| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
RAZISKAVA NAVZEMANJA VLAGE V OBLAČILIH
Frida Erhatič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali navzemanje vlage tekstilnih vlaken različne surovinske sestave v oblačilih. Proučili smo povezave med zračno prepustnostjo, gostoto niti v tkanini, surovinsko sestavo, postopki plemenitenja in navzemanjem vlage vlaken. V raziskavi smo uporabili neobdelane, beljene, 5 krat prane, 10 krat prane in 14 krat prane vzorce. Meritve navzemanja vlage opravljene pri standardnih pogojih na napravi Moisture Analyzer-a HB43 in meritve zračne prepustnosti na aparatu za določanje zračne prepustnosti Karl Schröder, so pokazale, da je vsebnost vlage odvisna od obdelave tekstilije. Neobdelan vzorec ima višjo sposobnost navzemanja vlage in večjo zračno propustnost kot beljeni oziroma prani vzorec.
Keywords: tekstilni materiali, vlaga, absolutna zračna vlaga, relativna zračna vlaga, navzemanje vlage, sorbcijske lastnosti, prepustnost zraka.
Published: 16.09.2009; Views: 2113; Downloads: 215
.pdf Full text (620,84 KB)

9.
ANALIZA NAPAK NA OSNOVI POVRATNIH INFORMACIJ IZ REKLAMACIJ
Martina Breznik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Kakovost je skupek značilnosti in značilnih vrednosti nekega izdelka ali storitve glede na njegovo primernost in izpolnjevanje točno določenih in predpostavljenih potreb. Zahteve postavlja seveda kupec oziroma tržišče. Pomemben kapital podjetja je zadovoljen kupec, prav tako pa zagotovilo za uspešno poslovanje v prihodnosti. Le od zadovoljnega kupca je mogoče pričakovati, da bo ostal lojalen podjetju in za naslednji nakup ne bo izbral enega od konkurentov. Problem, ki smo ga v tem diplomskem delu obravnavali so izboljšave procesa na osnovi analize reklamacij v podjetju Razgoršek d.o.o. Kakovost izdelka in storitve je v času vedno večje konkurence ter vedno večjih zahtev in potreb kupcev poleg cene in spoštovanja rokov dobave odločilni dejavnik uspešnosti podjetja. Namen diplomske naloge je prispevati k boljši uporabi informacij iz reklamacij, ki lahko služijo kot orodje za izboljšanje kakovosti izdelka in s tem vplivajo na uspešnost podjetja. V diplomskem delu smo želeli prikazati kako pomembno je prikazovanje kakovosti. Za obvladovanje kakovosti mora imeti podjetje organizirano ustrezno službo za zagotavljanje kakovosti, zato je eden najpomembnejših korakov nakupovalnega procesa pravilna in primerna izbira dobavitelja.
Keywords: kakovost, tekstilni materiali, reklamacija, napaka, dobavitelj
Published: 02.10.2009; Views: 2207; Downloads: 164
.pdf Full text (14,37 MB)

10.
OBLIKOVANJE NOTRANJIH PROSTOROV IN ELEMENTOV PO KITAJSKI METODI FENG SHUI
Romy Tavčar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Sodobni način življenja nam ne daje dovolj časa, da bi sproščeno živeli z naravo in ugotavljali vplive okolja na počutje in potek usode. Danes se soočamo z izjemnim tehnološkim napredkom in z vedno manj znanja o naravi. Bogastvo se meri s količino prostega časa, ki si ga lahko privoščimo. Zavedanje o tem, da tega ni možno kupiti ali nadomestiti z nobeno materialno vrednoto in da je to dosegljivo z višjo stopnjo zavedanja, nam odpira vrata v svobodo in brezčasnost. Ta raj je zunaj dosega našega uma in je dosegljiv le redkim. Feng Shui nas usmerja prav v to smer, uporablja metode izračunov dvigajočih se ali padajočih življenjskih energij v različnih časovnih obdobjih, različnih krajih, hišah in stanovanjih, pri različnih tipih ljudi. Z različnimi metodami lahko določimo najbolj ugodna mesta v prostorih in tem izračunom prilagodimo gradnjo in opremljanje hiš ali stanovanj. Veliko Kitajcev se vsako leto posvetuje z astrologi o gibanju življenjskih energij, vključno z njihovo, in se na podlagi tega odločajo o tem, kdaj je pravi čas za poroko, obnovo ali gradnjo hiše. Nekateri principe astrologije upoštevajo celo pri načrtovanju otrok. Temeljna podmena Feng Shuja je torej, da vse, kar nas obdaja, tudi najmanjše podrobnosti opreme in okrasja, prispeva k uresničevanju življenjskih ciljev ali pa jih ovira. Če razumemo energijske tokove, ki se pretakajo v vesolju in skozi naše telo, lahko uredimo svoje bivalno in delovno okolje tako, da nam bo pomagalo doseči zastavljene cilje. Namen diplomskega dela je torej bil seznaniti ljudi s kitajsko filozofijo in umetnostjo oblikovanja Feng Shui. Kot bomo kasneje razbrali, je Feng Shui moč uporabiti v različne namene in na različne načine. Omogoča nam, da v okolju - lastnem domu ali v poslovnih prostorih - najdemo takšno mesto, ki nam energijsko najbolj ustreza. Pouči nas o pomenu barv, oblik, simbolov, nevidnih in močno delujočih energij v različnih materialnih ali nematerialnih oblikah. Kot zaključek ugotovimo, da nam uporaba Feng Shui metod povsem spremeni življenje. Najmanj, kar lahko dosežemo, je izboljšanje splošnega počutja, sledi izboljšanje osebne in poslovne ravni.
Keywords: oblikovanje prostorov in elementov, Feng Shui, tekstilni materiali, barve in vzorci, življenjska energija
Published: 26.10.2012; Views: 1590; Downloads: 113
.pdf Full text (3,17 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica