| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Možnost vračanja destilata po čiščenju odpadne vode v tehnološke procese izdelave Al ulitkov
Neža Mikš, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je najti primerno tehniko za čiščenje kondenzata, ki smo ga dobili z vakuumskim uparjanjem odpadne tehnološke vode v podjetju LTH Castings. Preučili smo vpliv onesnaženosti vstopne vode iz nevtralizacijskega rezervoarja na kakovost kondenzata. Na začetku so prikazane analize kondenzata, ko so bile na uparjalnik vezane odpadne vode iz procesov tlačnega litja, mehanske obdelave ter pranja ulitkov. Proti koncu izvajanja diplomskega dela pa je bil proces nadgrajen tako, da so se na uparjanje prevezale samo odpadne vode s pralnih strojev. Ugotovili smo, da je to smiselno, saj je kakovost kondenzata pralnih vod boljša, ker le-ta ne vsebuje hladilno-mazalnih emulzij in emulgiranih minearalnih olj. Na fakulteti smo preizkusili razpoložljive tehnike za naknadno čiščenje kondenzata. Analize kondenzata in vstopne vode smo opravljali sami, paralelno smo pa vzorce pošiljali v zunanje laboratorije. Zaradi uporabe različnih vrst kemikalij pri izdelavi in proizvodnji aluminijevih ulitkov imamo opravka z odpadno vodo kompleksne sestave. Pri delu smo dobili najboljše rezultate ob predhodnjem redčenju kondenzata v poskusu adsorpcije na aktivno oglje, ampak v industriji to ni smiselno izvajati, zato nismo prišli do konkretnejših rezultatov. Prišli smo do zaključkov, ki nam bodo v pomoč pri nadaljnjem delu na tem projektu. Ugotovili smo tudi, da bi bilo smisleno pred uporabo novih kemikalij v procesu, narediti pilotni test, da se ugotovijo možne posledice nove kemikalije na kakovost kondenzata.
Keywords: Uparjanje, ultrafiltracija, kondenzat, odpadna voda, KPK, obdelava odpadnih vod v kovinski industriji, tlačno litje Al zlitin
Published: 05.10.2018; Views: 370; Downloads: 0
.pdf Full text (3,14 MB)

2.
Razvoj orodja za obrezovanje aluminijastega odlitka nosilca ležaja
Simon Volčanjk, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga zajema in predstavlja princip konstruiranja orodja za obrez odlitka – nosilca ležaja. Delo obsega kratek opis tlačnega litja in vse splošne osnove o obrezovanju. V jedru dela je predstavljeno konstruiranje orodja, opisi posameznih glavnih komponent, ki sestavljajo orodje in ostalih sestavnih delov. Zajeta je tehniška dokumentacija in na kratko predstavljen princip toplotne obdelave rezilne plošče - kaljenje. Na koncu pa je predstavljena še realna fotografija orodja za obrez nosilca ležaja, ki je bilo izdelano v podjetju MLM d. d.
Keywords: Orodje za obrez, konstruiranje, obrezovanje, orodjarstvo, tlačno litje
Published: 05.12.2017; Views: 741; Downloads: 7
.pdf Full text (2,91 MB)

3.
Izdelava letnega plana vzdrževanja na primeru stroja za tlačno litje aluminijeve zlitine
Hasan Kovačević, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Planiranje vzdrževanja je ključno za podjetja, ki želijo imeti čim manj zastojev in stroškov zaradi le teh. S primernim vzdrževanjem lahko zmanjšujemo prekinitve v proizvodnji in s tem povečujemo obseg proizvodnje. Namen diplomskega dela je bil izbrati primerno vzdrževanje na stroju za tlačno litje aluminijeve zlitine. Namreč, zavedati se moramo, da je lahko izbira primerne strategije vzdrževanja ključnega pomena za obvladovanje življenjskega cikla fizičnega sredstva. Prav tako pa je pomembno, da se vsa vzdrževalna dela izvedejo pravočasno, po vnaprej določenem planu. Dobro vzdrževanje je namreč orodje, ki omogoča vodstvu podjetja, da uresničijo svoje cilje o zmanjševanju stroškov in doseganje poslovnih ciljev organizacije. Za potrebe diplomskega dela smo izvedli študijo primera v podjetju Alfa. V okviru analize obstoječega stanja je predstavljeno trenutno stanje funkcije vzdrževanja na primeru stroja za tlačno litje aluminijeve zlitine. V diplomsko delo obsega tudi predstavitev predlaganih rešitev za ugotovljene pomankljivosti na področju vzdrževanja. S pomočjo analize obstoječega stanja smo ugotovili, da se na primeru obravnavanega stroja v podjetju poslužujejo tako preventivnega, kakor tudi kurativnega vzdrževanja, pri čemer omenjena vzdrževalna dela ne izvajajo po vnaprej določenem planu. Nadalje, smo pri analizi ugotovili tudi, da ima podjetje nepopolno označena mazivna mesta, pomanjkljivo dokumentacijo na področju vodenja evidenc okvar ter pomanjkljiv sistem naročanja in skladiščenja rezervnih delov. V okviru diplomskega dela smo izdelali letni plan vzdrževanja za potrebe stroja za tlačno litje aluminijeve zlitine. Podani so tudi napotki za izdelavo le tega in z njim povezane dokumentacije.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: - Letni plan vzdrževanja, - Stroj za tlačno litje, - Preventivno vzdrževanje, - Mazalna mesta, - Evidneca okvar in popravil
Published: 26.10.2017; Views: 726; Downloads: 92
.pdf Full text (1,03 MB)

4.
Snovanje orodja za tlačno litje
Tea Andrejčič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan postopek snovanja orodja za tlačno litje. Predstavljeno je določanje parametrov in preračuni za polnitev puše ter širino odzračevalnih kanalov. Model orodja se izdeluje v programu Creo 2.0. Predstavljene so tudi simulacije dveh različic stiska v programu MAGMASOFT, s pomočjo katerih so bile predhodno videne težave pri zalitosti odlitka. Te so bile po prikazu simulacij in na podlagi izkušenj konstrukterjev odpravljene, tako da so po fizični izdelavi orodja pri litju dobili odlitke v skladu s kupčevimi zahtevami.
Keywords: tlačno litje, orodje za tlačno litje, orodjarstvo, aluminijeve zlitine, snovanje
Published: 09.10.2017; Views: 1234; Downloads: 22
.pdf Full text (2,83 MB)

5.
Konstruiranje orodja za tlačno litje aluminijevih odlitkov
Marko Korošec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga temelji na praktičnem primeru konstruiranja orodja za tlačno litje aluminija. Uvod sestoji iz teoretičnih osnov. Na kratko so tudi predstavljeni sestavni deli orodja za tlačno litje. V nadaljevanju sledi opis problemov, ter poškodb odlitkov in orodja. Zaključni del je posvečen praktičnemu delu, torej konstrukciji orodja za tlačno litje aluminija pokrova sklopke motorja. Zajete so vse faze konstruiranja, vse od načrtovanja do izdelave tehniške dokumentacije. Omenjena je tudi uporaba standardnih delov.
Keywords: tlačno litje, konstruiranje, orodje
Published: 13.09.2017; Views: 913; Downloads: 210
.pdf Full text (2,84 MB)

6.
Optimizacija orodja za tlačno litje s pomočjo računalniških simulacij
Anže Konečnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja izsledke računalniške simulacije tlačnega litja ohišja ventilatorja. S pomočjo simulacij sem optimiziral livno formo že v fazi razvoja orodja in tako predvidel morebitne kritične dele, kjer bi lahko nastali poroznost, hladni spoj, vrtinčenje taline in lunkerji. Ugotovitve so pokazale, da je računalniško simuliranje litja v fazi nastanka orodja zelo pomemben faktor za kvaliteto izdelave ulitka in življenjsko dobo orodja.
Keywords: tlačno litje, orodje za tlačno litje, optimizacija tlačnega orodja, simulacija tlačnega litja
Published: 02.08.2017; Views: 572; Downloads: 27
.pdf Full text (2,41 MB)

7.
Avtomatizacija in optimizacija procesa tlačnega litja
Boštjan Jereb, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Avtomatizacija in optimizacija procesa tlačnega litja. Avtomatizacija artikla z inserti, delo kompletno izvaja robot; optimizacija obstoječih artiklov.
Keywords: Optimizacija, proizvodni proces, tlačno litje, produktivnost
Published: 04.10.2016; Views: 839; Downloads: 103
.pdf Full text (3,01 MB)

8.
Zasnova svečanega priznanja Ivana Munde
Primož Skutnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava zasnovo svečane plakete Ivana Munde. Sprva bomo natančneje opisali vse uporabljene postopke, ki se bodo uporabljali pri izdelavi. V nadaljevanju pa je opisano snovanje, konstruiranje in izdelovanje svečane ter njene rešitve. V zadnjem delu diplome sledi fizična predstavitev plakete, rezultati, ki smo jih dobili pri izdelavi in sklep.
Keywords: odlikovanje, priznanje, hidravlično stiskanje, tlačno litje, graviranje, vektorska slika, CorelDraw, grafično oblikovanje
Published: 14.04.2015; Views: 882; Downloads: 110
.pdf Full text (3,54 MB)

9.
Tehnološka zasnova orodja za tlačno litje aluminijevih zlitin
Dejan Mlinarič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen način izdelave konstrukcije orodja za tlačno litje aluminija. Ker se pri snovanju orodja srečujemo z različnimi problemi, bom poskušal na najboljši možni način prikazati snovanje orodja za tlačno litje aluminija. V uvodnem delu je nekaj stavkov namenjenih predstavitvi tehnologije tlačnega litja in problemov, ki nastanejo pri tlačnem litju, ter predstavitvi programske opreme. V jedru bo predstavljena izdelava konstrukcije za tlačno litje aluminija. V zaključen delu bo predstavljen praktični del s tehnično dokumentacijo tlačnega orodja za litje aluminijevih zlitin.
Keywords: Orodjarstvo, konstruiranje, tlačno litje, snovanje.
Published: 20.10.2014; Views: 2091; Downloads: 390
.pdf Full text (3,97 MB)

10.
TLAČNO LITJE ALUMINIJA IN POJAV KAVITACIJE
Sebastijan Stegel, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen proces tlačnega litja aluminija skupaj s težavami, ki se pri tem pojavljajo. Opisane in natančneje predstavljene so vse posamezne faze livarskega procesa. Natančneje je opisan princip mazanja orodja, proces litja s poudarkom na tlačnih fazah in obrobni procesi, ki potekajo pri izdelovanju ulitkov. Opisane so lastnosti in prednosti aluminija pred konkurenčnimi materiali. Predstavljene so najpogostejše napake, ki se pojavljajo pri tlačnem litju aluminija s poudarkom na kavitacijski eroziji. Opisane so osnove kavitacijske teorije. Natančneje je opisan princip nastanka kavitacije pri tlačnem litju. Na kratko je opisana raziskava, ki je bila izvedena v zvezi s preučevanjem kavitacijske erozije, ki se je pojavljala na aluminijastem ulitku.
Keywords: aluminij, tlačno litje, kavitacija, kavitacijska erozija, napake pri tlačnem litju
Published: 06.08.2014; Views: 5254; Downloads: 1333
.pdf Full text (2,32 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica