| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerjava rezultatov športnovzgojnega kartona pred in po epidemiji COVID-19 : magistrsko delo
Primož Štern, 2022, master's thesis

Abstract: Namen naše raziskave je bil ugotoviti možne vplive sprememb načina življenja na telesne značilnosti in gibalne sposobnosti, ki jih je prineslo obdobje med letoma 2018/19 in 2020/21. Med seboj so bili primerjani rezultati športnovzgojnih kartonov dveh generacij iz šolskih let 2018/19 (pred epidemijo) in 2020/21 (po epidemiji). V raziskovalni vzorec smo pri prvi generaciji zajeli 554, pri drugi pa 515 učencev. Podatke smo nato obdelali v programu SPSS, ki je s pomočjo t-preizkusa omogočil ugotavljanje statistično pomembnih razlik. Primerjava je bila izvedena glede na spol in razred. Najpogostejši upad rezultatov smo zasledili pri testih vese v zgibi, teka na 60 metrov in teka na 600 metrov. Pri vesi v zgibi je prišlo do velikih razlik v 1., 4. (oba spola), 5., in 7. razredu. Razlike so se pojavile tudi ob primerjavi obeh generacij. Za test teka na 60 metrov so bile razlike opazne v 2., 4. (oba spola), 6. in 7. razredu. Pri teku na 600 metrov pa so bile prisotne v 4., 5. in 6. razredu, razlike so se pojavile tudi ob primerjavi obeh celotnih generacij. Občasno je bilo opazno celo izboljšanje rezultatov. Možni vzroki za takšne rezultate so lahko ukrepi, omejeni na statistične regije, pretežno podeželska regija izbrane šole, ustrezen odziv odgovornih po prekinitvi ukrepov in splošna samodejavnost učencev.
Keywords: športnovzgojni karton, otroci, COVID-19, telesni fitnes
Published in DKUM: 05.09.2022; Views: 590; Downloads: 100
.pdf Full text (2,88 MB)

2.
Razlike v telesnih izmerah, gibalni učinkovitosti ter skladnosti gibalnega razvoja med mladimi odbojkaricami in atletinjami : magistrsko delo
Klaudija Klančnik, 2022, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, ali obstaja povezanost med enolično športno vadbo in skladnostjo telesnega razvoja, gibalno učinkovitostjo ter skladnostjo osnovnih gibalnih vzorcev pri odbojkaricah in atletinjah v obdobju mladostništva. V raziskavi je sodelovalo 20 športnic, starih 14 let, od tega 10 odbojkaric in 10 atletinj. Za raziskavo so bile uporabljene kavzalno-neeksperimentalna metoda pedagoškega raziskovanja, deskriptivna metoda in komparativna metoda. Za ugotavljanje razlik v telesnih razsežnostih, gibalni učinkovitosti in skladnosti osnovnih gibalnih vzorcev smo uporabili standardiziran antropometrični instrumentarij, Eurofit testno baterijo ter baterijo testov FMS. Za analizo rezultatov pa smo uporabili t-test in Mann-Whitney test. Rezultati kažejo, da so med odbojkaricami in atletinjami statistično značilne razlike le v posameznih testih telesnih izmer in gibalnih sposobnosti. Razlika se pojavi predvsem v teži in kožni gubi športnic ter v testu gibljivosti. Statistično značilnih razlik pa ni bilo zaznati v skladnosti osnovnih gibalnih vzorcev. Ugotavljamo, da enolična športna vadba pri mladih športnicah še ne ustvari razlik v izvedbi osnovnih gibalnih vzorcev.
Keywords: telesne razsežnosti, telesni fitnes, osnovni gibalni vzorci, neskladje, adolescentke
Published in DKUM: 25.05.2022; Views: 514; Downloads: 36
.pdf Full text (2,02 MB)

Search done in 1.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica