| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 64
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Kontejnerski transport posebnih vrst blaga
Matic Bešter, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Kontejnerski transport je bistvena aktivnost logističnega sistema, ki omogoča čezmorskim potrošnikom pridobiti pravo blago, na pravem mestu, po konkurenčni ceni, v ustreznem stanju, ob pravem času in v pravi količini. Namen diplomske naloge je predstaviti proces organizacije transporta posebnih vrst blaga, in sicer temperaturno kontroliranega blaga ter blaga izven dimenzij in teže, s specialnimi kontejnerji z vidika logističnega strokovnjaka ‒ špediterja. Opišemo delo špediterja ter njegovo znanje in sposobnosti. Predstavimo tudi razloge za dražji transport posebnih vrst blaga s specialnimi kontejnerji, probleme z dokumentacijo ter morebitne izboljšave in nadaljnji razvoj logistične organizacije tovrstnega dela. V raziskovalnem delu naloge smo z metodo nestrukturiranega intervjuja poskušali pridobiti splošni pregled o logistični organiziranosti špediterja. Za intervjuvanca smo izbrali direktorico operative ladijskega izvoznega oddelka v mednarodnem podjetju. Ugotavljamo, da je ključno za vsa logistična podjetja pri organizaciji transporta posebnih vrst blaga zmanjševanje stroškov ter izboljšanje procesov in postopkov, dobri odnosi z vsemi vpletenimi in povečanje učinkovitosti poslovanja. To dosežemo z učinkovito izmenjavo informacij – z uporabo ustreznega logističnega informacijskega sistema. Mednarodno poslovanje je v razcvetu, naročil proizvajalcev za transport blaga je vedno več, obenem se proizvajalci tudi zavedajo, da je dobra logistična organiziranost ključnega pomena za poslovni uspeh in konkurenčno prednost.
Keywords: transport, posebne vrste blaga, specialni kontejnerji, logistično podjetje, špediter, proizvajalec, potrošnik
Published: 08.05.2019; Views: 608; Downloads: 65
.pdf Full text (1,28 MB)

2.
3.
4.
5.
Vpliv migrantske krize na prevoznike
Gregor Bratina, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo želeli prikazati vplive migrantske krize v Evropi na transportna podjetja v Sloveniji. Osredotočili smo se na posledice pri transportu blaga na evropskih transportnih poteh. Zato smo tematiko diplomskega dela omejili zgolj na območje Evrope, saj ima begunska kriza tukaj največji vpliv. V raziskavo smo zajeli slovenska transportna podjetja, ki poslujejo z državami, na katere je migrantska kriza imela največji vpliv. To so predvsem članice Evropske unije in podpisnice Schengenskega sporazuma. Podatke smo pridobili na osnovi ankete, ki smo jo poslali slovenskim podjetjem z logističnimi dejavnostmi. Izbirali smo transportna podjetja s poslovanjem in sodelovanjem na nivoju mednarodnega transporta. Z anketo smo pridobili podatke, ki predstavljajo konkretne primere. Želeli smo ugotoviti, v katerih segmentih se je vpliv migrantske krize odražal. Ker so se pojavile nekatere vzporednice med migrantsko krizo in obdobjem pred vstopom v Schengensko območje, smo raziskovali še pomen Schengenskega sporazuma. Izidi so osnovani na podatkih iz ankete, ki so pokazali, da migrantsko krizo in njen vpliv občuti okoli tretjina transportnih podjetij. To se odraža predvsem na dodatnih stroških porabe vozil, stroških zaposlenih, daljših dostavnih časih in drugih posledicah. Pristop Slovenije k Schengenskemu sporazumu je imel na transportna podjetja v večini pozitivne učinke. Podjetja so si enotna v oceni, da bi ponovna uveljavitev mejnih kontrol na notranjih mejah EU povišala stroške poslovanja podjetja.
Keywords: migrantska kriza, Evropska unija, Schengenski sporazum, transport blaga, transportne poti, posledice krize
Published: 21.11.2016; Views: 767; Downloads: 107
.pdf Full text (1,03 MB)

6.
NAPRAVA ZA AVTOMATSKO PREVERJANJE IN KONTROLO KAKOVOSTI PALET
Dejan Perkovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava avtomatizacijo naprave za avtomatsko preverjanje kakovosti palet. Pri optimizaciji transporta blaga je kakovost palet ključnega pomena, saj lahko v nasprotnem primeru pride do nepotrebnih zastojev v proizvodnji. Predstavljena je tako strojna kot programska nadgradnja naprave, postopek avtomatizacije in težave pri izvedbi projekta.
Keywords: transport blaga, paleta, avtomatizacija, preverjanje in kontrola kakovosti
Published: 22.09.2016; Views: 570; Downloads: 87
.pdf Full text (2,19 MB)

7.
Reorganizacija cestnega tovornega transporta v hladni verigi podjetja Pišek & HSF Logistics d.o.o.
Irena Horjak, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Podjetje Pišek & HSF Logistics, d.o.o., se ukvarja s transportom hitro pokvarljivega in zmrznjenega blaga. Transport takšnega blaga je zelo zahteven, saj se mora hladna veriga zagotavljati skozi celotno distribucijo blaga od proizvajalca do kupca. V okviru hladne verige imajo vozniki veliko odgovornost, saj mora natovarjanje, transport in raztovarjanje blaga neprekinjeno potekati v hladni verigi. Skozi celotno transportno pot morajo biti pozorni na količino in kakovost blaga ter ohranjati predpisano temperaturo blaga, da ne prekinejo hladne verige. Ker gre za živilsko dejavnost, kjer je zelo pomembno, da so živila varna za potrošnika, se morajo vozniki za to dejavnost redno izobraževati in dopolnjevati svoje znanje. V teoretičnem delu diplomske naloge bomo predstavili transport hitro pokvarljivega blaga, delo in delovni čas voznikov ter hladno verigo. V praktičnem delu pa bomo predstavili primer transportne poti blaga od proizvajalca do kupca v okviru katere bomo izpostavili dva problema – utrujenost voznikov med vožnjo in nadzor temperature blaga med transportom. Utrujenost voznikov bi zmanjšali ali odpravili z vgradnjo opozorilnega sistema za voznika, ki opozori voznika kadar le-ta začne kazati znake utrujenosti. S posodobitvijo sistema za nadzor temperature blaga med transportom bi voznikom omogočili kontrolo temperature iz voznikove kabine. Na koncu diplomske naloge bomo podali kritično analizo in predloge za izboljšavo problemov.
Keywords: Transport hitro pokvarljivega blaga, delo in delovni čas voznikov, hladna veriga.
Published: 04.07.2016; Views: 1248; Downloads: 148
.pdf Full text (2,22 MB)

8.
9.
10.
Primerjalna ekonomska analiza vodnega prometa v Sloveniji in na Poljskem
Matej Jarc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na vodni promet v Sloveniji in na Poljskem. V obeh državah ima ta oblika prometa pomembno funkcijo pri transportu blaga in potnikov. Poljska ima okoli 700 kilometrov obale in urejen sistem notranjih plovnih poti in zaradi tega večje število morskih in rečnih pristanišč, medtem ko ima Slovenija le 47 kilometrov morske obale in nima urejenih rek, kanalov in jezer za transport blaga in potnikov ter ima le eno mednarodno tovorno pristanišče in dve manjši potniški marini. Zaradi tega je razumljivo, da ima Poljska veliko večji pretok blaga in potnikov v vodnem prometu kot pa Slovenija. Po našem mnenju imata obe državi glede na geografske zmožnosti dokaj dobro razvito infrastrukturo in s tem vodni promet blaga in potnikov. Obe državi sta občutili vpliv svetovne gospodarske krize v letu 2009, a si z učinkovitimi ukrepi dokaj uspešno krepita gospodarstvo. Poljska je bila edina država v Evropski uniji, ki je imela v času gospodarske krize pozitivno gospodarsko rast
Keywords: vodni promet, transport po morju, transport po notranjih plovnih poteh, pretovor blaga, transport blaga, transport potnikov, infrastruktura.
Published: 15.11.2013; Views: 1349; Downloads: 85
.pdf Full text (1,63 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica