| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Določevanje končnih funkcionalnih skupin produktov hidrolize odpadnih poliestrnih tekstilnih materialov
Patricija Bizjak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Sodobna potrošniška družba ima kot posledico proizvodnjo velike količine najrazličnejših materialnih dobrin in hkrati velike količine odpadkov. Mednje sodijo tudi odpadni poliestrni tekstilni materiali. Slednji so biološko težko razgradljivi, zato je ustrezno ravnanje z njimi še toliko bolj pomembno. Kot učinkoviti kemijski postopki razgradnje so se izkazale različne oblike hidrolize. Diplomsko delo smo zato namenili analizi odpadnih poliestrnih tekstilnih materialov z alkalno in nevtralno hidrolizo z uporabo potenciometričnih titracij v nevodnem mediju. Uporabljeni sta bili topili dimetil sulfoksid (DMSO) in benzil alkohol. Na podlagi meritev in izračunov končnih karboksilnih (COOH) skupin smo prišli do ugotovitve, da je učinkovitost razgradnje odvisna od kombinacije več dejavnikov, med katerimi so poleg vrste hidrolize še sestava tekstilnega materiala, njegova predpriprava ter reakcijski čas razgradnje.
Keywords: poliester, odpadni tekstil, alkalna hidroliza, nevtralna hidroliza, titracije
Published: 18.07.2018; Views: 695; Downloads: 85
.pdf Full text (1,58 MB)

2.
Hidrolizna depolimerizacija kot postopek recikliranja odpadnega poliamidnega tekstila - analiza produktov razgradnje
Tadej Ojsteršek, 2017, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrskega dela smo izvedli nevtralno, alkalno in kislinsko hidrolizo (depolimerizacijo, kemijsko recikliranje) realnih vzorcev odpadnega poliamidnega tekstila pri različnih reakcijskih pogojih. Zaradi neraziskanosti postopkov ločitve produktov po alkalni in kislinski hidrolizi poliamidnih materialov smo s pomočjo premišljenih preizkusov opravili študijo ločitve produktov, ki je nakazala nekaj smernic za rešitev problema. Alkalna in kislinska hidroliza sta omogočili boljšo depolimerizacijo kot nevtralna hidroliza, zaradi česar bi lahko bili ob dodelanem sistemu ločitve nastalih produktov zelo uporabni v praksi pri recikliranju poliamidnih tekstilnih odpadkov.
Keywords: Poliamidi, polimeri, recikliranje, hidroliza, odpadki, tekstil
Published: 04.10.2017; Views: 1128; Downloads: 180
.pdf Full text (2,09 MB)

3.
Oblikovanje modularnih tekstilij za interier
Maja Švagelj, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava oblikovanje modularne tekstilije za interier, ki omogoča prilagajanje prostorske oblike individualnim potrebam za različne funkcije. V prvem delu so predstavljena teoretična izhodišča do okolja prijaznega oblikovanja tekstilij z recikliranjem, ročnim delom in modularnostjo, ki smo jih uporabili pri oblikovanju modularne tekstilije. V drugem delu so prikazani oblikovanje, izdelava in uporaba kvačkane modularne tekstilije v prototipnem in recikliranih materialih. Modularno tekstilijo oziroma formo smo postavili v interier v različnih oblikah in funkcionalnostih ter s tem dobili različne stilske in pomenske razsežnosti tekstilije, katerih značilnosti smo predstavili in analizirali v smislu oblikovnih in tehničnih rešitev modularnih tekstilij.
Keywords: Oblikovanje, tekstil, interier, modularnost, ekološko oblikovanje
Published: 15.02.2013; Views: 1635; Downloads: 216
.pdf Full text (6,80 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica