| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Predlog preureditve dostavnega mesta v trgovini SPAR Radeče : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Uroš Frece, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Trgovsko podjetje SPAR Slovenija je eno izmed največjih trgovskih podjetji v Sloveniji. Z več kot 170 trgovinami po celotni Sloveniji se ponaša z veliko izbiro tako svežih izdelkov kot tudi tekstilnih in tehničnih izdelkov. V diplomskem delu smo predstavili dejansko stanje na dostavnem mestu v trgovini SPAR Radeče ter predlagali rešitve, ki bi izboljšale delovne procese. Osredotočili smo se na vračilo povratnih transportnih pripomočkov ter izpostavili problem prostorske stiske in problem organizacije dostavnega mesta. Probleme smo reševali s prestavitvijo zunanjega službenega vhoda. Skozi analizo in primerjavo layouta oziroma razmestitve delovnega procesa nakladanja povratnih transportnih sredstev in procesnih kart smo ugotovili, da smo s prestavitvijo zunanjega službenega vhoda prihranili čas in prehojeno pot. Z omenjeno rešitvijo smo pridobili pretočnost delovnega mesta in izboljšali organizacijo, kar je bil tudi cilj diplomske naloge.
Keywords: logistika, dostavno mesto, trgovina, prevzem blaga, transportna sredstva
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 431; Downloads: 41
.pdf Full text (2,95 MB)

2.
Optimizacija notranje logistike v podjetju Arcont d.d. : magistrsko delo
Jernej Kozic, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana tema logistike. Poudarek teoretične obravnave je bil na notranji in razbremenilni logistiki v proizvodnem podjetju. Sprva so bile opisane teoretične osnove, ki so kasneje služile za podlago raziskovalnega dela. Analiza obstoječega stanja je pokazala pomanjkljivosti vlaka, ki je bil glavni predmet raziskovalnega dela. Po pregledu stanja interne logistike sem se osredotočil na posodobitev električnega vlačilca. Predstavil sem produkte najbolj znanih proizvajalcev, ki se ukvarjajo z vozili notranjega transporta. Poleg tega je raziskovalni del zajemal še predloge za urnik voženj, izbiro poti in določitev postaj. Z vpeljavo novega električnega vlačilca nam je bilo omogočeno, da v samo vožnjo vlaka vključimo razbremenilno logistiko in podamo predloge za njeno optimalno delovanje. Na koncu raziskovalnega dela se je izdelala groba stroškovna ocena investicije.
Keywords: notranja logistika, transportna sredstva, razbremenilna logistika, električni vlačilec, transportne poti, ločevanje odpadkov, strošek investicij, Arcont d. d.
Published in DKUM: 23.09.2021; Views: 901; Downloads: 177
.pdf Full text (2,36 MB)

3.
Tehnologije sledenja pošiljk v transportu
Samo Kumperščak, 2020, master's thesis/paper

Abstract: Dandanes je vse bolj pomemben nadzor izdelkov, ki potujejo po oskrbovalnih verigah. Nadzor nad izdelki nam omogočajo različne tehnologije in sistemi sledljivosti, ki prikazujejo točno lokacijo blaga. Sledljivost ima veliko pozitivnih lastnosti, tako za kupce izdelkov kot za distributerje in ostale člene oskrbovalnih verig. V magistrskem delu smo se ukvarjali s pregledom različnih vrst tehnologij sledenja, ki jih poznamo. Med te tehnologije spadajo tehnologije črtnih in QR kod, RFID tehnologija, GPS tehnologija in tehnologija veriženja blokov (ang. blockchain). Najbolj pogoste tehnologije sledenja so sposobne poročati o stanju izdelka, ko le-tega optično preberemo, spet druge so pa nekoliko bolj napredne in so sposobne slediti izdelku v realnem času, tako da tisti, ki spremlja stanje izdelka, v vsakem trenutku pozna natančno lokacijo izdelka. Po pregledu teoretičnega ozadja različnih tehnologij sledljivosti smo se osredotočili na praktični del, ki zajema pregled uporabe tehnologij, ki jih za sledenje uporabljajo na Pošti Slovenije d.o.o. Analizirali smo trenutno stanje glede sledljivosti in raziskali potek sledenja pošiljke od sprejema do vročitve. Osnova za preučevanje tematike je bila znanstvena in strokovna literatura, ki smo jo iskali po različnih spletnih bazah z vpisovanjem ključnih besed. Podrobnejša analiza literature je bila izvedena še s programom VOSviewer, kjer smo analizirali najpogosteje citirane avtorje, skupno citirana dela, skupno citiranje skupine avtorjev s strani druge skupine avtorjev, skupno citiranje avtorjev in ključne besede, ki se v najdenih delih največkrat pojavljajo. Analizo trenutnega stanja glede sledenja na Pošti Slovenije smo izvedli na podlagi lastnih izkušenj dela na Pošti ter z intervjuji in vprašalniki, ki smo jih posredovali tamkajšnjim zaposlenim. Poglavje rezultatov zajema primerjavo različnih aplikacij in tehnologij, namenjenih sledenju. Primerjavi sledi analiza stanja področja sledenja na Pošti Slovenije ter konkretni predlogi izboljšav na področju RFID in GPS tehnologije.
Keywords: sledljivost, GPS, RFID tehnologija, črtne kode, tehnologija veriženja blokov, transportna logistika.
Published in DKUM: 08.01.2021; Views: 1328; Downloads: 152
.pdf Full text (1,96 MB)

4.
Trajnostni razvoj v cestnem tovornem prometu in odnos slovenskih avtoprevozniških podjetij do trajnostnega razvoja
Urška Grden, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: V tej diplomski nalogi smo na trajnostni razvoj pogledali z vidika slovenskih transportnih podjetij. Da bi bralcu predstavili čim bolj celovit pregled, smo na začetku podali definicijo trajnostnega razvoja, opredelili cilje trajnostnega razvoja in zakonodajo, ki to ureja v Sloveniji. Ugotovili smo, da je najširše sprejeta definicija trajnostnega razvoja definicija, ki pravi, da gre pri trajnostnem razvoju za obliko razvoja ali napredka, ki zadovoljuje potrebe sedanjosti ne da bi ogrožala prihodnje generacije pri zadovoljevanju njihovih potreb. Srb za izvajanje trajnostnega razvoja se na formalni ravni kaže predvsem v sprejemanju mednarodnih dokumentov, kot je na primer Agenda 2030 Organizacije združenih narodov, pa tudi v sprejemanju nove okoljske zakonodaje na ravni Evropske unije, ki je bila veliki meri v okviru Zakona o varstvu okolja implementirana tudi v slovensko pravo. V tej nalogi smo se osredotočili na trajnostni razvoj na področju cestnega prometa. Da bi izvedeli, kaj o trajnostnem razvoju menijo slovenska transportna podjetja, smo jih tako preko spletne ankete povprašali po njihovem delovanju na tem področju. O njihovi trajnostni ozaveščenosti smo dobili presenetljivo spodbudne informacije, vendar pa so spremembe v praksi kljub temu relativno redke, saj se podjetja bojijo, da bi pri uvajanju sprememb utrpela večjo finančno škodo. Sklenili smo, da bi bilo dobro, da bi podjetjem z željo po trajnostnem razvoju na tej točki v obliki finančne stimulacije naproti stopila država.
Keywords: Logistika, trajnostni razvoj v cestnem prometu, transportna podjetja v Sloveniji, ukrepi za trajnostni razvoj prometa, državne subvencije
Published in DKUM: 19.12.2019; Views: 1440; Downloads: 135
.pdf Full text (844,90 KB)

5.
Uvajanje lastnega voznega parka v podjetju silkem d.o.o.
Petra Cep, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo v teoretičnem delu opisuje značilnosti transporta. Opredeljen je pojem zunanjega izvajanja transporta, ki je tudi ena glavnih tematik diplomskega dela. Poudarek je na organizaciji transporta in stroških, ki nastajajo ob celotnem procesu, ter postopkih, ki so za izvedbo procesa potrebni. V empiričnem delu je izvedena analiza obstoječega stanja proizvodnega podjetja. Analizirali smo delovanje sistema, ter opredelili sistemske funkcije. Poglobili smo se v analizo stanja prevoznega dela podjetja ter za to smer predlagali izboljšave. Ocenili smo tudi investicijska vlaganja, ki so potrebna za izvedbo predlogov. Izvedena je tudi ocena rezultatov, do katerih bi prišli ob uvedenih predlogih.
Keywords: logistika, vozni park, stroški, zunanje izvajanje, transportna pot
Published in DKUM: 23.02.2018; Views: 1353; Downloads: 134
.pdf Full text (1,46 MB)

6.
Preprečevanje kraj tovora v podjetju XYZ
Iris Majstorović Fatkić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: transportna pot, preprečevanje kraje, logistika, oskrbovalna veriga, gotovi aparati.
Keywords: transportna pot, preprečevanje kraje, logistika, oskrbovalna veriga, gotovi aparati
Published in DKUM: 21.11.2016; Views: 1183; Downloads: 190
.pdf Full text (795,85 KB)

7.
Primerjalna analiza definicij transportne logistike v teoriji in praksi
Lucija Kalem, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava področje transportne logistike. Pojem transportne logistike se namreč še uveljavlja, kar dokazuje predvsem pomanjkanje literature na tem področju. Tako je bil glavni namen diplomskega dela raziskati in proučiti pojem transportna logistika in ugotoviti, ali so si opredelitve le-te v teoriji in praksi enotne. Da bi transportno logistiko najbolje razumeli, smo najprej v teoretičnem poglavju ločeno definirali pojma logistika in transport ter tako spoznali njuno povezanost s transportno logistiko. V empiričnem delu diplomske naloge, ki je razdeljen na dva dela, smo se nato seznanili z opredelitvami transportne logistike. Prvi del zajema opredelitve, ki smo jih pridobili iz različne znanstvene in strokovne literature. Drugi del pa zajema opredelitve iz prakse, ki smo jih pridobili s pomočjo anketiranja podjetij, ki se ukvarjajo s transportno logistiko. Na podlagi teoretičnih spoznanj in rezultatov raziskave smo ugotovili, da v teoriji in praksi ni enotne opredelitve pojma transportna logistika.
Keywords: opredelitve transportne logistike, transportna logistika, transport, logistika, logistične aktivnosti
Published in DKUM: 21.11.2016; Views: 1281; Downloads: 262
.pdf Full text (1,17 MB)

8.
LOGISTIKA V PODJETJU SNAGA D.O.O.
Anja Pešić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju sem na kratko podala teoretične osnove logistike ter večji del namenila delovanju logističnih storitev v podjetju Snaga d.o.o.. Poglobila sem se v opis tehničnega sektorja v podjetju, njegovega delovanja, ter splošno predstavila podjetje danes kot tudi njegov zgodovinski razvoj, poleg tega pa predstavila še pomembnejše zakonske podlage, po katerih podjetje posluje. V nadaljevanju sem posebno pozornost namenila tudi spremljanju stroškov logistike in drugih stroškov poslovanja, hkrati pa prikazala določitev cene logistike v podjetju Snaga d.o.o., ki vključuje zbiranje in odvoz odpadkov ter podala praktični primer izračuna te cene za Mestno občino Maribor. Iz diplomskega seminarja izhaja, da je logistika v podjetju Snaga d.o.o. zagotovo najpomembnejši od poslovnih procesov, saj na eni strani obvladovanje voznega parka in na drugi strani vpetost podjetja na področju razbremenilne logistike terjata od strokovnega kadra podjetja posebna znanja in prizadevanja za konstantno izboljševanje logističnih procesov.
Keywords: Logistika, tehnični sektor, transportna logistika, logistični stroški, krovna zakonodaja, Snaga d.o.o.
Published in DKUM: 01.12.2015; Views: 1779; Downloads: 203
.pdf Full text (953,35 KB)

9.
10.
Logistična tehnologija
Andrej Rihter, 2008, other educational material

Keywords: logistika, logistične tehnologije, nabavna logistika, transportna sredstva, visokošolski učbeniki
Published in DKUM: 05.06.2012; Views: 2119; Downloads: 162
URL Link to full text

Search done in 0.95 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica