| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VELJAVNOST PARITETE KUPNE MOČI V IZBRANIH VZHODNOEVROPSKIH DRŽAVAH
Tina Maučec, 2016, master's thesis

Abstract: Poglavitni namen magistrskega dela je analiza veljavnosti teorije paritete kupne moči (PKM) v izbranih evropskih tranzicijskih državah. Čeprav teorija PKM velja za preprosto teorijo, je le-ta v realnosti težko uresničljiva, saj obstajajo številne omejitve, ki nasprotujejo njeni veljavnosti. Poleg osnovnih omejitvenih dejavnikov, ki izhajajo iz mednarodne menjave, obstajajo številni drugi, za tranzicije države, specifični dejavniki. Te države se namreč razlikujejo od ostalih držav zahodne Evrope, saj so opravile prehod iz strogo centraliziranih držav v tržno usmerjene, zato so kot take doživele številne gospodarske spremembe. Tako so realni šoki, ki izhajajo iz narave njihove gospodarske preobrazbe, vplivali na gibanje realnega deviznega tečaja in s tem pripomogli k odstopanjem od veljavnosti PKM. Analizo veljavnosti teorije PKM smo opravili za šest držav članic Evropske unije, ki za zdaj še niso sprejele evra kot svoje valute, in sicer: Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Romunija. Uporabili smo teste stacionarnosti časovne vrste, in sicer ADF in KPSS test. Osnovo analize predstavljajo izračunane serije podatkov o realnih deviznih tečajih. Pri tem smo za bazno valuto uporabili tako ameriški dolar kot evro. Veljavnost PKM smo sprva preverjali za celotno obdobje opazovanja, ki je zajemalo mesečne podatke od leta 1995 do leta 2015 v primeru uporabe ameriškega dolarja in od leta 1996 do leta 2015 v primeru uporabe evra. Celotno obdobje opazovanja smo razčlenili še na dve podobdobji, odvisni od vstopa posamezne države v Evropsko unijo – tako je prvo obdobje zajemalo čas od začetka opazovanja do vstopa države v Unijo in drugo obdobje od vstopa države v Unijo do konca obdobja opazovanja. Pri upoštevanju celotnega obdobja opazovanja nismo uspeli najti obsežnih dokazov v korist veljavnosti PKM v izbranih državah, zlasti to velja pri uporabi bazne valute ameriški dolar. Rezultati so nekoliko spodbudnejši v podobdobjih, saj nam je uspelo dokazati veljavnost PKM v nekaterih primerih. Ugotovili smo tudi, da ima evro kot referenčna valuta pri PKM pomembnejšo vlogo od ameriškega dolarja, še posebej po vstopu teh držav v Evropsko unijo.
Keywords: pariteta kupne moči, tranzicijske države, trendna apreciacija, realni devizni tečaj, stacionarnost, test enotskega korena.
Published: 24.08.2016; Views: 1008; Downloads: 183
.pdf Full text (1,73 MB)

2.
PREVERJANJE VELJAVNOSTI PARITETE KUPNE MOČI NA PRIMERU DRŽAV EVRSKEGA OBMOČJA
Vesna Horvat, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se ukvarja s problematiko dokazovanja veljavnosti teorije paritete kupne moči (PKM) s pomočjo ekonometričnih testov. Kljub splošni teoretični popularnosti koncepta PKM, je njegova empirična veljavnost pogosto predmet razprav. S to problematiko se ukvarjajo številne študije, ki se preverjanja veljavnosti teorije lotevajo z uporabo različnih vzorcev držav, z različnimi opazovanimi obdobji, z različnimi ekonometričnimi testi oziroma s kombinacijami vsega naštetega. Dejstvo je, da gre za aktualno raziskovalno področje, saj številni ekonomisti in ekonometriki iščejo poti do veljavnosti teorije PKM ter razloge za neuspešno dokazovanje le-te. Dokaze o veljavnosti teorije PKM smo poskušali poiskati tudi v tem magistrskem delu, in sicer za vzorec 12. držav evrskega območja. Časovna serija je potekala od začetka leta 1973 do maja 2014, za namene testiranja pa smo to obdobje razdelili še na dodatna štiri obdobja. Uporabljeno ekonometrično orodje je zajemalo dva linearna testa časovnih serij ter šest tipov panelnih testov. Za namene testiranja smo v nalogi opisali tudi teorijo stacionarnosti ter vse uporabljene teste. Ugotovili smo, da PKM velja izraziteje v celotnem opazovanem obdobju kot v podobdobjih. Več dokazov o veljavnosti PKM smo dobili v obdobju pred uvedbo evra kot v obdobju po tem, še zlasti v obdobju 1992–1998, ko smo za primer bazne valute nemška marka PKM lahko tudi potrdili.
Keywords: pariteta kupne moči, omejitve teorije paritete kupne moči, ADF test, KPSS test, panelni testi enotskega korena, Hadri test.
Published: 17.11.2014; Views: 1516; Downloads: 236
.pdf Full text (1,62 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica