| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporaba prisilnih sredstev v slovenski policiji za obdobje 2008-2016
Srečko Krope, Vladimir Ilić, 2017, professional article

Abstract: Namen prispevka: V prispevku proučujemo trend uporabe prisilnih sredstev v obdobju 2008–2016 na podlagi letno izdelanih poročil Generalne policijske uprave. Analizirali smo trende uporabe z vidika porasta ali padca števila uporab, kršiteljev in analizirali stanje oseb, zoper katere se prisilna sredstva uporabljajo. Namen je ugotoviti gibanje uporabe prisilnih sredstev policije v daljšem časovnem obdobju. Metode: Opravili smo analizo letnih poročil Generalne policijske uprave s področja uporab prisilnih sredstev. Analizirali smo letna poročila od leta 2008 do leta 2016 ter ugotavljali trende in zakonitosti. Ugotovitve: Rezultati kažejo, da je število uporab prisilnih sredstev v upadanju, da pada število kršiteljev, zoper katere so sredstva uporabljena. Policisti v vseh starostnih strukturah z leti uporabljajo manj prisilnih sredstev, razen policistov v starostni skupini 32–40 let, ki so v porastu, saj gre za najštevilčnejšo starostno strukturo. Omejitve/uporabnost raziskave Raziskava je bila opravljena na podlagi zbranih podatkov o vseh uporabah prisilnih sredstev v policiji v obdobju 2008–2016. Praktična uporabnost: Rezultati so uporabni pri spremljanju uporab prisilnih sredstev ter ukrepih za povečanje varnosti policistov in oseb v policijskem postopku. Izvirnost/pomembnost prispevka: V dosedanjem obdobju so bile opravljene analize za posamezno leto, ne pa tudi za daljše časovno obdobje.
Keywords: policija, policijska pooblastila, prisilna sredstva, napadi na policiste, poškodbe kršiteljev, telesna sila
Published: 15.04.2020; Views: 283; Downloads: 46
.pdf Full text (477,54 KB)
This document has many files! More...

2.
Vključevanje nekaterih tehnik brazilskega jiu-jitsa pri uporabi telesne sile
Izidor Balažič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Policisti smejo pri opravljanju nalog uporabiti telesno silo v primeru napada nanj ali upiranja osebe v postopku. Del diplomskega dela se tako osredotoča na podrobno opredelitev telesne sile in predstavitev nekaj tehnik, ki jih policisti uporabljajo za preprečitev napada ali obvladovanje upiranja osebe. Ker pa se policisti srečujejo z vse več napadi nanje in zaradi krajšega programa usposabljanja za policista, je treba najti rešitve, ki bi policista v času usposabljanja dobro pripravile na situacije, ko se mora ubraniti napada. Ker se v samoobrambni situaciji lahko hitro zgodi, da se borba nadaljuje ali vsaj za krajši čas dogaja na tleh, je v diplomskem delu predstavljena uporabnost znanja brazilskega jiu-jitsa v realni samoobrambni situaciji. Brazilski jiu-jitsu je bil ustvarjen za ubranitev napada s poudarkom na parterni borbi in borbi v klinču. V delu sta predstavljena tudi razvoj in zgodovina brazilskega jiu-jitsa, kjer je predstavljena tudi pomembnost sparing treninga za učinkovitost veščine v realni borbi (samoobrambna situacija). S sparing treningom se v brazilskem jiu-jitsu približamo realni borbi in lahko v kratkem času pridobimo znanje in občutek za izvedbo tehnike na vso moč upirajoči se osebi. Tako bi uvedb treninga brazilskega jiu-jitsa, kjer je sparing pomemben del, v programu izobraževanja policistov predstavljal pridobitev in napredek pri pripravljenosti policistov na nepredvidljive samoobrambne situacije oziroma pri uporabi telesne sile.
Keywords: policijsko delo, policijska pooblastila, prisilna sredstva, telesna sila, borilne veščine, samoobramba, diplomske naloge
Published: 22.06.2015; Views: 915; Downloads: 130
.pdf Full text (2,51 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica