| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Tehnološki razvoj slovenske policije : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Domen Obreza, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali tehnološki razvoj slovenske policije do leta 2007. V delu lahko zasledimo, da sta informacijska tehnologija in telekomunikacijski sistem policije v zadnjih 50 letih naredila izjemen napredek. V uvodu je najprej opisana Policija, kot prvo pravilno strateško odločitev je omenjen izbor IBM-ove informacijske tehnologije, le-temu sledi opis temeljnih pojmov, ki so ključni za diplomsko delo. V nadaljevanju je v najširšem sklopu oziroma jedru opisano, kako se je sam telekomunikacijski sistem in tudi kripto zaščita razvila praktično od začetka s pisanjem na papir do kasnejših enostavnih računalniških programov in še kasnejših bolj razvitih in kompleksnih programov, ter s tem omogočila hitrejši odziv in varnejši način delovanja policije na celotnem ozemlju Slovenije. V delu na kratko podajamo opis urada za informatiko in telekomunikacije, prav tako tudi informacijske centre, ki so razpršeni po celotni Sloveniji. Kot pomembno za napredovanje informacijske tehnologije izpostavljamo sodelovanje s tujimi ustanovami in publicistiko, saj se s širjenjem dobrih praks, le-te hitreje »primejo« in je zato rezultat tudi boljši in hitrejši. V zaključku je graf investicij v informacijsko tehnologijo, ki nam enostavno lahko pove, da je le vlaganje izjemnega pomena, če želimo napredovati v tehnologiji. Kot zadnja stvar v diplomskem delu pa sta potrjeni raziskovalni vprašanji, postavljeni pred začetkom pisanja, da je kripto zaščita zelo pomembna za začetek razvoja varstva podatkov in da ima informatika zelo pomembno vlogo pri avtomatizaciji policijskih postopkov, saj policisti hitreje in lažje pridobijo potrebne podatke, kot so še ne dolgo let nazaj. Menimo, da se mora razvoj na področju informacijske tehnologije v naslednjih letih nadaljevati in nadgrajevati, saj vidimo, da je dnevno veliko poskusov vdora na različne načine v sodobno tehnologijo.
Keywords: slovenska policija, tehnološki razvoj, informacijska oprema, telekomunikacija, diplomske naloge
Published in DKUM: 20.05.2024; Views: 145; Downloads: 22
.pdf Full text (1,45 MB)

2.
Internacionalizacija telekomunikacijskega podjetja na hrvaški trg
Lejla Gorić, 2024, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je sestavljeno iz dve delov, in sicer teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo spoznavali pojem internacionalizacije in njegove teorije, spoznali smo spodbude s strani države za internacionalizacijo v Sloveniji in kako poteka internacionalizacija telekomunikacijske industrije. Drugi del teoretičnega dela pa je bila analiza okolja, kjer smo preučili PEST analizo, analizo ožjega okolja oziroma Porterjev model petih silnic ter SWOT analizo. Drugi oziroma praktični del pa je sestavljen iz analize telekomunikacijskega trga, kjer smo raziskali začetke telekomunikacije, nato pa napovedi za mobilno telefonijo, kaj nas čaka v prihodnjih letih. Izbrskali smo podatke o uporabi mobilnega telefona, za katere namene ga uporabniki najbolj uporabljajo in kako imajo uporabniki mobilnih telefonov na Hrvaškem svojo napravo zaščiteno ter ali jo sploh imajo. Sledila je predstavitev izbranega podjetja Sgerm d. o. o., kjer smo spoznali podjetje od začetkov do danes in kakšne so bile bistvene spremembe v poslovanju skozi leta delovanja. Teoretično predstavljene analize okolja smo izvedli tudi na primeru podjetja, kjer smo ugotovili, kakšni so politični, ekonomski, sociokulturni in tehnološki dejavniki za podjetje, kakšno je stanje s konkurenco in kakšne ima prednosti, slabosti, priložnosti ter nevarnosti. Na osnovi pridobljenih podatkov iz analiz smo zapisali našo odločitev o vstopu na trg, da je hrvaški trg primeren za prvo internacionalizacijo zaradi večine prednosti in priložnosti, usmerjenih v prid podjetja.
Keywords: internacionalizacija, telekomunikacija, analiza okolja, SWOT analiza, PEST analiza, Porterjev model petih silnic.
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 93; Downloads: 31
.pdf Full text (2,51 MB)

3.
Obvladovanje tveganj v informacijski in komunikacijski dejavnosti
Alan Batagelj, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo definirali in opisali finančna in ostala tveganja ter obvladovanje teh. Opisali smo kratek pregled stanja mobilnih operaterjev na slovenskem in avstrijskem trgu ter opisali Telekom Slovenije in A1 Telekom Austria. Natančno smo opredelili tako tveganja izbranih družb kot obvladovanje teh tveganj in za obe podjetji opisali evolucijo procesa upravljanja s tveganji. Na koncu smo omenjeni proces med obema družbama primerjali ter navedli in opisali izzive družb in informacijske in komunikacijske dejavnosti. Naš cilj je bil ugotoviti ali imata izbrani družbi vpeljan celovit sistem upravljanja s tveganji in če se zavedata izzivov in groženj, ki jih prinašata tehnologija in prihodnost z roko v roki. Ugotovili smo, da imata obe izbrani družbi vpeljan učnkovit sistem upravljanja s tveganji ter da svoja tveganja učinkovito obvladujeta. Pri tem pa igrajo veliko vlogo vplivi iz zunanjega okolja kot je bil nastop gospodarske krize in vedno nove regulacije. Veliko vlogo igrajo tudi institucije Evropske unije, ki s svojo strategijo predstvljajo izzive v prihodnosti.
Keywords: tveganje, obvladovanje tveganj, telekomunikacija, katalog tveganj, evropska komisija
Published in DKUM: 25.10.2018; Views: 1834; Downloads: 182
.pdf Full text (697,16 KB)

4.
Pomen evolucije pri razvoju novega izdelka
Rok Lapornik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili celoten proces razvoja izdelka od začetne ideje do končnega izdelka. Proces je sestavljen iz več faz, ki smo jih opisali v primeru razvoja telekomunikacijskih naprav. S predhodno analizo razvoja smo raziskali trg in trend evolucije razvoja telefona. Na področju telekomunikacije smo opisali razvoj in izpopolnjevanje naprav ter omrežji. Tako smo na osnovi evolucijske krivulje prikazali trend nadaljnjega razvoja tega področja, ki danes intenzivno poteka z uvajanjem mnogih inovacij. Opisali smo najpomembnejše dogodke in mejnike, ki so razvoj telefona pripeljali na raven, kot jo imamo danes. Zaključili pa smo s pomenom pravilnega pristopa analize evolucije pri razvoju novega izdelka.
Keywords: razvoj novih izdelkov, telekomunikacija, aparat, telefon
Published in DKUM: 08.11.2017; Views: 1499; Downloads: 91
.pdf Full text (2,08 MB)

5.
PRENOVA TELEKOMUNIKACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU
Primož Šuster, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Vloga komunikacije je imela vedno pomembno vlogo. Velikega pomena je tudi v organizacijah. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela. V prvem delu smo se posvetili teoretičnemu delu. V tem sklopu smo si podrobneje ogledali stacionarno telefonijo, mobilno telefonijo, VOIP tehnologijo ter GSM storitve in njihove delovanje. V drugem delu pa smo preučili trenutno stanje v podjetju. Opisali smo trenutno stanje telefonije in njene strukture. S SWOT analizo smo pogledali stanje pred prenovo. S pomočjo večkriterijskega odločitvenega modela, narejena z orodjem DEXi, smo si pomagali pri odločitvi o izbiri novega telefonskega ponudnika. Podrobneje smo pregledali vsak kriterij posebej. Primerjali smo strukturo telekomunikacij ter stroškov pred prenovo in po njej.
Keywords: - telekomunikacija - IP telefonija - VoIP - protokoli - odločanje
Published in DKUM: 03.10.2016; Views: 1791; Downloads: 59
.pdf Full text (1,26 MB)

6.
PODATKOVNI MODEL ZA MANJŠE TEHNOLOŠKO PODJETJE
Miha Klarič, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Danes v vsakem podjetju potrebujemo ustrezne podatkovne modele, ki olajšajo delo zaposlenim in pripomorejo k urejenemu sistemu delovanja. Podatkovni modeli morajo biti prilagojeni podjetju in panogi, s katero se ukvarjajo. Težko si predstavljamo podjetje, ki nima ustreznega podatkovnega modela, a posluje učinkovito ter uspešno. V diplomski nalogi je prikazan obstoječ podatkovni model, ki sem ga prilagodil potrebam zaposlenih za učinkovitejše delovanje. V obstoječem podatkovnem modelu sem s pomočjo zaposlenih našel pomanjkljivosti, ki zavirajo delovanje. Enotno upravljanje, enako razumevanje in skupno lastništvo podatkov, natančnost in učinkovitost so temelji novega podatkovnega modela, ki smo ga oblikovali. Nov model je pripravljen na podlagi izkušenj, ki smo jih pridobili z delom v podjetju MOBIK d.o.o.
Keywords: baze podatkov, podatkovni model, telekomunikacija, učinkovitost
Published in DKUM: 25.08.2015; Views: 1001; Downloads: 103
.pdf Full text (964,04 KB)

7.
UPORABA TELEMATSKIH TEHNOLOGIJ ZA ORGANIZIRANJE, INFORMIRANJE TER KONTROLO TRANSPORTA
Marjetka Mastnak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Z uporabo telematskih tehnologij, ki združujejo informacijske ter telekomunikacijske tehnologije lahko uresničimo visoke potenciale informacijske družbe. Aplikacije s področja transportne telematike, igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju mobilnosti in pripomorejo k varnejšemu, čistejšemu in najbolj pomembno učinkovitejšemu transportu, v izogib zastojem in odvečnim potem, zmanjšanjem številu nesreč, povečanjem produktivnosti in izkoristka infrastrukture, zmanjševanje porabe energije in onesnaževanje okolja.
Keywords: transportna telematika, telematske tehnologije, telekomunikacija, informacijski sistemi
Published in DKUM: 03.06.2010; Views: 2201; Downloads: 325
.pdf Full text (2,50 MB)

8.
Search done in 5.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica