| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Postopek izdelave livnega kolesa in analiza proizvodnih časov
Gašper Colja, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil predstaviti postopek izdelave livnega kolesa, ki ga je izdelalo podjetje Tehnika – SET, d. d. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in montažo kovinskih konstrukcij ter njihovih delov, proizvodnjo strojev in naprav za posebne namene, obdelavo kovin, vzdrževanjem in servisiranjem strojev. Livno kolo se uporablja pri kontinuirnem litju aluminija. V diplomskem delu so opisani vsi postopki izdelave le-tega, od načrtovanja procesa pa vse do izdelka. Na koncu naloge je izdelava livnega kolesa časovno ovrednotena.
Keywords: livno kolo, kontinuirno litje, razrez, varjenje, toplotna obdelava, strojna obdelava.
Published: 15.09.2021; Views: 63; Downloads: 8
.pdf Full text (3,75 MB)

2.
Primerjava cementiranja v vakuumskih in atmosferskih pečeh
Martin Cokan, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem preučil teoretičen del toplotne obdelave cementiranja v vakuumski peči proizvajalca Secowarwick in atmosferski peči proizvajalca Codere, ki ju uporabljajo v podjetju Miheu d.o.o. Podjetje se ukvarja s toplotno in strojno obdelavo kovin. Najprej sem preučil postopke toplotne obdelave, to so kaljenje, popuščanje, normaliziranje, žarjenje, poboljšanje in cementacijsko kaljenje. Nato sem se posvetil faznima diagramoma Fe-Fe3C in Fe-C ter difuziji. Sledil je podroben opis delovanja vakuumske peči in njenih segmentov. Poleg tega sem se posvetil tudi programski opremi in uporabniški prijaznosti peči. Trenutno so vakuumske peči v ospredju pri izboljšavah lastnosti jekla. Opisal sem tudi delovanje linije z atmosferskima pečema. Sledil je eksperimentalni del, kjer sem si zastavil cilj ugotoviti, katera peč je boljša v ekonomskem in kvalitetnem vidiku. Opisal sem lastnosti uporabljenih materialov in potek meritev ter rezultate med seboj primerjal. V diplomski nalogi sem predstavil tudi programe, ki sem jih uporabil za obdelavo materialov. Diplomska naloga je potrdila moje domneve, da je toplotna obdelava v vakuumski peči časovno hitrejša, z njo dosegamo visoko ponovljivost rezultatov, dosegamo enakomerno globino cementiranja in enostavno cementiranje obdelovancev kompliciranih oblik. Obdelava v vakuumski peči je tudi čistejša in ne povzroča oksidacijske plasti na materialu, za razliko od atmosferske peči, kjer dosegamo večjo prekaljivost materiala, saj je olje boljše hladilno sredstvo od plina.
Keywords: kaljenje, cementiranje, toplotna obdelava, vakuumska peč
Published: 24.09.2019; Views: 423; Downloads: 52
.pdf Full text (2,52 MB)

3.
Študij strukturnih sprememb polietilen-tereftalatnih vlaken z ramansko spektroskopijo
Manja Kurečič, Majda Sfiligoj-Smole, Jože Grdadolnik, 2005, original scientific article

Abstract: Polietilentereftalatna (PET) vlakna so med procesom njihovega oblikovanja in preoblikovanja, med barvanjem, plemenitenjem in med drugimi procesi izpostavljena visokim temperaturam. Toplotna obdelava pri temperaturah nad temperaturo steklastega prehoda vpliva na kristaliničnost, dimenzije kristalitov, strukturno periodičnost, kristalino in amorfno orientacijo, itd. Strukturne spremembe PET vlaken, ki jih povzroči toplotna obdelava v vodnem mediju ali vročem zraku, smo proučili z ramansko spektroskopijo, ki postaja zelo pomembna tehnika za karakterizacijo kemijskih in fizikalnih lastnosti polimerov v tekstilni kemiji. Osredotočili smo se na določitev strukturnih sprememb, ki izvirajo iz konformacijskih prehodov etilenglikolnega dela PET. Rezultati kažejo, da toplotna obdelava povzroči spremembe v trans/gauche konformacijskem razmerju. Ugotovili smo, da ima temperatura močnejši vpliv kot uporabljeni medij.
Keywords: tekstilna vlakna, polietilen-tereftalat, struktura, toplotna obdelava, ramanska spektroskopija
Published: 31.08.2017; Views: 605; Downloads: 80
.pdf Full text (419,00 KB)
This document has many files! More...

4.
Toplotna obdelava jekla S960QL - MICRAL 960 QL
Alja Knific, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski diplomi bo predstavljena toplotna obdelava jekla S960QL - MICRAL 960 QL, narejena v tovarni Acroni, Jesenice. Obdelani so bili trije kompleti vzorcev in sicer po režimu toplotne obdelave, pri katerih so se spreminjali časi popuščanja. Naknadno se je material, za razliko od industrijskih pogojev, tudi po popuščanju ohladil v vodi.
Keywords: toplotna obdelava, mikrolegirano jeklo, mikrostruktura jekla
Published: 27.09.2016; Views: 1348; Downloads: 112
.pdf Full text (1,70 MB)

5.
Ekskurzija kot učna metoda
Sandra Kelemina, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje izvedbo ekskurzije s področja tehnologije in obdelave kovinskih materialov, v podjetja, v katerih se ukvarjajo z mehansko in toplotno obdelavo kovinskih materialov. Opisana je učna metoda ekskurzija, mehanski in toplotno obdelovalni postopki, zapisane so tudi vsebine in cilji od osnovnošolskega do visokošolskega izobraževanja s področja mehanske in toplotne obdelave. Na koncu je narejena tudi priprava na ekskurzijo, ki se nanaša na višješolski študijski program Strojništvo.
Keywords: Ekskurzija, Mehanska obdelava materialov, Toplotna obdelava materialov
Published: 21.04.2016; Views: 793; Downloads: 153
.pdf Full text (1,41 MB)

6.
Vpliv toplotne obdelave TVP na udarno žilavost na jeklu P91
Marko Pesko, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo analizirali vpliv toplotne obdelave TVP na udarno žilavost. Obravnavali smo temperaturi 760°C in 780°C, ter različne čase toplotne obdelave. Simulirali smo različna področja TVP, ki se pojavijo pri varjenju. Preizkušance smo ustrezno toplotno obdelali ter jih nato preizkusili z instrumentiranim Charpy preizkusom. Pri tem smo dobili podatke o udarni žilavosti materiala. Podatke smo med sabo primerjali in ugotavljali najbolj primerno temperaturo in čas toplotne obdelave, pri kateri dosežemo ustrezno udarno žilavost materiala. Pokazalo se je, da že majhna sprememba temperature pomembno vpliva na čas toplotne obdelave.
Keywords: jeklo P91, TVP, simulacija varjenja, toplotna obdelava, udarna žilavost, Charpy preizkus
Published: 29.09.2015; Views: 1461; Downloads: 95
.pdf Full text (3,01 MB)

7.
Wear resistance of coke-crushing hammers
Franc Zupanič, 2013, original scientific article

Abstract: This work investigated several methods for improving the wear resistance of the 42CrMo4 tool steel used for coke-crushing hammers. The methods embraced heat treatment for obtaining different combinations of strength and ductility of the bulk steel, and surface-engineering processes comprising TiN thin-film deposition using magnetron-sputtering, nitriding and WC/Ni weld deposit surfaced by gas metal arc (GMA) method. The wear-resistance was tested under industrial conditions. Oil quenching and tempering significantly increased the wear resistance in comparison to the as-received condition. Conversely, nitriding and TiN-hard coating did not show any significant improvement. WC/Ni weld deposit provided the best protection against wear, which was caused predominantly by hard abrasive particles present in the coke.
Keywords: zvarni spoj, mikrostrukture, obrabna odpornost, toplotna obdelava, obraba, kladivo, weld deposition, microstructure, impact coke crusher, heat treatment, wear, hammer
Published: 10.07.2015; Views: 1141; Downloads: 52
URL Link to full text

8.
Krmiljenje procesa cementiranja v računalniško vodeni liniji
Rok Sušec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V strojništvu se vse več srečujemo s toplotno obdelavo jekel, katere namen je doseči optimalne mehanske lastnosti ter načrtovano mikrostrukturo, zato je nujno temeljito poznavanje tako osnov kot tudi sodobnih postopkov toplotne obdelave. Diplomsko delo za uvod predstavlja podjetje Miheu d.o.o., v teoretičnem delu na kratko opisuje osnove toplotnih obdelav in obširneje postopek cementiranja. V praktičnem delu opisuje sodobno računalniško vodeno linijo za toplotno kemično obdelavo. Prikazuje tudi proces krmiljenja linije pri izvedbi cementiranja. Delo prikazuje tudi vpliv parametrov pri procesu cementiranja na doseženo trdoto in globino cementirane plasti ter na nastalo mikrostrukturo v jedru. Rezultat raziskave dokazuje, da se pri višji temperaturi naogljičenja doseže večja globina cementirane plasti kot pri nižji temperaturi, razlike pri doseženi trdoti na površini jekla pa ni. Iz raziskave je tudi razvidno, da je mikrostruktura v jedru odvisna od temperature in časa avstenitizacije ter od hitrosti ohlajanja.
Keywords: toplotna obdelava, cementiranja, računalniško vodena linija
Published: 02.07.2015; Views: 710; Downloads: 124
.pdf Full text (3,82 MB)

9.
Vpliv nezadostne in prevelike toplotne obdelave TVP na udarno žilavost na jekla za povišane temperature
Luka Fekonja, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil določiti ustrezno temperaturo in čas toplotne obdelave TVP na jekla za povišane temperature po varjenju, da dosežemo dobro žilavost ob ustrezni trdoti. Osredotočil sem se predvsem na eksperimentalni del, pri katerem je bil cilj izvesti simulacijo varjenja na preizkušancih, jih nato toplotno obdelati pri različnih temperaturah in časih ter izmeriti žilavost na instrumentiranem Charpy kladivu. Udarno žilavost merimo z metodo Charpy, ki določa potrebno delo za prelom preizkušanca. Rezultati so pokazali, da toplotna obdelava pri 740 °C in 800 °C povzroča nezadostno in preveliko žilavosti in ni najbolj primerna. Iz tega lahko sklepamo, da imajo zelo majhne spremembe toplotne obdelave velik vpliv na mehanske lastnosti materiala.
Keywords: jeklo za povišane temperature, var, TVP, simulacija varjenja, dilatacija, toplotna obdelava, udarna žilavost, Charpy preizkus
Published: 11.12.2014; Views: 1198; Downloads: 174
.pdf Full text (4,92 MB)

10.
Primerjava polimerne plastične embalaže z embalažo iz naravnih polimerov glede na stroškovno in okoljsko raven
Rudolf Štajnar, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo opisuje celoten spekter dejavnikov pri proizvodnji plastične embalaže iz naftnih derivatov. Natančneje smo opisali potek proizvodnje plastične embalaže iz neobnovljivih energetskih virov, kar vključuje kemijskotehnološke in logistične procese, in ugotovitve primerjali s plastično embalažo in materiali iz naravnih polimerov. Življenjski cikel embalaže od proizvodnje do porabnika zajema tudi vplive aditivov, prisotnih pri proizvodnji, na uporabnika izdelka in na okolje pri proizvodnji in razgradnji embalaže v naravnem okolju. Z opisom postopkov in primerjavo dveh znanih komunalnih podjetij smo prišli do ekonomskih in okoljskih podatkov o okolju, v katerem delujejo, in jih v nadaljevanju podkrepili z izboljšavami ter primerjali z evropskimi podjetji. V zadnji fazi diplomskega dela smo pridobljene podatke in možne izboljšave obstoječega stanja povezali v celoto, kar ponuja možnost za izgradnjo objekta za toplotno obdelavo odpadne embalaže. Termoelektrarno Šoštanj smo opisali z vidika ekonomičnosti in okoljske sprejemljivosti glede na stroškovni vložek in izkoristek surovin v primerjavi s toplotno obdelavo odpadkov ter pridobljene podatke številčno prikazali.
Keywords: proizvodnja, kemijskotehnološki procesi, aditivi, razgradnja, predelava, toplotna obdelava.
Published: 03.12.2014; Views: 738; Downloads: 101
.pdf Full text (2,51 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica