| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Načrtovanje pnevmatskega transportnega sistema za praznenje cistern glinice : diplomsko delo
Timotej Sitar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Pnevmatski transporterji so nepogrešljivi sistemi za transportiranje prahastih materialov v podjetjih. V diplomskem delu je predstavljena naloga, ki so mi jo dodelili v podjetju Silkem d. o. o. za načrtovanje novega sistema pnevmatskega transporterja za transportiranje glinice iz cistern v silose. Opisan je proces načrtovanja pnevmatskega transportnega sistema ter splošna uporaba pnevmatskih transporterjev. Izvedena sta preračuna tlačnega sistema, katerega namen je izračun potrebne pogonske moči kompresorja. Izveden je tudi preračun pnevmatskega transportnega žleba, katerega namen je določitev njegovo geometrijo ter izračun potrebnega pretoka zraka in minimalnega potrebnega površinskega tlaka. Na koncu preračuna je navedena tudi izbira pogona za pnevmatski transportni žleb.
Keywords: transportni sistemi, pnevmatski transporter, transport glinice, tlačni sistem, pnevmatski transportni žleb, energetska učinkovitost.
Published in DKUM: 28.02.2022; Views: 755; Downloads: 121
.pdf Full text (1,21 MB)

2.
Konstruiranje 3-osnega manipulatorja za komisioniranje artiklov : magistrsko delo
Matevž Žunič, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisan postopek konstruiranja 3-osnega manipulatorja za potrebe avtomatskega komisioniranja artiklov na transportnem sistemu. Predstavljene so transportne naprave in njihovo delovanje. Magistrska naloga zajema načrtovanje manipulatorja in izbiro najbolj ustreznih rešitev. V delu so prikazani preračuni, skupaj s preglednicami in grafi, na podlagi katerih so izbrane ustrezne komponente. Na koncu je s pomočjo programskega paketa SolidWorks predstavljen 3D model manipulatorja, skupaj s celotnim transportnim sistemom.
Keywords: konstruiranje, komisioniranje, manipulator, linearne enote, transportni sistem
Published in DKUM: 04.10.2021; Views: 834; Downloads: 51
.pdf Full text (4,56 MB)

3.
Nadgradnja transportnega sistema z uporabo Siemens TIA programskega orodja in SICK čitalnika črtne kode : diplomsko delo
Žiga Grilc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena nadgradnja transportnega sistema. Cilj naloge je bil nadgraditi transportni sistem s čitalnikom črtne kode ter prebrane črtne kode shranjevati v bazo podatkov. Prebrane črtne kode smo preko SCADE z uporabo programskega jezika VBScript vpisovali v tabeli, ki se nahajata v bazi podatkov. Izdelan je bil program za avtomatsko in ročno vodenje transportnega sistema. Narejen pa je tudi SCADA sistem za spremljanje delovanja čitalnika črtne kode, ki omogoča prikaz že prebranih črtnih kod iz baze podatkov.
Keywords: transportni sistem, črtne kode, čitalnik črtnih kod, baza podatkov, SCADA
Published in DKUM: 24.08.2021; Views: 1026; Downloads: 116
.pdf Full text (2,56 MB)

4.
Načrtovanje, izvedba in avtomatizacija laboratorijskega transportnega sistema : magistrsko delo
Urban Remic, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je zajeta predstavitev dela, in sicer od ideje oziroma namena do končnega izdelka, t. i. laboratorijskega transportnega sistema. Predstavljeni sta zasnova in avtomatizacija virtualnega transportnega sistema v programu Factory I/O ter zasnova, izdelava in avtomatizacija realnega transportnega sistema. Pri uporabi programa Factory I/O je izvedena avtomatizacija z uporabo t. i. strojne opreme v zanki (ang. hardware-in-the-loop), pri kateri je realni krmilnik povezan z virtualnim 3D okoljem, ki simulira delovanje transportnega sistema. Algoritem vodenja je implementiran na realnem krmilniku, ki krmili virtualni proces. Izdelava realnega sistema temelji na zasnovi, konstruiranju in izdelavi transportnega sistema oziroma mehanskega dela transporterja. Električni del sistema sestavljajo električna krmilna omara, priklop aktuatorjev in senzorjev. Za delovanje sistema skrbi krmilnik Siemens S7-1200, na katerem se izvaja algoritem predhodno razvitega virtualnega transportnega sistema v programu Factory I/O. Za prikaz delovanja in nastavitev parametrov je uporabljen Siemensov zaslon na dotik TP 1500 Comfort. Za detekcijo zabojev skrbi Siemensov RFID.
Keywords: transportni sistem, avtomatizacija, Siemens SIMATIC S7-1200, Factory I/O, frekvenčni pretvornik, HMI, RFID
Published in DKUM: 20.12.2019; Views: 1050; Downloads: 275
.pdf Full text (8,42 MB)

5.
Prenova intralogistike podjetja Marovt d.o.o., Stranice : diplomsko delo
Črtomir Čander, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno obstoječe stanje intralogistike podjetja Marovt d. o. o., Stranice. Podjetje se srečuje z vsakoletno rastjo, zato je bilo prisiljeno povečati in razširiti svoje zmožnosti in kapacitete. Ob odprtju novega obrata v Slovenski Bistrici, je podjetje v letu 2019 zagnalo še dve novi kovaški liniji. Slednji sta bili razlog, da so se v kovačnici podjetja spremenile lokacije določenih strojev, saj le-ti potrebujeta relativno veliko prostora. S tem so se spremenile lokacije praznih zabojev ter polnih, zabojev s surovci za kovanje, odkovki in odpadni material. Obstoječe stanje intralogistike je opisano na začetku diplomskega dela, medtem ko so v nadaljevanju predstavljene rešitve za povečanje učinkovitosti intralogistike. V letošnjem letu je podjetje zgradilo prizidek, kateri je namenjen zgolj skladiščenju zabojev z različno vsebino. Kot rešitev predlagamo reorganizacijo intralogistike in označitev skladiščnih mest z barvnimi conami za lažjo in boljšo preglednost. Potrebno je označiti tudi ostala mesta za zaboje, kot so mesta na kovaških linijah, mesta za peskanje odkovkov, mesto za odpremo in sprejem od kooperanta. V bližnji prihodnosti planiramo uporabo informacijskega sistema, ki bo internim logistom omogočal lokacijsko shranjevanje vsakega zaboja posebej in informiranje o številu zabojev določenega materiala, ki je še na zalogi in kje se nahaja. Na ta način se bo povečala produktivnost intralogistike in posledično celotnega podjetja.
Keywords: intralogistika, transportni sistem, odkovki, kovačnica skladiščenje, logistična analiza
Published in DKUM: 04.12.2019; Views: 1048; Downloads: 77
.pdf Full text (1,95 MB)

6.
Načrtovanje transportnega sistema za transport odpadnega materiala
Jure Zorič, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava načrtovanje transportnega sistema za transport odpadnega materiala. V teoretičnem delu je podan opis transporterjev in njihovih glavnih sestavnih delov. Na podlagi robnih pogojev in zahtev naročnika so podani analitični preračuni celotnega transportnega sistema. S pomočjo preračunov so izbrani standardni elementi, s katerimi zmanjšamo stroške proizvodnje. Predstavljeni so pomembnejši koraki 3D-modeliranja sistema in konstrukcijske rešitve nekaterih podsklopov transporterja. Za izbran transporter so predstavljeni stroški izdelave. Na koncu so podane izjava o skladnosti in navodila za vzdrževanje transporterja. Rezultati magistrskega dela so bili uporabljeni za izdelavo dejanskega transportnega sistema.
Keywords: transportni sistem, preračun tračnega transporterja in verižnega transporterja s strgali, 3D-modeliranje, analiza zmogljivosti
Published in DKUM: 12.12.2017; Views: 1184; Downloads: 170
.pdf Full text (2,81 MB)

7.
TEKOČI TRAK KOT UČNI PRIPOMOČEK
Andrej Kous, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen celoten potek načrtovanja in izdelave tekočega traku, ki se bo uporabljal v učne namene. Tekoči trak je zasnovan tako, da se ga da enostavno sestaviti, spreminjati in nadgrajevati. Diplomsko delo vsebuje kratka navodila za sestavo tekočega traku, metode testiranj, rezultate in primerjavo med zahtevanimi in dejanskimi vrednostmi.
Keywords: tekoči trak, učni pripomoček, transportni sistem
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1644; Downloads: 202
.pdf Full text (12,03 MB)

8.
PRENOVA SISTEMA NAROČANJA PREVOZOV V ETI D.D.
Danilo Bantan, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V prvem delu diplomske naloge je opisan koncern ETI, d. d., trenutno stanje v logistični službi in teoretične osnove dobre prakse logistične službe ter povezanost vseh služb v organizaciji. V drugem delu diplomske naloge je prikazana rešitev problema naročanja transporta. V zaključnem delu je opisan rezultat projekta prenove sistema naročanja transporta v ETI, d. d., ki je pripeljal do končne, predlagane reorganizacije.
Keywords: potrjen dobavni rok, transportni oddelek, informacijski sistem, logistika podatki o težah in pakiranju
Published in DKUM: 05.07.2016; Views: 813; Downloads: 68
.pdf Full text (1,62 MB)

9.
Zlagalni sistem v procesu paletizacije
Anja Plevnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen del procesa paletizacije, ki smo ga v podjetju zasnovali za tovarno sira, ki je naš naročnik. Obravnavan problem je transport zabojev od pralnice do končnega produkta, ki je polna evro paleta z zaboji primerna za skladiščenje oziroma nadaljnjo rabo. Pri tem sem se osredotočila na zlagalno pripravljalni sistem. Gre za napravo, ki očiščene zaboje razporedi in zloži po osem skupaj. Tako pripravljene lahko za tem robot hitreje zlaga na evro paleto. Po zahtevi kupca smo skonstruirali napravo z zmogljivostjo 2500 zabojev na uro. V jedru diplomskega dela je posebej opisano delovanje posameznih delov naprave, prikazan je diagram poteka korakov in preračunane so potrebne moči motorjev.
Keywords: transportni sistem, paletizacija, transporter
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1329; Downloads: 133
.pdf Full text (9,39 MB)

10.
Prenovitev proizvodne linije sira v podjetju Mlekarna Celeia, d.o.o.
Tomaž Prislan, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Na začetku diplomskega dela predstavimo problem ročne manipulacije, križanja transportnih poti, postopka obdelave, kontaminacije. V nadaljevanju predstavimo rešitve za odpravo problemov in način za prenovo proizvodnje. Glavni del začnemo z obstoječim stanjem in podrobneje predstavimo oddelek proizvodnje, ki smo ga izbrali za glavno temo. Predstavimo delovni prostor s posameznimi oddelki obdelave, opišemo potek dela na oddelkih, nato pa sledita celoten opis procesa od začetka do konca in kritična analiza predstavljenega procesa. Kot najbolj ekonomični rešitvi sta se izkazali prenovitev in avtomatizacija proizvodne linije. Prenovitev in avtomatizacijo smo dosegli z novim transportnim sistemom, s strojem za rezanje, z vakuumskim pakirnim strojem, s pakirnim strojem s komoro za krčenje, samodejnim sušilecm in s pakirnim strojem. Predstavimo delovanje prenovljenega proizvodnega procesa ter primerjamo razlike v količini izgub, času, številu delavcev in v prihranku, kar predstavlja veliko večjo učinkovitost. V sklepnem delu predstavimo finančne in infrastrukturne pogoje, potrebne za izvršitev prenove z možnostjo nadaljnjega razvoja.
Keywords: prenova, proizvodnja, logistika, transportni sistem, pakiranje, avtomatizacija
Published in DKUM: 07.09.2015; Views: 1362; Downloads: 146
.pdf Full text (1,49 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica