| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Konstruiranje nosilca cevi za polnilni zrak motorja TCD 16.0 V8 : magistrsko delo
Miha Kosi, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavano konstruiranje nosilca cevi za polnilni zrak motorja TCD 16.0 V8. Pri testiranju delovanja motorja so se na stari varianti nosilca pojavile velike vibracije, zato je bilo potrebno konstruirati nov nosilec z ugodnejšimi vibracijskimi in trdnostnimi lastnostmi. V začetku so predstavljene teoretične osnove sekundarnih komponent obravnavanega motorja, modalna analize ter vibracijski testi nosilcev, ki so bili izvedeni na delujočem motorju. V nadaljevanju sta podrobneje opisani obe varianti nosilcev ter njune geometrijske in materialne lastnosti. Za validacijo novega koncepta je nato opisana priprava numeričnega modela, naloga pa se nadaljuje s samo simulacijo. Najprej je bila izvedena modalna analiza, pri kateri so podrobneje opisane prve tri lastne frekvence. Sledi numerična trdnostna analiza, v kateri so predstavljeni rezultati največjih pomikov in napetosti. Rezultati so bili opisani in analizirani in tako smo potrdili, da ima nov koncept ustreznejše karakteristike.
Keywords: konstruiranje, motorji z notranjim izgorevanjem, sekundarne komponente, modalna analiza, trdnostna analiza
Published in DKUM: 12.03.2024; Views: 141; Downloads: 0
.pdf Full text (2,82 MB)

2.
Rekonstrukcija ogrodja za potiskala kompozitne križno lepljene plošče : diplomsko delo
Domen Širovnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je rekonstrukcija jeklenega ogrodja, ki se uporablja za odstranjevanje CLT (angl.: cross-laminated timber) plošč z aluminijaste mize. Predstavljene so tri različne konstrukcijske variante. Za izdelavo modelov je bil uporabljen programski paket Autodesk Inventor Professional 2023. Za izdelavo računalniških statičnih preračunov sta bili uporabljeni funkciji Frame Analysis in Stress Analysis. S funkcijo Stress Analysis je bila izdelana simulacija z uporabo metode končnih elementov, s katero se je potem potrdila pravilnost rezultatov funkcije Frame Analysis. Nato so pri vsaki konstrukcijski varianti predstavljene prednosti in slabosti. Izdelana je bila tudi medsebojna primerjava. Na koncu so nastale dve uspešni alternativi in ena alternativa, ki ni zadovoljivo izpolnjevala vseh kriterijev. Pokazali sta se tudi pomembnost geometrije podpornih elementov in upoštevanje usmerjenosti obremenitev.
Keywords: jeklene konstrukcije, kompozitne lesene plošče, rekonstrukcija, trdnostna analiza, računalniške simulacije
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 140; Downloads: 7
.pdf Full text (3,00 MB)

3.
Konstruiranje in trdnostna analiza povezovalnega elementa motorja in menjalnika v športnih avtomobilih : magistrsko delo
Nejc Pesek, 2023, master's thesis

Abstract: Podjetja, katera konstruirajo športne avtomobile morajo biti v stiku z novo tehnologijo, slediti razvoju novih materialov ter iskati vedno nove in boljše rešitve. Pri konstruiranju morajo želje kupcev, vozne lastnosti in varnost postaviti na prvo mesto. Uspešnost trženja in prodaje se začne z vlaganjem v kadre, ki so potrebni za nastanek novega boljšega športnega avtomobila od konkurence. Pri razvoju in nadaljnjem konstruiranju je pomemben vsak del elementa v končni sestavi. Najmanjša malenkost pripomore k izboljšavi in upravičevanju cene avtomobila. V magistrskem delu smo spoznali in konstruirali ohišje zvona, ki je eden izmed pomembnih delov pogonskega sklopa. S pomočjo programskega paketa SolidWorks smo skonstruirali tri različne oblike ohišje zvona. V nadaljevanju smo s pomočjo programskem paketa PrePoMax izvedli trdnostno analizo za vse tri primere. Dobljene rezultate smo med seboj primerjali in izbrali najprimernejšo obliko. Podali smo ugotovitve in smernice za nadaljnji razvoj izdelka.
Keywords: ohišje zvona, konstruiranje, trdnostna analiza, športni avtomobil
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 174; Downloads: 26
.pdf Full text (4,05 MB)

4.
Analiza strešnih nosilcev : diplomsko delo
Jan Karnet, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prestavljen kratek opis podjetja, kjer sem prejel temo diplomske naloge. V nadaljevanju so predstavljeni programi, ki sem jih uporabljal, kratek opis strešnih nosilcev vozila, postopek konstruiranja, numerična simulacija, ki sem jo izdelal v programih UltraEdit in Ansa ter pregled rezultatov v programu Meta. Sledila je izbira nosilca z najboljšimi rezultati. Temu sem nato v programu SolidWorks dodal objemke in ostale potrebne dele za montažo na avto. Opisana je izbira materiala, izdelava simulacije v programu Ansa in pregled rezultatov v programu Meta.
Keywords: Konstruiranje, strešni nosilci za osebno vozilo, trdnostna analiza, metoda končnih elementov.
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 434; Downloads: 44
.pdf Full text (3,61 MB)

5.
Konstruiranje valjčne matrice za preoblikovanje ekstrudirane gume : magistrsko delo
Marko Cimerman, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava razvoj valjčne matrice za preoblikovanje ekstrudirane gume v vročem nevulkaniziranem stanju. Na začetku dela je predstavljena teorija obdelave gume in izdelave pnevmatik. Nato je na kratko predstavljeno postrojenje, v katerega se vključuje napravo in način delovanja le-te. V nadaljevanju sledi preračun procesa valjanja in glavnih komponent naprave. Naloga se zaključi s predstavitvijo izdelanega modela naprave in z diskusijo.
Keywords: valjčna matrica, eksplicitna dinamična analiza, projektiranje, metoda končnih elementov, trdnostna analiza
Published in DKUM: 27.09.2023; Views: 298; Downloads: 24
.pdf Full text (4,09 MB)

6.
Trdnostna analiza toplotnega izmenjevalca : magistrsko delo
Blaž Hanželič, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen postopek trdnostne analize ploščnega tipa toplotnega izmenjevalca. Da lahko izvedemo numerični preračun po metodi končnih elementov (MKE), je potrebno pridobiti 3D model toplotnega izmenjevalca. Model ploščnega tipa toplotnega izmenjevalca je bil pridobljen s pomočjo skeniranja oz. 3D računalniške tomografije. Na podlagi pridobljene geometrije s skeniranjem je bilo potrebno le-to ustrezno popraviti, da smo jo lahko nato uporabili za numerični preračun (numerični 3D model). Geometrija je bila parameterizirana, kar nam je omogočilo izvedbo parametričnih simulacij (spremljanje različnih odzivov glede na vhodno geometrijo). V numeričnem preračunu smo se ukvarjali z obremenitvenimi primeri prelotanih in neprelotanih mest v toplotnem izmenjevalcu ter posledično z različnimi napetostno deformacijskimi stanji in njihovim vplivom na pričakovano življenjsko dobo toplotnega izmenjevalca. Numerični preračuni (MKE) so bili izvedeni v programskem paketu Ansys Workbench, pri čemer smo pridobljene rezultate analizirali ter ustrezno karakterizirali odzive glede na predhodno določene obremenitvene primere.
Keywords: toplotni izmenjevalec, modeliranje, trdnostna analiza, numerična simulacija, MKE
Published in DKUM: 24.08.2023; Views: 415; Downloads: 0
.pdf Full text (5,21 MB)

7.
Preračun verižnega transporterja za prenos zabojev : diplomsko delo
Leon Mesarič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema preračun verižnega transporterja, za verifikacijo predhodno že izdelanega verižnega transporterja. Verižni transporter je izdelalo podjetje Tehnika-Set d. d., ki se ukvarja z konstruiranjem in proizvodnjo kovinskih konstrukcij, ter z mehansko obdelavo kovin. Pri preračunu je bilo upoštevano, da je na transporterju sočasno 5 zabojev, ki skupaj tehtajo m = 5 t. Najprej je bila izračunana hitrost transportiranja in teoretična zmogljivost, nato pa po odsekih še sile v verigi. Določena je bila še največja vlečna sila v verigi in potrebna moč pogonskega motorja. Na koncu je bila preverjena še statična trdnost transporterja s pomočjo programa SolidWorks 2020. Ugotovljeno je bilo da je nosilna konstrukcija močno predimenzionirana, ostali elementi transporterja pa so ob upoštevanju določene varnosti primerno dimenzionirani.
Keywords: transportni sistemi, verižni transporter, preračun zmogljivosti, verifikacija zmogljivosti, trdnostna analiza podkonstrukcije transporterja
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 423; Downloads: 94
.pdf Full text (5,22 MB)
This document has many files! More...

8.
Dimenzioniranje vogalnih spojev samonosilnega ogrodja bivalnih enot : diplomsko delo
Žiga Žnidarič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu so ugotovljene največje napetosti na vogalni spoj samonosilnega ogrodja bivalne enote z uporabo metode končnih elementov. Preverja se ustreznost vijakov, materiala in varov. Za analizo vijakov je obremenjen steber in rezultati so beleženi za poznejšo primerjavo. Na podoben način je preverjen vogelnik vendar so obremenjeni profili v Z smeri. Ko so podatki zbrani, sledi obremenitev na tako imenovano odpiranje in zapiranje, kjer je onemogočeno premikanje stebra in obremenjen profil, da se določijo podatki za izračun rotacijske togosti. Rezultati so pokazali, da so vijaki pravilno dimenzionirani in da spodnji vogelnik prenese večje obremenitve kot zgornji. Smer delovanja sile ni imela večjega vpliva na rezultate.
Keywords: ogrodje, bivalne enote, vogelnik, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, vijačna zveza
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 473; Downloads: 95
.pdf Full text (2,62 MB)

9.
Trdnostna analiza nosilne konstrukcije sistema za vzorčenje in označevanje : diplomsko delo
Peter Kropec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje numerično trdnostno analizo nosilne konstrukcije sistema za vzorčenje in označevanje. Ustreznost numeričnega preračuna v programu Solidworks se je preverila s poenostavljenim analitičnim preračunom. Numerična analiza je bila narejena z metodo končnih elementov. Ugotovljeno je bilo, da konstrukcija zdrži dane obremenitve, saj napetosti ne presežejo meje plastičnosti. Podan je tudi primer alternativne konstrukcije, ki bi se lahko uporabila.
Keywords: nosilna konstrukcija, sistem za vzorčenje in označevanje, trdnostna analiza, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 628; Downloads: 52
.pdf Full text (2,60 MB)

10.
Parametrično modeliranje in trdnostna analiza hidravlične dvižne mize : diplomsko delo
Rene Peklar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje, kjer sem opravljal prakso se ukvarja z razvojem in konstruiranjem hidravličnih dvižnih miz. Trenutno podjetje razpolaga zgolj z določenimi vhodnimi parametri (višina in širina). Ker se v praksi zahteve strank razlikujejo, je v tem diplomskem delu predstavljeno parametrično modeliranje hidravlične dvižne mize. Postopek parametričnega modeliranja in konstrukcijska preglednica sta bila narejena v programskem paketu Solidworks. Prikazanih je 5 konfiguracij z različnimi vhodnimi parametri. Prikazana je tudi numerična simulacija in možna nadgradnja, ki bi izboljšala izdelek.
Keywords: hidravlična dvižna miza, parametrično modeliranje, vhodni parametri, konstruiranje, trdnostna analiza
Published in DKUM: 30.08.2022; Views: 600; Downloads: 101
.pdf Full text (2,61 MB)

Search done in 0.54 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica