| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpeljava združitveno-razdružitvenega principa v integrativne pogajalske procese
Andrej Bregar, 2009, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji je definiran izviren mehanizem integrativnih večagentnih pogajanj, ki temelji na dihotomijskem sortiranju alternativ ter izražanju presoj v obliki parnih primerjav, mehkih vrednosti, holističnih informacij, psevdokriterijev in prednostnih relacij. Gre za prvi pristop k uporabi združitveno-razdružitvene analize v pogajalskih in skupinskih odločitvenih procesih z visoko stopnjo avtonomnosti. Združitveno-razdružitveni princip zmanjšuje miselno breme, izboljšuje zmožnost učenja o problemski domeni in udejanja samodejno prilagajanje individualnih presoj konsenzni odločitvi. Vpet je v protokol sodelovanja agentov, ki omogoči aktivno razreševanje nesoglasij in konvergenco mnenj z upoštevanjem metrik gibanja skupine ter zagotovi verodostojnost, racionalnost in zanesljivost konsenzne odločitve na osnovi metrik robustnosti, implementiranih v obliki matematičnih optimizacijskih algoritmov. Nadgrajen je v smislu izpeljave korelacij med parametri odločitvenega modela, pri čemer se osredotoča na specifikacijo uteži kriterijev glede na vpliv veta. Vpeljane metodološke rešitve so ovrednotene s celovitim eksperimentalno-teoretičnim modelom, ki sestoji iz več kot dvajsetih spremenljivk in triindvajsetih hipotez. Rezultati simulacije na velikih naborih statističnih podatkov, ki so odraz širokega spektra problemskih situacij, in teoretični dokazi potrjujejo hitro konvergenco, sposobnost avtonomnega usmerjanja odločevalcev in njihovih osebnih agentov, učinkovitost obdelave preferenčnih informacij ter robustnost in verodostojnost sprejete odločitve kakor tudi samodejno izpeljanih uteži kriterijev.
Keywords: sistemi za podporo odločanju, večkriterijska odločitvena analiza, skupinsko odločanje, integrativna večagentna pogajanja, iskanje konsenza, združitveno-razdružitvena analiza, teorija koristnosti, prednostna relacija, sortiranje, elicitacija presoj, veto, izpeljava uteži kriterijev, simulacijska študija
Published: 16.02.2009; Views: 2689; Downloads: 211
.pdf Full text (2,45 MB)

2.
IMPLEMENTACIJA ODLOČITVENIH METOD TIPA MAUT
Denis Ladinek, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo zajema načrtovanje in implementacijo aplikacije za večparametersko modeliranje po metodi MAUT. V prvem delu smo predstavili metode odločanj ter podrobneje opisali metodo MAUT. V drugem delu smo predstavili razvojno okolje s katerim smo načrtovali in implementirali aplikacijo. Opisali smo logiko aplikacije in našteli težave na katere smo naleteli. V zadnjem delu smo, s pomočjo izdelane aplikacije, predstavili rešitev odločitvenega problema izbire avtomobila.
Keywords: večkriterijska odločitvena metoda MAUT, implementacija sistema za podporo odločanju, odločitven model, teorija koristnosti
Published: 23.06.2011; Views: 2594; Downloads: 431
.pdf Full text (2,23 MB)

3.
Teorija pričakovane koristnosti v zavarovalništvu
Maja Šket, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana teorija koristnosti, ki se uporablja za predstavitev preferenc posameznika. Če posameznik preferira izbiro a pred izbiro b, potem funkcija koristnosti pripiše izbiri a večje število kot izbiri b. Prvi del magistrske naloge je teoretičen, kjer je najprej razložena teorija koristnosti pri gotovih izbirah. Nato sledi teorija koristnosti v tveganih pogojih, ki sta jo razvila John Von Neumann in Oskar Morgenstern in je osnova za praktični del. Pri praktičnem delu je opisan odnos posameznika do tveganja in uporaba pričakovane koristnosti pri zavarovanjih za izračun premij.
Keywords: teorija pričakovane koristnosti, funkcija koristnosti, tveganje, zavarovanje, premija.
Published: 13.12.2018; Views: 191; Downloads: 27
.pdf Full text (553,41 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica