| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 169
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Kibernetski kriminal in kibernetski terorizem kot globalni problem družbe : diplomsko delo
Anastazija Josifovska, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Svet je danes v fazi tehnoloških sprememb in inovacij, kar vodi do sprememb v vseh delih sodobnega življenja in vzpostavitve t. i. informacijske družbe. Takšna informacijska družba se v boju proti organiziranemu kriminalu spopada s številnimi izzivi, predvsem s »kibernetskim kriminalom in kibernetskim terorizmom« kot novim modelom groženj v 21. stoletju. Namen diplomske naloge je raziskati, preučiti in predstaviti kibernetski kriminal in kibernetski terorizem, razliko med njima in zaščito pred njima. Raziskali in ugotovili bomo, koliko so današnji mladi seznanjeni z nevarnostmi v kibernetskem prostoru in kako se pred njimi zaščititi.
Keywords: kibernetski kriminal, kibernetski terorizem, kibernetski prostor, phishing, pharming, Internet of Things
Published in DKUM: 23.05.2023; Views: 463; Downloads: 72
.pdf Full text (1,19 MB)

2.
Pranje denarja v povezavi z ilegalno tobačno industrijo : magistrsko delo
Timotej Praznik, 2023, master's thesis

Abstract: Ilegalna tobačna industrija je zelo kompleksen družbeni problem, saj ne vpliva le na družbo kot tako, temveč tudi na državne proračune in jih oškoduje. Poleg tega je tudi zelo velik multinacionalni problem, s katerim se ukvarja veliko tako državnih institucij kot institucij na višjih ravneh, na primer Europol v Evropi. Ilegalna tobačna industrija je predvsem v zadnjih letih v porastu, saj je povpraševanje vse večje, kar je posledica regularnih višanj cen tobačnih izdelkov, saj potem uporabniki iščejo cenejše rešitve, ki pa seveda niso legalnega izvora. K temu razcvetu je pripomogla tudi pandemija SARS-CoV-2, saj se je veliko stvari začelo odvijati v virtualnem svetu. Kljub temu ilegalne proizvodnje še vedno delujejo s polno paro, na primer v Evropi predvsem v vzhodnih in centralnih državah, prav tako je v Aziji nekaj držav, od koder te ilegalne izdelke pošiljajo po celotnem svetu, znano pa je tudi, da so Združeni arabski emirati meka za ilegalno trgovino, predvsem na njihovih brezcarinskih območjih (free trade zones). Nam najbližje in največje žarišče je na Balkanu, in sicer v Črni gori, kjer je v ospredju brezcarinska cona/pristanišče Bar, vendar se tudi tukaj zadeve urejajo in spreminjajo. Ilegalna tobačna industrija generira ogromne dobičke, kar je neizbežno za hudodelske združbe, ki se poslužujejo pranja denarja. Za lažje razumevanje si lahko predstavljamo, da en poln tovornjak ilegalnih tobačnih izdelkov predstavlja okoli en milijon evrov. To dejanje omogoča, da ilegalni denar operejo in ga spravijo v legalni obtok. Možno je, da se ta umazano zaslužen denar uporabi za nakup drugih dobrin ali se investira naprej, na primer v kakšne legalne naložbe, kot so nepremičnine, premičnine ipd., ali pa se ta denar nameni za druge namene, kot je financiranje terorizma, saj ta potrebuje sredstva, da lahko izvaja in dosega svoje »višje cilje«. Za takšne stvari je ilegalna tobačna industrija idealna, saj je kriminal z malo tveganja, ki prinaša visok zaslužek, saj se mesečno lahko v povprečnem ilegalnem obratu proizvede nekaj milijonov cigaret. To kriminalno dejanje ni tako zavržno, kot so druge vrste ilegalne trgovine, na primer trgovanje z drogo, orožjem ipd. Vsi ti vidiki in dejanja lahko gredo z roko v roko in s tem povzročajo veliko škodo v družbi.
Keywords: pranje denarja, ilegalna tobačna industrija, financiranje, terorizem, magistrska dela
Published in DKUM: 18.05.2023; Views: 356; Downloads: 62
.pdf Full text (1,97 MB)

3.
Zajetje talcev skozi zgodovino : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Tomaž Groboljšek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Če se v srednjem veku kupec, prodajalec ali obrtnik ni držal dogovora, je bilo nekaj povsem običajnega, da je oškodovanec za talca vzel člana družine tistega, ki se ni držal dogovora. Talec je bil v tem primeru izpuščen šele, ko sta obe strani izpolnili svoje obveznosti. V nasprotju s srednjim vekom je v sodobnem času takšno dejanje kaznivo in ga javnost zavrača. Čeprav si oblasti močno prizadevajo zagotavljati najvišjo možno raven varnosti, na žalost vedno znova prihaja do zajetja talcev. V večini primerov so zajeti talci huje telesno poškodovani ali jih celo ubijejo. V zadnjih 50 letih se je zgodilo kar nekaj zajetij talcev, ki še dolgo ne bodo šla v pozabo. Če so se nekateri primeri, kjer so bili nedolžni ljudje vzeti za talce, končali brez smrtnih žrtev, pa na žalost obstajajo tudi primeri, kjer je življenje izgubilo več sto zajetih talcev. Z razvojem tehnologije se je razvil tudi način zajemanja talcev. Teroristi talce pogosto zajamejo z ugrabitvijo prevoznih sredstev, statistično gledano gre največkrat za ugrabitve letal. V zadnjih 30 letih se je zgodilo več primerov, kjer so teroristi za talce vzeli potnike in člane posadke. Eden najhujših primerov, ki je terjal največ smrtnih žrtev, se je zgodil 11. septembra 2001, ko je 19 teroristov, ki so bili razdeljeni v štiri skupine, ugrabilo štiri potniška letala in za talce vzelo skupno 213 potnikov in 33 članov posadke. V omenjenem primeru je življenje izgubilo skupno 2996 nedolžnih ljudi. Poleg primerov, kjer so teroristi talce zajeli z ugrabitvijo prevoznih sredstev, obstajajo tudi primeri, ko so teroristi vdrli v objekt in za talce vzeli ljudi, ki so se nahajali v notranjosti objekta. Čečenski uporniki so tako leta 2002 vdrli v gledališče Dubrovka in za talce vzeli 800 ljudi. V omenjenem primeru je bilo med reševalno akcijo ubitih 120 talcev in večina teroristov. Le dve leti kasneje se je zgodil primer, kjer je bilo ubitih še več zajetih talcev kot v gledališču Dubrovka. Na prvi šolski dan leta 2004 je več deset teroristov vdrlo v šolo v mestu Beslan in za talce vzelo več kot 1000 ljudi, vključno z učenci, učitelji, sorodniki in starši. V reševalni akciji, ki se je začela šele dva dni kasneje, je umrlo skupno 330 ljudi. V diplomskem delu ugotavljamo, da se načini zajetja talcev v zadnjih 50 letih niso bistveno spremenili, pri čemer je začelo število ugrabljenih letal po koncu 90. let 20. stoletja močno upadati. Glavni razlog za upad ugrabljenih letal je vsekakor povečana varnost na letališčih. Poleg povečane varnosti na letališčih je eden od razlogov tudi čedalje večje število samomorilskih terorističnih napadov. V takšnih primerih cilj teroristov ni zajeti talce, ampak ubiti čim večje število nedolžnih ljudi.
Keywords: zajetje talcev, terorizem, ugrabitve, diplomske naloge
Published in DKUM: 19.04.2023; Views: 379; Downloads: 68
.pdf Full text (1,27 MB)

4.
Jedrski terorizem : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Tina Žlindra, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja z razumevanjem zmogljivosti terorističnih organizacij, grožnjami z jedrskim orožjem in posledicami jedrskega terorizma za svet. Jedrski terorizem preži na celotno svetovno družbo. Mednarodne organizacije in številni politiki so označili jedrski terorizem kot najresnejšo grožnjo svetovni varnosti. Jedrska tehnologija je stara že skoraj 80 let in je široko porazdeljena pri tehnološkem razvoju. Preprosto fisijsko jedrsko orožje lahko izdela vsaka znanstveno-tehnološko razvita država v doglednem času. Lahko razumemo logiko jedrskih držav, po kateri je njihov glavni cilj ohranitev prebivalstva in infrastrukture pred uničenjem, kar pa jim onemogoča začetek jedrske vojne. Terorističnim organizacijam je na drugi strani glavni interes širjenje terorja in panike z namenom uničevanja. V svetu, ki ga poznamo, lahko teroristi pridejo do informacij in različnih materialov, potrebnih za izdelavo jedrskega orožja, preko ilegalnega trga. Po hladni vojni so se zaradi nenadzorovanega trga povečale možnosti terorističnih organizacij pri pridobitvi jedrskega materiala in orožja. Danes je javno objavljenih nekaj več kot tisoč primerov izgube in kraje jedrskega orožja in materiala, številke neodkritih primerov pa so precej višje. Malo verjetno je, da bi teroristi postali finančno in tehnološko tako močni, da bi sami izdelali jedrsko orožje, saj je ta sposobnost večinoma v rokah državnih akterjev. Večjo verjetnost predstavlja uporaba radioaktivnih materialov in uporabljenih jedrskih odpadkov, s katerimi bi izdelali umazano bombo, katere moči ne smemo podcenjevati. Zaradi tehnološkega napredka se vsakodnevno razvija kibernetska kriminaliteta in s tem se je razvila naprednejša oblika terorizma – kibernetski terorizem, ki predstavlja resno grožnjo sodobni informacijski družbi. Kibernetske napade lahko v prihodnosti pričakujemo kot pogostejše in bolj verjetne kot fizične napade.
Keywords: jedrski terorizem, jedrski material, umazane bombe, diplomske naloge
Published in DKUM: 06.10.2022; Views: 383; Downloads: 71
.pdf Full text (974,72 KB)

5.
Razhajanja v islamu in terorizem : magistrsko delo
Andrej Beljan, 2022, master's thesis

Abstract: Islam je ena izmed največjih svetovnih religij, ki poudarja mirno komunikacijo v družbi ter svoje vernike nagovarja, da se izogibajo vojni in nasilju. Kljub temu med muslimani prihaja do nesporazumov glede interpretacije verskih načel, kar lahko vodi v nasilje. Nasilje se je tekom zgodovine v islamu pojavilo večkrat, posluževale pa so se ga ekstremistične sekte, ki so na svojstven oziroma napačen način interpretirale Koran in Suno. Sprva je bil terorizem usmerjen na verske in politične voditelje, kasneje pa so tarče postali tudi ostali državljani. Tako v preteklosti kot danes se nasilni ekstremisti pogosto naslanjajo na ideologijo tekfija. Vprašanje tekfira je v islamu izrednega pomena, saj je lahko posameznik, ki ga razglasijo za nevernika, v določenih primerih izločen iz islamske skupnosti in obsojen na smrtno kazen. Ta obtožba ima velike posledice, saj ekstremistom dopušča džihad. Pri izvajanju džihada pa se ekstremisti ne ozirajo na številna pravila in omejitve, ki jih v zvezi z džihadom predpisuje islamski nauk. Tovrstna praksa je razširjena tudi med islamskimi fundamentalisti, salafiti in vahabiti, ki poudarjajo, da je njihova interpretacija in njihovo prakticiranje islama edino pravilno in da so vse druge interpretacije islama napačne. Nasilni ekstremizem se je v zadnjih letih dodatno okrepil z razglasitvijo Islamske države. Pripadniki in simpatizerji Islamske države teror uporabljajo za doseganje političnih in ideoloških ciljev, pri tem pa svoja dejanja opravičujejo z vero. Ekstremistične skupine tako muslimane in islam predstavljajo v slabi luči, zato ni nič kaj nenavadno, da se v številnih evropskih državah soočajo s pojavom islamofobije. Slednjo spodbujajo tudi mediji, ki namerno ali nenamerno širijo islamistično propagando. Izkrivljeno podobo islama poskušajo popraviti uradne islamske institucije, ki želijo islam ljudem predstaviti v njegovi pravi luči, in sicer kot miroljubno vero. Jasno izražajo svoje nestrinjanje z ekstremističnimi skupinami in strogo obsojajo terorizem, pri tem pa sodelujejo z različnimi institucijami in vplivneži muslimanskega sveta. Kljub prizadevanju številnih verskih in neverskih institucij za odpravo terorizma, je ekstremistična misel pri nekaterih posameznikih in družbah še vedno globoko zakoreninjena. Širjenje takšne misli je bilo v preteklosti in je še danes glavni vzrok za številne žrtve po celem svetu.
Keywords: magistrska dela, islam, musliman, terorizem, versko nasilje, zloraba vere
Published in DKUM: 07.06.2022; Views: 626; Downloads: 63
.pdf Full text (1,63 MB)

6.
Organizacija urgentnih zdravstvenih dejavnosti zdravstva v primeru terorističnega napada na zdravstveni zavod : magistrsko delo
Tilen Traven, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu bomo predstavili različne varnostne institucije, katerih naloga je zagotavljanje varnosti. Prav tako bomo opisali, kakšni bi morali biti varnostni načrti javno zdravstvenih zavodov v primeru, če bi nekdo nad njimi izvedel kibernetski ali klasični teroristični napad. Predstavili bomo različne vrste znanstvenih teorij s področja terorizma ter temeljne mednarodne pogodbe in sporazume, ki se nanašajo na to področje. Kot podlago za načrt, kako bi se morali slovenski varnostni organi odzvati v primeru terorističnega napada, bomo uporabili kibernetski napad iz leta 2007, ko je bila Estonija žrtev kibernetskega terorizma, ki je državo vrnil v 19. stoletje. Sočasno bomo opisali, kako bi teroristični napad vplival na izvajanje urgentnih zdravstvenih dejavnosti največje slovenske bolnišnice, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Ugotavljali bomo, ali je Republika Slovenija zmožna vzpostaviti nadomestne prostore bolnišnice v primeru klasičnega terorističnega napada. Pri tem si bomo pomagali z analizo dveh primerov klasičnega terorističnega napada, in sicer teroristični napad v Oklahomi leta 1995 in teroristični napad iz leta 1995 na Japonskem. Prav tako bomo opisali vzorčni primer vojaške akcije na civilno infrastrukturo, ki se je zgodil v bolnišnici v Budyonnovsku v Rusiji. Opisali bomo tudi vlogo policije, civilne zaščite in drugih pristojnih služb pri terorističnem napadu na UKCL.
Keywords: nacionalnovarnostni sistem, kritična infrastruktura, javni zdravstveni zavodi, Univerzitetni klinični center Ljubljana, zaščitni varnostni ukrepi, korporativna varnost, terorizem, teroristični napadi, magistrska dela
Published in DKUM: 20.12.2021; Views: 828; Downloads: 110
.pdf Full text (604,56 KB)

7.
Varnostni dejavniki pri odločitvah za turistična potovanja - primer Slovenije
Anže Petrič, Ksenija Vodeb, 2021, original scientific article

Abstract: Namen prispevka: Varnost v turizmu v zadnjem času ponovno pridobiva pomen. Namen prispevka je raziskati zaznave ljudi o varnosti potovanj in odgovoriti na vprašanje, kako varnost vpliva na izbiro destinacije. Metode: Uporabljena je bila metoda anketiranja s pomočjo spletnega anketnega vprašalnika in tehnika snežne kepe. Vzorčenje je bilo neverjetnostno. Rezultate smo analizirali z uporabo deskriptivne statistike in obdelavo podatkov v programu Excel. Ugotovitve: Ugotovili smo, da je varnost pri večini anketirancev zelo pomembna, ko pride do izbire destinacije, a se v populaciji vedno najde manjši delež posameznikov, ki je pripravljen sprejeti večje tveganje. Prav tako smo ugotovili, da je epidemija covida-19 občutno posegla v zmožnost in željo po potovanjih. Omejitve/uporabnost raziskave: Predlaga se ponovitev raziskave po zaključku epidemije in ponovno čez nekaj let. Prav tako predlagamo večji vzorec in bolj uravnovešeno spolno sestavo anketirancev, kar je zaradi načina vzorčenja iz objektivnih okoliščin omejitev te raziskave. Praktična uporabnost: Ta prispevek ponuja vpogled v rezultate raziskave o varnostnih dejavnikih pri odločitvah za potovanja, ki lahko pojasnijo zaznavo varnosti v turizmu. Služi lahko kot orodje pri načrtovanju turizma v prihodnje. Izvirnost/pomembnost prispevka: Prispevek obravnava zaznave ljudi o varnosti v turizmu in njen pomen v času, ko se svet spopada s pandemijo. Prav tako osvetljuje način razmišljanja potrošnika, ko se ta odloča za potovanje glede na varnostno stanje destinacije.
Keywords: turizem, varnost, potovanje, terorizem, COVID-19, proces odločanja
Published in DKUM: 06.09.2021; Views: 696; Downloads: 67
.pdf Full text (498,59 KB)
This document has many files! More...

8.
Analiza zaznavanja varnosti turistov v münchnu
András Tóth, 2021, master's thesis

Abstract: Varnost je na vrhu hierarhičnega sistema vrednot vseh ljudi, saj varnost svojega življenja in zdravja doživljamo kot osnovno življenjsko vrednoto. Pomen varnosti narašča zaradi kriminala, terorističnih napadov, družbenih nemirov, naravnih katastrof, nalezljivih bolezni in drugih dogodkov. Terorizem predstavlja v Evropi in po svetu enega izmed temeljnih varnostnih problemov ter največjo grožnjo človekovim pravicam in svoboščinam ter nacionalni in mednarodni varnosti. Terorizem je dejanje, ki s seboj prinaša strah, uničenje, žrtve, nasilje med ljudmi, politične spremembe in tudi ekonomske posledice. 11. septembra 2001 se je začela doba, ki jo v sodobni sociologiji imenujemo tudi »nova normalnost« (angl. »new normality«). To pomeni, da nas v današnjem času nesreča zaradi terorizma lahko zaloti kjer koli in kadar koli.
Keywords: hotelska varnost, terorizem, okrevanje turističnih destinacij, Pariz, Nica, München, varnostni priročnik.
Published in DKUM: 29.06.2021; Views: 731; Downloads: 57
.pdf Full text (2,46 MB)

9.
Uporaba sodobne tehnologije pri zagotavljanju in izboljšanju varnosti koprskega pristanišča : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Peter Maglica, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Zagotavljanje varnosti edinega slovenskega tovornega pristanišča Luka Koper d.d., ki mu je zaradi geostrateške lege omogočeno uspešno povezovanje mednarodnega pomorskega prometa z mednarodnim železniškim in tovornim prometom in je zaradi tega eden najpomembnejših gospodarskih subjektov v regiji in državi, je zelo zahtevna in kompleksna naloga. S pomembnostjo tako velikih gospodarskih subjektov se pokaže tudi druga plat medalje, in sicer grožnje in tveganja, s pojavom katerih bi bila lahko ogrožena nemoteno delovanje in nadaljnji razvoj gospodarskega subjekta, kot tudi problemi pri uspešnem zagotavljanju varnosti, saj je v ta proces vključenih več različnih subjektov z različnimi zakonskimi pooblastili. Za izvajanje glavne storitvene dejavnosti pristanišča kot povezave med morjem in kopnim, torej pretovora blaga med ladijskimi in kopenskimi transportnimi sredstvi, so potrebni posebni varnostni pristopi, saj mora biti poleg kopenskega dela zagotovljena tudi varnost morskega dela, imenovanega pristaniški akvatorij. Zaradi tega dejstva pristanišče ni podvrženo samo klasičnim in sodobnim, temveč tudi pomorskim grožnjam in tveganjem, za katera je v prvi vrsti pristojna varnostna služba Luke Koper d.d., ki ji s skromnim naborom zakonitih ukrepov za zdaj še uspeva obvladovanje in zoperstavljanje le-tem. Pri zagotavljanju varnosti ji je v veliko pomoč sodobna tehnologija, ki pa je po drugi plati zaradi izredno hitrega razvoja izpostavljena novim, sodobnim tveganjem in s tem novim izzivom, s katerimi je ali bo morala biti soočena. Ravno zaradi sodobnih groženj bo potrebno veliko dela v smeri posodabljanja zakonskih predpisov za ureditev, opredelitev in podajanje smernic za zagotavljanje varnosti pristanišča, saj v trenutni zakonodaji ni ustreznih pravnih podlag za sektor zasebnega varovanja pri uporabi sodobnih tehnologij za zagotavljanje varnosti pristanišča. Z anonimno anketo, ki je bila izvedena med pripadniki subjektov, udeleženih pri zagotavljanju varnosti koprskega pristanišča, je bilo ugotovljeno, da se relativno izkušen kader zaveda sodobnih groženj in tveganj ter da mu je pri delu v veliko pomoč sodobna tehnologija v tem smislu, da brez njene uporabe varnost ne bi mogla biti ustrezno zagotovljena; potrjene so bile ugotovitve teoretičnega dela, s čimer je bila potrjena hipoteza 1, da bi uvedba sodobne tehnologije pomembno prispevala k izboljšanju učinkovitega varovanja koprskega pristanišča, in ovržena hipoteza 2, saj sektor zasebnega varovanja s strani države nima zagotovljenih ustreznih pravnih podlag za uporabo sodobne tehnologije pri varovanju pristanišča.
Keywords: diplomske naloge, Luka Koper, varnost pristanišča, sodobne tehnologije, pristaniški akvatorij, pomorski terorizem
Published in DKUM: 05.05.2021; Views: 861; Downloads: 0
.pdf Full text (3,30 MB)

10.
Usposabljanje specialnih policijskih enot - primerjava s tujino : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Anže Levec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Specialne enote so zaradi povečanja kriminala in terorizma, zelo pomemben člen pri zagotavljanju varnosti po celem svetu, zato je pomembno, da so ustrezno usposobljene in opremljene za takšne situacije. V uvodnem delu diplomske naloge, je predstavljenih nekaj splošnih značilnosti specialnih enot. Obravnavali smo pojme, kot so varnost, terorizem, Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), Generalne policijske uprave (GPU), Uprava za policijske specialnosti (UPS) ter nacionalnovarnostni sistem. Glavna tema proučevanja pa je slovenska policijska specialna enota (SE) ali Rdeči panterji ter 5 specialnih enot s tujine in sicer britanska specialna enota Special Air Service (SAS), francoska specialna enota Recherche, Assistance, Intervention et discussion (RAID), ameriške specialne enote Special Weapons and Tactics (SWAT), nemška enota Grenzschutzgruppe 9 (GSG 9) ter avstrijska specialna enota Einsatzkommando Cobra (EKO Cobra). Pri vseh je najprej predstavljena zgodovina in nekaj splošnih značilnosti, poudarek pa je na usposabljanju ter organizaciji posameznih enot. Zaključili smo s primerjavo Rdečih panterjev z ostalimi specialnimi enotami ter s potrditvijo oziroma zavrnitvijo zastavljenih hipotez. Ugotovili smo majhne razlike v organizaciji in strukturi ter velikosti enot, medtem ko so samo usposabljanje, pogoji za sprejem, delovanje ter izvrševanje akcij zelo podobni. Slovenska SE kljub majhni številčnosti konkurira vsem ostalim specialnim enotam večjih držav. Skrbijo za nenehno usposabljanje in posodabljanje pripadnikov ter opreme, zato so vedno korak s časom in vredni zaupanja.
Keywords: diplomske naloge, specialne enote, policija, terorizem, protiterorizem, usposabljanje
Published in DKUM: 26.01.2021; Views: 1243; Downloads: 207
.pdf Full text (1,76 MB)

Search done in 0.52 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica