdf Full text (2,08 MB)

7.
Primerjava oblik in analiza karakteristik dveh modelov kajakov
Jakob Glavač, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo v prvem delu opisuje in razvršča rekreacijska vodna plovila, kamor spada tudi kajak. V nadaljevanju je predstavljeno ozadje, ki vpliva na oblikovanje plovil in določa njihove zmogljivosti. Poseben poudarek v diplomski nalogi predstavlja izračun izpodriva in ugreza dveh predstavljenih modelov kajakov. Kot zaključek naloga prikazuje tudi trdnostno analizo in področje deformacij obeh modelov. Iz rezultatov te analize je razvidno, da novejša različica kajaka izpolnjuje pogoje za realizacijo.
Keywords: kajak, analiza, trdnostni preračun, MKE
Published: 31.01.2017; Views: 1091; Downloads: 96
.pdf Full text (2,31 MB)

8.
Trdnostni preračun skladiščnega regala
Rene Repina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema trdnostni preračun skladiščnega regala po smernicah Evrokod standardov. Zaradi omejitve diplomske dela, je obravnavan le en steber skladiščnega regala. Določene so projektne vrednosti obremenitev. Izbran je razred in izračunana je ustreznost profilov na določene obremenitve. Napetosti, ki nastopijo na konstrukciji so preračunane po analitični metodi in po metodi končnih elementov. Izračunan je tudi poves konstrukcije. Ugotovili smo, da je konstrukcija ustrezna.
Keywords: Skladiščni regal, trdnostni preračun, Evrokod standardi, metoda končnih elementov
Published: 22.12.2016; Views: 1508; Downloads: 268
.pdf Full text (2,53 MB)

9.
Rekonstrukcija podvozja gradbene mulde prikolice Gravis 2000
Mitja Štih, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena rekonstrukcija podvozja gradbene mulde prikolice Gravis 2000, ki jo proizvaja podjetje Farmtech d.o.o. Obstoječe podvozje na prikolici omejuje uporabnike pri delovni hitrosti in težje prenaša dinamične obremenitve. Zato smo analizirali tri podvozja iz tehničnega in finančnega stališča, ter izbrali novo, katero bomo uporabili na prikolici. Predstavljen je postopek rekonstrukcije elementov na prikolici, katere smo morali spremeniti zaradi novih dimenzij podvozja. Zaradi drugačnega načina vpetja novega podvozja na prikolico, smo še vključili dinamične vplive, na podlagi katerih smo določili največje sile, ki se pojavijo na mestih vpetja novega podvozja. Tako smo lahko za uporabljene vijake, predpisali silo prednapetja in potrebni moment privijanja, pri montaži podvozja na prikolico. Na koncu smo izvedli finančno analizo, katera je pokazala najbolj ugodno in primerno rešitev za podjetje. V zaključku pa smo iz analize rezultatov, podali ideje za nadaljnje delo.
Keywords: Prikolica, podvozje, rekonstrukcija, modeliranje, trdnostni preračun, finančna analiza.
Published: 21.09.2016; Views: 735; Downloads: 139
.pdf Full text (2,95 MB)

10.
Konstruiranje manipulatorja za dviganje plošč
Primož Veronik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana namenska naprava za dvigovanje jeklenih plošč. V uvodnem delu predstavljamo izdelan zahtevnik. Vključili smo zahtevane in željene funkcije naprave.. Sledi izbira hidravličnih teleskopskih cilindrov in stalnih magnetov. V napravo smo vključili strojne elemente, ki jih je potrebno pravilno izračunati in določiti njihovo trdnost. Konstrukcija manipulatorja je sestavljena iz več delov, ki so med seboj zvarjeni. V programskem paketu Catia Dassault System smo najprej elemente narisali in jih nato sestavili v sklop. S pomočjo MKE analize smo celotni sklop obremenili z zahtevanimi silami in vrtilnimi momenti. V zaključku smo navedli vse ugotovitve, do katerih smo prišli.
Keywords: konstruiranje, manipulator, MKE analiza, trdnostni preračun
Published: 20.10.2014; Views: 880; Downloads: 173
.pdf Full text (2,88 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica