| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Konstruiranje oblačil in antropometrija
Nuša Pečnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na analizo telesnih mer merjene moške in ženske populacije. Zajemanje telesnih mer je izvedlo BodiFit društvo v okviru projekta »Kako FIT je mesto Maribor?« in »Kako FIT so Domžale?«. Cilj diplomskega dela je bil izvesti primerjavo med povprečnimi telesnimi merami merjencev, razdeljenih v pet starostnih skupin (do 20 let, od 21 do 30 let, od 31 do 40 let, od 41 do 50 let in nad 50 let), in povprečnimi telesnimi merami vseh merjencev s ciljem, da ugotovimo, ali lahko konstruiramo oblačila na podlagi povprečnih telesnih mer celotne populacije ali pa bi bilo treba za boljše prilagajanje oblačil k telesu konstruirati oblačila za posamezne starostne skupine na podlagi povprečnih telesnih mer le-teh. To je ugotovljeno le za eno moško in tri ženske starostne skupine.
Keywords: konstruiranje krojev oblačil, antropometrija, telesne mere, starost
Published: 27.10.2015; Views: 1151; Downloads: 150
.pdf Full text (1,36 MB)

2.
Vpliv telesnih mer in postave na konstruiranje temeljnega kroja hlač
Anja Firbas, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na raziskavo vpliva telesnih mer in postave na konstruiranje temeljnega kroja ženskih hlač. V ta namen smo izmerili potrebne glavne in proporcionalne telesne mere petdesetih žensk, starosti med 20 in 40 let. Izvedli smo primerjavo izmerjenih in izračunanih proporcionalnih mer. Na podlagi razlike med merama obsega bokov in obsega pasu smo razvrstili merjeno žensko populacijo v tri tipe postav, za katere smo konstruirali temeljni kroj hlač na podlagi izmerjenih in izračunanih proporcionalnih mer. Ugotovili smo, da se izmerjene in izračunane proporcionalne mere razlikujejo. To se odraža tudi v prileganju temeljnega kroja hlač vsem trem tipom postav. Boljše prileganje hlač je doseženo na podlagi konstruiranja kroja hlač z izmerjenimi proporcionalnimi telesnimi merami, predvsem na podlagi proporcionalnih mer globine sedala in skupne dolžine sedala.
Keywords: ženske hlače, konstruiranje temeljnega kroja, telesne mere, postava telesa
Published: 20.10.2015; Views: 1342; Downloads: 60
.pdf Full text (2,66 MB)

3.
Konstruiranje kolekcije ženskih koktajl oblek
Nataša Recko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega podroben pregled koktajl oblek, njen nastanek in v kakšnih oblikah se je pojavljala čez desetletja prejšnjega stoletja. Podrobneje smo preučili linije koktajl oblek in se osredotočili na vrste primernih tekstilij za njihovo izdelavo, saj le tako lahko koktajl obleka deluje prefinjeno in elegantno. Na podlagi inspiracije, ki nam je bila arhitektura mesta Budimpešte, smo oblikovali manjšo kolekcijo koktajl ženskih oblek, ki je predstavljena z modnimi in konstrukcijskimi skicami. Za tri izbrane modele smo konstruirali temeljna kroja na podlagi telesnih mer testnih oseb in jih modelirali v kroje koktajl oblek. Rezultat dela so trije sešiti modeli koktajl oblek, ki so predstavljeni z vidika inspiracije za njihov nastanek, konstrukcije in modeliranja krojev ter uporabljenih materialov za koktajl obleke.
Keywords: ženska oblačila, koktajl obleka, konstruiranje in modeliranje krojev, telesne mere, tekstilni materiali
Published: 20.10.2015; Views: 1205; Downloads: 143
.pdf Full text (5,49 MB)

4.
Primerjava temeljnih krojev moških hlač konstruiranih z različnimi konstrukcijskimi sistemi
Katja Sahernik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni dva nemška, angleški in italijanski konstrukcijski sistemi. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer in konstruiranje temeljnega kroja moških hlač za posamezni sistem. Prikazana je tudi primerjava temeljnih krojev moških hlač konstruiranih po merah testne osebe nemškega, angleškega in italijanskega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn.
Keywords: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, moške hlače, telesne mere.
Published: 03.04.2014; Views: 1464; Downloads: 178
.pdf Full text (7,22 MB)

5.
KONSTRUIRANJE IN MODELIRANJE ŽENSKE POROČNE OBLEKE
Anja Hosta, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava konstruiranje in modeliranje ženske poročne obleke. V ta namen je podan zgodovinski pregled ženskih poročnih oblek in zbrani predlogi za primernost kroja ženskih obleke glede na različne postave teles. Predstavljene so poročne obleke znanih osebnosti skozi obdobja in tekstilni materiali, ki se običajno uporabljajo za izdelavo poročnih oblek. Podano je konstruiranje temeljnega kroja ženske obleke in metode modeliranja oprijetih zgornjih delov ženskih oblek, kar je predstavljalo izhodišče za izdelavo poročne obleke po merah telesa. Rezultat diplomskega dela je ženska poročna obleka po lastni zamisli, ki je bila konstruirana in modelirana glede na telesna mere specifične postave.
Keywords: Konstruiranje in modeliranje obleke, ženska poročna obleka, telesne mere.
Published: 27.02.2012; Views: 2394; Downloads: 203
.pdf Full text (7,82 MB)

6.
RAZMERJA MED MERAMI ZA UGOTAVLJANJE PREKOMERNE TELESNE TEŽE OTROK
Sandra Srpak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstaja povezanost v telesnih merah za ugotavljanje prekomerne telesne teže pri otrocih med devetim in enajstim letom starosti. V raziskavi je sodelovalo 630 otrok iz severovzhodne Slovenije, starih od 9 do 11 let. Od tega je bilo 311 dečkov in 319 deklic, med njimi 202 otroka stara devet let, 217 deset in 211 enajst let. Meritve so potekale na OŠ Franca Rozmana Staneta in OŠ Toneta Čufarja v Mariboru ter na OŠ Markovci, OŠ Cirkulane-Zavrč, OŠ Gustava Šiliha Laporje in OŠ Šmarje pri Jelšah. Telesne mere otrok so bile izmerjene z uporabo antropometričnega instrumentarija, za meritve deleža maščevja, mase brez maščevja in vode pa je bil uporabljen analizator sestave telesa Maltron BF-907. Za ugotavljanje povezanosti posameznih telesnih mer in mer telesne sestave med seboj, smo uporabili Pearsonov koeficient korelacije. Statistično značilnost smo ugotavljali na ravneh tveganja 0,01 in 0,05 (p<0,01, p<0,05). Rezultati kažejo, da so korelacijski koeficienti med telesnimi merami večinoma zelo visoki in statistično značilni. Ne glede na spol in starost skupine, so med seboj najvišje povezane prav spremenljivke antropometričnih mer za ugotavljanje prekomerne telesne teže, torej spremenljivke telesne teže, indeksa telesne mase, obsega pasu in kožne gube tricepsa. Te mere so tudi značilno povezane s telesnim maščevjem, katerega delež smo ugotavljali z metodo bioelektrične impedančne analize. Povprečno je najvišje korelacije z ostalimi merami imel prav indeks telesne mase, ki ga strokovnjaki najpogosteje uporabljajo za odkrivanje prekomerne telesne teže in ga priporočata Ameriški strokovni odbor za preventivo in zdravljenje debelosti v otroštvu in Evropska skupnost za otroško debelost.
Keywords: telesne mere, otroci, telesna teža, indeks telesne mase, obseg pasu, kožna guba tricepsa, maščevje, korelacije
Published: 17.06.2011; Views: 2800; Downloads: 393
.pdf Full text (731,64 KB)

7.
KONSTRUKCIJA IN GRADIRANJE ŽENSKE JAKNE TER NJUNA PRIMERJAVA
Barbara Jeromel, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena konstrukcija in gradiranje ženske jakne v različnih velikostnih številkah po nemškem konstrukcijskem sistemu System M. Müller & Sohn. V nadaljevanju je podana primerjava in rezultati med konstruiranimi ter med konstruiranimi in gradiranimi ženskimi jaknami.
Keywords: konstrukcija oblačil, konstrukcijski sistem, ženska jakna, telesne mere, gradiranje.
Published: 11.10.2010; Views: 2992; Downloads: 225
.pdf Full text (3,34 MB)

8.
PRIMERJAVA KONSTRUKCIJSKIH SISTEMOV ZA KONSTRUIRANJE TEMELJNEGA KROJA ŽENSKE OBLEKE
Suzana Gregorčič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podana primerjava temeljnih krojev in videza ženskih oblek narejenih po merah testne osebe nemškega, italijanskega, angleškega in ameriškega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn. Primerjava je predstavljena s pomočjo nemodeliranih temeljnih krojev ženske obleke po posameznem konstrukcijskem sistemu in fotografijami, dobljenimi z izdelavo nemodeliranih ženskih oblek po merah testne osebe posameznega konstrukcijskega sistema. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer, tabele mer, označevanje velikostnih številk in konstruiranje temeljnega kroja ženske obleke za posamezni konstrukcijski sistem.
Keywords: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, ženska obleka, telesne mere
Published: 03.06.2009; Views: 3032; Downloads: 271
.pdf Full text (29,35 MB)

9.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica