| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Tehnološki procesi grajenja in terminsko planiranje rekonstrukcije ceste Proseniško - Žepina
Aleš Veličkovič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni tehnološki procesi grajenja in terminsko planiranje rekonstrukcije ceste Proseniško–Žepina. V uvodnem delu so opisani problem, namen in cilj diplomskega dela. Sledi splošni del, v katerem so predstavljeni podatki o projektu, seznam udeležencev, rok gradnje, zapora ceste in obvoz ter projektna dokumentacija. V jedru diplomskega dela sledi proučitev pogojev za gradnjo, kjer so bile proučene dokumentacija o lokaciji objekta, topografske razmere in klimatsko-meteorološke razmere. Proučeni so bili tudi možnost pridobitve materiala in surovin, prometne razmere ter gradbena pogodba, predmet pogodbe in pogodbena cena. V nadaljevanju so nato predstavljeni tehnološki procesi grajenja, kjer so opisani potek dela in uporabljena tehnologija ter material pri posamezni aktivnosti. V poglavju planirani potek gradnje je izdelan terminski plan. Predstavljene so aktivnosti, njihov čas trajanja ter povezave med aktivnostmi. Izdelana sta tudi spremljajoči načrt virov in statični spremljajoči plan delavcev. Ob koncu diplomskega dela je prikazan terminski plan za rekonstrukcijo ceste Proseniško–Žepina. Rezultat dela sta modificiran gantogram in strukturni mrežni diagram.
Keywords: gradbeništvo, rekonstrukcija, terminsko planiranje, tehnološki procesi.
Published: 28.06.2018; Views: 368; Downloads: 221
.pdf Full text (3,17 MB)

2.
Organizacija gradbišča in terminsko planiranje gradnje hale Agroteh Vrbek v Šentjurju
Darko Debelak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena organizacija gradbišča in terminsko planiranje hale Agroteh Vrbek v Šentjurju. Najprej je podan opis lokacije, funkcionalne zasnove in tehničnih značilnosti novega objekta. V drugem delu preučimo pogoje za gradnjo, kar zajema proučitev dokumentacije o lokaciji, gradbenega dovoljenja, gradbene pogodbe, razpoložljiva delovna sredstva, kadrovske možnosti, možnost nabave materiala ter organizacijske možnosti na lokaciji gradbišča. Tretji del obravnava organizacijo gradbišča, ki zajema opis gradbišča, dimenzioniranje začasnih objektov, deponij, inštalacij, popis pripravljalnih in zaključnih del ter shemo organizacije gradbišča. Zadnji del predstavlja terminsko planiranje gradnje objekta v obliki modificiranega gantograma in mrežnega diagrama.
Keywords: gradbeništvo, organizacija gradbišča, terminsko planiranje
Published: 25.04.2018; Views: 673; Downloads: 241
.pdf Full text (7,07 MB)

3.
Primerjava metod terminskega planiranja proizvodnje
Samo Lorenčič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Terminiranje v proizvodnji je postopek časovnega planiranja del in virov, s ciljem optimizacije procesa proizvodnje. Namen terminiranja je zmanjšanje časa izdelave, s čimer se poveča učinkovitost proizvodnje ob zmanjšanju celotnih stroškov. Na izbiro je veliko metod terminskega planiranja, ki se med seboj lahko zelo razlikujejo, zato je vselej prisotna dilema pri izbiri najprimernejše metode za dan proces. Namen diplomske naloge je najprej predstaviti proces terminiranja na splošno, k čemur je vključen tudi ekonomski vidik. Nato pa se naloga posveča opisu pogosto uporabljenih tradicionalnih metod (poudarek na prednostnih pravilih), ter njihovi alternativi - genetskim algoritmom. Razlike med metodama so, s pomočjo primerov, opisane v zaključnem komentarju. Z implementacijo ustreznega genetskega algoritma, se lahko v določenih kompleksnih primerih skrajša terminski plan, kar pripelje do korenitega zmanjšanja proizvodnih stroškov.
Keywords: Terminsko planiranje proizvodnje, operativni management proizvodnje, upravljanje proizvodnje, prednostna pravila, genetski algoritmi
Published: 04.10.2017; Views: 834; Downloads: 127
.pdf Full text (1,09 MB)

4.
Organizacija gradbišča, tehnološki procesi in terminsko planiranje gradnje trgovskega objekta v Zrečah
Fitim Vezaj, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja določitev treh bistvenih faz za pripravo gradnje objekta. To so organizacija gradbišča, določitev tehnoloških procesov in terminskih planov gradnje trgovskega objekta v Zrečah. V prvem uvodnem delu diplomskega dela so opisani problemi, nameni in cilji gradnje, sledi splošni opis objekta. V jedru diplomskega dela so prikazani proučitev pogojev za gradnjo objekta, organizacija gradbišča in tehnološki procesi grajenja. Ob koncu diplomskega dela je prikazano terminsko planiranje za trgovski objekt v Zrečah. Kot rezultat celotnega dela dobimo shemo ureditve gradbišča, modificiran gantogram in strukturni mrežni diagram.
Keywords: gradbeništvo, organizacija gradbišča, tehnološki procesi grajenja, terminsko planiranje.
Published: 22.09.2017; Views: 640; Downloads: 147
.pdf Full text (5,40 MB)

5.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju sems d.o.o.
Saša Stojko, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V gospodarstvu se še vedno občuti kriza, zato je zelo pomembno, da podjetja na trgu ostanejo konkurenčna, ob tem pa dosegajo svoje temeljne proizvodne cilje. Receptov za doseganje teh ciljev je več, eden izmed glavnih pa je prav gotovo uspešno vodenje proizvodnje, ki predstavlja v podjetju temeljno funkcijo, okoli katere se nadalje odvijajo vse ostale aktivnosti. Prav zaradi tega razloga sem se odločila, da opravim analizo procesa vodenja v podjetju, v katerem sem zaposlena. Tako sem v prvem delu diplomske naloge predstavila teoretične osnove vodenja proizvodnje. Najprej je predstavljeno podjetje, nato so opisane še druge teme, kot sta priprava in nadzor proizvodnje. Nato sem se osredotočila na proces vodenja proizvodnje, pri čemer so podane bistvene stvari od prihoda naročila, do načrtovanja proizvodnega programa. Drugi del diplomskega dela zajema trenutno stanje v podjetju Sems d. o. o., kamor je vključen tudi program JobDISPO. Postopek je prikazan od predaje dokumentacije do izdelave končnega izdelka. S to nalogo bi želela podjetju prikazati metode, ki bi jih bilo možno vpeljati v podjetje in bi bile v pomoč pri proizvodnem procesu.
Keywords: priprava proizvodnje, delovna dokumentacija, nadzor, terminsko planiranje, razvrščanje, delovni nalog, JobDISPO
Published: 12.09.2017; Views: 736; Downloads: 117
.pdf Full text (2,64 MB)

6.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju uniforest
Svit Ribič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja, katera svoje produkte izvažajo v tujino so pod večjim pritiskom doseganja nabavnih rokov, saj je konkurenca v tujini močnejša. Za obstoj na trgu pa je potrebna tudi primerna cena izdelkov. Uspešnost podjetja se kaže v dobrem vodenju proizvodnje, ob dobrem vodenju pa lahko prihranimo veliko denarja na letni ravni. V prvem delu je opisana teorija vodenja proizvodnje. Dotaknil sem se tudi teorije črtnih kod, saj v podjetju uvajajo sistem sledenja s pomočjo le te. V nadaljevanju sem na nekaj straneh opisal podjetje, predstavil njihove glavne produkte ter način dela. V zadnjem delu pa sem napisal še nekaj praktičnih primerov iz podjetja ter naredil izračun učinkovitosti pretočnih časov za njihov najbolj prodajani produkt. Slednji je lahko dober pripomoček za določanje nabavnih rokov. Opisal sem tudi kako v podjetju poteka vodenje proizvodnje in kako vodijo skladišče. V zadnjem delu pa sem podal še nekaj možnosti za izboljšave pri samem delu in organizaciji ter vplivov izboljšav za povečanje produktivnosti.
Keywords: vodenje proizvodnje, gozdarska oprema, pretočni časi, terminsko planiranje, črtna koda
Published: 30.08.2017; Views: 810; Downloads: 203
.pdf Full text (2,52 MB)

7.
Organizacija gradbišča in terminsko planiranje gradnje prizidka proizvodno-skladiščnega objekta v Celju
Tomaž Kovač, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja organizacijo gradbišča in terminsko planiranje gradnje prizidka ob proizvodno-skladiščnem objektu Celjskih mesnin v Celju. Za potrebe diplome sem v prvem poglavju opredelil problem, določil namen in cilj diplomskega dela ter podal predvidene metode raziskovanja. V drugem poglavju sem opisoval splošne podatke o objektu, njegovi lokaciji, zasnovi ter opisal vse inštalacije. V poglavju organizacija gradbišča sem proučeval pogoje gradnje in dimenzioniral začasne objekte in napeljave. V zadnjem poglavju terminsko planiranje pa sem opisal vsa potrebna dela na gradbišču, njihov potek ter izdelal mrežni diagram ter gantogram.
Keywords: gradbeništvo, organizacija gradbišča, terminsko planiranje
Published: 29.06.2017; Views: 740; Downloads: 175
.pdf Full text (6,85 MB)
This document has many files! More...

8.
IZBOLJŠANJE TERMINSKEGA PLANIRANJA PROIZVODNJE V PODJETJU
Matic Keček, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu, ki je setavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, se osredotočamo na terminsko planiranje proizvodnje v podjetju. Teoretični del zajema opredelitev poslovnih procesov in osnove planiranja proizvodnje, kjer smo se dotaknili tudi vsebine in vrste planov. Pod drobnogled smo vzeli terminsko planiranje podjetja, kjer smo najprej podali teoretične osnove, razložili uporabo prednostnih pravil in predstavili delovno dokumentacijo. V zadnjem poglavju smo terminsko planiranje podjetja prikazali na praktičnem primeru, v tipskem podjetju, kjer smo analizirali trenutno stanje, nato pa podali lastne predloge in izboljšave.
Keywords: management, planiranje proizvodnje, terminsko planiranje
Published: 24.11.2016; Views: 876; Downloads: 118
.pdf Full text (792,87 KB)

9.
SPREMLJANJE GRADNJE GARAŽNE HIŠE S POMOČJO 4D INFORMACIJSKEGA MODELA OBJEKTA
Darko Tešić, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno spremljanje gradnje s pomočjo 4D informacijskega modela objekta na realnem projektu garažne hiše Gabrijela na Prešernovi ulici v Mariboru. V prvem delu so razložena teoretična izhodišča terminskega planiranja, BIM modeliranja in spremljanja gradnje. Osrednji del predstavlja izdelavo 3D BIM modela s programom Autodesk Revit in 4D BIM modela s programom Autodesk Navisworks Manage. V zaključku dela je s pomočjo informacijskega modela objekta in fotografskega spremljanja gradnje podana primerjava planiranih in realiziranih aktivnosti terminskega plana z analizo časovnih odstopanj. Zaključimo lahko, da uporaba informacijskega modela objekta predstavlja zmogljivo in učinkovito orodje za izvedbo in racionalizacijo gradbenih projektov.
Keywords: BIM, 3D model, 4D model, Autodesk Revit, Autodesk Navisworks Manage, fotografsko spremljanje gradnje, terminsko planiranje
Published: 28.10.2016; Views: 1123; Downloads: 175
.pdf Full text (6,78 MB)

10.
RAZVOJ MODELA DINAMIČNEGA PLANIRANJA V SERIJSKI PROIZVODNJI
Janez Dolinšek, 2016, master's thesis

Abstract: V hudem konkurenčnem boju se na trgih obdržijo samo proizvodna podjetja, ki dobavljajo široko paleto izdelkov vrhunske kakovosti v kratkih rokih in po nizkih cenah. Kupci zaradi zahtev po kratkih dobavnih rokih, možnostih spreminjanja naročil ter njihovih količin in fleksibilnosti in zanesljivosti dobav postavljajo proizvajalce pred zelo zahtevne naloge. Zato podjetja stremijo k nenehnemu izboljšanju učinkovitosti in optimizacije proizvodnega procesa. Osnovni namen magistrskega dela je razviti model dinamičnega planiranja serijske proizvodnje v obravnavanem podjetju, zato naloga najprej predstavlja spoznanja domače in tuje literature s področja planiranja proizvodnje, nadalje preučuje stanje sedanjega sistema planiranja v izbranem podjetju ter na podlagi opravljene raziskave ponudi nov model dinamičnega planiranja proizvodnje za potrebe delovanja podjetja. V zadnjih letih se je podjetje soočilo z velikimi spremembami v poslovanju in spremembi proizvodnih programov. Te spremembe so povzročile predvsem probleme pri planiranju in vodenju proizvodnje, kar se izraža v nenehnih zamudah do kupcev, ki pa so tudi posledica slabo izkoriščenih strojev. Magistrsko delo se v prvem delu naloge ukvarja s teoretičnimi izhodišči planiranja proizvodnje, kjer so predstavljeni in pojasnjeni različni proizvodni sistemi, ki se uporabljajo v podjetjih vsepovsod po svetu. V nadaljevanju podrobneje opisujemo različne koncepte materialnega toka proizvodnega sistema, ki se uporabljajo pri planiranju in vodenju proizvodnje. Četrto poglavje opisuje obravnavano podjetje, na primeru katerega v petem poglavju postavimo izhodišča za razvoj dinamičnega planiranja proizvodnje. Z empiričnim delom v zaključku magistrske naloge preučujemo, kako bi uvedba novega, dinamičnega modela planiranja proizvodnje lahko pripomogla k temu, da bi podjetje v povprečju bolje izkoristilo razpoložljivo strojno opremo in tudi zmanjšalo zamude v proizvodnji. V sklepnem delu podajamo svoj pogled na uvedbo novega sistema planiranja proizvodnje v obravnavanem podjetju ter opredelimo izhodišča, s katerimi se bodo druga podjetja lažje odločala za implementacijo bolj optimalnega sistema planiranja proizvodnje v svojo organizacijo.
Keywords: Planiranje proizvodnje, modeli planiranja, planiranje materialnih potreb, planiranje potreb po kapacitetah, ozka grla, terminsko planiranje, sploščene kosovnice, ključne operacije, dinamični model planiranja proizvodnje, razvoj modela planiranja.
Published: 06.07.2016; Views: 856; Downloads: 126
.pdf Full text (6,51 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica