| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Zasnova merilne priprave za preverjanje geometrijskih značilnosti tankostenskega odkovka
Tomaž Hohler, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja težijo k čim hitrejšemu in zanesljivemu merjenju izdelkov, ki je hkrati ekonomično ugodno. Zato se v določenih primerih poslužijo merilnih priprav, s katerimi omogočijo ekonomično ugodnejše meritve pri nadzoru geometrijskih značilnosti večje količine izdelkov. V ta namen smo se v podjetju Unior d.d. odločili za izdelavo zasnove merilne priprave, ki bi bila najprimernejša za merjenje tankostenskega odkovka s specifičnimi geometrijskimi zahtevami. V nalogi sem na osnovi definiranih dimenzij in toleranc določil geometrijske značilnosti kalibrov za preverjanje pozicij izvrtin in analiziral odstopanja centrov izvrtin že izdelanih izdelkov. Na osnovi izvedene analize sem skonstruiral tri variante, katere smo na podlagi lastnih ocenjevalnih kriterijev ocenili. Izbrali smo konstrukcijsko in cenovno najbolj ugodno rešitev ki je predstavljena, na koncu diplomskega dela.
Keywords: merilna priprava, odkovek, veličine in tolerance, kalibri
Published: 10.09.2018; Views: 614; Downloads: 118
.pdf Full text (1,82 MB)

2.
Connection between the originality level of pupils' visual expression in visual arts lessons and their level of tolerance for diversity
Miroslav Huzjak, Martina Krajnc, 2017, original scientific article

Abstract: The aim of this research was to examine the connection between the originality level in children's expression during visual art lessons and their level of tolerance for difference. The participants comprised primary school pupils from grades one, two and three, a total of 110. It was confirmed that there was a statistically significant difference between the pupils who had an introduction to the lesson using the didactic model of visual problem-based teaching and those who had not. Learning and setting art terminology, the analysis of motifs and explanation, as well as demonstration of art techniques resulted in a higher level of creativity in visual performance, as well as a higher level of tolerance. It can be concluded that, with the proper choice of didactic models in teaching the visual arts, a wide range of pupil attitudes and beliefs can be improved.
Keywords: visual art, didactics, tolerance, originality, strereotype, children's drawing
Published: 16.11.2017; Views: 615; Downloads: 328
.pdf Full text (684,96 KB)
This document has many files! More...

3.
Vrednotenje geometrijskih značilnosti nosilca motorja s pomočjo trikoordinatne merilne tehnike
Anže Štukl, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno merjenje geometrijskih značilnosti na nosilcu motorja, ki se uporablja v manjših gospodinjskih aparatih. Na izdelku sem izbral določene geometrijske značilnosti, ki sem jih nato ovrednotil z uporabo dveh trikoordinatnih merilnih metod. V podjetju BSH Hišni aparati d. o. o. Nazarje se je za opravljanje meritev uporabil CT-stroj, v Laboratoriju za tehnološke meritve na Fakulteti za strojništvo v Mariboru pa tipalna koordinatna merilna naprava. Opisana je teorija trikoordinatne merilne tehnike, postopek opravljanja meritev ter primerjava izmerjenih rezultatov obeh metod.
Keywords: dimenzijske veličine in tolerance, nadzor proizvoda, trikoordinatna merilna tehnika, ugotavljanje skladnosti
Published: 13.11.2017; Views: 820; Downloads: 33
.pdf Full text (2,29 MB)

4.
Delavniška dokumentacija preizkuševališča zobnikov
Vid Kovač, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema izdelavo tehnične dokumentacije unikatne izvedbe standardiziranega FZG preizkuševališča, ki se uporablja za preizkušanje zobniških parov in mazil. V sklopu diplome je bil napravljen 3D CAD model preizkuševališča, določeni so bili manjši konstrukcijski detajli. Opisan je postopek ustvarjanja dokumentacije in reševanja problemov v zvezi s predpisovanjem vseh potrebnih parametrov, ki jih zajema delavniška risba komponente. Poudarek je na določevanju natančnosti izdelave, saj se bodo na napravi preizkušali zelo kvalitetni zobniki.
Keywords: FZG, preizkuševališče zobnikov, tehnična dokumentacija, tehniška risba, geometrijske in dimenzijske tolerance
Published: 07.09.2016; Views: 1163; Downloads: 155
.pdf Full text (3,41 MB)

5.
6.
Preverjanje dobaviteljev in kakovosti materialov v podjetju Arcont
Tomaž Hodnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava področje nabave in kakovosti v podjetju Arcont. Natančneje opisuje izbrane materiale, ki mu jih dobavljajo strateški dobavitelji in proces izvajanja vhodne analize kakovosti teh materialov. Nedoseganje zahtevane kakovosti vhodnih materialov pomembno vpliva na končno kakovost izdelka, ki ga podjetje izdeluje. Gre za bivalne enote različnih dimenzij in namembnosti. Materiali, ki jih podjetje uporablja za izdelavo bivalnih enot, morajo ustrezati tehničnim zahtevam in njihovi odstopki morajo biti v dopustnem tolerančnem območju. To lahko preverjamo zgolj z meritvami. V samem delu smo se omejili na geometrijske značilnosti materialov. Posebno pozornost smo posvetili vogalnim stebrom, cevem, pločevini in strešnim profilom. Ti materiali sestavljajo ogrodje bivalne enote in so prisotni prav v vsaki enoti. Posledično je poraba teh materialov največja in njihova nekakovost lahko povzroča številne težave v proizvodnji ter poznejše reklamacije, kar pa povečuje stroške in s tem zmanjšuje dodano vrednost izdelka. Rezultat magistrskega dela je izvedena analiza merilnih inštrumentov, s katerimi bi lahko posamezne meritve izvajali, in merilni postopki meritev.
Keywords: Vhodna kakovost, preverjanje in ocenjevanje dobaviteljev, reklamacije, skladiščenje, stroški, meritve geometrijskih odstopanj, tolerance.
Published: 01.07.2013; Views: 1870; Downloads: 236
.pdf Full text (3,22 MB)

7.
PREHOD IZ SIX SIGMA V LEAN SIX SIGMA
Matjaž Veršič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Spoznanje podjetij, da ne morejo prodati vsega, kar proizvedejo, je s sabo prineslo zavedanje o pomenu kakovosti. Danes podjetja brez zagotavljanja kakovosti ne morejo obstati. Kakovost morajo opredeliti kot tisto, ki jo s svojimi željami opredelijo kupci oz. v ospredje je stopil glas kupca. Kupec je tisti, ki odloča, kaj je kvalitetno in kaj ni; podjetja pa se morajo prilagajati njegovim željam. V ospredje je stopilo nenehno zagotavljanje kakovosti. Razvile so se metode, ki težijo k nenehnemu izboljševanju kakovosti. Nastali sta dve glavni metodi za doseganje kakovosti, vsaka v svojem kulturnem okolju. Six Sigma je nastala v Ameriki v podjetju Motorola in se v zadnjih dvajsetih letih razširila v vse oblike podjetij. Na drugi strani sveta, na Japonskem v podjetju Toyota, pa je nastala druga metoda vitka proizvodnja. Skozi čas so podjetja spoznavala prednosti obeh metod in tako ugotovila, da je najboljša rešitev, če se obe metodi združita; tako je nastala nova metoda Lean Six Sigma, ki je enakopravno združila obe metodi. Glede na to, da je Slovenija na sredi poti med obema deloma sveta, so tudi v Slovenijo prišli pozno signali o prednostih uporabe omenjenih metod. Slovenska podjetja so v zaostanku za 10-15 let glede na uporabo metode Six Sigma. V zadnjem času je moč zaznati razvojni napredek na področju uporabe Six Sigma in Lean Six Sigma, saj se pojavlja vedno več podjetij, ki so začela vključevati omenjeni metodi v svoje procese.
Keywords: šest sigma, standardna deviacija, meja tolerance, DMAIC, vitka proizvodnja, vitka šest sigma, nenehno izboljševanje, razvoj v Sloveniji.
Published: 13.12.2010; Views: 4031; Downloads: 830
.pdf Full text (1,02 MB)

8.
CAE/CAD v elektroniki
Tomaž Dogša, 2010, higher education textbook

Abstract:
Keywords: elektronska vezja, računalniško načrtovanje vezij, simulacije, CAD, CAE, občutljivost vezij, variabilnost parametrov, tolerance, načrtovanje toleranc, učbeniki
Published: 02.07.2010; Views: 2832; Downloads: 181
.pdf Full text (1,04 MB)

9.
IZBOLJŠAVA PROCESA KOVANJA KONTAKTOV V CABLEX d.o.o.
Simon Bizjan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomske naloge so klasične električne povezave, ki so značilne predvsem za belo tehniko in avtomobilsko industrijo. Pri obravnavanih električnih povezavah gre za tehnologijo spajanja električnih vodnikov in kontaktov. V nalogi smo se ukvarjali z izboljšanjem procesa kovanja kontaktov in možnostjo razširitve dosedanjih toleranc. Opisani so postopki preverjanja kakovosti kovalne zveze, izvedba potrebnih meritev in ovrednotenje dobljenih rezultatov. Z raziskavo smo dokazali, da so za različne preseke vodnikov možne tudi različne tolerance, z novo merilno tehniko smo izboljšali vrednosti indeksov sposobnosti procesa, primerna kakovost izvajanja procesa kovanja pa je vplivala tudi na finančno izboljšanje stanja.
Keywords: - kovanje kontaktov - tolerance - sposobnost procesa - avtomobilska industrija - management kakovosti
Published: 22.07.2009; Views: 2283; Downloads: 393
.pdf Full text (1,98 MB)

10.
VPENJALNE IN MERILNE PRIPRAVE ZA MERJENJE V TREH KOORDINATAH
Jože Ošlak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V Gorenje Orodjarna izdelujemo orodja za preoblikovanje pločevine za dobavitelje karoserijskih delov v avtomobilski industriji. V sklopu orodja se zahteva tudi izdelava kontrolne priprave, ki omogoča kontrolo izdelkov iz orodij pod enakimi pogoji, kot bodo nastopili pri montaži in uporabi. V diplomski nalogi je dokumentiran proces izdelave kontrolne priprave s poudarkom na meritvah. Do sedaj takega dokumenta v Gorenju Orodjarna ni bilo. Ker sem v Gorenju Orodjarna edini strokovno usposobljen na tem področju, se je pojavila potreba po dokumentiranju postopkov in metod pri procesu izdelave kontrolne priprave Vpeljal sem delitev kontrolnih priprav na vpenjalne in merilne priprave. S tem je odpravljeno nejasno opisovanje v tehnično tehnološki mapi zahtev ob pričetku projekta. Diplomska naloga na kratko prikaže proces izdelave kontrolne priprave in ga podrobno vodi skozi proces meritve. Prikazani so primeri in podana dovoljena odstopanja pri meritvi.
Keywords: vpenjalna priprava, merilna priprava, meritev, ponovljivost, tolerance
Published: 08.06.2009; Views: 2679; Downloads: 448
.pdf Full text (3,59 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica