| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Depaletizatorska robotska celica za vstavljanje kontaktnega stikala
Kristijan Pavec, 2016, master's thesis

Abstract: Osnovni cilj naloge je avtomatizacija dela linije za sestavljanje regulatorja energije zaradi povečanja povpraševanja tega izdelka. Linija za montažo je sestavljena iz ročnih in avtomatiziranih delovnih mest. V magistrskem delu je predstavljena konstrukcija depaletizatorske robotske celice za vstavljanje kontaktnega stikala v ohišje regulatorja energije in naprave za zaustavljanje in dvigovanje nosilca, na katerem se nahaja ohišje regulatorja. Izdelana je tehniška dokumentacija za robotsko celico in napravo za zaustavljanje in dvigovanje. Opisan je tehnološki postopek za vsako pozicijo. V nadaljevanju je prikazan postopek izdelave NC programa v Pro/ENGINEERU modul Manufacturing za eno pozicijo. Tej poziciji je priložena vstrezna dokumentacija v kateri se nahajajo vsi potrebni podatki za proizvodnjo na CNC stroju. Na koncu je sprogramiran Epson SCARA robot za depaletiziranje in vstavljanje kontaktnega stikala v ohišje regulatorja energije z pomočjo programskega paketa Epson RC.
Keywords: robotska celica, konstrukcija, tehniška dokumentacija, tehnološki postopek, izdelava, avtomatizacija
Published in DKUM: 04.04.2016; Views: 1016; Downloads: 111
.pdf Full text (3,71 MB)

2.
RAZVOJ PROCESA IZDELAVE STOJALA ZA VADBENE UTEŽI
Primož Cimperman, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo problematiko razvoja stojala za vadbene uteži, ki bi ustrezalo potrebam uporabnikov tovrstnih vadbenih pripomočkov. Na podlagi ocene prodajnih napovedi količin se odločimo, ali je ideja o izdelavi in prodaji stojal za uteži poslovno zanimiva ali ne. Ideja je bila ocenjena za pozitivno, zato smo v naslednjem koraku naredili izbor primerne tehnologije. S pomočjo večparametrskega odločanja sledi razčlenitev tehnologij na primerne in neprimerne. Izbrano tehnologijo smo vključili v postopek izdelave proizvoda. S pomočjo analitičnih izračunov smo ugotovili, da celotni stroški proizvodnega postopka in prodajnih cen ustrezajo zahtevam za doseganje poslovnega rezultata oziroma dobička, ki smo si ga zastavili kot cilj podjetja. Stroške smo skušali še dodatno znižati z racionalizacijo posameznih faz proizvodnje oziroma s spremembami v konstrukciji pri tistih elementih, kjer stroški predstavljajo največji delež v proizvodnem procesu.
Keywords: tehnična dokumentacija, tehnologija, tehnološki postopek, večparametersko odločanje, stojalo za vadbene uteži
Published in DKUM: 03.09.2014; Views: 1051; Downloads: 90
.pdf Full text (2,72 MB)

3.
IZDELAVA RUDNIŠKEGA JAŠKA IN PRESOJA GEOMEHANSKE STABILNOSTI
Gorazd Kovač, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Izdelava jaškov je zelo zahteven tehnološki postopek, ki pri svoji izdelavi zahteva specialno in ozko namensko tehnološko opremo. Prav tako je to tehnološki postopek, s katerim se človeštvo ukvarja že skoraj celotno svojo zgodovino. Namen diplomskega dela, je prikazati različne tehnološke postopke izdelave, ki se največ uporabljajo na tem področju. Nadalje je namen prikazati pripravljalna dela pred začetkom samih del, opisana je potrebna oprema za izdelavo takšnega podzemnega objekta, prikazani so primarni in sekundarni podporni elementi ter sama spremljava del na takšnem objektu. V nadaljevanju je prikazan praktični primer izdelave jaška in stabilnostna analiza dela rudniškega jaška, ki ga gradijo v Premogovniku Velenje.
Keywords: jašek, podporni ukrepi, tehnološki postopek, stabilnost, Premogovnik Velenje
Published in DKUM: 18.03.2014; Views: 1078; Downloads: 101
.pdf Full text (24,28 MB)

4.
OD LESNIH OSTANKOV DO PREPROSTE EKO IZOBRAŽEVALNE IGRAČE
Hermina Bogar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Uporaba lesa predstavlja enega izmed korakov k omejitvi globalnih podnebnih sprememb. V vseh fazah predelave lesa nastajajo ostanki. Smiselno je razmisliti tudi o čim učinkovitejši in racionalni uporabi le-teh. V diplomskem delu je predstavljen praktičen primer izdelave preproste eko izobraževalne igrače iz lesnih ostankov, s čemer se je vrednost le-teh bistveno povečala. Opisali smo celoten tehnološki postopek predelave bukove hlodovine in lesa, snovanje in izdelavo igrače ter predočili možnosti uporabe le-te na različnih nivojih. Navedli smo tudi primere didaktičnih iger primernih za dom, vrtec in šolo.
Keywords: Lesni ostanki, uporaba lesnih ostankov, tehnološki postopek, vrednost lesnih ostankov, preprosta lesena igrača, eko izobraževalna igrača, snovanje in izdelava igrače, uporaba igrače, didaktične igre
Published in DKUM: 08.01.2014; Views: 1731; Downloads: 272
.pdf Full text (1,39 MB)

5.
Izdelava pokrova sklopa kondenzatorja 136/25/0,8
Jure Lorenčič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena izdelava pokrova sklopa kondenzatorja 136/25/0,8, ki ga podjetje SM Strojkoplast izvaža na Kitajsko in Nemški trg. Podrobno so predstavljeni tehnološki postopki, stroškovna analiza-kalkulacije, izboljšave na področju kvalitete izdelka in skrajševanje izdelovalnih časov pri posameznih polizdelkih in montaži gotovega izdelka.
Keywords: Delovni postopek, tehnološki postopki, delovna risba, stroškovna analiza, lastna cena, izboljšave na področju kvalitete, skrajšanje izdelovalnih časov
Published in DKUM: 17.10.2013; Views: 1438; Downloads: 83
.pdf Full text (9,47 MB)

6.
Zasnova tehnološkega postopka za izdelavo priključnih cevi filtra
Simon Kampuš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela je zasnova proizvodnje priključnih cevi filtra. V diplomi so navedeni določeni tehnološki postopki, ustrezna orodja in stroji, izdelava orodja in pripomočkov za določene operacije. Opisan je tudi postopek izdelave ter stroškovna analiza.
Keywords: tehnološki postopek, stroškovna analiza
Published in DKUM: 19.06.2013; Views: 1492; Downloads: 259
.pdf Full text (4,60 MB)

7.
Optimiranje izdelave orodja za utopno kovanje
Milan Leskovar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V kolikor želi podjetje čimbolj izkoristiti svoj potencial in s čim večjim dobičkom proizvesti kar se da veliko kvalitetnih izdelkov v čim krajšem času je nujno, da so vsi procesi, ki privedejo do končnega rezultata izvedeni z optimalno porabo časa in denarja. V diplomski nalogi bom preučil postopek izdelave vložkov za utopno kovanje in poskušal tehnološki postopek prirediti tako, da bo izdelava čim krajša in cenejša. Dotaknil se bom tudi izdelave preostalih orodij za utopno kovanje in izdelal njihove stroškovne analize.
Keywords: utopno kovanje, tehnološki postopek, stroškovna analiza, orodje, stroški
Published in DKUM: 26.11.2012; Views: 2246; Downloads: 496
.pdf Full text (7,91 MB)

8.
PREDLOG PRENOVE PROCESA IZDELAVE PROIZVODNE DOKUMENTACIJE V KRKI D.D.
Melita Rudman, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V svoji diplomski nalogi bom spremljala prehod izdelave Tehnološkega postopka pakiranja in Zapisnika o pakiranju iz klasične papirne oblike v sodobni sistem elektronske dokumentacije. Oblikovanje in izvajanje elektronske dokumentacije zahteva drugačen pristop, pri čemer moramo še vedno spoštovati zahteve dobre proizvodne prakse za izdelavo zdravil. Zato je velikega pomena, da ohranimo dobre lastnosti obstoječega sistema, ki jih bo novi sistem še izboljšal.
Keywords: Tehnološki postopek pakiranja, Zapisnik o pakiranju, elektronska dokumentacija, dobra proizvodna praksa
Published in DKUM: 05.01.2012; Views: 1752; Downloads: 449
.pdf Full text (1,11 MB)

9.
OPTIMIZACIJA DELOVANJA IZDELOVALNIH STROJEV IN SISTEMOV Z UPORABO SKUPINSKE INTELIGENCE
Simon Brezovnik, 2011, dissertation

Abstract: Modernizacija sodobne proizvodnje vključuje nenehno posodabljanje in integracijo najnovejših tehnologij v proizvodne sisteme. Vključevanje sodobnih tehnologij omogoča skrajševanje časa izdelave, povečanje zmogljivosti in zniževanje proizvodnih stroškov. Vzporedno z visoko stopnjo avtomatizacije sodobnih proizvodnih sistemov se povečuje tudi smotrnost individualizacije tržišča v smeri maloserijske proizvodnje. Zaradi dinamičnosti razvoja sodobnih tehnologij je učinkovito usklajevanje (t.j. optimiranje) materialnih, energetskih in informacijskih tokov še mnogo težje, kot je bilo v preteklosti. Znotraj množice vse bolj kompleksnih proizvodnih scenarijev optimalnega toka proizvodnje s klasičnimi metodami načrtovanja ni mogoče več doseči. Zaradi omenjenih razlogov je bil v doktorski disertaciji razvit optimizacijski sistem, ki ponuja inovativne rešitve optimizacije obdelovalnih, robotskih, nadzornih in montažnih sistemov z algoritmi umetne skupinske inteligence. S predlaganim pristopom je predstavljeno reševanje problemov izdelovalnih sistemov po zgledih iz narave. Algoritmi umetne skupinske inteligence omogočajo optimizacijo na samoorganizacijski način, kar daje pomembno prednost pred ostalimi optimizacijskimi metodami. V ta namen je bila opravljena preslikava naravnih zakonitosti kolonialno organiziranih bioloških organizmov v obliko matematičnih definicij in pravil, ki so bile uporabljene v optimizacijskih postopkih načrtovanja izdelovalnih strojev in sistemov. Optimizacijski sistem je sestavljen iz modula napovedovalnega sistema in modula sistema evalvacije. Proces optimizacije poteka na podlagi povratnozančnega izmenjevanja informacij med napovedjo in evalvacijo načrtovanja izdelovalnega sistema. Evalvacija napovedi načrtovanega izdelovalnega sistema se odvija v simulacijskem okolju računalniško podprtega konstruiranja, kar poveča uporabnost in prilagodljivost razvitega optimizacijskega sistema v praksi. Sistem evalvacije je neodvisen od napovedovalnega sistema, kar predstavlja univerzalen in fleksibilen pristop k inteligentnemu načrtovanju in modeliranju proizvodnih sistemov. Z uporabo razvitega univerzalnega optimizacijskega sistema predlagamo učinkovite rešitve inteligentnega načrtovanja in modeliranja naslednjih tehnoloških problemov: (i) optimizacija postavitve surovca v delovni prostor izdelovalnega sistema glede na gibljivost robotskega mehanizma, (ii) analiza izdelovalnosti obdelovanca glede na mesto vpetja, (iii) optimizacija simultanega obdelovalnega sistema z več robotskimi mehanizmi, (iv) tekmovanje robotskih mehanizmov za izvedbo tehnološkega procesa z oceno optimalne izdelovalnosti, (v) načrtovanje obdelovalnega sistema s hibridnim »Fuzzy-Swarm« optimizacijskim algoritmom, (vi) optimizacijski sistem za načrtovanje razmestitve robotskih obdelovalnih sistemov glede na minimalno pot obdelovanca in (vii) optimizacija regalnega skladiščnega sistema. Za namen validacije rezultatov rešitev, ki jih predlaga optimizacijski sistem, je bila razvita projekcija hitrostne anizotropije delovnih prostorov robotskih mehanizmov z barvno interpolacijo. Predstavljena rešitev ponuja ključno orodje pri načrtovanju razmestitve robotiziranega tehnološkega postopka v področje delovnega prostora z optimalno gibljivostjo robotskega mehanizma. Za učinkovito delovanje optimizacijskega sistema evalvacije je bil razvit postopek dinamičnih meritev položaja in zaznavanje dotika (kolizije) med gibajočimi se deli v trirazsežnem prostoru. Omenjeni pristop omogoča dinamične meritve položaja objektov v razvojnem okolju pri načrtovanju optimalne razmestitve tehnološkega procesa s postopkom optimizacije umetne skupinske inteligence.
Keywords: optimizacija, skupinska inteligenca, inteligenca roja, gibljivost robotskega mehanizma, hitrostna anizotropija, barvna interpolacija, tehnološki postopek, API vmesnik, kinematični model, računalniška simulacija, robotski mehanizem, proizvodni sistem, montažni sistem, obdelovalni sistem
Published in DKUM: 01.06.2011; Views: 3330; Downloads: 594
.pdf Full text (12,52 MB)

10.
Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica