| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ŠPORTNA DEJAVNOST IN ANTROPOMETRIJSKE RAZSEŽNOSTI OTROK
Danijela Muršec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali med skupinami različno športno dejavnih otrok, obstajajo razlike v antropometrijskih razsežnostih in kakšne te razlike so. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 454 otrok (221 dečkov in 233 deklic), starih od 9 do 11 let. Otroci so v času opravljanja meritev obiskovali mestne, primestne in podeželske šole severovzhodne Slovenije. Športno dejavnost otrok smo preverjali s pomočjo pripravljenega anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili otroci sami. Na osnovi rezultatov smo otroke ločili po spolu in razdelili v skupine (nizko, srednje in zelo športno dejavni). Telesne mere otrok smo izmerili s pomočjo antropometričnega instrumentarija, za ugotavljanje sestave telesa pa je bil uporabljen analizator Maltron BF-907. Razlike v antropometrijskih razsežnostih med skupinami različno športno dejavnih otrok, smo izračunali z analizo variance (ANOVA), pri čemer smo ugotavljali statistično značilnost razlik na ravni tveganja p ≤ 0,05. Rezultate smo natančneje opredelili s Post-Hoc preizkusom, po metodi Scheffe. Rezultati kažejo, da obstajajo statistično značilne razlike med skupinama srednje in zelo športno dejavnih dečkov v količini vode v telesu, brezmaščobne mase in količini maščevja v telesu, ki so v prid zelo športno dejavnim dečkom. Rezultati so pokazali tudi statistično značilne razlike v antropometričnih razsežnostih med skupinami različno športno dejavnih deklic. Statistično značilne razlike so se pojavile v telesni višini med skupinama nizko športno dejavnih in zelo športno dejavnih deklic, v prid slednjim, ter med skupinama srednje športno dejavnih in zelo športno dejavnih deklic, prav tako v prid zelo športno dejavnih deklic. V telesni teži, indeksu telesne mase ter obsegu trebuha, so nastale statistično značilne razlike med skupinama nizko športno dejavnih in zelo športno dejavnih deklic, ki so v prid nizko športno dejavnim deklicam. Dobljeni rezultati so potrdili, da med športno dejavnostjo in nekaterimi antropometričnimi razsežnostmi obstaja pozitivna povezava. Predpostaviti je mogoče, da primerno intenzivna in dovolj pogosta športna dejavnost spodbuja hitrejši telesni razvoj ter prispeva k zmanjšanju podkožnega maščevja.
Keywords: telesni razvoj, gibalna dejavnost, telesne izmere, starejši otroci
Published: 09.03.2011; Views: 1445; Downloads: 145
.pdf Full text (1,94 MB)

2.
VPLIV TELESNIH RAZSEŽNOSTI NA TELESNO SAMOPODOBO ŠTUDENTK
Živa Rajh, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen raziskave je bil ugotoviti ali obstaja vpliv med telesnimi izmerami študentk in njihovo telesno samopodobo. V raziskavi je sodelovalo 183 študentk razrednega pouka Pedagoške fakultete, starih od 19 do 20 let. Meritve so bile opravljene na OŠ Franca Rozmana Staneta in Srednji lesarski šoli Maribor. Pri tem smo uporabili antropometrični instrumentarij za merjenje telesne višine, telesne teže, kožne gube in mišic, za merjenje deleža maščevja, brezmaščobne mase in vode pa smo uporabili analizator sestave telesa Maltron BF-907. S pomočjo anketnega vprašalnika, ki je prevod francoske verzije vprašalnika za ugotavljanje telesne samopodobe mladostnikov ThePhysicalSelf-Inventory-short form, so študenti izrazili lastno mnenje oz. vrednotenje svoje telesne samopodobe. Za ugotavljanje povezanosti telesnih izmer in sestave telesa ter telesne samopodobe smo uporabili regresijsko analizo. Podatke smo statistično obdelali na ravni tveganja 0,05 (p ≤ 0,05). Rezultati kažejo, da je pri študentkah korelacija med telesnimi izmerami, sestavo telesa in telesno samopodobo statistično značilna. Ugotavljamo, da telesno samopodobo najbolje pojasnjuje telesna teža, ki je jasno vidna pri vsakem posamezniku. Težje študentke imajo nižjo telesno samopodobo kot lažje. Najmanj pozornosti študentke posvečajo gibalnim aktivnostim, saj so v obdobju, ko dajejo prednost drugim stvarem (npr. iskanje zaposlitve, neodvisnost, odgovornost zase, navezanost na partnerja itd.). Če pa gibalno aktivnost zanemarimo, bomo še težji in naša telesna samopodoba bo še bolj negativna. Zdrav življenjski slog je tisti regulator teže, ki pripomore k boljšemu počutju in pozitivni telesni samopodobi.
Keywords: zunanji videz, telesne izmere, telesni razvoj, samospoštovanje, samozavedanje
Published: 25.09.2014; Views: 823; Downloads: 98
.pdf Full text (383,43 KB)

3.
Primerjava rezultatov veleslaloma ter izbranih telesnih razsežnosti in gibalnih sposobnosti med spoloma kategorije U14
Stojan Puhalj, 2016, original scientific article

Abstract: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v izbranih telesnih izmerah, gibalnih sposobnostih in povprečjih treh časov, doseženih na tekmovanjih v veleslalomu, med tekmovalkami in tekmovalci alpskega smučanja, starimi do 14 let. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 40 kategoriziranih tekmovalcev iz različnih slovenskih smučarskih klubov, od tega 20 dečkov (M= 12,5; SD= 0,513) in 20 deklic (M= 12,55; SD= 0,510). Razlike med spoloma v izbranih telesnih izmerah (obseg levega kolena, indeks telesne mase, odstotek maščevja v telesu) in v izbranih testih gibalnih sposobnosti (deseteroskok sonožno, tek osmic, test stabilnosti) smo ugotavljali s t-testom za neodvisne vzorce. Prav tako smo s t-testom za neodvisne vzorce ugotavljali razlike med spoloma v povprečnem času treh veleslalomov za pokal Rauch. Statistično značilnost razlik smo ugotavljali na ravni tveganja p < 0,05. Rezultati so pokazali, da obstajajo statistično značilne razlike (p < 0,05) le v parametru odstotek maščevja v telesu. Ugotovitve kažejo, da je pri tekmovalcih in tekmovalkah v starostni kategoriji do 14 let in sezoni 2013/14 nivo izbranih gibalnih sposobnosti enak. Prav tako je mogoče ugotoviti, da se skupini ne razlikujeta v večini izbranih telesnih razsežnosti. Zato ne preseneča dejstvo, da je tudi nivo smučarskega znanja pri tekmovalkah in tekmovalcih v alpskem smučanju v starostni kategoriji do 14 let na enakem nivoju. Rezultati raziskave so pokazali možnost izenačenih in povezanih vadbenih postopkov ter tekmovanj v alpskem smučanju za dečke in deklice starostne kategorije do 14 let.
Keywords: alpsko smučanje, veleslalom, telesne izmere, gibalne sposobnosti, motorične sposobnosti
Published: 22.09.2017; Views: 374; Downloads: 52
.pdf Full text (128,06 KB)
This document has many files! More...

4.
Primerjava rezultatov športnovzgojnega kartona 10-letnih učencev v sloveniji med letoma 2008 in 2017
Jure Hrvacki, 2019, master's thesis

Abstract: Namen raziskave je ugotoviti, ali je med šolskima letoma 2007/2008 in 2016/2017 prišlo do sprememb v gibalnih sposobnostih in telesnih razsežnostih v populaciji slovenskih 10-letnikov in 10-letnic. V raziskavo je bilo vključenih 170.562 otrok, od tega 87.652 fantov in 82.910 deklet. Podatke o gibalnih sposobnostih in telesnih razsežnostih smo pridobili z mersko baterijo športnovzgojni karton. Rezultate merjenj športnovzgojnega kartona smo pridobili in uporabili z dovoljenjem skrbnika podatkov, Fakultete za šport v Ljubljani. Podatke smo obdelali z računalniškim programom SPSS Statistic 21.0 v okolju Windows na Fakulteti za šport v Ljubljani. Rezultati raziskave kažejo, da se pri populaciji slovenskih četrtošolcev in četrtošolk v desetletnem obdobju kaže pozitivni trend v posameznih parametrih telesnih razsežnosti in gibalnih sposobnosti. Telesna teža učencev se manjša, opazen pa je pozitivni prirast telesne višine. Vrednost kožne gube nadlahti, ki meri količino podkožnega maščevja, se niža. Rezultati merskih nalog, ki merijo gibalne sposobnosti, kažejo, da je v obdobju med letoma 2008 in 2017 pri večini od njih prišlo do izboljšanja. Merske naloge, kot so dotikanje plošč z roko, premagovanje ovir nazaj, dviganje trupa v 60 s, vesa v zgibi, tek na 60 in 600 m, so pokazale izboljšanje rezultatov tako pri dekletih kot fantih. Rezultati predklona na klopci kažejo izboljšanje pri dekletih, medtem ko pri fantih ostajajo na enaki ravni. Pri skoku v daljino je v desetih letih prišlo do sprememb rezultatov v negativno smer. Trend izboljševanja rezultatov je vsekakor posledica izboljšanja materialnih pogojev za športno vzgojo, kakovosti učnih načrtov in povečanje števila ur športne vzgoje v okviru interventnih programov, kot je Zdrav življenjski slog.
Keywords: telesne izmere, gibalne sposobnosti, otroci, longitudinalna raziskava
Published: 10.05.2019; Views: 172; Downloads: 36
.pdf Full text (5,62 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica