| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 54
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Izgradnja nove transformatorske postaje Varpolje Kamp Menina : diplomsko delo
Mihael Tratnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na predstavitev, načrtovanje in izdelavo nove transformatorske postaje Varpolje Kamp Menina s priključnim 20 kV kablovodom in nizkonapetostnim kabelskim izvodom. Nova transformatorska postaja se gradi zaradi širitve dejavnosti v Kampu Menina in premajhne razpoložljive priključne moči na že obstoječem nizkonapetostnem kabelskem izvodu ter neekonomičnosti izgradnje nizkonapetostnega kablovoda. S tem bi zagotovili boljše napetostne razmere in več priključne moči za obstoječe in predvidene uporabnike ter izboljšali kakovost oskrbe z električno energijo na tem območju.
Keywords: transformatorska postaja, transformator, kablovod, nizka napetost
Published in DKUM: 18.03.2024; Views: 282; Downloads: 40
.pdf Full text (2,22 MB)

2.
Problematika napajanja virov lastne rabe v razdelilnih transformatorskih postajah : diplomsko delo
Gregor Vačovnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Sistem lastne rabe je v razdelilnih transformatorskih postajah ključnega pomena za zagotavljanje zanesljivosti obratovanja posameznega elektroenergetskega objekta in širše celotnega elektroenergetskega sistema. Obstaja več konceptov oziroma izvedb sistema LR glede na osnovni vir napajanja in konfiguracijo naprav. Glavne smernice, pri načrtovanju so, kako zagotoviti čim bolj zanesljiv glavni in pomožni vir napajanja, ki bo obenem čim bolj neobčutljiv na nihanja v elektroenergetskem sistemu.
Keywords: lastna raba, vir napajanja, napetostni napajalni transformator, razdelilna transformatorska postaja
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 354; Downloads: 34
.pdf Full text (2,83 MB)

3.
Avtomatizacija transformatorske postaje 20/0,4 kv Trobni Dol : diplomsko delo
Aljaž Urek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje avtomatizacijo distribucijske TP 20/0,4 kV Trobni Dol. V prvem delu je na kratko opisana prednost avtomatizacije TP na splošno. Transformatorska postaja Trobni Dol je na težje dostopni lokaciji, zato se je podjetje Elektro Celje, d. d., odločilo za avtomatizacijo le-te z vgradnjo daljinskega vodenja. Avtomatizacija je mogoča le z upoštevanjem sodobnih standardov in predpisov. V nadaljevanju so prikazani izračuni za določitev opreme postaje in na kratko je predstavljeno dimenzioniranje. Prikazana je tudi oprema, potrebna za želeni rezultat, za zanesljivo in nemoteno oskrbo z električno energijo s čim manjšim človeškim poseganjem v elektrodistribucijski sistem.
Keywords: transformator, avtomatizacija, transformatorska postaja, kratkostične razmere
Published in DKUM: 24.10.2023; Views: 466; Downloads: 77
.pdf Full text (2,79 MB)

4.
Zamenjava srednjenapetostne opreme v TP Tehniška srednja šola, z vgradnjo novih distribucijskih transformatorjev in sistema daljinskega upravljanja : diplomsko delo
David Glavak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan pristop k izvedbi zamenjave srednjenapetostne opreme in transformatorjev v transformatorski postaji Tehniška srednja šola, kjer se bo dodatno vgradila tudi oprema daljinskega vodenja. V delu je predstavljena analiza omrežja, na podlagi katere se izbere nova oprema.
Keywords: transformatorska postaja, načrtovanje srednjenapetostne opreme
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 496; Downloads: 51
.pdf Full text (5,65 MB)

5.
Zamenjava dotrajanega srednjenapetostnega (20 kV) stikalnega bloka : diplomsko delo
Gregor Špes, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na prikaz in opis zamenjave dotrajanega srednjenapetostnega stikalnega bloka. Nalogo smo izvedli na transformatorski postaji 364 – Kajuhova, v Slovenski Bistrici. V primeru naše transformatorske postaje je bila potreba po zamenjavi stikalne opreme zaradi iztrošenosti materialov v stikalnih celicah. Z ukrepom, ki smo ga izvedli, smo poskusili odjemalce oskrbeti z bolj kakovostno in zanesljivo električno energijo. V teoretičnem delu so podrobneje opisane srednjenapetostne stikalne celice, njihov razvoj skozi čas, stari in novi stikalni blok s pripadajočimi komponentami ter varnost uporabnikov. Empirični del zajema opis zamenjave starega stikalnega bloka za novega po korakih in pripadajočo uporabljeno opremo ter upoštevane varnostne protokole pri sami zamenjavi.
Keywords: stikalna celica, stikalni blok, srednja napetost, transformatorska postaja, varnost
Published in DKUM: 25.07.2023; Views: 439; Downloads: 32
.pdf Full text (2,53 MB)

6.
Projektiranje nove zasnove transformatorske postaje 20/0,4 kV s krožnim vodom na srednji napetosti : diplomsko delo
Aljaž Pavšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje rekonstrukcijo transformatorske postaje, ki zajema izvedbo in vključitev nove transformatorske postaje TP Konitex s krožnim vodom v distribucijski elektroenergetski sistem, na lokaciji Industrijska ulica v Slovenskih Konjicah. V podjetju Konitex d. o. o. V Slovenskih Konjicah je trenutna oskrba z električno energijo izvedena preko skupne transformatorske postaje TP Konus. V skladu z odločitvijo Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) je potrebno izvesti odjem električne energije iz distribucijskega omrežja na način, da se bo električna energija za potrebe podjetja Konitex d. o. o. dobavljala neposredno iz distribucijskega omrežja, in sicer preko lastnega merilnega mesta na srednjenapetostnem nivoju.
Keywords: transformatorska postaja, kratki stiki, dimenzioniranje opreme.
Published in DKUM: 26.10.2022; Views: 1033; Downloads: 99
.pdf Full text (2,19 MB)

7.
Uporaba baterijskega hranilnika za izvajanje sistemskih storitev v distribucijskem omrežju : diplomsko delo
Urban Tepej, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Z vse večjim zanimanjem za lastno proizvodnjo električne energije se vse več ljudi odloča za postavitev lastne fotonapetostne elektrarne. Ker pa se z večjimi zahtevami po električni energiji slabša kakovost napajalne napetosti, je lahko baterijski hranilnik ena izmed možnosti za izboljšave. Cilj diplomskega dela je izboljšati rabo električne energije in znižati konično obremenitev na distribucijskem omrežju s pomočjo baterijskega hranilnika električne energije ter ustvariti realni model omrežja, s katerim lahko simuliramo realne obremenitve. Izvedena je bila analiza obremenitve transformatorske postaje, ki napaja center šol, imajo specifičen odjem električne energije. Opravili smo ekonomsko analizo obravnavanega omrežja, kjer smo primerjali ceno obračunske moči pred in po zniževanju konične moči s pomočjo baterijskega hranilnika. Za izvedbo modela, za katerega smo imeli podane podatke in meritve, smo izvedli izračune s pomočjo metode BFS (Backward Forward Sweep). Pri modelu smo preizkušali vpliv velikega bremena ali generatorja na napetostni profil.
Keywords: baterijski hranilnik električne energije, distribucijsko omrežje, napetostni profil, AMBER, transformatorska postaja
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 646; Downloads: 184
.pdf Full text (6,34 MB)

8.
Obratovanje distribucijskega omrežja s transformatorji s spremenljivo prestavo nastavljivo pod obremenitvijo : magistrsko delo
Miran Ajdnik, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana problematika obratovanja distribucijskega omrežja s transformatorji s fiksno prestavo in s transformatorji s spremenljivo prestavo v primerih, ko je v nizkonapetostno omrežje priključen znaten delež razpršenih virov. Analizirane so bile skrajne meje obratovanja ob maksimalni obremenitvi in minimalni proizvodnji razpršenih virov ter ob minimalni obremenitvi in maksimalni proizvodnji razpršenih virov, ki so še v dovoljenih mejah dviga ali padca napetosti.
Keywords: transformator s spremenljivo prestavo, transformatorska postaja, distribucijsko omrežje, meritve, izgube električne energije
Published in DKUM: 04.04.2022; Views: 2769; Downloads: 142
.pdf Full text (4,18 MB)

9.
Primarno in sekundarno testiranje srednjenapetostnih dovodnih, izvodnih in transformatorskih celic
Klemen Petek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava testiranje izvodne celice v srednje napetostnem stikališču podjetja Acroni Jesenice na primarni in sekundarni strani. Namen naloge je bil prikaz celotnega testiranja funkcionalnosti celice pred vključitvijo v elektroenergetski sistem s pomočjo generatorjev električne energije Omicron in Pritez, saj lahko ob nepravilnem delovanju pride do okvar elementov v sistemu, v hujšem primeru tudi do požara. Za preprečitev le teh, smo vgradili zaščitni rele FPC680, ki ob vsakem nenormalnem pojavu izklopi odklopnik in s tem prekine tokokrog. Po izvedenem testiranju in odpravljenih napakah pri ožičenju, smo lahko izvodno celico D3 N-GEN Hranilnica varno vključili v elektroenergetski sistem in omejili možnost okvare ob nepravilnem delovanju sistema.
Keywords: Razdelilna transformatorska postaja, zaščitni rele FPC680, odklopnik, ločilnik, primarno in sekundarno testiranje zaščit
Published in DKUM: 17.12.2021; Views: 1084; Downloads: 77
.pdf Full text (3,24 MB)

10.
Prenova RTP Velenje s prehodom v GIS izvedbo stikališča : diplomsko delo
Miha Cilenšek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno trenutno stanje RTP Velenje, zajeta je predstavitev sedanjega stanja stikališča, opisane so vse naprave v trenutnem stikališču. Opisani so vzroki za prenovo ter kateri bodo največji cilji prenove RTP Velenja. Naredili smo primerjavo med GIS izvedbo stikališča ter prostozračno izvedbo stikališča. Izračunali smo kratkostične razmere na območju RTP Velenja.
Keywords: RTP(razdelilna transformatorska postaja), GIS(Gass Insulated Switchgear), kratkostične razmere, stikališče
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1543; Downloads: 281
.pdf Full text (2,73 MB)

Search done in 4.37 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica