| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Analiza skladiščnega poslovanja v humanitarni organizaciji : diplomsko delo
Renata Veternik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljena analiza skladiščnega poslovanja humanitarne organizacije Škofijska karitas Celje, oz. delovanje njihovega humanitarnega skladišča v Vrbju pri Žalcu. V tej organizaciji je veliko dela pri prevzemu blaga, izdaji blaga, skladiščenju blaga in komisioniranju blaga, kar pomeni da je potrebna velika natančnost pri vodenju in urejanju skladiščne dokumentacije. Problem je v obsežni dokumentaciji, ki bi jo radi zmanjšali, oz. radi bi poskrbeli, da bi bilo skladiščno poslovanje bolj pregledno. Kot glavno rešitev smo predlagali uvedbo črtne kode, saj se nam zdi, da bi bila najbolj primernejša, saj bi omogočila večjo preglednost skladiščenja in boljši nadzor nad materialom. Predlagali smo tudi novo poimenovanje določene skladiščne dokumentacije.
Keywords: skladiščno poslovanje, skladiščna dokumentacija, skladiščne evidence, tehnologija črtne kode, RFID tehnologija
Published: 30.11.2010; Views: 1948; Downloads: 215
.pdf Full text (1,21 MB)

2.
Analiza skladiščnega poslovanja v podjetju Mariborska livarna Maribor d. d. : diplomsko delo
Mojca Kramberger, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana analiza skladiščnega poslovanja v podjetju Mariborska livarna Maribor, d.d., kjer smo se osredotočili na poslovno enoto Baker. V poslovni enoti Baker izdelujejo polizdelke iz bakra in bakrovih zlitin, med njimi različne palice in žice. Problematika, ki smo jo obravnavali obsega prevzem materiala, uskladiščenje in pripravo materiala za izdajo. Namreč, pri dobavi velikih količin materiala lahko prevzem traja tudi do enega tedna, saj se mora vsaka vrsta palice stehtati in prešteti. Ves material, ki pride v skladišče se skladišči, oziroma manipulira ročno, pri čemer se porabi veliko časa in večje število zaposlenih v skladišču. V okviru diplomskega dela je na osnovi posnetka obstoječega stanja predstavljena rešitev informacijske podpore skladiščnega poslovanja v poslovni enoti Baker. Predlagana je uvedba tehnologije črtne kode ter programska rešitev s pripadajočo opremo. Z reorganizacijo procesov in informacijsko podporo dosežemo učinkovitejšo skladiščno poslovanje v izbrani enoti.
Keywords: skladišča, skladiščni procesi, informacijska podpora skladiščnim procesom, tehnologija črtne kode
Published: 05.05.2011; Views: 2076; Downloads: 179
.pdf Full text (1,19 MB)

3.
UVEDBA TEHNOLOGIJE OZNAČEVANJA IN SLEDENJA V PROIZVODNJI IN V SKLADIŠČU TERMOFORMIRANIH ELEMENTOV
Liljana Grebenc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana uvedba tehnologije sledenja v proizvodnji in skladišču termoformiranih elementov. Proizvodnja in skladišče termoformiranih elementov skrbita za predelavo in skladiščenje termoplastov za najrazličnejšo uporabo. Ti termoplasti se uporabljajo v avtomobilski industriji, za specialna vozila, zaščitne in dekorativne elemente na strojih in napravah itn. Kot problem smo obravnavali neučinkovito označevanje in sledenje v proizvodnji in skladišču termoformiranih elementov, saj se s prvotno neučinkovito tehnologijo porabi veliko nepotrebnega časa. Na osnovi posnetka obstoječega stanja smo našli primerno rešitev, in to je nadgradnja obstoječega sistema s sistemom črtne kode. Ta sistem omogoča direkten nadzor nad proizvodnjo in skladiščem. S prenovljenimi procesi dosežemo učinkovitejšo proizvodnjo in skladiščenje, saj se z novo tehnologijo povečata sledljivost proizvodov in zanesljivost procesov.
Keywords: Termoformirani elementi, skladiščenje, proizvodnja, tehnologija črtne kode.
Published: 16.10.2011; Views: 1313; Downloads: 120
.pdf Full text (3,62 MB)

4.
REORGANIZACIJA SKLADIŠČA V PODJETJU TIMI KRŠKO, D.O.O.
Inida Sinančević, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen problem neurejenega skladiščnega poslovanja v podjetju Timi Krško, gradbeništvo d.o.o., ki se ukvarja z gradbeno dejavnostjo. V omenjenem podjetju se srečujejo predvsem s problemom skladiščnega poslovanja, ki še vedno temelji na papirnem poslovanju. Le-to ni podprto z informacijsko podporo, kar povzroča velik problem v skladišču kot tudi v nabavni sluţbi. Problematika obravnavana v diplomskem delu obsega prevzem materiala, izdajo materiala iz skladišča ter skladiščenje materiala
Keywords: logistična analiza, skladiščno poslovanje, tehnologija črtne kode, analiza učinkovitosti.
Published: 16.10.2011; Views: 2211; Downloads: 156
.pdf Full text (2,13 MB)

5.
UVEDBA ČRTNE KODE V VHODNEM SKLADIŠČU PODJETJA RADENSKA D.D. RADENCI
Jasna Prejac, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Skladiščno poslovanje je pomemben del logistike, ki vedno bolj pridobiva na pomenu. Na tem področju obstaja še veliko možnosti izboljšav, s katerimi podjetja lahko občutno zmanjšajo stroške poslovanja. V diplomskem delu je obravnavana analiza skladiščnega poslovanja v podjetju Radenska, d. d., Radenci, kjer smo se osredotočili na skladiščno poslovanje v vhodnem skladišču. Vhodno skladišče je razdeljeno na tri lokacije, kjer se skladiščijo zamaški, repromaterial in etikete. V tem skladišču ne uporabljajo informacijske tehnologije za podporo skladiščnim procesom, ki bi omogočala večji nadzor nad zalogami in bi pripomogla k zmanjšanju človeških napak, temveč se še vedno zanašajo na papirnato tehnologijo. V okviru diplomskega dela je na podlagi obstoječega stanja predstavljena rešitev informacijske tehnologije v vhodnem skladišču podjetja. Predlagani sta uvedba črtne kode in programska rešitev s pripadajočo opremo. Z reorganizacijo skladiščnih procesov in uvedbo črtne kode dosežemo učinkovitejšo skladiščno poslovanje.
Keywords: skladišča, skladiščni procesi, tehnologija črtne kode, analiza učinkovitosti.
Published: 16.10.2011; Views: 1585; Downloads: 146
.pdf Full text (1,75 MB)

6.
UVEDBA TEHNOLOGIJE ČRTNE KODE V OBRATU STEKLARNE ROGAŠKA, D.D.
Valerija Toplišek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo za praktičen primer uvedbe črtne kode obravnavali obrat podjetja Steklarna Rogaška, d. d., ki proizvaja ročno in strojno papirnato embalažo. V diplomskem delu so predstavljene teoretične osnove, ki so osnova pri izdelavi predlogov rešitev za povečanje učinkovitosti skladiščnega poslovanja. S kritično analizo so opredeljeni vzroki za neučinkovito skladiščno poslovanje in nakazane možne izboljšave povečanja učinkovitosti. V okviru diplomskega delo so zbrane predlagane rešitve in njihovi podrobnejši opisi. Predlagan je načrt uvedbe črtne kode in izračun investicije. Predstavljena je tudi vsa potrebna strojna in informacijska podpora za izvedbo predlagane rešitve. Na zaključku diplomskega dela smo na podlagi stroškov investicije in prihrankov predlagano rešitev ocenili kot pozitivno.
Keywords: logistika, skladiščno poslovanje, tehnologija črtne kode, analiza učinkovitosti
Published: 16.10.2011; Views: 1426; Downloads: 212
.pdf Full text (745,55 KB)

7.
PRIKAZ UČINKA ZAMENJAVE TEHNOLOGIJE IDENTIFIKACIJE NA PROCESU PREVZEMA
Aljaž Ačko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsi stremimo k varnejšim, hitrejšim, zanesljivejšim ter vse bolj avtomatiziranim delovnim procesom. To pa so lastnosti, ki jih med drugimi možnostmi omogoča postopno in skrbno premišljeno vpeljevanje RFID tehnologije. Med praktičnim usposabljanjem, ki sem ga opravljal v distribucijskem centru Mercator na Ptuju, sem podrobneje spoznal delo na prevzemu, skladiščenju, komisioniranju, kontroli, kompaktiranju blaga živil, neživil in hlajenega blaga ter odpremi blaga. Seznanil sem se tudi z visokimi stroški prevzemnih procesov in uporabljano informacijsko tehnologijo. Na osnovi temeljito predstavljenega obstoječega stanja uporabljanih virov (infrastrukturni, suprastrukturni, kadri, dokumentacija, informacijska podpora) in procesa prevzema smo se v diplomski nalogi osredotočili na iskanje priložnosti za izboljšave in posledično znižanje stroškov. V ta namen smo definirali in analizirali vzroke predvidoma visokih stroškov. Podatki so bili zbrani v distribucijskem centru Mercator d.d.. Za potrebe naloge smo predstavili vse ključne komponente RFID tehnologije. Gre za zelo prodorno tehnologijo, ki temelji na uporabi radio frekvenčnih valov, in lahko predstavlja učinkovit nadomestek črtni kodi. Ta način identifikacije omogoča možnost simultanega zbiranja več informacij hkrati, tudi skozi raznovrstne fizične ovire. Uporablja se za identifikacijo ljudi, živali, objektov oz. stvari.
Keywords: RFID tehnologija, črtne kode, distribucijski center
Published: 16.10.2011; Views: 1199; Downloads: 105
.pdf Full text (15,96 MB)

8.
UVEDBA ČRTNE KODE V PODJETJU EUREL, D.O.O.
Vojko Volavšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobno predstavljeno skladiščno poslovanje v podjetju EUREL, d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo elektronskih komponent ter sestavo in montažo malih gospodinjskih aparatov. Glavni problem predstavlja pomanjkanje informacijske podpore v skladiščnem poslovanju, kar posledično vpliva na učinkovitost poslovanja. Predstavljen je postopek obstoječega stanja skladiščnih procesov s kritično analizo, kjer smo opredelili vzroke za neučinkovito skladiščno poslovanje in tudi nakazali možne izboljšave. V nadaljevanju sledijo predlagana rešitev in njihovi podrobnejši opisi s potrebno strojno opremo in informacijsko podporo za izvedbo predlagane rešitve.
Keywords: skladišča, tehnologija črtne kode, analiza učinkovitosti
Published: 14.07.2011; Views: 1875; Downloads: 157
.pdf Full text (1,94 MB)

9.
UVAJANJE TEHNOLOGIJE RFID V KNJIŽNICI LAŠKO
Špela Gobec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Tehnologija RFID se je v zadnjem času zaradi svojih prednosti razširila na tako rekoč vsa področja. Uporabljajo jo v skladiščih, logistiki in transportu, v proizvodnji, trgovinah, bolnišnicah, igralništvu itd. V vedno večjem razmahu jo vpeljujejo tudi v knjižnice, saj le-te stremijo po prihranku časa in stroškov ter na sploh po bolj optimalnem delovanju. V diplomskem delu smo si postavili vprašanje o smiselnosti uvedbe tehnologije RFID v Knjižnico Laško. Osredotočili smo se na časovne koristi, s procesnimi kartami predstavili obstoječe stanje in prikazali stanje ob morebitni uvedbi nove tehnologije, analizirali smo kompatibilnost programske opreme, na predlagano rešitev pogledali z vidika izposojevalcev in med drugim predstavili opremo oziroma komponente sistema RFID, ki bi po našem mnenju najbolj ustrezale potrebam Knjižnice Laško. Podali smo tudi oceno investicije. Na eni strani smo predstavili prednosti uvedbe tehnologije RFID, na drugi pa njene slabosti. V diplomskem delu smo upoštevali vse vidike in na podlagi tega predlagali najbolj optimalno rešitev.
Keywords: knjižnično poslovanje, tehnologija črtne kode, RFID-tehnologija, knjigomat, RFID-nalepka
Published: 24.10.2011; Views: 1507; Downloads: 129
.pdf Full text (1,69 MB)

10.
SKLADIŠČNO POSLOVANJE V PODJETJU ŠUMI D.O.O.
Bojana Žibert, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Za današnje okolje so značilne predvsem hitre spremembe. Podjetja, ki želijo preživeti v takšnem okolju, se morajo znati hitro prilagajati vsem spremembam, sprejeti morajo novo znanje in ga uporabljati. Podjetja so lahko uspešna le, če gredo v korak s časom, če sprejemajo nove trende in jih uvajajo v svoje poslovanje.
Keywords: skladiščno poslovnaje, procesi, tehnologija črtne kode, logistična analiza
Published: 14.12.2011; Views: 2026; Downloads: 207
.pdf Full text (1010,74 KB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica