| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Tehnologije zajemanja CO2 ter preučevanje njihovega vpliva na delovanje energetskih sistemov
Boštjan Pišotek, 2013, master's thesis

Abstract: Na osnovi okoljske problematike, ki danes predstavlja enega izmed največjih globalnih izzivov, so v magistrskem delu predstavljene tehnologije zajemanja ogljikovega dioksida iz industrijskih procesov pridobivanja električne energije. Trenutno najbolj obetajoče rešitve v prihodnosti predstavljajo sistemi zajemanja na osnovi pozgorevanja iz elektrarn na fosilna goriva, zato je poudarek namenjen prav njim. Predstavljen je vzorčni fizikalno-matematični model, na osnovi katerega je podana ocena snovnih in energijskih tokov v sistemu. Glede na definirano energetsko učinkovitost sistema za zajemanje ter projekcije modela na referenčni energetski objekt je podana tudi ocena ekonomske upravičenosti integracije tovrstnih sistemov za obdobje do leta 2050.
Keywords: absorpcija, amini, ekonomska upravičenost, emisije CO2, emisijski kuponi, energetski sistem, fosilna goriva, MEA topilo, model obratovanja, okoljska problematika, PCC zajemanje, tehnologije zajemanja CO2, učinkovitost zajemanja
Published: 03.04.2013; Views: 1835; Downloads: 205
.pdf Full text (2,80 MB)

2.
OPTIMIZACIJA PROCESNIH POGOJEV KRISTALIZACIJE FARMACEVTSKE UČINKOVINE
Urška Ivić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Kristalizacija je pomembna kemijska in tehnološka operacija, s katero iz produkta odstranimo nečistoče, zagotovimo pravilno polimorfno obliko ter želeno velikost in obliko delcev. Pri kristalizaciji je pomembna izbira primernega topila, saj je od tega odvisna uspešnost čiščenja. Diplomsko delo predstavlja določitev najprimernejšega topila za kristalizacijo in študijo vplivov procesnih parametrov na potek kristalizacije surovega produkta SIK-a (4'-[(2-Butil-4-okso-1,3-diazaspiro[4,4]non-1-en-3-il)metil]bifenil-2-karbonitril). SIK je ključni intermediat za sintezo zdravilne učinkovine Irbesartan, ta pa se v farmacevtski industriji uporablja kot učinkovina za zdravljenje bolezni srca in ožilja, centralnega živčevja, glavkoma, retinopatije ter diabetične nefropatije. Z določitvijo najprimernejšega topila za kristalizacijo in procesnih parametrov, smo na koncu izolirali produkt SIK, ki je ustrezal vsem zahtevam (oblika, čistota, izkoristek, IR, NMR, EA).
Keywords: kristalizacija, procesni pogoji, topilo, cianoirbesartan (SIK)
Published: 23.06.2011; Views: 2520; Downloads: 275
.pdf Full text (2,41 MB)

3.
Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica