| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 35
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Sistem sledljivosti na osnovi veriženja blokov in povezovanje podatkov za optimizacijo kratke dobavne verige
Marina Balaic, 2024, master's thesis

Abstract: V kratki dobavni verigi so z željo, da bi zagotovili sledljivost pridelkov od kmeta do končnega potrošnika, pripravili strategijo, ki bo podprla njihov poslovni proces, z rešitvijo sledljivosti končnih produktov. Tovrstne implementacije zahtevajo velik doprinos in finančni vložek organizacije kot tudi celostno spremembo procesa v kratki dobavni verigi. Potreben je pravočasen in celovit pristop, ki omogoča učinkovito delovanje implementirane rešitve. Magistrsko delo obravnava temo sistema sledljivosti na osnovi veriženja blokov, ki omogoča povezovanje in optimizacijo podatkov v kontekstu kratke dobavne verige za boljšo preglednost, učinkovitost in sledljivost. V začetku magistrske naloge smo si zastavili tri hipoteze, ki smo jih preučili z analiziranjem literature in praktičnih primerov. Tehnologija veriženja blokov prinaša obsežne spremembe za oskrbovalne verige na vseh področjih, ki še posebej izrazito vplivajo na ključne udeležence v oskrbovalnih verigah in končne uporabnike. V teoretičnem delu smo se tako natančneje osredotočili na predstavitev sistema sledljivosti v splošnem kontekstu oskrbovalnih verig, nato pa natančneje predstavili vpeljavo sistema sledljivosti na osnovi veriženja blokov v kratke dobavne verige. Aplikativni del magistrske naloge je bil namenjen predstavitvi kratke dobavne verige Zelene točke in predstavitvi zasnove ideje in modela implementacije tehnologije sledljivosti v kratko dobavno verigo. V nadaljevanju smo predstavili aplikacijo sledljivosti, ki jo aktivno uporabljajo udeleženci, ter predstavili praktičen primer vnašanja informacij in uporabe te aplikacije na mobilnem telefonu. S konkretnim primerom smo prikazali sledljivost pridelka od pridelovalca do police v trgovini in prikazali skeniranje QR kode na deklaraciji proizvoda s strani potrošnika. Opredelili smo izzive, prednosti in slabosti vpeljave sistema sledljivosti v izbrani kratki dobavni verigi. Zaključili smo z diskusijo o sedanji praksi poslovanja kratke dobavne verige ter predstavili predloge in priložnosti za nadaljnje izboljšave na področju sledljivosti in razvoja poslovanja.
Keywords: Sledljivost, tehnologija veriženja blokov, optimizacija podatkov, oskrbovalna veriga, kratka dobavna veriga.
Published in DKUM: 14.05.2024; Views: 152; Downloads: 24
.pdf Full text (2,07 MB)

2.
Uporaba nezamenljivih žetonov v gospodarstvu : magistrsko delo
Manica Abramenko, 2024, master's thesis

Abstract: V okviru magistrskega dela smo preučili delovanje nezamenljivih žetonov ter njihovo vlogo v gospodarstvu. Raziskali smo tehnološko ozadje delovanja veriženja blokov, pametnih pogodb in nezamenljivih žetonov, pri tem pa smo obravnavali tudi različne vmesnike in implementacije. Zaradi naraščajoče priljubljenosti tehnologije veriženja blokov in nezamenljivih žetonov opažamo širjenje njihove uporabe v različna gospodarska področja. S pomočjo sistematičnega pregleda literature smo analizirali praktično uporabnost nezamenljivih žetonov v gospodarstvu, osredotočili smo se na različne sektorje in identificirali tako priložnosti kot tudi izzive, povezane z njihovo implementacijo.
Keywords: tehnologija veriženja blokov, pametna pogodba, nezamenljiv žeton, žeton
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 231; Downloads: 30
.pdf Full text (2,71 MB)

3.
E-Izobraževanje s področja kriptovalut: analiza uporabnikov in spletnih platform
Tim Cof, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu obravnavamo e-izobraževanje s področja kriptovalut. Za potrebe analize uporabnikov in spletnih platform na začetku predstavimo osnovne koncepte, kot so izobraževanje, e-izobraževanje, spletne platforme za izobraževanje o kriptovalutah in tehnologija veriženja blokov. V teoretičnem delu smo opisali vrste izobraževanj in ovire pri izobraževanju. V nadaljevanju smo opredelili prednosti in pomanjkljivosti e-izobraževanja in podrobneje analizirali spletne platforme za izobraževanje o kriptovalutah. Opredelili smo tudi zgodovino in uporabnost tehnologije veriženja blokov. V raziskovalnem delu smo ugotavljali, kaj uporabnike motivira ali ovira za izobraževanje o kriptovalutah, katere spletne platforme uporabniki pogosteje uporabljajo za osvojitev znanj o kriptovalutah, koliko znanja že imajo posamezniki o kriptovalutah in o tehnologiji veriženja blokov. Ugotovili smo, da med starostjo in zneskom, ki ga posameznik vlaga v izobraževanje o kriptovalutah, ni povezave, medtem ko pri vlaganju v tovrstno izobraževanje ni razlik glede na status zaposlitve. Nadalje smo potrdili, da se znanje o kriptovalutah razlikuje glede na spol podobno kot pogostost uporabe spletnih platform za izobraževanje o kriptovalutah pri spletnih družbenih omrežjih, spletnih straneh za izmenjavo video posnetkov in spletnih platformah za izmenjavo idej.
Keywords: e-izobraževanje, spletne platforme, kriptovalute, tehnologija veriženja blokov
Published in DKUM: 24.11.2023; Views: 369; Downloads: 57
.pdf Full text (2,12 MB)

4.
Tehnologija veriženja blokov v podjetniški praksi s poudarkom na izzivih trajnostnega razvoja
Larisa Čerpnjak, 2023, master's thesis

Abstract: Svetovno gospodarstvo je v procesu digitalizacije od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Namen je seveda izboljšanje poslovnih procesov, predvsem s hitrejšim in varnejšim doseganjem istih rezultatov. V trenutnem tehnološkem obdobju se v različnih sektorjih svetovnega gospodarstva pojavlja več najnovejših tehnologij. Eno od vodilnih vlog prevzema tehnologija veriženja blokov. Le-ta omogoča nove načine organiziranja gospodarskih dejavnosti. Hkrati pa tehnologija veriženja blokov vedno bolj pridobiva na pomenu iz vidika podjetništva, a eni strani z manjšimi podjetji, ki ustvarjajo aplikacije na temeljih te tehnologije, in na drugi strani z uporabniki rešitev v manjših podjetjih. V našem magistrskem delu smo raziskali tehnologijo veriženja blokov iz vidika podjetništva in trajnostnega razvoja. Proučili smo vplive na podjetništvo in predstavili primere dobre prakse v finančnem sektorju, medijski industriji, prometu, skladiščenju oziroma logistiki, turizmu in gostinstvu ter v spletnih trgovinah. Te sektorje smo na podlagi pregledane literature prepoznali kot najperspektivnejše za uporabo tehnologije veriženja blokov v poslovnih procesih. Nadalje smo se posvetili še tehnologiji veriženja blokov v luči trajnostnega razvoja. Raziskali smo ekonomski, socialni in okoljski vidik le-te. Ugotovitve in rezultate smo predstavili v zaključnih poglavjih in jih tudi analizirali s pomočjo analize SWOT. Ugotovitve raziskovalnih hipotez zagotavljajo vpogled v uporabnost tehnologije veriženja blokov v podjetniški praksi iz vidika ustvarjalcev aplikacij na temeljih te tehnologije in iz vidika uporabnikov. Ugotovitve kažejo, da se delež razvijalcev in uporabnikov v raziskanih gospodarskih sektorjih podjetništva povečuje in se bo glede na trende povečeval tudi v prihodnje. Zadnje hipoteze, ki se navezuje na povezanost tehnologije veriženja blokov s trajnostnim razvojem, nismo mogli niti potrditi niti ovreči, saj je ta tehnologija še vedno relativno nova in ne dovolj raziskana. Ogromna poraba električne energije je njen največji sovražnik. Trenutno je še premalo raziskav in spoznanj o tem, kakšen bo njen nadaljnji razvoj in kako točno se bo spopadla s porabo električne energije.
Keywords: tehnologija veriženja blokov, informacijska tehnologija, podjetništvo, inovacije, trajnostni razvoj
Published in DKUM: 20.11.2023; Views: 383; Downloads: 31
.pdf Full text (5,93 MB)

5.
Analiza, načrtovanje in razvoj digitalne kripto denarnice : magistrsko delo
Tadeja Keršič, 2023, master's thesis

Abstract: Na trgu najdemo veliko različnih digitalnih denarnic. Obstajajo neskladja glede delitve digitalnih denarnic na posamezne skupine. Novi uporabniki imajo težave ob izbiri primerne digitalne denarnice zanje. Analizirali smo obstoječe rešitve, razložili delitev denarnic v podskupine ter predlagali odločitven model za izbiro digitalne kripto denarnice, pri čemer smo se še posebej fokusirali na lastnosti, ki jih le te podpirajo. Predstavili smo tudi, kako se lotimo načrtovanja in implementacije digitalne kripto denarnice.
Keywords: digitalna denarnica, kripto denarnica, tehnologija veriženja blokov, klasifikacija, načrtovanje, implementacija programske opreme
Published in DKUM: 12.10.2023; Views: 386; Downloads: 40
.pdf Full text (8,97 MB)

6.
Tehnologija veriženja blokov in njena vloga pri kriptovalutah
Anej Grašič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Ta diplomsko naloga raziskuje vlogo tehnologije veriženja blokov pri kriptovalutah ter njen vpliv na varnost, zasebnost, skalabilnost in možnosti uporabe v drugih sektorjih. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali tehnologija veriženja blokov prispeva k večji varnosti in zasebnosti kriptovalut, ali je skalabilnost izziv, ki zahteva inovativne pristope, ter ali ima tehnologija veriženja blokov koristi tudi za druge sektorje. Naša raziskava potrjuje, da tehnologija veriženja blokov omogoča visoko stopnjo varnosti in zasebnosti pri transakcijah kriptovalut ter da ima potencial za preoblikovanje finančnih storitev, oskrbne verige, zdravstva in drugih sektorjev. Kljub temu pa obstajajo izzivi, kot je skalabilnost, ki zahtevajo nadaljnje raziskave in izboljšave. Sklepamo, da je prihodnost tehnologije veriženja blokov in kriptovalut obetavna, saj se pričakuje, da bosta še naprej pomembna inovacija v finančnem in tehnološkem svetu.
Keywords: Tehnologija veriženja blokov, Kriptovalute, Decentralizirane finance, Bloki, Veriga
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 425; Downloads: 65
.pdf Full text (2,62 MB)

7.
Zagotavljanje funkcionalnosti Web3 za okolje Moodle : magistrsko delo
Urban Vidovič, 2023, master's thesis

Abstract: Čeprav se v sklopu tretje iteracije spleta pojavlja vse več decentraliziranih aplikacij, večina spletnih aplikacij še vedno ostaja na tradicionalnih tehnologijah Web2. Popolna rekonstrukcija aplikacije, le z namenom, da ustreza ideologiji Web3, ni vedno najbolj smiselna. To pa ne pomeni, da tradicionalnih aplikacij ne moremo vsaj delno nadgraditi. V našem delu predstavimo razvoj in integracijo vtičnika Web3v spletno aplikacijo Moodle. Vtičnik s pomočjo kriptografske denarnice MetaMask komunicira s pametnimi pogodbami na omrežju verige blokov EduCTX, ki omogočajo profesorjem izdajanje digitalnih preverljivih certifikatov, študentom pa prejemanje, pregled le-teh ter posredovanje in dokazovanje lastništva le-teh. V delu med drugim prikažemo prednosti takšnega pristopa in povratne informacije uporabnikov, ki so vtičnik testirali.
Keywords: Ethereum, tehnologija veriženja blokov, Web3, Moodle
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 285; Downloads: 39
.pdf Full text (2,66 MB)

8.
Uporaba tehnologije Hyperledger Fabric za sledenje izdelkom v dobavni verigi : diplomsko delo
Anej Krajnc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje ogrodje Hyperledger Fabric za razvoj poslovno-industrijskih rešitev, temelječih na tehnologiji veriženja blokov, ter implementacijo študijskega primera v obliki potrditve koncepta (angl. PoC) na primeru digitalnega potnega lista talilnega vložka. V prvem delu zaključnega dela je predstavljena problematika sledenja izdelkom v dobavnih verigah, nastanek digitalnega potnega lista produkta z uredbo Evropske unije krožnega gospodarstva, značilnosti tehnologije veriženja blokov, načini uporabe tehnologij veriženja blokov v okviru poslovnih in industrijskih rešitev ter samo ogrodje Hyperledger Fabric, z njegovimi značilnostmi, komponentami, in vzpostavitev testnega omrežja v okolju Docker. V drugem, praktičnem delu je predstavljena zasnova arhitekture omrežja študijskega primera z vzpostavitvijo v lokalnem okolju Docker, razvoj zalednega sistema z Rest API vmesnikom za interakcijo z omrežjem, in uporabniškega vmesnika spletne nadzorne plošče. V zadnjem delu so opisane funkcionalnosti Rest API vmesnika zalednega sistema, z dokumentiranimi API potmi, ter spletne nadzorne plošče.
Keywords: tehnologija veriženja blokov, Hyperledger Fabric, dobavna veriga, digitalni potni list produkta
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 600; Downloads: 63
.pdf Full text (5,91 MB)

9.
Digitalizacija podjetij s tehnologijo veriženja blokov : magistrsko delo
Gorazd Stolec, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnavane potencialne koristi celotne tehnologije veriženja blokov preko digitalizacije, ki presegajo sam svet kriptovalut. Ta naloga je lahko v pomoč podjetjem, pri razumevanju tehnologije veriženja blokov in njene uporabnosti za podjetja. Čeprav mnogi tehnologijo veriženja blokov povezujejo samo s kriptovalutami, ima ta tehnologija široko paleto aplikacij v panogah, kot so proizvodnja, logistika in finance. V nalogi se z deskriptivno in komparativno metodo predstavi pomen prilagajanja hitro spreminjajočemu se poslovno digitalnemu okolju in uporabe tehnologije veriženja blokov za izboljšanje procesov, povečanje preglednosti in zmanjšanje stroškov. V aplikativnem delu se s kvalitativno analizo predstavi rešitve, ki so že na trgu in kako se lahko to tehnologijo implementira v podjetje. Prav tako se poda še napovedi za prihodnost in se nato kot celota zaključi z diskusijo in odgovori na raziskovalna vprašanja.
Keywords: digitalizacija, tehnologija veriženja blokov, kriptovalute, prihodnost, nove tehnologije, industrija 4.0, izzivi, internet stvari
Published in DKUM: 04.05.2023; Views: 475; Downloads: 123
.pdf Full text (2,11 MB)

10.
Konceptualna zasnova inovativnega sistema upravljanja dostopa tovornih vozil v mestna središča : magistrsko delo
Matjaž Majcen, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava področje reguliranja tovornega prometa v urbanih območjih. Podrobneje so analizirani problemi in izzivi mestne logistike ter raznoliki ukrepi za njeno reševanje. Posebna pozornost je namenjena obstoječim sistemom za omejevanje tovornega prometa v mestih. Izveden je sistematičen in kritičen pregled raznolikih sistemov in pristopov v Evropi. S ciljem zagotoviti fleksibilnejši in samouravnalen sistem je predstavljen koncept upravljanja mestne logistike s pomočjo tržnih dovolilnic in tehnologije veriženja blokov. Podana je ocena učinkov predlagana sistema in potencialne smeri nadaljnjega razvoja.
Keywords: mestna logistika, tovorni promet, omejevanje prometa, okoljska območja, cestninjenje, tržne dovolilnice, tehnologija veriženja blokov, sistem upravljanja
Published in DKUM: 19.01.2023; Views: 642; Downloads: 81
.pdf Full text (3,93 MB)

Search done in 2.8 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica