| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Dizajniranje ročaja lokostrelskega loka
Aleksej Rikić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje postopek dizajniranja ročaja lokostrelskega loka. Ključna vrednost našega diplomskega dela so predstavljene jasne praktične smernice, kako dizajnirati nov proizvod s predstavitvijo analitičnih vrednosti vhodnih podatkov, z natančnimi preračuni sil, ki delujejo na posamezne dele ročaja lokostrelskega loka, z računalniško podprto topološko optimizacijo, s procesom redizajniranja in predstavitvijo optimalne ter redizajnirane oblike ročaja lokostrelskega loka.
Keywords: MKE, topološka optimizacija, lokostrelstvo, lok, ProTOp
Published: 22.09.2021; Views: 207; Downloads: 44
.pdf Full text (3,46 MB)

2.
Potrjevanje postopka konstruiranja in dodajalne izdelave nosilnih komponent satelitov
Klemen Pongračič, 2020, master's thesis

Abstract: V tem delu raziskujem možnost uporabe dodajalnih tehnologij za uporabo v vesoljski industriji. Najprej sem primerjal različne tehnologije, kjer sem izbral stereolitografijo. Na podlagi te tehnologije sem delo nadaljeval z izdelavo materialnega modela in konstruiranjem komponent za podsistem satelita Trisat R. Izbrano komponento sem nato podvrgel raznolikim testom, kjer sem ugotavljal če material teste prestane in kateri so relevantni. Ugotovil sem da je izbran material Rigid primeren za misijo v vesolje in da bi lahko postopek testiranja skrajšali za naslednje misije.
Keywords: Formlabs, ADCS, dodajalne tehnologije, Trisat, topološka optimizacija
Published: 08.10.2020; Views: 285; Downloads: 41
.pdf Full text (2,20 MB)

3.
Konstruiranje in optimizacija nosilca avtomobilskega odbijača
Marko Korošec, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga temelji na konstruiranju in optimizaciji nosilca avtomobilskega odbijača. Glavna naloga je zmanjšati maso nosilca pri upoštevanju vseh zastavljenih omejitev in izpolnitvi vseh zastavljenih ciljev. Uvod sestoji iz predstavitve problema ter iz teoretičnih osnov optimizacije. Najprej je predstavljena delitev optimizacije, nato je podrobno opisana topološka optimizacija. V nadaljevanju sledi opis priprave modelov na optimizacijski proces v programu ProTOp. To zajema modeliranje, pripravo modelov v programskem paketu Abaqus ter nastavitev ciljev v programu ProTOp. Zadnji korak je izvedba optimiranja in vrednotenje dobljenih rezultatov.
Keywords: optimizacija, konstruiranje, avtomobili, topološka optimizacija
Published: 16.09.2020; Views: 357; Downloads: 89
.pdf Full text (5,80 MB)

4.
Konstruiranje elementov krmilnega mehanizma dirkalnika formula student
Jernej Moljk, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje elementov krmilnega mehaniza s postopkom topološke optimizacije ter uporabo metode končnih elementov (MKE). Prvi del diplomske naloge je posvečen konstruiranju ter optimizaciji nosilca volanske letve, kateri je izdelan s postopkom litja titanove zlitine. Drugi del diplomske naloge pa je posvečen konstruiranju volanske gredi, katera je izdelana iz ogljikovih vlaken. Zaradi izdelave cevi iz ogljikovih vlaken je bilo potrebno konstruirati še posebne inserte oz. vložke, kjer smo ustvarili zlepni spoj. Tudi sestav volanske gredi je bil preverjen z MKE analizo, saj je potrebno ugotoviti optimalno število plasti ogljikovih vlaken ter njihovo usmerjenost. Potrebno je tudi nadzorovati faktor Tsai Hill, kateri pove ali se vlakna pretrgajo ali ne.
Keywords: trdnostna analiza, ogljikova vlakna, metoda končnih elementov, Formula Student, topološka optimizacija
Published: 14.09.2020; Views: 356; Downloads: 55
.pdf Full text (1,90 MB)

5.
Konstruiranje vzmetne sponke električnih vodnikov
Aleks Križanac, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen naloge je izdelati konstrukcijo vzmetne sponke, ki bo pritrjena na podporni izolator, in jo konstruirati po podanih zahtevah. Pri tem je potrebno zasnovati in izdelati ustrezen CAD model v SolidWorksu za topološko optimizacijo v programu ProTOp, s pomočjo katerega bomo ustvarili ustrezno obliko sponke, ki bo prenašala določene napetosti. Sponka mora imeti nosilce za vzmet in za kapo za razvlek vodnika, mora imeti ustrezno površino naleganja vodnika in možnost vpenjanja več različnih velikosti premerov vodnikov.
Keywords: ProTOp, SolidWorks, topološka optimizacija, povratno inženirstvo, analize, simulacije, CAD, premiki, napetosti, domena
Published: 23.09.2019; Views: 434; Downloads: 69
.pdf Full text (3,38 MB)

6.
Konstruiranje premnika dirkalnika Formula S s pomočjo topološke optimizacije
Jan Šajt Duh, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava topološko optimizacijo premnika za dirkalnik razreda Formula Student. V diplomskem delu so opisane naloge premnika in obremenitve, ki delujejo nanj. Zbiranje podatkov za samo optimizacijo se je začelo z določitvijo geometrijskih omejitev. Sledil je preračun sil, ki delujejo na kolo dirkalnika in posledično tudi na premnik. Izvedena je bila trdnostna simulacija, s katero so bile dobljene sile prenesene v sam premnik. Nato so bili vsi podatki združeni v INP datoteko in uvoženi v topološko optimizacijo, ki je bila izvedena v programu ProTOp. Rezultat optimizacije je bil uporabljen za izdelavo končnega CAD modela optimalnega premnika.
Keywords: topološka optimizacija, premnik, Formula Student, ProTOp
Published: 09.09.2019; Views: 587; Downloads: 211
.pdf Full text (7,31 MB)

7.
Topološka optimizacija nosilcev obremenjenih s temperaturno obremenitvijo in temperaturnim gradientom
Goran Tišma, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga se osredotoča na optimizacijo topologije, termomehansko obremenjenih komponent. Termomehansko obremenjene komponente se relativno težko obravnavajo s konvencionalnimi postopki topoloških optimizacij, ki temeljijo na deformacijskih energijah. Razlogi za to so medsebojni vplivi med termičnimi in mehanskimi deformacijskimi energijami in načinom, kako te energije vplivajo na odstranjevanje materiala. Za boljši vpogled v te procese v magistrskem delu tako predstavljamo več različnih pristopov definiranja in reševanja obravnavanih topološko optimizacijskih problemov. Na podlagi izkušenj in ugotovitev, ki smo jih pridobili v magistrskem delu, nato podamo smernice in priporočila za obravnavo in reševanje podobnih topološko optimizacijskih problemov, ki se pojavijo v realnih inženirskih primerih.
Keywords: Topološka optimizacija, MKE, Abaqus, TOSCA, nosilec, termična obremenitev, mehanska obremenitev
Published: 19.10.2018; Views: 716; Downloads: 20
.pdf Full text (4,74 MB)

8.
Optimizacija konzolnega nosilca
Amadej Oparenović, 2017, master's thesis

Abstract: Z napredkom optimizacijskih algoritmov se inženirji soočajo z novimi orodji, ki jim omogočajo načrtovanje učinkovitejših naprav, v katerih se nahaja optimalna količina materiala. Izdelki, ki so izdelani iz visokotrdnostnih materialov s postopki aditivnih tehnologij, nam omogočajo, da so naprave učinkovitejše in lažje, kar je zelo pomembno tako v letalski industriji, kot tudi na ostalih področjih. V magistrskem delu, je obravnavanih več optimizacijskih modelov z različnimi robnimi pogoji, primerjava rezultatov, izbira modela ter priprava geometrije na izvoz. Magistrsko delo dokazuje, da z uporabo optimizacijskih algoritmov lahko dosegamo velike prihranke materiala ter optimiziramo porazdelitve napetosti v materialu.
Keywords: ProTOp, Abaqus, Topološka optimizacija, Nosilec
Published: 20.09.2017; Views: 842; Downloads: 132
.pdf Full text (5,95 MB)

9.
Konstruiranje vzmetenja avtomobila ODSEV 15
Peter Zobec, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga podaja postopek konstruiranja prototipnega vzmetenja manjšega osebnega vozila, s poudarkom na uporabi metode SIMP, za namene topološke optimizacije, katere cilj je zmanjšati maso sestavnih komponent. S pomočjo strokovne literature in kinematične analize je bil najprej določen žični model vzmetenja. Sledil je izračun vzmetnih konstant vzmeti in stabilizatorja ter koeficienta dušenja dušilca. Izračun obremenitev na posamezne podsisteme vzmetenja sestoji iz analize mas z izračunom težišča celotnega vozila ter predpisa posameznih obremenitvenih primerov, ki se delijo na maksimalne statične in dinamične. Izbrani so bili standardni elementi vzmetenja, ki služijo kot robna geometrija namensko izdelanemu premniku ter spodnji in zgornji kontrolni roki. Po določitvi preliminarne oblike komponent je sledila topološka optimizacija, z namenom manjšanja mase, njeni rezultati pa so bili upoštevani pri modeliranju končne oblike komponent. Konstruiranje vzmetenja se je zaključilo z numerično analizo, kjer so bile analizirane maksimalne napetosti in pomiki. Rezultat naloge je prototipna konstrukcija vzmetenja, ki jo je možno izdelati, v naslednjih fazah testiranja celotnega vozila pa tudi ovrednotiti.
Keywords: avtomobil, vzmetenje, topološka optimizacija, SIMP, kinematika vzmetenja, ODSEV 15
Published: 14.12.2015; Views: 1117; Downloads: 155
.pdf Full text (4,80 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica