| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Reorganizacija transportno skladiščnih operacij
Tjaša Jerant, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno logistično podjetje, v katerem smo preučevali skladiščenje, spremljanje tovornih vozil, nakladalne ploščadi, potrebno število le-teh in ročni prepis logističnih podatkov. Predstavili in opisali smo skladišče in transportno-skladiščne procese. K temu sodi podroben opis trenutnega izvajanja navzkrižnega pretovarjanja. Ugotovili smo, da so tovorna vozila v prihodu ter odhodu točna. Čeprav je človeški dejavnik drag, še vedno igra glavno vlogo, da skladiščni procesi nemoteno potekajo. Spoznali smo, da je nov logistični center nujno potreben, saj je hitrost dostave pošiljk končnemu uporabniku ključnega pomena.
Keywords: Logistika, transport, skladišče, nakladalno-razkladalne ploščadi, tovorna vozila, proces navzkrižnega pretovarjanja, analiza učinkovitosti.
Published: 08.01.2021; Views: 339; Downloads: 163
.pdf Full text (1,69 MB)

2.
Avtocesta
Estera Zlodej, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Vožnja tovornih vozil po prehitevalnem pasu je problem s katerim se srečujejo soudeleženci v prometu vsakodnevno. Velja, da se vožnja po avtocesti izvaja po voznem, v primeru prehitevanja pa po prehitevalnem pasu. V zadnjih nekaj letih smo lahko priča številnim prehitevanjem voznikov tovornih vozil, ki z vožnjo po prehitevalnem pasu ovirajo promet, s tem povzročajo prometne zamaške, v najslabših primerih pa nas lahko to privede do hudih prometnih nesreč. Vožnja po prehitevalnem pasu postaja vedno večja težava tako na slovenskih avtocestah kot tudi na cestah v tujih državah. V diplomskem delu o vožnji tovornih vozil po prehitevalnem pasu nas je zanimalo kaj sploh promet je, kako ga delimo ter kaj pomeni varnost v prometu. V nadaljevanju smo opisali avtocesto, tovorna vozila na avtocesti, zakaj prihaja do vožnje tovornih vozil po prehitevalnem pasu ter kakšni so ukrepi za takšen način oviranja prometa. V ta namen smo preučili teorijo in različna besedila. Ugotovili smo, da je vožnja tovornih vozil po prehitevalnem pasu problem v večini držav s tranzitnim prometom. V diplomskem delu smo preučili koncept avtoceste, vožnje po avtocesti pri čemer smo izpostavili vožnjo tovornih vozil po prehitevalnem pasu, globe, ki jih šoferji tovornih vozil prejmejo za tovrstno kršitev, nadzor avtocestne policije, neupoštevanje oznak, neupoštevanje prometnih signalizacij ter brezbrižno obnašanje šoferjev tovornih vozil. Prav tako smo govorili o posledicah, ki jih prinašajo takšne kršitve v prometu ter o možnih rešitvah.
Keywords: diplomske naloge, avtocesta, tovorna vozila, vožnja, prehitevalni pas
Published: 08.07.2020; Views: 341; Downloads: 39
.pdf Full text (1,04 MB)

3.
Analiza okoljskih koristi na primeru implementacije drugega tira
Zerina Karajbić, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Razvoj transportne logistike, mednarodnega in notranjega cestnega tovornega transporta se iz leta v leto povečuje, in s tem tudi vpliv na gospodarski razvoj, razvoj logističnih storitev in večja uporaba transportnih poti, kar ima negativen vpliv, ki pa se kaže kot posledica onesnaževanje okolja in preobremenjenost cest. Slovenija dobro povezuje evropske države, ki jo v največji meri uporabljajo za tranzit blaga in tako tuja tovorna vozila povzročajo preobremenjenost slovenskih cest, kar povzroča zastoje, prometne nesreče, onesnaževanje okolja, hrup in druge težave. Cestni tovorni transport, kot najbolj uporabljan način transporta tovora in potnikov v svetu povzroča veliko število negativnih vplivov na okolje, kot so emisije škodljivih plinov, zaradi katerih prihaja do klimatskih sprememb in drugih učinkov, škodljivih za zdravje ljudi. Najbolj obremenjen del ceste s tovornimi vozili v Sloveniji predstavlja primorska avtocesta, kjer povprečni letni dnevni promet tovornih vozil znaša 8.000 vozil na posameznih odsekih. Zaradi takšne obremenitve avtoceste prihaja do problemov, kot so uničevanja infrastrukture, izpuščanje velikih količin ogljičnega odtisa v ozračje, gneč in prometnih nesreč. Da bi se ti problemi rešili, se implementacija drugega tira pojavlja kot ena od rešitev zmanjšanja obremenitev cest in avtocest, ker bi se tovorna vozila prestavila na železnico. Tako bi se zmanjšali zastoji na primorski avtocesti, kar bi pomenilo tudi zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje, ki jih izpuščajo tovornjaki pri transportu tovora. Po prenosu tovora na železnico, bi se emisije vplivov na okolje zelo zmanjšale, saj je železniški transport okolju najbolj prijazen način transporta.
Keywords: 1. cestni transport, 2. drugi tir, 3. ogljični odtis, 4. tovorna vozila, 5. železniški transport
Published: 13.01.2020; Views: 453; Downloads: 40
.pdf Full text (1,41 MB)

4.
Odločitveni model optimalne nabave tovornih vozil
Ines Fras, 2018, master's thesis

Abstract: Vodstva, predvsem majhnih in srednjih podjetij, se pogosto srečujejo s težavo najoptimalnejšega izbora financiranja nabave tovornih vozil. Namen tega dela je razviti in v praksi preizkusiti dinamični model, ki bo z upoštevanjem spremenljivih trenutnih tržnih pogojev različnih oblik možnega financiranja nabave cestnih tovornih vozil omogočil izbor najbolj racionalne nabave tovornega vozila.
Keywords: tovorna vozila, stroški transportnega podjetja, točka preloma, model nabave
Published: 02.10.2018; Views: 530; Downloads: 81
.pdf Full text (1,36 MB)

5.
Primerjalna analiza cestninjenja težkih tovornih vozil v EU
Jasmin Brčaninović, 2018, diploma project paper

Abstract: V nalogi so prikazane in analizirane praktične izvedbe sistemov za cestninjenje težkih tovornih vozil v izbranih državah v Evropi. Poudarek je na tehnoloških izvedbah. Analiza je opravljena iz vidika voznika oziroma prevoznika.
Keywords: elektronsko cestninjenje, težka tovorna vozila
Published: 24.09.2018; Views: 420; Downloads: 58
.pdf Full text (2,29 MB)

6.
IZBIRA USTREZNEGA TOVORNEGA VOZILA V PODJETJU MARA D. O. O.
Timotej Kegl, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu bomo obravnavali problem izbire ustreznega tovornega vozila v podjetju Mara d. o. o.; ta problem nastane zaradi pomanjkanja transportnih vozil ob povečanem obsegu dela. V teoretičnem delu bomo predstavili pridobivanje lesa in razvoj tehnik in tehnologije pridobivanja lesa. Nadaljevali bomo s predstavitvijo prevoznih sredstev v cestnem prometu ter predstavili vrste prevoznih sredstev. Razčlenili smo tudi delitev tovornih vozil v cestnem prometu, s katerimi je moč izvajati cestni transport. V cestnem transportu namreč poznamo več vrst tovornih vozil, ki se delijo na tovornjake in vlačilce, priklopna vozila pa delimo na priklopnike in polpriklopnike. Predstavili bomo tudi različne vrste pogonov in opisali zakonodajo glede pritrjevanja tovora. V zaključnem delu diplomskega dela bomo za iskanje najustreznejše rešitve zaznanega problema uporabili program DEXI. Uporaba tega programa nam bo olajšala delo in izbor ustreznega tovornega vozila, saj nam program omogoča, da lahko s pomočjo funkcij nastavimo ustrezne parametre in uteži pri izbiri.
Keywords: tovorna vozila, prevoz hlodovine, transport, program DEXI
Published: 06.10.2015; Views: 1623; Downloads: 226
.pdf Full text (2,64 MB)

7.
Računalniško preverjanje ustreznosti zaščitne naprave pred podletom motornih tovornih vozil
Zoran Ren, Martin Prašnički, Matej Glavač, 1999, original scientific article

Abstract: Prispevek podaja osnove sedanjega in možnosti novega numeričnega izračuna naprave za zaščito pred podletom od zadaj, ki pride v poštev pri homologaciji motornih tovornih vozil. Ustreznost zaščitne naprave se preverja glede na predpis ECE R 58, ki podaja natančna merila, katerim mora ustrezati konstrukcija naprave in njeno obnašanje pod obremenitvijo. Predpis dopušča možnost računskega preverjanja ustreznosti zaščitne naprave, od česar je odvisna raziskava možnosti računalniškega simuliranja obnašanja naprave pod obremenitvijo. Prispevek podaja osnovna izhodišča in postopke pravilnega računalniškega simuliranja, ki temelji na metoddi končnih elementov. V tej zgodnji fazi raziskav je v računalniških simuliranjih obravnavan le primer elastičnega deformiranja analizirane zaščitne naprave, ki je tudi eksperimentalno preskušena. Dobro ujemanje numeričnih in eksperimentalnih rezultatov potrjuje primernost izbrane simulirne metode za preverjanje ustreznosti zaščitne naprave.
Keywords: motorna vozila, tovorna motorna vozila, podlet, zaščitna naprava, zaščita pred podletom, preskušanje, računalniška simulacija
Published: 10.07.2015; Views: 624; Downloads: 31
URL Link to full text

8.
Organizacijski model nadzora tovornega prometa in tehtanje tovornih vozil v gibanju
Roman Marčun, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je opisan sedanji organizacijski model tehtanja tovornih vozil. Njegove slabosti in pomanjkljivosti. Predstavljen je nov model tehtanja tovornih vozil s sistemom SiWIM ter glavne prednosti in učinkovitosti omenjenega sistema.
Keywords: tovorni promet, tovorna vozila, nadzor, tehtanje, policija, policijsko delo, Specializirana enota za nadzor prometa, diplomske naloge
Published: 08.04.2015; Views: 1401; Downloads: 274
.pdf Full text (1,18 MB)

9.
Problematika varnosti tovora na tovornih vozilih
Miran Tojnko, 2013, master's thesis

Abstract: Transport je odgovoren za veliko število nesreč, ki se pogosto končajo s smrtnim izidom. Pogost vzrok nesreč je tovor, ki ni ustrezno nameščen in pritrjen. Ta se lahko razsuje ali pade z vozila, ogrozi stabilnost tovornjaka in v najhujšem primeru prevrne vozilo. Prav zaradi tega smo raziskali ta problem, da bi ugotovili, zakaj prihaja do poškodb, izgub in razsutja tovora, kdo je odgovoren in kaj se da storiti, da bi do teh dogodkov prihajalo v čim manjši meri. V teoretičnem delu je najprej na kratko povzeta zakonska pritrditev tovora, fizikalne osnove pritrjevanja ter osnove o transportni embalaži. Sledi raziskovalni del, kjer je začetek namenjen pregledu stanja prometnih nesreč. Nato je prikazanih nekaj zbranih primerov nepravilnega pritrjevanja tovora na tovornih vozilih. Predstavljene so še sodobne oblike embalaže ter opis, kakšne bi morale biti odgovornosti posameznikov pri pritrjevanju tovora, na koncu pa so povzeti rezultati ankete o trendu pritrjevanja tovora v Sloveniji.
Keywords: transport, tovor, tovorna vozila, embalaža
Published: 12.12.2013; Views: 1080; Downloads: 231
.pdf Full text (2,22 MB)

10.
Prometne nesreče tovornih vozil kot posledica neustreznega nalaganja in pritrjevanja tovora v cestnem prometu - na območju Policijske uprave Celje v obdobju 2001 do 2010 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Lidija Leber, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo zakonodajo s področja varnosti tovornih vozil v cestnem prometu, natančneje pritrjenost tovora. Predstavili vam bomo prometne nesreče tovornih vozil, kot vsakdanjo problematiko na območju policijske uprave Celje. Dajemo predloge, ki bi lahko prispevali k večji varnosti tovornih vozil in drugih udeležencev v cestnem prometu. Na kratko orišemo zakonodajo in pogoje za prevoz tovora, pregledamo pravilnik o nalaganju in pritrjevanju tovora v cestnem prometu. Obravnavamo zakaj je pomembno tovor pritrditi, ter dodajamo osnovne hitre napotke za varno pritrjevanje tovora in predstavimo opremo za pritrjevanje tovora. Zbrali smo nekaj primerov nepravilno pritrjenega tovora na tovornih vozilih, in pomanjkljivosti, ki jih vozniki kaj radi pozabijo pri prevozu tovora s tem pa predstavljajo nevarnost zase in druge. Del diplomskega dela je namenjen pregledu stanja prometnih nesreč tovornih vozil na policijski upravi Celje za obdobje 2001 do 2010. Dodano je poglavje, ki predstavlja aktivnosti, ki so do sedaj prispevale k večji varnosti tovornih vozil. Prenos Evropske zakonodaje v slovenski pravni red. Svoj prispevek k varnosti v cestnem prometu prispevajo tudi šole vožnje, ter delo policistov, ki nadzirajo izvajanje zakonov in njihove akcije pri varnosti v prometu za tovrstne udeležence. V diplomskem delu še predstavimo opremo za večjo varnost tovornih vozil, ter sodobne naprave, ki voznika opozarjajo na nevarnosti in omogočajo varnejšo udeležbo tovrstnih udeležencev v cestnem prometu. Na koncu podamo še predloge za izboljšanje prometne varnosti.
Keywords: tovor, tovorna vozila, cestni promet, varnost, prometne nesreče, diplomske naloge
Published: 18.04.2013; Views: 1502; Downloads: 399
.pdf Full text (4,26 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica