| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
UPORABA ZEOLITA V GRADBENIŠTVU : projektna naloga
Damjan Jovanov, 2021, diploma project paper

Abstract: Osnovni namen projektne naloge je ugotoviti, da obstaja veliko vrst izolacij; nekatere so zelo drage; njihova cena je pretirana. Na trgu se prodajajo tudi cenejši, vendar je njihova največja težava ta, da so zelo nezdravi za človeško življenje. Nekatere izolacije povzročajo težave s kožo, nekatere pa celo povzročajo raka kože. Ugotovili smo novo formulo za boljši, bolj ekonomičen, popolnoma zdrav in naraven način izdelave nove vrste hišne izolacije. Naš izdelek vsebuje snov zeolit kot snov z veliko absorpcijsko sposobnost. Gre za naravni material z velikim spektrom uporabe.
Keywords: zeolit, izolacija, izolacijski materiali, zvočna izolacija, toplotna izolacija.
Published in DKUM: 07.09.2021; Views: 336; Downloads: 24
.pdf Full text (2,21 MB)

2.
Energetska in gradbena prenova montažne hiše Marles
Nataša Mihorič Pirc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati načine izboljšanja energetske učinkovitosti na montažni hiši Marles, zgrajene leta 1973, katero je bilo potrebno energetsko prenoviti skladno s Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah - PURES. Opisani so konstrukcijski elementi stavbe in njihove lastnosti. Zaradi večjega izkoristka obnovljivih virov in boljše ekonomske vzdržnosti je pri prenovi vgrajena tudi toplotna črpalka tipa zemlja/voda. Po prenovi hiše so pridobljeni kazalniki energetske učinkovitosti, kateri so del energetske izkaznice. Analiziran je vpliv sanacijskih ukrepov na rabo energije in pripadajoče stroške, kar predstavlja osnovo za ekonomsko analizo in izračun vračilne dobe investicije v prenovo hiše.
Keywords: energetska prenova, gradbena prenova, energetska izkaznica, toplotne izgube, toplotna izolacija, energetska učinkovitost stavb
Published in DKUM: 14.05.2021; Views: 510; Downloads: 108
.pdf Full text (3,06 MB)

3.
Energetska sanacija starejše hiše
Klemen Srpčič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana ena izmed možnosti energetske sanacije starejše hiše. Gre za hišo, zgrajeno leta 1964, ki je brez ustrezne toplotne izolacije, zaradi česar so prisotne velike toplotne izgube skozi ovoj stavbe, kar pomeni višjo potrebo po toploti za ogrevanje. Predlagana je primerna izboljšava toplotne zaščite ovoja stavbe in menjava stavbnega pohištva. S predlaganimi ukrepi sanacije se energetska učinkovitost hiše izboljša, tako da je v skladu z zahtevami, kot jih podaja Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah. Za sanirano hišo je izdelana energetska izkaznica, ki potrjuje ustrezno energetsko učinkovitost.
Keywords: energetska učinkovitost stavb, energetska sanacija, toplotne izgube, toplotna izolacija, energetska izkaznica
Published in DKUM: 30.09.2019; Views: 1837; Downloads: 280
.pdf Full text (1,05 MB)

4.
Vplivi posameznih elementov izolacije toplotnega ovoja na enostanovanjsko hišo
Goran Teršič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati vplive posameznih elementov toplotnega ovoja stanovanjske hiše na toplotne izgube, porabo energije za ogrevanje in s tem povezane energetske učinkovitosti hiše. Tako iz ekonomskega kot iz okoljevarstvenega vidika predstavljajo toplotne izgube skozi elemente toplotnega ovoja hiše problem, ki pa ga lahko s premišljeno energetsko obnovo znatno znižamo. Na primeru stanovanjske hiše je s pomočjo računalniškega programa izvedena energetska analiza po posameznih elementih toplotnega ovoja (posamezno in v kombinaciji) ter za različne debeline toplotne izolacije v elementih ovoja. Na podlagi dobljenih rezultatov sem podal najbolj smiselne in možne ukrepe za čim večje zmanjšanje toplotnh izgub ob najnižjih možnih stroških investicije.
Keywords: Toplotna izolacija, toplotne izgube, energetska učinkovitost
Published in DKUM: 11.04.2018; Views: 722; Downloads: 108
.pdf Full text (8,21 MB)

5.
Stroškovna primerjava različnih izolacijskih materialov ovoja zgradbe
Laura Kalšek, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana toplotna izolacija zidov, ki po površini predstavljajo največji del konstrukcije in ovoja stavbe. Obravnavani so štirje različni materiali za toplotno izolacijo ovoja zgradbe. Predstavljene so njihove temeljne lastnosti in kakšen je njihov vpliv na okolje. Izračunane so potrebne debeline vsakega materiala posebej za točno določeno toplotno prehodnost ter cene, ki so povzete po veljavnih cenikih posameznih materialov. Iz analize cen je izbran najcenejši material. Rezultati kažejo, da je cenovno najugodnejši material steklena volna in ne ekspandirani polistiren, ki je sicer najpogosteje uporabljen material za toplotno izolacijo. Ugotovili smo, da so razlike v ceni med temi štirimi materiali precejšnje, saj je najugodnejši material trikrat cenejši od najdražjega.
Keywords: Prenos toplote, toplotna izolacija, izolacijski materiali, ovoj zgradbe, ekonomika
Published in DKUM: 22.11.2017; Views: 1621; Downloads: 233
.pdf Full text (2,26 MB)

6.
VPLIV IZBIRE ZIDAKA NA INTERNO CENO IZVEDBE ZIDU OVOJA STAVBE
Matias Iskra, 2017, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava vpliv izbire zidaka na interno ceno izvedbe izbranega ovoja stavbe. Ovoj stavbe obravnavamo kot sistem v sestavi notranjega ometa, zidakov in fasade. S prikazom izračuna internih cen za posamezen sloj sistema bomo prikazali kako se v izbranem sistemu ovoja stavbe, s ciljno toplotno prehodnostjo sistema, spreminja potrebna debelina toplotne izolacije v odvisnosti od izbire zidaka. Prav tako bo interna cena variirala za notranje omete, saj so ti prav tako odvisni od izbire zidaka. Zaključni sloj fasade bo ves čas enak, saj bo variirala samo debelina toplotne izolacije oziroma potreba po njej. S pomočjo vseh izračunanih internih cen bomo poiskali varianto, ki nam nudi najnižjo interno ceno izvedbe izbranega sistema ovoja stavbe.
Keywords: zidaki, opeka, porobeton, toplotna izolacija, toplotna prehodnost, fasadni sistem
Published in DKUM: 20.09.2017; Views: 801; Downloads: 128
.pdf Full text (1,21 MB)

7.
UPORABA ADSORBCIJSKE TOPLOTNE ČRPALKE ZA HLAJENJE ENOSTANOVANJSKE HIŠE
Tilen Varlec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena uporaba adsorpcijske toplotna črpalka in njeno delovanje. Prav tako je narejen izračun toplotnih izgub in na podlagi teh podatkov izbrana moč toplotne črpalke za enostanovanjsko hišo. Delo zajema tudi prikaz razvoda ohlajanja hiše in ekonomski izračun postavitve adsorpcijske toplotne črpalke v objekt.
Keywords: adsorpcijska toplotna črpalka, enostanovanjska hiša, izolacija, sončna energija, hlajenje
Published in DKUM: 18.11.2016; Views: 1154; Downloads: 109
.pdf Full text (2,10 MB)

8.
Robotizacija proizvodnega sistema za izdelavo elementov za toplotno izolacijo
Izudin Šekić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo v prvem delu vsebuje opis industrijskih robotov ter njihovo uporabo v robotiziranih proizvodnih sistemih. V drugem delu se nahaja poglavje, namenjeno predstavitvi toplotne izolacije. Delo se osredotoča na predstavitev robotizacije proizvodnega sistema za izdelavo elementov za toplotno izolacijo. V zadnjem delu je na praktičnem primeru predstavljen prenos 3D modela izolacijskega izdelka v kodo za vodenje robota. Namen diplomske naloge je bodočim uporabnikom predstaviti uporabo robotizacije proizvodnega sistema na področju toplotne izolacije.
Keywords: Robotika, industrijski robot, toplotna izolacija, CAD/CAM tehnologija, RobotStudio
Published in DKUM: 19.09.2016; Views: 1028; Downloads: 132
.pdf Full text (2,30 MB)

9.
RAZISKAVA VZROKOV ZA DEGRADACIJO HIDROIZOLACIJE STREHE INDUSTRIJSKE HALE PAPIRNICE A-PRINT S PREDLAGANO SANACIJO
Mitja Jordan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali ravno streho, kot najzahtevnejši konstrukcijski element zgradbe, ki jo obravnavamo kot bazen. Ker je ravna streha podvržena izrazitemu toplotnemu delovanju, moramo upoštevati poleg hidroizolacije tudi toplotno izolacijo. Pri izvedbi hidroizolacije pazimo na pravilno izbiro materialov, njihovo vgradnjo in skrbno izvedbo parne zapore. S stališča gradbene fizike delimo ravne strehe v osnovi na tople in hladne strehe. V delu je predstavljena topla ravna streha iz PVC-P hidroizolacije preplastena s poliuretansko hidroizolacijo. Preiskava je pokazala, da sanacija strehe s PVC-P membrano ni bila ustrezno izbrana.. Objekt leži v območju, kjer so pogosta neurja s točo, zato smo za sanacijo strehe izbrali kritino EPDM-Resitrix MB, ki je odporna na točo in ima dolgo življenjsko dobo.
Keywords: Ravne strehe, PVC-P membrane, poliuretanske kritine, parna zapora, toplotna izolacija, natezni preizkus
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 863; Downloads: 81
.pdf Full text (1,74 MB)

10.
Sanacija fasade na stanovanjskem objektu
Tina Kodrič, 2015, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga govori o fasadah in fasadnih sistemih. Sestavljena je iz dveh delov in sicer teoretičnega in raziskovalnega. V teoretičnem delu je predtavljen pomen fasad, sestava fasad in fasadni sistemi. Raziskovalni del pa obsega sanacijo obstoječega stanovanjskega objekta v Kungoti. Prav sanacija stanovanjskega objekta je glavna tema te naloge. V teoretičnem delu je poudarek na podajanju informacij o samih fasadah in sicer kako so sestavljene, kakšni materiali so na tržišču, kakšne fasadne sisteme poznamo in pa najpogostejše poškodbe na fasadah z zaključnim ovojem iz ometa. V raziskovalnem delu pa so predstavljene poškode na obstoječi fasadi in nato tri rešitve, ki bi te poškodbe odpravile. Pri vsaki izmed rešitev je izračunana tudi gradbena fizika. Cilj naloge pa je najti najboljšo rešitev izmed treh raziskanih rešitev.
Keywords: Fasade, fasadni sistemi, zaključni sloj, toplotna izolacija
Published in DKUM: 16.12.2015; Views: 1453; Downloads: 266
.pdf Full text (5,19 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica