| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Notranji transport v podjetju boxmark leather d.o.o.
Anja Verdenik, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili notranji transport v podjetju Boxmark Leather, d. o. o., s Kidričevega. Podjetje je znano po usnjenih izdelkih, ki jih izdelujejo za pohištveno, avtomobilsko, pomorsko, železniško in letalsko industrijo. V teoretičnem delu smo predstavili notranji transport, v praktičnem delu pa smo analizirali obstoječe stanje notranjega transporta v podjetju, katera transportna sredstva uporabljajo pri notranjem transportiranju in s katerimi pripomočki si pomagajo. Izpostavili smo problem na področju notranjega transportiranja zašitih prevlek iz šivalnice do skladišča, in sicer zaposleni, ki delajo v pakirnici in skladišču, morajo sami prevzemati komponente v šivalnici. Rešitev smo našli v sistemu, ki bi sam transportiral komponente iz šivalnice v skladišče. Poiskali smo takšno rešitev, ki bi najbolje ustrezala podjetju in ima največ potenciala pri nadgradnji sistema. Ko smo iskali rešitev za transportiranje komponent, smo našli več različnih rešitev za skladiščenje zašitih prevlek in transportiranje zašitih prevlek s prevoznim sredstvom. Te rešitve bi pripomogle k boljši manipulaciji in zmanjšanju poškodb zašitih prevlek.
Keywords: transport, notranji transport, transportna sredstva, transportne poti, suprastruktura
Published: 04.04.2019; Views: 416; Downloads: 103
.pdf Full text (1,59 MB)

2.
Reorganizacija notranje logistike v proizvodnem podjetju
Sonja Grabnar, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu bomo na dejanskem stanju v podjetju SEP, d. o. o., prikazali predloge in rešitve, ki bi izboljšale učinkovitost poslovanja podjetja in zaposlenih v njem. Najprej bomo podali nekaj teoretičnih osnov znotraj obravnavnega področja, osredotočili se bomo predvsem na notranjo logistiko, notranje transportne poti ter uvedbo novega informacijskega sistema s črtno kodo. Eden izmed problemov v podjetju je izguba časa skladiščnika na lokaciji pomožnega skladišča pri iskanju materiala in oskrbi proizvodnje. K temu stanju je pripomogla tudi zastarela informacijska tehnologija, ki so jo uporabljali v podjetju pred uvedbo novega informacijskega sistema. Nato bomo s pomočjo znanja in izkušenj pridobljenih v času praktičnega usposabljanja ter predhodnega teoretičnega znanja predstavili in opisali dejansko stanje v podjetju. V naslednjem koraku bomo predstavili nekaj možnih rešitev, ki bi lahko izboljšale učinkovitost dela notranje logistike v skladišču. S spremembami skladiščnega poslovanja bomo dokazali, da bi s predlaganimi rešitvami podjetje doseglo učinkovitejše delovanje notranje logistike, kar bi privedlo do kvalitetnejših storitev in k zmanjšanju stroškov poslovanja. V opisu predlagane rešitve bomo podrobno predstavili tudi vso potrebno strojno in programsko opremo, ki bi bila potrebna za delovanje izboljšanih predlogov načina poslovanja in dela.
Keywords: notranja logistika, notranji transport v skladišču, skladiščenje, črtna koda, transportne poti
Published: 02.07.2018; Views: 558; Downloads: 132
.pdf Full text (2,55 MB)

3.
IZDELAVA TRANSPORTNIH POTI V KONTEJNERSKEM TERMINALU ŽELEZNIŠKE POSTAJE MARIBOR - TEZNO
Valen Filipović, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi visokošolskega programa bomo skušali izdelati transportne poti znotraj kontejnerskega terminala železniške postaje Maribor – Tezno, ki jih trenutno na samem terminalu ni. Z vzpostavitvijo transportnih poti bomo terminal uredili ter izboljšali njegovo delovanje. Najprej bomo podali nekaj teoretičnih osnov znotraj obravnavanega področja, osredotočili se bomo predvsem na notranji transport ter transportne poti. Nato bomo s pomočjo znanja, pridobljenega v času praktičnega usposabljanja, ter predhodnega teoretičnega znanja predstavili ter opisali dejansko stanje železniškega kontejnerskega terminala ŽP Maribor – Tezno, podali kritično analizo ter na koncu predlog rešitve za opisani problem. Končni cilj diplomskega dela je predlog rešitve notranjih transportnih poti kontejnerskega terminala ŽP Maribor – Tezno, ugotovili pa bomo, da sama ureditev transportnih poti dodatno izboljša tudi varnost terminala ter potek dela na terminalu.
Keywords: notranji transport, transportne poti, kontejnerski terminal.
Published: 23.11.2016; Views: 1083; Downloads: 110
.pdf Full text (5,71 MB)

4.
PRENOVA PROIZVODNIH PROCESOV V PODJETJU CERJAK, D.O.O.
Saša Levak, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Podjetje, ki vstopa na domač, še bolj pa na svetovni trg, lahko preživi samo s pravim, skoraj personaliziranim izdelkom, ki ga izdela ob pravem času in mestu ter po primerni ceni, seveda v okviru stroškov, ki omogočajo rast in razvoj podjetja. To pomeni, da mora biti naročen izdelek popoln. Kakovost je samoumevna. Fleksibilnost je nujna in prav mala podjetja, s kakršnim se bomo v diplomski nalogi ukvarjali, lahko v tem najdejo svojo prednost zaradi svoje specifike in znotraj svojih procesov, saj zahteve kupcev pogosto narekujejo organizacijo proizvodnih procesov. Na splošno velja, da je majhno podjetje zelo fleksibilno in prožno, vendar s precej omejenimi resursi, kar predstavlja problem ter hkrati izziv pri organizaciji proizvodnih procesov. Prav zaradi tega je potrebno podrobno proučiti to področje, saj je pomen malih podjetij za gospodarstvo v državi in tudi globalno vedno večji. Ta podjetja bodo preživela samo z nenehnim nadgrajevanjem svojega znanja, tehnologije in razvoja, kar bo pripeljalo do optimalne organizacije proizvodnih procesov. Podjetja si želijo odpraviti kritične točke trenutnega stanja, zmanjšati stroške, izboljšati kakovost in s tem povečati produktivnost. Predviden rezultat naloge je boljša organizacija proizvodnih procesov v smislu poenostavitve postopkov in predpisov, večja fleksibilnost delovnega časa in delovne sile, pravilna razporeditev delovnih sredstev, delovnih mest ter skladiščnih prostorov in pravilna organizacija internega transporta. Skupni rezultat naloge je dvig produktivnosti proizvodnih procesov in s tem večja učinkovitost podjetja kot celote.
Keywords: malo podjetje, proizvodnja, proizvodni proces, prenova proizvodnega procesa, transportne poti
Published: 23.11.2016; Views: 643; Downloads: 67
.pdf Full text (1,06 MB)

5.
Razmestitev proizvodne opreme in ureditev notranjih transportnih poti
Valentino Uranić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali s problematiko, do katere v podjetju Boxmark Leather d. o. o. prihaja zaradi neurejenih notranjih transportnih poti. Posledica tega je prenizka pretočnost na posameznih odsekih transportne poti, predvsem na relaciji med proizvodnjo in skladiščem, ki hkrati ne omogoča varnega gibanja zaposlenih. Omenjeno območje smo prepoznali kot ozko grlo delovnega procesa. V prvem delu diplomske naloge smo navedli teoretična izhodišča, iz katerih smo izhajali v nadaljevanju diplomske naloge. Tako smo predstavili pomen ustrezne razmestitve proizvodne opreme in definirali pojme, kot sta notranja logistika in notranji transport. Po predstavitvi teoretičnih izhodišč smo nadaljevali z detajlnim opisom trenutnega stanja v podjetju, na problematiko katerega smo opozorili v kritični analizi. Predlagane rešitve smo navedli v tretjem poglavju diplomske naloge, pri čemer smo jih poskusili na praktičnem primeru tudi računsko dokazati. Rešitev smo videli v ureditvi odseka transportne poti na relaciji med proizvodnjo in skladiščem, s čimer mislimo predvsem na označitev transportnih poti s talnimi označbami. V sklopu tega smo obravnavali dva možna poteka transportnih poti skozi omenjeno območje, in sicer transportno pot s cono za odlaganje in transportno pot brez cone za odlaganje. Oba predloga smo med seboj primerjali iz različnih aspektov in spoznali, da je za trenutno situacijo v podjetju primernejši potek transportne poti s cono za odlaganje, ki bi med drugim skrbela za enakomernejši tok blaga v skladišče.
Keywords: notranja logistika, notranji transport, Boxmark Leather d. o. o., razmestitev proizvodne opreme, transportne poti
Published: 22.11.2016; Views: 1034; Downloads: 178
.pdf Full text (950,53 KB)

6.
Vpliv migrantske krize na prevoznike
Gregor Bratina, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo želeli prikazati vplive migrantske krize v Evropi na transportna podjetja v Sloveniji. Osredotočili smo se na posledice pri transportu blaga na evropskih transportnih poteh. Zato smo tematiko diplomskega dela omejili zgolj na območje Evrope, saj ima begunska kriza tukaj največji vpliv. V raziskavo smo zajeli slovenska transportna podjetja, ki poslujejo z državami, na katere je migrantska kriza imela največji vpliv. To so predvsem članice Evropske unije in podpisnice Schengenskega sporazuma. Podatke smo pridobili na osnovi ankete, ki smo jo poslali slovenskim podjetjem z logističnimi dejavnostmi. Izbirali smo transportna podjetja s poslovanjem in sodelovanjem na nivoju mednarodnega transporta. Z anketo smo pridobili podatke, ki predstavljajo konkretne primere. Želeli smo ugotoviti, v katerih segmentih se je vpliv migrantske krize odražal. Ker so se pojavile nekatere vzporednice med migrantsko krizo in obdobjem pred vstopom v Schengensko območje, smo raziskovali še pomen Schengenskega sporazuma. Izidi so osnovani na podatkih iz ankete, ki so pokazali, da migrantsko krizo in njen vpliv občuti okoli tretjina transportnih podjetij. To se odraža predvsem na dodatnih stroških porabe vozil, stroških zaposlenih, daljših dostavnih časih in drugih posledicah. Pristop Slovenije k Schengenskemu sporazumu je imel na transportna podjetja v večini pozitivne učinke. Podjetja so si enotna v oceni, da bi ponovna uveljavitev mejnih kontrol na notranjih mejah EU povišala stroške poslovanja podjetja.
Keywords: migrantska kriza, Evropska unija, Schengenski sporazum, transport blaga, transportne poti, posledice krize
Published: 21.11.2016; Views: 768; Downloads: 107
.pdf Full text (1,03 MB)

7.
PROMETNA DOSTOPNOST NASELIJ OB KELTIKI
Marta Lužnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Prometno omrežje v pokrajini tvori bolj ali manj gosto prepleten sistem, ki ga po funkciji lahko primerjamo s prepletom ožilja v našem telesu. Keltika je državna cesta z oznako 102. Povezuje naselja ob skoraj stokilometrski trasi med Kalcami oziroma Logatcem in Robičem. Za številne prebivalce SZ dela Slovenije je edina in obenem najkrajša povezava do glavnega mesta – Ljubljane. V zadnjih letih potekajo večje rekonstrukcije ceste, v pripravi so prostorski načrti gradnje obvoznic mimo naselij na trasi Keltike. Trasa Keltike poteka na Notranjskem po kraških poljih ali njihovih obrobjih. Ves preostali del trase je stisnjen na strme bregove nad rekami Idrijco, Sočo in Nadižo. Trajnostno naravnano urejanje prometa olajša življenje ljudem, ki prometno infrastrukturo dnevno uporabljajo. Zaradi specifičnih razmer bo težko omejiti naraščanje avtomobilskega prometa na Keltiki in cestah, ki se nanjo priključujejo.
Keywords: Keltika, promet, prometna dostopnost, naselja ob Keltiki, relief, migracije, stare transportne poti.
Published: 05.10.2016; Views: 1159; Downloads: 128
.pdf Full text (12,40 MB)

8.
OPTIMIZACIJA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA V PROIZVODNJI HLADILNIH NAPRAV
Jelka Jerele, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo problematiko skladiščnega poslovanja v proizvodnji hladilnih naprav, ki so namenjena elektromehanski industriji. Namen diplomske naloge je, predstaviti idejo o možnosti, kako s čim boljšo avtomatizacijo in računalniškem vodenjem dograditi že obstoječe skladiščno poslovanje; prilagajanje dejanskim razmeram in boljšo izkoriščenost skladiščnega prostora, evidentiranje in označevanja prispelega materiala (črtna koda) v proizvodnjo, možnosti postavitve medfaznih prostorov, začasnih skladišč oziroma mikrolokacij glede na plan proizvodnega procesa ter elektronsko evidentiranje slabega materiala. Posledično bi bil omogočen nadzor nad materialnimi tokovi in vpogledom stanja v zaloge ne glede na čas, hkrati pa bi bilo omogočeno tudi lažje planiranje nabavni službi, kot tudi planiranje same proizvodnje, skrajšala bi se čakalna doba dospetja materiala na delovna mesta. V diplomski nalogi smo najprej analizirali obstoječe stanje in nato na podlagi ugotovljenih problematičnih stanj predstavili predlog prenove poslovnih procesov. Na koncu smo podali SWOT analizo obstoječih in prenovljenih procesov ter prikazali časovne in finančne prihranke procesov. Ugotovili smo, da bi skladiščnik na leto pri pripravi materiala za proizvodni proces lahko prihranil 8 400 minut oziroma 140 ur, iz finančnega vidika je to 630 € na leto. Proizvodni delavec pa letno lahko prihrani 9 600 minut oziroma 160 ur, iz finančnega vidika je to 633,6 € na leto. Proizvodni delavec zaradi prihranka časa lahko poveča količino narejenih izdelkov za 6 720 kosov na leto.
Keywords: Skladišče materiala, črtna koda, medfazno skladišče, mikrolokacije (začasna skladišča), notranje transportne poti materiala, SWOT analiza
Published: 27.05.2016; Views: 664; Downloads: 91
.pdf Full text (1,02 MB)

9.
ORGANIZIRAJNE NOTRANJEGA TRANSPORTA V IZBRANEM PODJETJU
Samanta Emberšič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju smo v prvem poglavju predstavili logistiko in njeno opredelitev ter elemente logističnega sistema. Povzeli smo vse elemente logističnega sistema ter jih na kratko opredelili. V drugem poglavju smo se dotaknili notranje logistike ter jo podrobneje opisali. Notranji transport, ki spada v notranjo logistiko, je glavni element našega diplomskega seminarja. Navedli smo opredelitve notranjega transporta ter katera transportna sredstva in pripomočke uporablja. Podrobno smo opisali tudi skladiščenje blaga in kako pravilno poskrbeti za varnost v notranjem transportu. V tretjem poglavju smo na osnovi teorije, ki smo jo zapisali v predhodnih poglavjih, prakso prenesli na konkreten primer izbranega podjetja. Zaradi varovanja poslovnih podatkov smo podjetje predstavili na zelo diskreten način. Opisali smo, kako poteka organiziranje notranjega transporta v tem podjetju. Transport je neposredno prepleten z dejavnostmi v zunanjem in notranjem okolju organizacij in jih med seboj povezuje v celoto. Transport si lahko razlagamo kot pomembno panogo za preživetje, saj z mednarodno menjavo dobrin lahko poslujemo in se preživljamo.
Keywords: notranji transport, transportne poti, transportni pripomočki, skladiščenje
Published: 29.03.2016; Views: 686; Downloads: 111
.pdf Full text (1,10 MB)

10.
Zunanje in notranje transportne poti v industrijski coni podjetja Impol d.d.
Denis Gojčič, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo predstavlja logistične težave znotraj industrijske cone podjetja Impol d. d. in pri dostopu do nje, kjer se v delovnem času zaposleni srečujejo s problematiko prometnih konic, ki nastaja zaradi neurejenega prometnega režima znotraj industrijske cone in pomanjkanja prometne signalizacije. V prvem delu diplomskega dela so predstavljena teoretična izhodišča, ki so potrebna za samo razumevanje obravnavane problematike. Osredotočil sem se predvsem na definicijo logistike, zunanjega in notranjega transportnega sistema in opisa sodobnih tehnologij, ki omogočajo boljši nadzor nad prometom. V nadaljevanju je nato predstavljeno obstoječe stanje s kritično analizo, v kateri so podane pomanjkljivosti obstoječega sistema. V tretjem delu naloge so podani predlogi izboljšav, ki bi te pomanjkljivosti odpravili. Predstavljena je tudi osnovna ekonomska analiza učinkovitosti predlogov. Diplomsko delo tako ponuja vpogled v pomanjkljivosti notranjih transportnih poti industrijske cone podjetja Impol d. d. ter poskuša podati ekonomsko učinkovite predloge izboljšav.
Keywords: notranja logistika, industrijska cona, Impol, zunanje transportne poti, RFID
Published: 25.02.2015; Views: 1450; Downloads: 268
.pdf Full text (1,46 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica