| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Podeželje in razvoj gastronomije v Sloveniji : teritorialne kolektivne blagovne znamke po modelu ʹIzvorno slovenskoʹ
2021

Abstract: V publikaciji so predstavljena znanstvena izhodišča in pomen vzpostavljanja teritorialnih kolektivnih blagovnih znamk po modelu Izvorno slovensko za razvoj slovenskega podeželja ter gradnje gastronomskega turizma, ki temelji na kratkih dobavnih poteh od njive do krožnika in vzpostavlja sistem kakovosti in izvora živil ter gradiv tudi za vse spremljajoče dejavnike, ki družno gradijo gastronomsko podeželsko turistično destinacijo. Model temelji na sistematičnem povezovanju, gradnji sistema ocenjevanja in vizualne podobe kolektivne blagovne znamke, usposabljanju, svetovanju, ocenjevanju kakovosti, podeljevanju pravice do uporabe certifikata, vzpostavljanju sistema trženja, prodaje, logistike in zagotavljanja nenehne kakovosti skozi načrtovano spremljanje kakovosti in izvora produktov. Na prvem nivoju gradimo primarno ponudbo, in sicer usposabljamo in svetujemo ponudnikom pridelkov in živilskih izdelkov, da le-ti zgradijo zgodbe z lokalno dodano vrednostjo, ki jih lahko v jedi vključijo gostinci. Na drugem nivoju ustvarjamo lokalno prepoznavno ponudbo nastanitvenih kapacitet, gastronomskih prireditev in doživetij. Tretji nivo je namenjen ambasadorjem kolektivne blagovne znamke, ki pod eno streho združujejo več omenjenih aktivnosti in sprejemnim turističnim agencijam. Četri nivo je namenjen gradnji portala, ki omogoča komuniciranje med deležniki znotraj destinacije in pritegne pozornost zahtevnih raziskovalcev gastronomije, ki so za izjemna butična doživetja pripravljeni nameniti svoj čas in denar. Vse aktivnosti so usklajene z aktivnostmi Slovenske turistične organizacije in MGRT in odlična popotnica za Slovenija – Evropska gastronomska regija Evrope 2021.
Keywords: teritorialne kolektivne blagovne znamke, model Izvorno slovensko, trajnostni razvoj podeželja, gastronomija, kratke dobaviteljske verige, od njive do krožnika, destinacija, kakovost, poreklo-izvor
Published in DKUM: 09.03.2021; Views: 685; Downloads: 63
URL Link to file

2.
Dejavniki socialnega kapitala na slovenskem podeželju
Rok Rebernak, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo raziskovali dejavnike socialnega kapitala na slovenskem podeželju. Uporabljeni so bili podatki iz raziskave Slovensko javno mnenje (2013). Analizirali smo respondente glede na tip krajevne skupnosti (mestna n = 335 , primestna n = 119, vaška n = 539). V okviru socialnega kapitala so bili merjeni njeni ključni elementi: posplošeno zaupanje, zaupanje v institucije ter članstvo v različnih organizacijah. Raziskava vaške skupnosti v Sloveniji je pokazala nizke stopnje socialnega kapitala. Medregijske razlike na merah socialnega kapitala (posplošeno zaupanje, zaupanje v institucije, članstvo v različnih organizacijah) so v večini majhne in statistično neznačilne, na vseh indikatorjih dosegajo respondenti v povprečju nizke stopnje zaupanja ter nizko participacijo v prostovoljnih združenjih. Glede na pretekle raziskave socialnega kapitala v podeželskih skupnostih, smo predvidevali pozitivno povezanost elementov socialnega kapitala z gospodarsko razvitostjo. Analiza je pokazala, da kljub majhnim razlikam v vseh elementih socialnega kapitala, najvišje stopnje zaupanja in članstva v različnih organizacijah dosegajo regije z najvišjim regionalnim BDP na prebivalca. Starost ne vpliva na stopnje socialnega kapitala, medtem ko so se pokazale statistično značilne razlike med mestnim in vaškim tipom krajevne skupnosti. Prihodnje raziskave socialnega kapitala na slovenskem podeželju so nujne, saj je, z izjemo geografske raziskave Slavičeve (2009), pregled literature pokazal na odsotnost socioloških raziskav socialnega kapitala.
Keywords: socialni kapital, gospodarski razvoj, razvoj podeželja, zaupanje, trajnostni razvoj
Published in DKUM: 05.10.2016; Views: 1285; Downloads: 155
.pdf Full text (786,92 KB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica