| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 28
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
SPLETNO OGLAŠEVANJE BLAGOVNE ZNAMKE VITAPUR PODJETJA AD VITA, D.O.O.
Vesna Rasperger, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen moje diplomske naloge je bil predstaviti spletno oglaševanje in primerjati le-tega z ostalimi mediji (radio, televizija in tiskani mediji). Oglaševanje na spletu je v bistvu podobno ostalim oblikam komuniciranja, vendar pa je razlika pri obnašanju uporabnika. Lahko bi rekli, da se s pomočjo spletnega oglaševanja poveča zavedanje uporabnika o izdelku, povečan je tudi interes uporabnika, da bi se seznanil z izdelkom in na koncu se poveča želja po nakupu izdelka. Velika prednost spletnega oglaševanja je ta, da vse te aktivnosti, od zavedanja o izdelku do akcije oz. samega nakupa, na spletu potekajo istočasno, poleg tega pa je možno naročiti izdelek kar od doma. Tako kot v ostalih oblikah oglaševanja tudi v spletnem oglaševanju veljajo določene zakonitosti tržnega komuniciranja. Na internetu lahko oglašujemo na več načinov, in sicer s predstavitvenimi stranmi, kjer lahko najlažje predstavimo izdelke, z zakupom ključnih besed, preko katerih uporabniki najhitreje pridejo do našega podjetja, s sponzoriranimi povezavami in z drugimi oblikami. Na ta način se doseže, da ima spletna stran več obiska. Podjetje Ad Vita d.o.o. je najprej začelo s predstavitveno stranjo o podjetju, kasneje pa z razvojem blagovnem znamke Vitapur, le — to uspešno spravilo na internet in pričelo z oglaševanjem Vitapurjevih izdelkov na tej strani. V samem začetku se ni veliko oglaševalo preko interneta, vendar se je to vedno bolj stopnjevalo. Vse od kar se je naredila spletna stran www.vitapur.si, se je delalo na oglaševalskih akcijah. Z leti pa so se investicije v oglaševanje vedno bolj povečevale. Na ta način si je podjetje povečalo krog uporabnikov Vitapurjevih izdelkov.
Keywords: spletno oglaševanje, oglaševanje, ključne besede, bannerji, tiskani mediji, sponzorirane povezave, reklamne pasice, www.vitapur.si, Ad Vita d.o.o., elektronska pošta.
Published: 25.09.2009; Views: 3179; Downloads: 470
.pdf Full text (3,03 MB)

2.
POKRITOST RESNIČNOSTNE ODDAJE BIG BROTHER V TISKANIH SPECIALIZIRANIH REVIJAH V SLOVENIJI
Petra Marčič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Konec devetdesetih let so se pojavile resničnostne oddaje, katerih gledanost je iz leta v leto naraščala. Televizijski ustvarjalci so gledalcem začeli ponujati resničnostne oddaje, ki so prinesle dramo za gledalce, izzive za tekmovalce v oddajah, nagrade in ogromno denarja producentom. V svoji diplomski nalogi sem raziskala, kakšen je bil odziv tiskanih medijev (Stop, Hopla, Pilot, Vikend) na resničnostne oddaje Big Brother v Sloveniji. V prvem poglavju sem opisala resničnost za gledalce, ki spremljalo oddajo na televiziji, in za tiste, ki spremljajo oddajo preko interneta, ter resničnost, kakršna obstaja za tekmovalce. V drugem poglavju sem se posvetila producentom in njihovi vlogi, v tretjem pa tekmovalcem obeh sezon. Četrto poglavje pa sem posvetila voditeljici Nini Osenar. Ugotovila sem, da sta obe sezoni resničnostne oddaje Big Brother bili razširjeni v tiskanih medijih. Poročali so o dogodkih, ki so bili prikazani na televiziji, in o tekmovalcih. Pisanje o tekmovalcih je ponehalo s koncem oddaje, razen pisanje o voditeljici, ki se je še nadaljevalo.
Keywords: resničnostna oddaja, Big Brother, tiskani mediji, producenti, tekmovalci, voditeljica
Published: 23.12.2009; Views: 1973; Downloads: 149
.pdf Full text (1,01 MB)

3.
UPORABA VEČKRITERIJSKIH METOD PRI IZBIRI TISKANIH MEDIJEV
Mihaela Švajger, 2009, final seminar paper

Abstract: Glavni problem, ki smo ga izpostavili v diplomskem seminarju, se nanaša na izbiro najugodnejšega tiskanega medija za blagovno znamko, ki jo trži podjetje Herz d.d. Namen dela diplomskega seminarja je bil rešiti problem z uporabo večkriterijskih metod in računalniškim programom Web — HIPRE. V prvem delu diplomskega seminarja smo predstavili teoretične vidike oglaševanja, podrobneje tiskane medije in cilje oglaševanja. Na kratko smo predstavili podjetje Herz d.d., njihov namen in cilje oglaševanja ter predviden letni plan oglaševanja. Analizirali smo tiskane medije: Eges, Varčujemo z energijo, Moj dom, Instalater in Vaš Profit na podlagi strokovnosti revije, ciljne skupine ki jo dosegajo, izhajanja in naklada revije, področja kjer izhaja revija, ter cene oglasnega prostora A4 formata v reviji. Teoretično smo podali postopek metode za večkriterijsko odločanje in uporabili tehniko šestih vprašanj za ustvarjalno definiranje problema. V praktičnem delu diplomskega seminarja smo ocenili in presodili tiskane medije z računalniškim programom Web — HIPRE. Na podlagi merljivih kriterijev, ki smo jih analizirali v večkriteriski analizi tiskanih medijev, smo s pomočjo programa prišli do ugotovitev, kateri tiskani mediji so za podjetje Herz d.d. najprimernejši.
Keywords: Večkriterijsko odločanje, Web-HIPRE, AHP, strukturiranje problema, atribut, SMART, SMARTER, SWING, kriterij, analiza občutljivosti, določanje uteži, ciljna skupina, tiskani mediji, tehnika šestih vprašanj, oglaševanje.
Published: 13.09.2010; Views: 2088; Downloads: 224
.pdf Full text (544,98 KB)

4.
ANALIZA DEJAVNIKOV, KI SO VPLIVALI NA VOJNO FOTOGRAFIJO
Helena Maver, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vojna fotografija je področje, na spremembe katerega so vplivali številni dejavniki. Najpomembnejši med njimi so razvoj fotografske opreme, razvoj tiska in možnost reprodukcije fotografij v tiskanih medijih ter posledično posredovanje vojnih fotografij širši množici, socialno in kulturno ozadje ter stopnja cenzure in nadzora nad objavo vojnih fotografij in njihovo vsebino v času posnetja določene vojne fotografije. Ti dejavniki so se spreminjali iz vojne v vojno, vedno pa so soodvisno in sočasno vplivali na vojno fotografijo. Vojni fotografi so se tako spopadali z mnogimi omejitvami, ki so jih morali upoštevati pri svojem delu in ki so vplivali na končni videz ter vsebino posnetih fotografij.
Keywords: vojna fotografija, fotografska oprema, fotografsko novinarstvo, tiskani mediji, cenzura, javno mnenje
Published: 12.04.2011; Views: 11132; Downloads: 244
.pdf Full text (2,50 MB)

5.
ETIKA V OGLAŠEVANJU
Katja Ropoša, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Oglaševanje ima pomembno vlogo v okviru marketinškega spleta, saj se predstavlja kot ključni dejavnik v procesu menjave. Je pomembna aktivnost za podjetja, saj oglaševanje uporabljajo za predstavitev in promocijo svojih izdelkov in storitev potrošnikom. V oglaševanju se tiskani mediji počasi poslavljajo, čeprav imajo za sabo dolgoletno tradicijo, s katero se drugi mediji ne morejo primerjati. Raziskave kažejo, da vsako leto upada število tiskanih oglasnih strani in da v ospredje prihaja internetno oglaševanje, ki je sedaj na drugem mestu priljubljenih medijev za pridobivanje informacij o svetovnem dogajanju. Na prvem mestu pa ostaja televizija, kjer televizijski oglasi prinašajo največji dobiček v oglaševanju. Kljub zakonskim določilom, ki jih določa oglaševalski kodeks, se v medijski prostor še vedno vrivajo etično sporna sporočila. Potrošniki takšnega oglaševanja sicer ne odobravajo in menijo, da postajajo takšna sporočila preveč vsiljiva, moteča in agresivna. Oglaševalci se tega dobro zavedajo in bodo kljub temu še dalje oglaševali svoje izdelke in storitve na način, ki jim bo prinesel najvišji dobiček. Pa čeprav bo to preko zakonov in mnenj nekaterih potrošnikov. V raziskavi smo ugotovili, da ženske srednjih let ne zastopajo večjega števila oglasnih sporočil v tiskanih medijih, kot smo na začetku predpostavljali. Oglašujejo le izdelke, ki so predvsem pomembne za njihove potrebe in katere so same največje uporabnice. To so predvsem oglasi, ki oglašujejo razne izdelke za zdravje in nego telesa. Večkrat pa tudi oglašujejo izdelke, ki so pomembni za otroke ali za vso družino. Ugotovili smo, da večji del oglasov zastopajo otroci ali mladi ljudje, ki so najpomembnejša ciljna skupina za oglaševalce in ki so največji potencialni potrošniki za oglaševane izdelke in storitve.
Keywords: oglaševanje, etika, tiskani mediji, problemi etičnosti oglaševanja, oglaševalski kodeks
Published: 13.12.2011; Views: 1787; Downloads: 254
.pdf Full text (1008,02 KB)

6.
ANALIZA ŠTUDENTSKIH TISKANIH MEDIJEV - PRIMER: KATEDRA IN SPEKTER
Ljiljana Petrović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem raziskovala, kaj so študentski mediji, osredotočila sem se na študentske tiskane medije v Sloveniji in ugotavljala njihove značilnosti. Pregledala sem zgodovino študentskega tiska in njihove vsebine. Z analizo dveh študentskih tiskanih medijev sem ugotavljala kakšne vsebine so zastopane v teh dveh medijih in če so povezane s študentskimi temami.
Keywords: Množični mediji, tiskani mediji, študentski mediji, študentski tiskani mediji.
Published: 24.02.2012; Views: 7043; Downloads: 189
.pdf Full text (1,03 MB)

7.
PRIMERJAVA TEHNIK OGLAŠEVANJA: INTERNETNO OGLAŠEVANJE VS. TISKANI MEDIJI
Andrej Sibila, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Internet in spletne strani so postali nepogrešljiv del poslovnega okolja. Prav tako se pri poslovanju sodobnega podjetja povečuje vloga oglaševanja na internetu, ki postaja pomemben del pri razvoju podjetja, širjenju poslovanja, racionalizaciji stroškov in nenazadnje sledenju trendom prihodnosti. Diplomska naloga vsebuje primerjavo tehnik oglaševanja med internetnim oglaševanjem in oglaševanjem v tiskanih medijih v Sloveniji. Najprej opredelimo problem, ki ga raziskujemo v diplomski nalogi. Nadaljujemo z analizo obstoječega stanja v Sloveniji. Predvsem se osredotočimo na dve največji oglaševalski podjetji med internetnimi in tiskanimi mediji, to sta Najdi.si in Delo, ki v tretjem poglavju podrobneje opišemo. Z raziskavo želimo preučiti tudi socio-demografske značilnosti oglaševalcev spletnega oglaševanja. V zaključku razpravljamo o rezultatih raziskave in njenih ugotovitvah. V oglaševalskem svetu je opaziti močan upad oglaševanja v tiskanih medijih. Z diplomsko nalogo smo želeli ugotoviti, ali na ta upad vpliva internetno oglaševanje (in na kakšen način). Da bi mogli odgovoriti na to vprašanje, smo s pomočjo iskalnika Najdi.si izvedli spletno anketo. Z raziskavo smo ugotovili, da tržni delež tiskanih medijev upada na račun oglaševanja v internetnih medijih. V preteklosti so oglaševalci, ki so bili vključeni v naš vzorec, enako pogosto oglaševali v obeh medijih (25 odstotkov). Na vprašanje, kje oglašujejo sedaj, je 38 odstotkov vprašanih odgovorilo, da na internetu, kar je povečanje za 13 odstotkov, medtem ko je 22 odstotkov vprašanih odgovorilo, da oglašujejo v tiskanih medijih, kar pomeni upad za 3 odstotke. Oglaševalci se vedno bolj odločajo za oglaševanje v internetnih medijih, saj so ti cenovno dostopnejši in imajo še druge prednosti pred klasičnimi mediji. Ena od glavnih prednost je možnost ciljnega oziroma kontekstnega oglaševanja, kar pa je tudi glavni razlog, zakaj se oglaševalci v tako veliki meri odločajo za oglaševanje na internetu.
Keywords: spletno oglaševanje, spletni mediji, tiskani mediji, spletni oglasi, kontekstno oglaševanje
Published: 20.08.2012; Views: 2230; Downloads: 376
.pdf Full text (1,19 MB)

8.
Prikrito oglaševanje kot oblika promocijskega novinarstva
Špela Sternad, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Oglaševanje v tiskanih medijih se je skozi zgodovino zelo spremenilo. Sam tehnološki razvoj, posledično razvoj družbe v bolj potrošniško usmerjeno, je botroval k različnim načinom oglaševanja. Nove vrste oglaševanja iz dneva v dan izpodrivajo uredniško vsebino in jo spreminjajo v prikrito oglaševanje. Osredotočili smo se na tiskane medije, v sami analizi smo analizirali priljubljeno žensko revijo Cosmopolitan, s katero smo želeli odkriti količino prikritih oglasnih sporočil. Število oglasnih sporočil smo pridobili iz šestih naključnih številk revije Comsopolitan iz leta 2017 in šestih naključnih številk Cosmopolitan iz leta 2007. Poleg analize smo izvedli poglobljene intervjuje z ženskami v ciljni starostni skupini revije Cosmopolitan (16–36 let) in jih povprašali, ali vedo, kaj je to prikrito oglaševanje in če ga prepoznajo. Zanimalo nas je tudi, če berejo Cosmopolitan in če so se pri branju te revije že kdaj srečale s prikritim oglaševanjem.
Keywords: oglaševanje, prikrito oglaševanje, ženske revije, tiskani mediji
Published: 12.07.2019; Views: 524; Downloads: 129
.pdf Full text (2,26 MB)

9.
VLOGA BARV V OGLAŠEVANJU V TISKANIH MEDIJIH
Petra Povhe, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Oglaševanju smo posredno ali neposredno izpostavljeni vsak dan. V širokem naboru oglaševalskih tehnik in kanalov komuniciranja so tiskani mediji pri odjemalcih še vedno na posebnem mestu. Bralci tiska aktivno iščejo informacije in obenem sprejemajo oglase kot njihov sestani del. Zaradi nasičenosti oglasnega prostora so barve pripomoček, s katerim naredimo tiskan oglas viden in drugačen od ostalih. So specifičen dejavnik, saj prenašajo sporočilo in prevzemajo potrošnikovo pozornost. Z barvami vzbujamo dražljaje, ki v nas sprožijo različna čustva in asociacije povezane z oglaševanim produktom. Raznolikost pomena barv v kulturah in s tem povezanega drugačnega dojemanja nalaga oblikovalcem oglasov premišljeno načrtovanje in uporabo posameznih barvnih kombinacij. Pravilno izbran barvni sestav pritegne potencialnega potrošnika in posledično vzbudi željo po nakupu izdelka ali storitve. Barve istočasno simbolizirajo vrednost blagovne znamke in so nepogrešljivo orodje oglaševalske industrije. Diplomsko delo zajema opredelitev oglaševanja v tiskanih medijih s poudarkom na pravilni izbiri barvnih kombinacij.
Keywords: oglaševanje, tiskani mediji, tiskan oglas, barve, barvne kombinacije
Published: 11.10.2013; Views: 1331; Downloads: 140
.pdf Full text (1,62 MB)

10.
TEMATIKA ISTOSPOLNE USMERJENOSTI V OSNOVNOŠOLSKIH TISKANIH MEDIJIH NA RAZREDNI STOPNJI
Marko Ljubej, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu polemiziramo odsotnost istospolne tematike v osnovnošolskih tiskanih medijih. Tematiko predstavimo iz različnih zornih vidikov, in sicer filozofskega, sociološkega, psihološkega, pedagoškega in političnega vidika, da bi s tem čim bolj celovito utemeljili pomembnost obravnave istospolne tematike. Namen diplomske naloge je raziskati, kako močno je tematika o istospolni usmerjenosti zastopana v tiskanih medijih, ki se jih poslužujejo osnovne šole, to so revije, učbeniki in delovni zvezki. V raziskavi so uporabljeni vsi potrjeni učbeniki in njihovi pripadajoči delovni zvezki ter nekateri nepotrjeni učbeniki za spoznavanje okolja od 1. do 3. razreda osnovne šole ter dve otroški reviji za osnovnošolce, pregledani za dva letnika nazaj. Namen je raziskan z deskriptivno metodo. Ugotovitve kažejo, da se v večini številk pregledanih revij za osnovnošolce na razredni stopnji tematika o istospolni usmerjenosti redko pojavlja. V večini izbranih pregledanih revijah za osnovnošolce na razredni stopnji se spolna usmerjenosti kot ena izmed različnosti med ljudmi ne pojavlja. Ugotavljamo, da se po večini pregledani reviji naslanjata na konzervativistično politiko, ko pride do teme o istospolni usmerjenosti. V učbenikih, kjer avtorji govorijo o družinah, se pojavljajo vse ostale oblike družine, razen družine z istospolnima partnerjema. V poglavju, kjer avtorji učbenikov razlagajo o različnostih med ljudmi, se istospolna usmerjenost kot ena izmed razlik med ljudmi redko pojavi. Ugotavljamo, da učbeniki sledijo konzervativistični politiki, ko pride do teme o istospolni usmerjenosti. V učbenikih, delovnih zvezkih in revijah se o homoseksualnosti kot eni od nevidnih identitet ne govori, kljub temu da se omenjajo druge nevidne identitete, na primer narodna pripadnost. V učbenikih in delovnih zvezkih prevladuje slikovni in fotografski material, ki prikazuje nuklearno družino.
Keywords: spolna usmerjenost, homoseksualnost, tiskani mediji, osnovna šola, razredna stopnja
Published: 18.06.2013; Views: 2021; Downloads: 271
.pdf Full text (1,13 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica