| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
IZRAČUN PORAZDELITVE TOKA JOULSKIH IZGUB IN TEMPERATURE V NV TALILNEM ELEMENTU
Sašo Grill, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana NV talilna varovalka, ki se zaradi svojih ugodnih lastnosti še vedno uporablja za zaščito različnih vrst tokokrogov. V programu Vector fields Opera smo z metodo končnih elementov računali tokovne in toplotne razmere 3D modela NV talilne varovalke. S tranzientnim in statičnim izračunom sta analizirana toplotno in tokovno polje v različnih primerih. Statično toplotno in tokovno polje je izračunano za dve različni geometriji, dve vrsti uporabljenih materialov in pri različnih tokovih. Tranzientni izračun pa je narejen za analizo prehoda toplote v določenih časovnih korakih, za dva različna materiala in dva tokova. Z izračuni in grafičnim prikazom rezultatov smo dobili predstavo o dogajanju znotraj NV talilne varovalke v različnih pogojih.
Keywords: Talilna varovalka, metoda končnih elementov, tokovno polje, toplotno polje
Published: 26.07.2010; Views: 1841; Downloads: 143
.pdf Full text (3,52 MB)

6.
ANALIZA VPLIVA TOKOVNIH RAZMER NA ZMANJŠEVANJE KONCENTRACIJE PLINOV V LABORATORIJSKEM DIGESTORIJU
Uroš Jeke, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Digestorij je osrednja procesna naprava za zagotavljanje varnosti v laboratoriju. V podjetju Krka d.d. so v delovni prostor nekaterih naprav zaradi priročnosti namestili police, na katerih hranijo kemikalije. Modificiran delovni prostor ima drugačno uspešnost pri odplinjanju škodljivih plinov kot nespremenjen. S pomočjo računalniške dinamike tekočin sem simuliral dogajanje v delovnem prostoru brez polic in z nameščenimi policami. Večja kot je vtočna površina, uspešnejše je odnašanje plina. Pri zaprtem vtočnem oknu se koncentracija plina v delovnem prostoru zmanjšuje hitreje v primeru z nameščenimi policami. Z odpiranjem okna se razmere obrnejo. Glede na naravo dela in pogostost posegov med kemijskimi preizkusi, je za zagotavljanje večje varnosti zaposlenih potrebno police odstraniti.
Keywords: digestorij, računalniška dinamika tekočin, tokovno polje, varnost v laboratoriju
Published: 01.10.2010; Views: 1990; Downloads: 208
.pdf Full text (3,45 MB)

7.
8.
Numerična analiza tokovnih in toplotnih razmer pri zaviranju zavornega diska
Špela Brglez, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo preučevali tokovne in toplotne razmere pri zaviranju v zavornem disku in njegovi okolici. Pri zaviranju avtomobilski zavorni sistem pretvarja kinetično energijo celotnega avtomobila v toploto, katere večji del se kopiči v diskih, z njihove površine pa se širi v okolico s pomočjo konvekcije in sevanja. Razmere pri zaviranju na posebnem testu proizvajalca diskov smo simulirali s pomočjo računalniške dinamike tekočin. Uporabili smo programski paket Ansys CFX. Vse začetne predpostavke in poenostavitve smo skozi izdelavo magistrskega dela ovrednotili in skušali zmanjšati njihov vpliv na končne rezultate. Pri raziskavi nas je zanimalo tokovno polje, predvsem potrebna velikost računskega območja in gostota numerične mreže, ustrezen turbulentni model ter robni pogoji in vpliv časovne odvisnosti modela. Izkazalo se je, da je najprimernejše čim večje računsko območje, gostota mreže mora biti največja tik ob disku, ustrezen turbulentni model je SST (transport strižnih napetosti), robni pogoj odprtina, glede na opazovano geometrijo pa izbira časovno odvisnega modela ni smotrna. Glede temperaturnega polja smo se spraševali o ustreznosti uporabe časovno odvisnega oziroma neodvisnega tokovnega polja, o vključevanju sevanja v model, o temperaturni odvisnosti materialnih lastnosti in o primernem načinu predpisovanja izvora toplote ter vrtilne frekvence diska. Ugotovili smo, da je tudi pri temperaturnem polju za prve ocene dovolj natančen preračun s stacionarnim tokovnim poljem, v model pa je potrebno vključiti tako sevanje kot tudi temperaturno odvisne materialne lastnosti diska in zraka. Izvor toplote mora biti predpisan časovno odvisno, zmanjševanje vrtilne frekvence diska pa vpliva predvsem na temperaturno polje v zraku.
Keywords: numerične simulacije, parametrična analiza, tokovno polje, prenos toplote, nestacionarni izračun, turbulentni modeli
Published: 27.02.2013; Views: 1393; Downloads: 264
.pdf Full text (4,36 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica