| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Numerična analiza toka zraka v ventilatorski postaji rudnika
Jaka Baš, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je bila v sodelovanju s podjetjem Rudis, d. o. o., Trbovlje narejena numerična analiza toka zraka v ventilatorski postaji rudnika z namenom preverbe ustreznosti dobavljene opreme za izpolnitev zahtev naročnika. Analizirane so bile tlačne in hitrostne razmere v sesalnem in tlačnem delu ventilatorske postaje ter izračunane tlačne izgube posameznih segmentov ventilatorske postaje. Po primerjavi le-teh s predloženimi vrednostmi tlačnih izgub s strani dobavitelja je bilo ugotovljeno, da dobavljena oprema odstopa od zahtev naročnika, zato so bile predstavljene možnosti za zmanjšanje tlačnih izgub v segmentih ventilatorske postaje, kjer so te največje.
Keywords: numerična analiza, ventilacija, tok zraka, tlačne izgube, odprtokodni program
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 182; Downloads: 26
.pdf Full text (5,13 MB)
This document has many files! More...

2.
Hidravlična analiza sistema za stisnjen zrak : diplomsko delo
Jana Stanič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema obravnavo hidravličnih izgub v novem cevovodu za stisnjen zrak z oznako CA-15A-1, ki bo nameščen v Nuklearni elektrarni Krško. Le-ta bo zamenjal obstoječega, zaradi odstranitve zastarelega kompresorja in postavitve novega v drugem prostoru. Z analitičnim preračunom je bil določen tlačni padec, nato je bila s pomočjo programa PlantFLOW izvedena še simulacija, ki je potrdila pravilnost rezultatov.
Keywords: tlačne izgube, stisnjen zrak, hidravlične izgube
Published in DKUM: 08.09.2021; Views: 631; Downloads: 50
.pdf Full text (1,55 MB)

3.
Ovrednotenje izgub na tlačnem cevovodu za stisnjen zrak v podjetju Iskra - Releji d.d.
Marko Žerdin, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem obravnaval tlačni cevovod podjetja ISKRA-RELEJI, d. d., kjer so prisotne velike tlačne in volumetrične izgube na napeljavi. Preveril sem ustreznost napeljave, tlačne posode in izvedel računalniško simulacijo za primerjavo rezultatov. Na razvodu sem izmeril tlačne padce, puščanje sistema in pretok. Nato sem s pomočjo analitičnih preračunov določil tlačni padec. Rezultate sem želel preveriti še z računalniško simulacijo, ki sem jo izvedel s pomočjo programskega paketa ANSYS. Izračuni so pokazali, da na sistemu prihaja do velikih izgub, meritve pa so to potrdile. Podjetju sem predstavil rezultate in predlagal ukrepe za zmanjšanje izgub. Vodilni v podjetju so se nato odločili za rekonstrukcijo in predlagane spremembe.
Keywords: stisnjen zrak, tlačne izgube, tok v ceveh
Published in DKUM: 26.09.2017; Views: 1219; Downloads: 219
.pdf Full text (2,65 MB)

4.
Načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja na pomorskih žerjavih
Alen Benko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen preračun izgub tlaka na hidravličnem cevnem omrežju pomorskega žerjava in načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja, glede na potrebe po zmanjšanju izgub. Začetna poglavja podajajo krajše opise žerjavov ter analizo pomorskega žerjava podjetja Palfinger MARINE d.o.o.. Ta poglavja služijo kot smernice za poznejše vsebinsko delo, kjer je podrobneje prikazan preračun izgub tlaka v vsakem posameznem cevnem vodu ter primerjava izračunov z meritvami, ki so bile izvedene na žerjavu. V zadnjem delu je predstavljeno načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja ter praktične rešitve.
Keywords: pomorski žerjav, hidravlično cevno omrežje, tlačne izgube
Published in DKUM: 06.06.2016; Views: 1231; Downloads: 111
.pdf Full text (1,57 MB)

5.
Tlačne izgube pri toku nenewtonskih tekočin skozi cev
Denis Kragl, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan potek določitve tlačnih padcev skozi cev, če imamo opravka z nenewtonskimi psevdoplastičnimi tekočinami, ki upoštevajo potenčni zakon tečenja. Za izbrane tekočine (tekoče zobne paste) je bilo opravljenih več meritev viskoznosti, s pomočjo katerih smo določili modelne parametre potenčnega modela tečenja. Z uporabo parametrov smo analitično izračunali linijske izgube, lokalne pa določili s pomočjo računalniške dinamike tekočin. Rezultati kažejo dobro ujemanje z eksperimentalnimi podatki, ki smo jih pridobili med črpanjem zobnih past.
Keywords: viskoznost, tlačne izgube, nenewtonske tekočine, psevdoplastične tekočine, potenčni model tečenja, meritve viskoznosti, viskozimeter, reološke zakonitosti tekočin, računalniška dinamika tekočin
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1508; Downloads: 347
.pdf Full text (2,38 MB)

6.
Determination of pressure losses in hydraulic pipeline systems by considering temperature and pressure
Vladimir Savić, Darko Knežević, Darko Lovrec, Mitar Jocanović, Velibor Karanović, 2009, original scientific article

Abstract: Generally accepted methods for calculating pressure losses within flat pipelines, as presented in literature and used in praxis, are based on the Reynolds number, which considers the viscosity and density of fluid, internal pipe friction coefficient, pipe geometry, and oil circulation velocity. Such an approach contains serious inconsequentiality. Namely, only nominal values for viscosity and density are considered in the calculation, which differs substantially from real conditions. It often leads to inaccurate calculations of pressure losses. A numerical model has been developed within the work prescribed in the paper, which takes into account actual changes in density and viscosity under the current oil pressure and temperature in order to overcome the above weaknesses of standard calculation procedures. Such an approach is novel and provides new capacity for an accurate pressure drop analysis of advanced hydraulic systems.
Keywords: tlačne izgube, ravne cevi, viskoznost, gostota, temperatura, pressure loss, float pipelines, viscosity, density, temeprature
Published in DKUM: 11.08.2015; Views: 1260; Downloads: 74
URL Link to full text

7.
DALJINSKO OGREVANJE KRŠKO - BREŽIŠKEGA PODROČJA S POMOČJO NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO
Blaž Knavs, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem preiskal možnost priklopa vasi Zgornji Obrež na načrtovano omrežje daljinskega ogrevanja iz Nuklearne elektrarne Krško. Po izboru sem porabnike popisal in spisal program v Matlab-u, ki izračuna vse izgube, tako tlačne kot toplotne, in jih tudi grafično prikaže. Izračuni so dokaj natančni, vendar ne preverjeni s podobnim komercialnim programom. Slednje je, poleg optimiziranja programskih algoritmov ter večje natančnosti vnašanja podatkov, lahko naslednja faza dela za tistega, ki bi nadaljeval moje delo.
Keywords: daljinsko ogrevanje, toplotne in tlačne izgube v cevovodu
Published in DKUM: 24.09.2013; Views: 2517; Downloads: 185
.pdf Full text (1,01 MB)

8.
9.
10.
Search done in 1.48 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica