| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
VPLIV ZALOG NA FINANČNO GOSPODARJENJE PODJETJA
Mitja Markoja, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali različne vidike pri nabavljanju tesnil za proizvodnjo vodovodnih pip v podjetju Y. Zanimalo nas je ali je za podjetje Y nabava tesnil iz Kitajske res optimalna kot je bilo v preteklosti prakticirano. Dejstvo je, da je kitajski dobavitelj pri nabavni ceni tesnila cenejši od domačega proizvajalca tesnil. Po drugi strani pa stroški skladiščenja tesnil upadejo kadar imamo vzpostavljen model »Just in time« z domačim dobaviteljem, saj je dobavni odlog bistveno krajši, kar omogoča podjetju Y vzdrževanje nizke količine zalog. Prav tako so stroški naročil pri dobavljanju od domačega proizvajalca tesnil očitno manjši, kot posledica bistveno nižjih transportnih stroškov. Na podlagi analiz in preračunov je podjetje Y prišlo do spoznanja da bodo povprečni letni stroški pri nabavi tesnil najnižji, če bomo dobavljali še naprej pri kitajskem dobavitelju s povečano količino posameznega naročila iz 90.000 tesnil/naročilo na ekonomsko količino naročila (EOQ), ki znaša 316.229 tesnil/naročilo. Na tak način bo podjetje Y zmanjšalo povprečne letne stroške za cca 3.000 €/leto samo pri nabavi tesnil.
Keywords: tesnila za vodovodne pipe, osnovni EOQ (ekonomska količina naročila) model, točka ponovnega naročanja, varnostne zaloge, optimizacija zalog, »Just in time«, ekonomska analiza
Published: 02.09.2010; Views: 1602; Downloads: 172
.pdf Full text (2,49 MB)

6.
PROJEKT AVTOMATIZACIJE EKSTRUDIRNE LINIJE PVC-ja Z VSTAVITVIJO MAGNETNIH TRAKOV
Rok Pišek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pomembno vlogo v proizvodnem procesu izdelave magnetnih tesnil za vgradnjo v hladilno-zamrzovalne aparate nosi preudarno investiranje v nove tehnologije in strog nadzor nad stroški proizvodnje. V diplomski nalogi se predstavi projekt posodobitve s pol avtomatizirane na avtomatizirano proizvodno linijo za izdelavo PVC profilov z vstavljanjem magnetnih trakov. Glavni cilji avtomatizirane linije so: povečanje produktivnosti, znižanje stroškov in zmanjševanje vpliva človeškega faktorja. Z Combinex metodo se nato prikaže izbor boljše variante, ki izpolnjuje zadane cilje. Na koncu se s pomočjo kalkulacije prihranka stroškov in dobo vračilnega obdobja investicije predstavi tudi smotrnost posodobitve proizvodne linije. Veliko prostora za nadaljnji razvoj se predvideva tudi v zaključni fazi varjenja profilov v magnetna tesnila.
Keywords: magnetna tesnila, ekstrudirna linija, PVC profili, magnetni trakovi, projekt, avtomatizacija
Published: 11.10.2010; Views: 1465; Downloads: 90
.pdf Full text (2,80 MB)

7.
Rekonstrukcija stenskih elementov bivalnih kontejnerjev v podjetju Arcont d.d.
Bojan Roze, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je zelo pomembna kvaliteta izdelka in zadovoljstvo kupcev, zato smo se v podjetju ARCONT d.d. odločili, da izvedemo rekonstrukcijo stenskih elementov bivalnega kontejnerja. Glavni razlog za rekonstrukcijo je vdiranje vode ob velikih nalivih ali obilnem sneženju. Prav tako se na spodnjem stičnem mestu PU-elementa z osnovo bivalne enote pojavlja toplotni most. Ker je dosedanja rešitev stika PU-elementa sestavljena iz dveh Z-profilov, ki se sestavita pred namestitvijo PU-elementa, nam posledično montaža povzroča dodatne stroške. Z rekonstrukcijo PU-elementa je bilo potrebno poiskati obliko spodnjega profila, ki bo preprečevala vdor vode in z uporabo dodatnih tesnil onemogočila izgubo toplote. Prav tako je pomembno, da oblika stika omogoči hitrejšo montažo PU-elementa. Pri iskanju rešitev smo uporabljali metodo ˮbrainstormingˮ. Vsako montažno rešitev smo praktično testirali. V diplomski nalogi je prikazan celoten potek rekonstrukcije stenskega elementa.
Keywords: PU-element, bivalne enote, profil, oblika, tesnila, osnova, stik
Published: 30.10.2012; Views: 1393; Downloads: 107
.pdf Full text (5,38 MB)

8.
Izboljšave na področju krogličnih ležajev
Boštjan Drevenšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem pregledal izboljšave na področju krogličnih ležajev. V zadnjih nekaj letih se je na področju standardnih krogličnih ležajev izboljšala kvaliteta obdelave tekalnih površin in kotalnih elementov, izboljšala so se tesnila in kletke v ležajih. Vse to ima za posledico, da imajo ležaji nove generacije manjše trenje, se med obratovanjem manj segrevajo in zaradi tega porabijo manj energije, so tišji in imajo daljšo življenjsko dobo. Ker so ležaji ohranili enake priključne mere kot prejšnja generacija, lahko konstruktorji z uporabo nove generacije ležajev izboljšajo lastnosti svojih naprav brez konstrukcijskih sprememb.
Keywords: kroglični ležaji, trenje, tesnila, šumnost
Published: 08.09.2016; Views: 422; Downloads: 54
.pdf Full text (3,56 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica