| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Terorizem in turizem
Katja Željko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V svetu je varnost danes osrednjega pomena in tudi prednostna tržna niša v turizmu. Eno izmed ključnih groženj mednarodni in nacionalni varnosti v sodobnem svetu predstavlja terorizem. Osrednja tema diplomskega dela je terorizem v povezavi s turizmom. Terorizem predstavlja najtemnejšo plat globalizacije, turizem pa celovitost le-te. Na osnovi tega presojamo, da sta terorizem in turizem znotraj okvirja globalizacije zelo povezana. Spoznanja dela kažejo, da terorizem negativno vpliva na turizem, saj spreminja turistične tokove in aktualnost destinacij. Turistične destinacije so vse bolj obljudene in ravno na podlagi tega postajajo vse pogostejša tarča terorističnih napadov. Terorizem vpliva na psihološko in socialno stanje ter spreminja odnos turistov, povzroča kulturološki stres in negativno vpliva na povpraševanje in turistično ponudbo. S tem negativno vpliva na nadaljnji razvoj turistične destinacije in turizma. V diplomskem delu skozi raziskavo ugotavljamo, kakšen vpliv ima terorizem na turizem in ali terorizem cilja na turizem. Zaradi obsežnosti teme pa je analiza omejena na teroristične napade, ki so se zgodili po silovitem napadu na Združene države Amerike ali bolj znanem 11. septembrom.
Keywords: terorizem, teroristični napad, teroristi, turisti, turizem, turistična mesta
Published: 16.11.2020; Views: 238; Downloads: 55
.pdf Full text (1,55 MB)

2.
Študija primerov terorističnih napadov evropskih držav v obdobju od 2015 do 2018
Matej Krajnc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Terorizem v svetu dandanes predstavlja enega izmed temeljnih varnostnih izzivov ter veliko grožnjo za vse ljudi sveta. Prav tako je s tem povezana grožnja človekovim pravicam in svoboščinam. S prehodom v 21. stoletje smo tudi v Evropi priča vedno večjemu številu terorističnih groženj in terorističnih napadov. Med letoma 2015 in 2018 je bilo v Evropi izvedenih osem večjih terorističnih napadov. Lahko bi rekli, da se je z napaodom v Parizu, novembra 2015, začel nov način izvajanja napodov terorističnih napadov islamske države. Organizirani teroristični napadi v Evropi so bili izvedeni s strani islamske države, kot nekakšni povračilni ukrepi za napade, ki so prizadele islamsko državo. Z valom beguncev od leta 2015 naprej, pa je bil namen napadov tudi propraganda in širitev islamske države. Največkrat napadena država je bila Francija s tremi napadi, sledi ji Velika Britanija z dvama napadoma, ter Nemčija, Belgija in Španija s po enim napadom. Žrtve napadov so bili civilisti. Krivci za napade so bili moški, v večini pripadniki islamske vere, ki želijo širiti islam v Evropi. Napadi so povrzočili spremembe v boju proti terorizmu. Evropska unija in urad Evropol povečujejo nadzore nad zunanjimi mejami, nad financiranjem terorizma ter priprečevanjanjem nezakonite prodaje orožja. Države Evropske unije pa si s pomočjo izmenjave podatkov in skupnim delovanjem želijo napade preprečiti že v fazi priprave in načrtovanja. Z zavedanjem in visoko stopnjo nadzora jim to tudi uspeva, kar dokazujejo letni rezultati padanja trenda napadov in preprečitve le-teh, predstavljeni v letnem poročilu Evropola.
Keywords: diplomske naloge, terorizem, teroristi, teroristični napadi, Evropska unija, ISIS
Published: 15.10.2019; Views: 421; Downloads: 38
.pdf Full text (578,03 KB)

3.
Teroristi samotarji - analiza primera Erica Roberta Rudolpha
Tina Kurent, 2018, master's thesis

Abstract: V 21. stoletju vsakdanje življenje poteka po ustaljenih tirnicah, toda po svetu smo izpostavljeni povečani nevarnosti terorističnih napadov, saj smo lahko pogosto soočeni z odmevnimi morilskimi pohodi, ki v družbi izzovejo občutke strahu, negotovosti in apatijo. Izvedeni so teroristični napadi, ko posamezniki svoja dejanja izvajajo povsem samostojno, kjer je preizkušena nova oblika – napad terorista samotarja (angl. lone wolf terrorist). Gre za medijsko odmevne primere, ki sprožijo val ugibanj o motivih in vzrokih za delovanje, saj se na svoj napad pripravljajo izolirano, neodvisno in na lastno pobudo ter po navadi iz zavetja lastnega doma, zato je njihovo ravnanje nemogoče predvideti. Za pripravo in izvedbo svojih dejanj torej ne potrebujejo visoke tehnologije, večjih količin eksploziva ali finančnih sredstev, prav tako ne veliko časa. V večini primerov so teroristi samotarji visoko izobraženi posamezniki z izoblikovanim političnim, ideološkim ali kulturnim prepričanjem, ki se s spretno uporabo virtualne skupnosti ali podporo teroristične skupne v osami radikalizirajo in izvedejo napad. Takšen napad je 27. julija 1996 izvedel desničarski skrajnež Eric Robert Rudolph, ki je v Atlanti na olimpijskih igrah aktiviral doma izdelano cevno bombo. Njegov razlog za napad je bil političen: povzročitev čim večje finančne izgube in izgube nadzora nad dogajanjem ter s tem namenom doseči ukinitev izvajanja splavov v ZDA. Na napad se je temeljito pripravljal, saj je po aretaciji priznal, da je ubijal zavestno in da ne obžaluje svojih dejanj. V izogib smrtni kazni je priznal krivdo in bil obsojen na kazen doživljenjskega zapora brez možnosti pogojne izpustitve. Obveščevalno-varnostne službe, policija in anonimni hekerji se skupaj trudijo prepoznati in prestreči potencialne teroriste samotarje, vendar si le-ti izbirajo vse drznejše napade, saj se na ta način izmuznejo nadzornemu sistemu in udarijo tam, kjer preiskovalci ne pričakujejo. Teroristi samotarji razvijajo tehniko, kot je npr. šifriranje sporočil, s katero poskušajo zaobiti obrambo visoke tehnologije. Sprašujemo se, kako bi končali dobo terorja, saj teroristi iščejo nove in bolj sofisticirane načine, kako znova napasti.
Keywords: magistrska dela, terorizem, internet, radikalizacija, teroristi samotarji, digitalne sledi, Eric Robert Rudolph
Published: 10.10.2018; Views: 623; Downloads: 60
.pdf Full text (1,15 MB)

4.
Psihološki profil teroristov
Tina Mihelič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na ugotavljanje psihološkega profila teroristov in iskanje morebitne povezave med duševnimi boleznimi in teroristično dejavnostjo. Teroristi so posamezniki oziroma člani terorističnih skupin, ki za svoje ideološke, politične, revolucionarne ali verske cilje uporabljajo nasilje proti naključnim civilnim žrtvam za potrebe doseganja sprememb in ustrahovanja političnih oblasti in ljudi. Teoretični del daje pomen predvsem strokovnim raziskavam iskanja profila teroristov, njihovih lastnosti in motivacije. Za potrebe iskanja profila teroristov se diplomsko delo osredotoča predvsem na psihoanalitične teorije terorizma in njegovih akterjev. Kljub pomembnosti preprečevanja terorističnih napadov in pojavljanja novih terorističnih skupin je trenutno zaradi slabe dostopnosti in pomanjkanja empiričnih raziskav določitev psihološkega profila teroristov nesmiselna. Diplomsko delo opredeljuje osnovni profil dosedanjih analiziranih primerov teroristov, ki se razlikuje med skupinami in samimi teroristi. Opredeljene so motivacije teroristov, lastnosti samomorilskih teroristov, žensk teroristk in voditeljev terorističnih skupin. Na koncu teoretičnega dela so na kratko opisani profili izbranih terorističnih organizacij in njihovih vodij. V drugem delu so prikazani rezultati kratke empirične raziskave mnenja javnosti o lastnostih pripadnikov terorističnih skupin. V zaključku so poleg preverjanja hipotez podane ugotovitve raziskave v primerjavi s strokovno literaturo področja psihologije terorizma.
Keywords: terorizem, teroristi, profiliranje, psihološko profiliranje, forenzična psihologija, diplomske naloge
Published: 19.06.2018; Views: 803; Downloads: 142
.pdf Full text (461,64 KB)

5.
Rekrutacija teroristov v teroristični organizaciji Islamska država
Arber Avdylaj, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Terorizem je v vseh svojih pojavnih oblikah ena najhujših groženj globalnemu miru in varnosti, saj teroristična dejanja resno škodujejo uživanju človekovih pravic, ogrožajo socialni in gospodarski razvoj vseh držav ter spodkopavajo globalno stabilnost in blaginjo. Verski terorizem je prevzel vodilno vlogo ogrožanja sodobne varnosti, saj se verski fanatiki poslužujejo terorističnih dejanj, da bi dosegli lažne cilje svete vojne. Izvajalci terorističnih dejanj teh ne dojamejo kot konec svojega življenja (in drugih), ampak kot izpolnitev cilja svete vojne, saj so prepričani, da izpolnjujejo 'božjo voljo'. Tako so v duhu prizadevanj za džihad nastale mnoge teroristične organizacije kot, sta Al-Kaida in trenutno najbolj aktualna Islamska država. Kljub grozotam in brutalnostim, ki jih pooseblja teroristična organizacija Islamska država, je zelo uspešna pri pridobivanju novih članov in podpornikov. Vendar ni preprostega odgovora, ki bi pojasnil, zakaj ljudje postanejo teroristi. Predpostavlja se, da so tistim, ki se odločijo pridružiti katerikoli teroristični organizaciji, skupni osebna ranljivost, način dojemanja oziroma zaznava nepravičnosti, potreba po novi identiteti in potreba po pripadnosti, želja po denarju in udobju ter priložnost za novo pustolovščino. Obstajajo ljudje, ki imajo prav takšne predstave o življenju, a ne postanejo teroristi. Rekrutacija je za preživetje teroristične organizacije zelo pomembna, saj jim zagotavlja morilce, samomorilne napadalce, ugrabitelje, in bodočo vojake. Temu se ne morejo izogniti niti otroci in ženske, ki spadajo med najbolj ranljive skupine družbe. Poleg neposrednega rekrutiranja se v procesu rekrutiranja uporabljajo tudi splet in mediji, prek katerih Islamska država propagira svojo ideologijo in novači nove rekrute.
Keywords: terorizem, teroristične organizacije, teroristi, rekrutacija, Islamska država, diplomske naloge
Published: 16.10.2017; Views: 1144; Downloads: 147
.pdf Full text (823,75 KB)

6.
Vloga psihološke travme pri teroristični rekrutaciji
Kim Stegel, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo raziskuje vpliv psihološke travme na teroristično rekrutacijo. Psihološko travmo opredeljujemo kot psihično poškodbo, ki nastane kot posledica izjemno močnega stresa. S pregledom literature preverjamo predpostavko, da takšen stresen dogodek ali stresno dogajanje v preteklosti posameznika vpliva na odločitev posameznika, da se pridruži terorističnemu gibanju. Pregled literature kaže, da je poskusov odkrivanja in dokazovanja tovrstnih vzrokov za teroristično rekrutacijo veliko, vendar pa povezave ni mogoče potrditi. Veliko posameznikov, ki se pridružijo terorističnemu gibanju namreč ne kaže značilnosti psihične travme, hkrati pa se večina posameznikov s psihično travmo ne odloča za sodelovanje v terorističnih aktivnosti. Tudi psihološko profiliranje ne daje odgovorov o skupnih psihičnih lastnostih teroristov, ki bi to skupino zločincev razlikovale od splošne populacije, čeprav je ista metoda uspešna pri identifikaciji drugih podobnih skupin kriminalcev, kot so na primer serijski morilci. Pregled literature tako nakazuje, da je uspeh rekrutacije teroristov odvisen od veliko bolj kompleksnega sestava dejavnikov, ki v veliki meri vključuje družbene dejavnike. Ti se nanašajo na odnos družbe do nekaterih marginaliziranih skupin in subkultur, na konflikte med različnimi kulturami in družbenimi skupinami, na vzgojo otrok in ponotranjanje družbenih norm in vrednot ter na psihosocialne faktorje vplivanja, manipulacije in indoktrinacije. Čeprav psihološki faktorji torej gotovo igrajo ključno vlogo pri odločitvi posameznika za priključitev terorističnemu gibanju, pregled literature kaže, da so ti faktorji v veliki meri pogojeni z dinamiko širše družbene realnosti in ne s konkretnimi travmatičnimi dogodki v preteklosti posameznika. Pri sprejemanju ugotovitev pa moramo izraziti tudi zadržek, da so rezultati študij večinoma pridobljeni na osnovi študij primerov in induktivnega sklepanja, saj je dostop do psihobiografij terorističnih rekrutirancev močno omejen in ne omogoča kvantitativnega statističnega preverjanja korelacije med psihološko travmo in odločitvijo posameznika za vstop v teroristično organizacijo.
Keywords: travme, psihološke travme, posledice, terorizem, teroristi, diplomske naloge
Published: 22.12.2016; Views: 825; Downloads: 88
.pdf Full text (571,46 KB)

7.
Manipuliranje posameznikov s strani terorističnih organizacij
Eva Leskovar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Terorizem predstavlja nacionalno in mednarodno ogrožanje varnosti in po vsem svetu se vse pogosteje izvršujejo teroristični napadi. Trenutno najbolj aktualna teroristična organizacija je samooklicana Islamska država, ki je od leta 2014 izvršila več kot 140 terorističnih napadov v 31 državah. Podpornike pridobiva po vsem svetu in mnogi so odpotovali na območje Sirije in Iraka z namenom, da se pridružijo teroristom in postanejo borci. Namen diplomskega dela je bil predvsem ugotoviti, zakaj se posamezniki iz tujih držav odločijo, da se bodo pridružili teroristični organizaciji, in kakšno vlogo imajo pri tem organizacije same, kar je bilo predstavljeno predvsem na primeru Islamske države. Pripadniki Islamske države svoje podpornike pridobivajo predvsem z uporabo družbenih omrežij, kot sta na primer Twitter in Facebook, s propagandami preko radia in televizije, z izdajanjem lastnih revij ter z zlorabljanjem računalniških iger. Pri tem vsako propagando prilagodijo, da ustreza ciljni družbi. Na primer na državljane zahodnih držav vplivajo z drugačnimi argumenti kakor na lokalno prebivalstvo, prav tako uporabljajo različne propagande pri moških in pri ženskah. Pri moških poudarjajo bratstvo, junaštvo, dolžnost, da se borijo in dokažejo svojo vero. Pri ženskah pa poudarjajo sestrstvo, možnost, da se poročijo s pravim borcem ter rodijo novo generacijo upornikov. Islamski državi se je do sedaj pridružilo že približno 31.000 tujcev, med katerimi je bilo tudi veliko mladoletnih fantov in deklet, ta številka pa iz dneva v dan še vedno narašča. Zaskrbljujoče je, da terorističnim organizacijam uspe manipulirati z ljudmi po vsem svetu in to predstavlja še večjo grožnjo v boju proti terorizmu. Terorizem se tako širi še hitreje kot običajno in predstavlja nevarnost na vsakem koraku. Potrebno bi bilo ozaveščanje ljudi ne samo o terorizmu samem, temveč tudi o problemu radikalizacije novih pripadnikov, kako le-ta poteka ter kako to še pravočasno zaznati in preprečiti.
Keywords: terorizem, teroristi, islamistični terorizem, manipuliranje, diplomske naloge
Published: 15.11.2016; Views: 778; Downloads: 78
.pdf Full text (699,05 KB)

8.
Uporaba propagande s strani Islamske države
Doroteja Hrastnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomski nalogi obravnavamo propagando Islamske države. Izhajamo iz temeljev prepričanja, da je propaganda omenjene organizacije nedvomno uspešna in zato eden ključnih faktorjev za njen dosedanji uspeh. Naša naloga je bila preučiti vpliv izbranih dejavnikov, za katere menimo, da so ključni za uspeh propagande Islamske države. V prvem delu je opisana organizacija Islamske države, njen vzpon, cilji in nekatere značilnosti delovanja. V nadaljevanju smo opisali nekatere temeljne značilnosti propagande na splošno, da bi naprej izhajali iz opisane teorije o propagandi. Podrobneje smo opisali teroristično propagando, kot vrsto propagande, ki jo uporablja Islamska država. V drugem, osrednjem delu diplomske naloge je obravnavana sama propaganda Islamske države, najprej so na kratko opisane nekatere njene splošne značilnosti, nato pa smo obravnavali izbrane dejavnike, katerih vpliv na uspeh propagande smo preučevali v nadaljnih poglavjih. Prvi preučevani dejavnik sta vodstvo in organizacijska struktura Islamske države, kot načrtovalca in izvajalca propagande. Drugi dejavnik, ki smo ga preučevali je uporaba spletnih socialnih omrežij, kot eden od komunikacijskih kanalov, ki je uporabljen pri prenašanju propagiranega sporočila. Tretji preučevani dejavnik je sama vsebina propagande, s poudarkom na ideologiji, ki se propagira v kombinaciji z drugo vsebino. Pri tem nas je zanimalo, kakšen vpliv ima omenjena vsebina na pridobivanje novih podpornikov in rekrutov. V zadnjem, sklepnem delu smo še enkrat poudarili bistvene podatke in naredili sklep, na podlagi katerega smo nato potrdili postavljene hipoteze.
Keywords: terorizem, teroristi, propaganda, Islamska država, diplomske naloge
Published: 14.11.2016; Views: 1649; Downloads: 124
.pdf Full text (698,52 KB)

9.
Možnosti napovedovanja hujših kaznivih dejanj : (množičnih umorov, terorističnih napadov)
Jure Mertük, 2014, master's thesis

Abstract: Terorizem in množični umori dandanes predstavljajo veliko grožnjo povsod po svetu. Ni ga namreč dela sveta, ki bi bil odporen na to obliko grožnje. Zato bi za učinkovit boj proti terorizmu in množičnim umorom bilo potrebno sodelovanje med varnostni organi različnih držav na vseh ravneh zagotavljanja varnosti. Vendar pa se pri tem pojavlja veliko ovir, saj problem nastopi že pri opredelitvi posameznih pojmov. Tako se za terorizem na različnih koncih sveta uporabljajo različne definicije in klasifikacije, kajti kar je za nekoga terorizem, lahko za drugega predstavlja zgolj borbo za svobodo. Ta neenotnost torej ovira mednarodno sodelovanje v boju zoper terorizem in množične umore. Še večjo oviro pa v zadnjih letih predstavlja razvoj svetovnega spleta oz. interneta, ki omogoča lažjo komunikacijo med podobno mislečimi posamezniki iz celega sveta. Internet je tako močno olajšal in pospešil proces radikalizacije. To so spoznale tudi teroristične organizacije, ki v zadnjih letih uspešno uporabljajo internet za namene pridobivanja novih članov in financiranja svojih dejavnosti. Pomembno vlogo pa je internet odigral tudi pri razmahu samomorilskega terorizma in teroristov samotarjev. Posameznikom namreč omogoča, da na internetu poiščejo posameznike ali skupine, ki podpirajo njihov radikalne poglede na svet in jih tako napeljujejo k ukrepanju. Prav tako pa internet posameznikom služi kot orodje za učenje, kajti na njem lahko najdejo veliko nasvetov in načrtov za pripravo in izvedbo napadov. Internet torej služi kot pomembno orodje za radikalizacijo posameznikov ali skupin, zato bi bilo potrebno vzpostaviti programe ozaveščanja posameznikov in skupin glede opozorilnih znakov in de-radikalizacije. Obstaja namreč veliko stvari, ki jih lahko posameznik ali družba kot celota naredimo, da zmanjšamo posameznikove možnosti za pridružitev teroristični skupini ali odločitev, da gre na morilski pohod, kot se je to zgodilo v primeru Breivik. V luči razmaha interneta, kot uporabnega orodja za širjenje ekstremizma, se je v zadnjih letih okrepilo delovanje varnostnih služb na področju razvijanja programske opreme, ki bi omogočala lažje odkrivanje potencialno nevarnih posameznikov in skupin.
Keywords: terorizem, teroristi, množični umori, preprečevanje, analiza primera, magistrska dela
Published: 02.04.2014; Views: 1611; Downloads: 325
.pdf Full text (1,56 MB)

10.
Terorizem v Siriji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Rok Jug, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan terorizem v Siriji. Gre za svetovno znan problem, s katerim se trenutno ukvarja ves svet. Na začetku je podrobneje opisana Sirija in njena zgodovina, sledi terorizem, zadnji del diplomske naloge pa opisuje povod za nasilje v Siriji, oziroma nezadovoljstvo sirskega naroda nad režimom in nastalo državljansko vojno. Nezadovoljstvo ljudi nad sirsko oblastjo in režimom pod vodstvom predsednika Bašarja Al Asada se že dlje časa stopnjuje in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo ljudje to pokazali. Iz mirnih protestov je nastala državljanska vojna, ki se je razvila do te mere, da so se začele vmešavati druge države. Na eni strani so nekatere države začele oboroževati upornike, pri tem pa pozivale sirskega predsednika k takojšnemu odstopu. Na drugi strani ima Sirija svoje države zaveznice, ki jim verjetno ugodno prodajajo dosti močnejše orožje, kot ga imajo na razpolago sirski uporniki. Kljub temu da so sirski uporniki slabše oboroženi, so v prednosti, saj mnogo vojakov sirske vojske ne zdrži pritiskov in pobegne preko meja ali prestopi na stran upornikov. V sirski državljanski vojni namreč prihaja do velike dileme, saj ljudje sploh ne vedo več proti komu se borijo. Čeprav je sirski predsednik Bašar Al Asad pred kratkim v govoru nagovarjal svoj narod, da ima vse pod nadzorom in se bo vojna kmalu končala, temu ni tako. Sirski uporniki so že zavzeli večji del Sirije, zato je samo še vprašanje časa o padcu Al Asadove oblasti. Situacija v Siriji se je zelo zakomplicirala, saj se vsi samo oborožujejo. Pozabljajo pa na nedolžno prebivalstvo, ki trpi in umira zaradi peščice vplivnih ljudi. Zlasti ZDA in zahodne države imajo že od nekdaj velik »apetit« po nafti arabskih držav. To so tudi že dokazali v nekaterih vojnah z drugimi arabskimi državami in prav tak scenarij se obeta Siriji. Sirski narod bi si v tej vojni rad izboril bolj svobodno življenje in več pravic, a kaj, ko ga nihče ne zaščiti pred nasiljem. Države, ki bi sirski narod lahko zaščitile, se ne želijo vmešavati ali pa vidijo le sirska naravna bogastva. Zaradi tega je terorizem oziroma državljanska vojna v tej državi do sedaj terjala že več kot 70.000 žrtev, več kot milijon Sircev je zbežalo iz države, več milijonov pa je pogrešanih in razseljenih. Sirijo je doletela gospodarska in humanitarna katastrofa.
Keywords: terorizem, teroristi, Sirija, diplomske naloge
Published: 03.10.2013; Views: 2228; Downloads: 600
.pdf Full text (720,96 KB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica