| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
GENERATOR NAKLJUČNIH ŠTEVIL REALIZIRAN S KAOTIČNIM OSCILATORJEM
Gregor Donaj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen generator naključnih števil, ki temelji na analognem kaotičnem vezju, in statistično testiranje njegove primernosti. Predstavljeni so osnovni pojmi iz teorije kaosa in generatorjev naključnih števil. Podrobneje so opisani tudi statistični testi, ki se uporabljajo za preverjanje ustreznosti generatorja naključnih števil za kriptografske namene. Izbrano je kaotično vezje in postopek pridobivanja naključnih števil iz njegovega obnašanja. Delovanje vezja je preverjeno s simulacijami, meritvami in statističnimi testi.
Keywords: generatorji naključnih števil, teorija kaosa, kaotična vezja, dinamična vezja, statistični testi, testiranje naključnosti
Published: 13.09.2010; Views: 2900; Downloads: 176
.pdf Full text (3,51 MB)

2.
TEORIJA KAOSA - PEDAGOŠKI PRIPOMOČKI Z UPORABO APLETOV
Matjaž Črček, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bom predstavil izobraževalne numerične simulacije s področja fizike kaosa, ki so prosto dostopne na spletu. Teorija kaosa je bila odkrita po letu 1950 in od takrat naprej se obzorje naravnih pojavov, v katerih igra kaos pomembno vlogo, neprestano širi. Številni pomembni raziskovalci trdijo, da se večina naravnih procesov spontano približuje robu kaosa. Posledično postaja narava vedno bolj »kompleksna« in lahko skladišči več informacij. Teorijo kaosa po pomembnosti postavljajo ob bok relativistične teorije in kvantne mehanike. Njen pomen je predvsem v tem, da dobro opisuje raznovrstne pojave v našem vsakdanjem življenju. Fizika kaosa vsebuje vrsto univerzalnosti. Slednje pomeni, da lahko vrsto povsem različnih fizikalnih sistemov opišemo z isto matematiko. Poleg tega je pogosto opaženo obnašanje izjemno robustno in neodvisno od detajlov opazovanega sistema. Kljub izjemnemu pomenu teorije kaosa za razlago pojavov v vsakdanjem življenju je poučevanje na tem področju v srednjih šolah v Sloveniji izjemno pomanjkljivo. Z namenom vpeljave primernega učnega materiala s tega področja za izobraževanje srednješolcev sem v delu na poljuden način predstavil ključne mehanizme kaosa, njegovo terminologijo ter pri tem uporabil za ilustracijo obstoječe aplete, ki so prosto dosegljivi na spletu.
Keywords: teorija kaosa, univerzalnost, atraktorji, logistične mape, orbitalni diagrami, fraktali
Published: 21.12.2011; Views: 2245; Downloads: 157
.pdf Full text (9,93 MB)

3.
4.
5.
OCENJEVANJE KVALITETE PROGRAMSKE OPREME S TEORIJO KAOSA
Andi Jankovič, 2016, master's thesis

Abstract: Začetek magistrskega dela vsebuje predstavitev temeljev in karakteristik programske opreme. Nato opišemo splošne principe testiranja programske opreme in evaluiramo najbolj znane programske metrike. Predstavimo tudi alfa metriko, ki zaradi karakteristik teorije kaosa predstavlja glavno izhodišče za nadaljnjo praktično analizo. Nato izvedemo praktični del, v namen katerega implementiramo lastno aplikacijo, s pomočjo katere na šestdesetih projektih izvedemo statistično analizo. Za projekte izračunamo vrednosti najbolj znanih programskih metrik in alfa metrike. Z analizo na podlagi statističnih zakonov pokažemo, da obstaja povezava med programskimi metrikami, ki merijo atribute kvalitete programske opreme, in alfa metriko, ki bazira na teoriji kaosa. Z dokazom povezave pokažemo, da so karakteristike teorije kaosa dobro izhodišče za merjenje kvalitete programske opreme.
Keywords: programska oprema, kvaliteta programske opreme, programske metrike, alfa metrika, kompleksnost, teorija kaosa
Published: 04.07.2016; Views: 606; Downloads: 77
.pdf Full text (2,76 MB)

6.
Uporaba teorije kaosa v upravljanju in optimizaciji poslovnih procesov
Jaka Tertinek, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega sistematičen pregled literature, s katerim smo raziskali uporabnost teorije kaosa v upravljanju in optimizaciji poslovnih procesov. Namen dela je ugotoviti, kako dokažemo in merimo kaos v procesu, ter definirati, kakšni poslovni procesi so za vpeljavo teorije kaosa primerni. V praktičnem delu je bila pripravljena in izvedena anketa z namenom raziskave zadovoljstva zaposlenih s podjetjem, v katerem delajo, delovnim mestom oz. delom, ki ga upravljajo, in vodstvom v podjetju. Preverili smo tudi, kako podjetja trenutno upravljajo s procesi in ali pri tem uporabljajo principe teorije kaosa.
Keywords: teorija kaosa, poslovni proces, optimizacija, upravljanje procesov
Published: 08.11.2019; Views: 217; Downloads: 29 
(1 vote)
.pdf Full text (2,11 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica