| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 49
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Transport odpadnih surovin v termoelektrarni ugljevik : magistrsko delo
Andrej Dolinšek, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen preračun transportnega traku za transport odpadnih surovin iz termoelektrarne Ugljevik. Tračni transporter, ki je predmet magistrske naloge, je del obsežnejšega transportnega sistema, ki po površju poteka od nakladalne postaje v termoelektrarni do odlagalnega mesta na deponiji. V nalogi se osredotočimo na preračun najdaljšega odseka transportnega sistema. Obravnavani odsek je med nakladalnim in razlagalnim delom dolg 964 m. Osnovni preračun tračnega transporterja temelji na sekcijskem preračunu. V preračunu upoštevamo upore pregibanja traku na bobnih, upore rotirajočih delov, pospešek traku, pospešek materiala in vpliv poteka traku. V razširjeni preračun je zajet tudi kritični element, to je zagon tračnega transporterja. Zagon temelji na postopnem in nadzorovanem zaganjanju pogonskega bobna. V sklopu nadzorovanega zagona razdelamo in primerjamo tudi različne načine zagona električnih motorjev in njihove poglavitne karakteristike. Na koncu določimo še napenjalni vitel za aktivno napenjanje traku ter spreminjanje in prilagajanje napenjalne sile. Preračun je izdelan analitično v programu MS Excel.
Keywords: Transport, termoelektrarna, transportne naprave, tračni transporter, preračun zmogljivosti in odporov pri gibanju tračnega transporterja
Published in DKUM: 02.04.2021; Views: 927; Downloads: 96
.pdf Full text (4,81 MB)

2.
Zamenjava z-elevatorja s polžnim transporterjem : diplomsko delo
Tadej Gorenak, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo »Zamenjava Z-elevatorja s polžnim transporterjem« vsebuje zasnovo in preračun polžnega transporterja. Polžni transporter je namenjen za transportiranje titanovega dioksida (TiO2) in bo zamenjal obstoječi elevator, ki je že obrabljen in dotrajan. Pri njegovem načrtovanju smo upoštevali, da material ne sme priti v stik z umazanijo, kot na primer olja in maščobe. Zaradi velike transportne dolžine smo se odločili, da bomo uporabili dva krajša transporterja z zunanjim uležajenjem. Transporter bo izdelan iz materialov, ki se lahko uporabljajo v živilski industriji. V diplomskem delu je najprej naveden kratek opis transporterjev, analitični preračun, 3D model in opisan predviden potek vzdrževanja ter varstvo pri delu.
Keywords: transportne naprave, polžni transporter, elevator
Published in DKUM: 17.09.2020; Views: 806; Downloads: 70
.pdf Full text (1,88 MB)

3.
Konstruiranje, preračun in izdelava linije za pakiranje mesnih izdelkov
Božo Kruhek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na snovanju in konstruiranju transportne linije, ki je namenjena za pakiranje različnih kosov govejega mesa. Pakirna linija je zasnovana kot vmesni člen celotnega sistema za predelavo govejega mesa. Predstavljen je celoten proces od idejne zasnove in pregleda tehničnih zahtev do same izdelave transportnega sistema za pakiranje. V uvodu sta pregled obstoječega stanja pri naročniku in na trgu ter opis zahtev in omejitev. V nadaljevanju je opisan materialni tok, predvideno je potrebno število delovnih mest. Sledi preračun transportnega sistema in izbira vgradnih delov. V zaključnem delu pa sta navedena priprava tehnične dokumentacije in modeliranje, ki je potrebno za končno izdelavo samega izdelka.
Keywords: transportni sistemi, transportne naprave, členkasti transporter, linija za pakiranje, preračun transporterja
Published in DKUM: 14.09.2016; Views: 1162; Downloads: 135
.pdf Full text (6,85 MB)

4.
Zmogljivost dozirnega sistema na bioplinarni
Štefan Bojnec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Bioplinarna Lendava proizvaja električno in toplotno energijo iz biomase, pri tem pa kot stranski produkt nastaja uporabno gnojilo za kmetijske površine. Transportne naprave so v celotnem procesu nenadomestljive in se pojavljajo v različnih napravah. Prisotne so od začetka do konca procesa v različnih nalogah: nalaganje, prevoz, pomični drogovi, transportni trakovi, polžasti transporterji, transport plina, transport tekočin in transport energije. V diplomskem delu smo se osredotočili na izračun zmogljivosti dozirnih sistemov na samem objektu. Uporabili smo pridobljeno znanje s predavanj in izkušnje, iz svojega dosedanjega dela. Z izračuni smo dokazali predimenzioniranost nekaterih naprav, kakor tudi to, kje mora podjetje investirati v odpravo ozkega grla, ki se pojavi pri povečanem doziranju za 45 %. Opisali smo vzdrževanje sistema in ekonomsko oceno pri odpravi ozkega grla.
Keywords: Bioplinarna, transportne naprave, pomični drogovi, transportni trakovi, polžasti transporterji, zmogljivost
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 968; Downloads: 98
.pdf Full text (2,63 MB)

5.
Konstruiranje tračnega transporterja za transport sladkorja
Rajko Breznik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena linija za transport sladkorja s poudarkom na konstruiranju tračnega transporterja za transport sladkorja. Namen dela je konstruiranje linije ter predvsem tračnega transporterja tako, da zagotovimo vse varnostne zahteve, ki jih moramo upoštevati pri transportu eksplozijsko nevarnih materialov, ob vsem tem pa še upoštevati zahteve za živilsko industrijo ter želje kupca. V delu so predstavljeni postopki od začetnega zbiranja informacij, izvajanja preračunov, izbiranja standardnih delov ter konstruiranja transporterja po posameznih sklopih. Predstavljena so tudi navodila za obratovanje in vzdrževanje transporterja.
Keywords: tračni transporter, transportne naprave, transport sladkorja, konstruiranje tračnega transporterja, preračun tračnega transporterja.
Published in DKUM: 12.09.2016; Views: 2545; Downloads: 378
.pdf Full text (8,60 MB)

6.
Členkasti transporter za sistem čiščenja ostružkov pri CNC stroju
Marko Pavlič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Členkasti transporter za sistem čiščenja ostružkov pri CNC stroju obravnava preračun členkastega transporterja. Transporter je nameščen pri CNC stroju, kjer poteka mehanska obdelava kovin. Na začetku je kratek opis transportnih naprav, temu sledi izračun obravnavanega transporterja, kjer so izračunane sile v verigi in zmogljivost transporterja. Navedene so tudi zahteve glede vzdrževanja in varnosti pri delu.
Keywords: transportne naprave, členkasti transporter, preračun zmogljivosti in sil.
Published in DKUM: 14.12.2015; Views: 1857; Downloads: 222
.pdf Full text (2,43 MB)

7.
Rekonstrukcija polžastega transporterja za transportiranje pepela
Dejan Tomović, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Polžasti transporterji predstavljajo pomemben del transportnih naprav v industriji. Uporabljajo se za transport sipkih in zrnatih materialov. V podjetju Lek d.d. Lendava polžasti transporter transportira pepel od peči do zabojnika. V diplomskem delu je najprej na kratko predstavljena trenutna izvedba polžastega transporterja in problem lokacije zabojnika, v nadaljevanju pa je podan preračun in izbor elementov polžastega transporterja ob spremenjeni trasi transportiranja. Dodani so tudi napotki za vzdrževanje naprave. Izbor elementov polžastega transporterja v diplomskem delu lahko podjetju služi kot kriterij oz. nabor zahtev v ponudbi za izdelavo naprave.
Keywords: Transportne naprave, polžasti transporter, pepel
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1621; Downloads: 188
.pdf Full text (2,12 MB)

8.
Prenova in izboljšanje delovnega procesa v mehanskem laboratoriju v podjetju Impol R in R d.o.o.
Anja Kmetec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V konkretnem diplomskem delu smo se osredotočili na proces in potek dela v mehanskem laboratoriju. V teoretičnem delu smo za lažje nadaljnje razumevanje natančno opredelili teoretične osnove s področja logistične organizacije, proizvodni proces in logistično tehnologijo. V praktičnem delu smo nazorno opisali obstoječe stanje v mehanskem laboratoriju. Za boljše razumevanje smo mehanski laboratorij razčlenili na več delovnih procesov. Na podlagi tega smo izdelali kritično analizo in določili morebitne vzroke za izgubo delovnega časa med izvajanjem proizvodnega procesa. Praktični del diplomskega dela smo zaključili s predstavitvijo možnih rešitev za skrajšanje delovnega procesa. Predstavili smo problematiko in vzroke za izgubo delovnega časa. V zadnjem poglavju smo predstavili realne možnosti in pozitivne učinke za izvedbo projekta, finančne stroške ter možnosti za nadaljnji razvoj.
Keywords: Proizvodni proces, planiranje in organizacija dela, delovni prostori, transportne naprave, pretok materiala.
Published in DKUM: 15.03.2013; Views: 2084; Downloads: 183
.pdf Full text (1,46 MB)

9.
Linija za transport Al-polizdelkov
Žiga Capl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena linija za transport Al-polizdelkov, ki je sestavljena iz dveh verižnih transporterjev in dveh manipulatorjev. Omenjeni transporterji morajo transportirati Al-polizdelke od sprejemnega mesta do poti v stiskalnico. V okviru diplomskega dela smo opravili analizo obstoječega ogrodja z naklonom, linije za transport Al-polizdelkov in podali možne rešitve za novo učinkovitejšo izvedbo. Na podlagi tehnično-tehnoloških zahtev smo izbrali najprimernejšo rešitev in izvedli preračun nove rešitve ter izdelali zahteve za vzdrževanje in varno obratovanje. Vsebina diplomskega dela predstavlja prispevek k projektiranju transportnih sistemov v industriji z obdelavo aluminija.  
Keywords: transportne naprave, transport Al. polizdelkov, verižni transporter, analiza zmogljivosti
Published in DKUM: 04.07.2012; Views: 1919; Downloads: 190
.pdf Full text (6,16 MB)

10.
Transportna sredstva (v prometu)
Matjaž Šraml, 2008, other monographs and other completed works

Keywords: transportne naprave, prometna sredstva, tračni transporterji, pogonski stroji, osebni transport, tovorni transport, promet, visokošolski učbeniki
Published in DKUM: 31.05.2012; Views: 3070; Downloads: 222
URL Link to full text

Search done in 1.75 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica