| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRAVNA UREDITEV TEHNIČNIH PREGLEDOV IN REGISTRACIJE VOZIL - PRIMERJALNO PRAVNI PREGLED
Mateja Ošlak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Tehnični pregledi in registracije vozil temeljijo na številnih predpisih in zakonih, ki jim morajo upoštevati tako lastniki vozil kot organizacije s pooblastili agencije za izvajanje tehničnih pregledov in registracije vozil. Tehnični pregledi in registracije vozil se v Sloveniji razlikujejo od drugih držav članic EU. Po predpisih Evropske komisije bodo veljali strožji predpisi z uvedbo inšpekcijskih tehničnih pregledov na cesti in povečano pogostostjo periodičnih tehničnih pregledov v vseh državah članicah EU. Ne moremo pa mimo dejstva, da povečanje obsega avtomobilskega in tovorniškega cestnega prometa vpliva na onesnaževanje okolja, povečanje hrupa, povečanje toplogrednih plinov, nastajanje ozona in zakisljevanja, kljub temu, da si država prizadeva povečati javni potniški promet.
Keywords: tehnični pregledi, registracija vozil, varnost v cestnem prometu, onesnaževanje okolja, ZUP, letna dajatev
Published: 06.06.2016; Views: 926; Downloads: 142
.pdf Full text (2,35 MB)

2.
ODLOČITVENI MODEL ZA UGOTAVLJANJE OCENE STANJA TEHNIČNE BREZHIBNOSTI OSEBNIH VOZIL
Aleš Horvat, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo predstavili področje in vpliv tehničnih pregledov vozil na varnost v cestnem prometu. Obravnavali smo pogoje za izvajanje tehničnih pregledov in prikazali obstoječi potek v primeru pregleda osebnega vozila. Z vidika tehničnih pregledov vozil smo predstavili vozilo in izpostavili njegove, za prometno varnost, pomembne sestavne elemente, ki so predmet kontrole. Podrobneje smo se posvetili problemu ugotavljanja tehnične brezhibnosti osebnega vozila, kjer smo po obstoječem postopku osredotočeni le na iskanje napak in nepravilnosti na vozilu, da ugotovimo končno stanje, kjer sta možnosti ocene le dve, je ali ni vozilo tehnično brezhibno, pri čemer je slednja ocena lahko rezultat najmanjše, banalne, morda za varnost, nepomembne napake. Rešitev je prikazana v odločitvenem modelu za ugotavljanje ocene stanja tehnične brezhibnosti, ki je naravnan tako, da že pri pregledu posameznih sestavnih elementov vozila daje oceno stanja ter razporedi težo glede na pomembnost z vidika varnosti v cestnem prometu. Model omogoča kontrolorju vodljivost pri ocenjevanju in spodbuja k ocenjevanju stanja posameznih sestavnih elementov, na podlagi katerega se ugotovi skupna ocena stanja tehnične brezhibnosti. Z modelom standardiziramo postopek pregleda, dosegamo manjšo subjektivnost pri ocenjevanju in upoštevamo vse elemente, pomembne za varnost v cestnem prometu. Zmanjšujemo tudi možnost površne kontrole vozila, lastnik pa je natančneje seznanjen s stanjem in potrebnimi odstranitvami napak ali pomanjkljivostmi na vozilu.
Keywords: vozilo, avtomobil, tehnični pregledi vozil, ocena tehničnega stanja, večparametrski odločitveni model
Published: 18.07.2013; Views: 1460; Downloads: 143
.pdf Full text (3,63 MB)

3.
ANALIZA UČINKA IZVAJANJA TEHNIČNIH PREGLEDOV OSEBNIH MOTORNIH VOZIL
Suzana Brglez, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes je avtomobil nujno zlo. Biti mora brezhiben, da ne ogrožamo sebe in drugih ter okolja. Strokovno in kvalitetno opravljen tehnični pregled pripomore k varnosti osebnih vozil v cestnem prometu, kamor sodi tudi strokovna izobraženost uslužbencev, ki pregled opravljajo. Tehnične preglede, definicije pojmov, registracije vozil in na novo še homologacijo in vzdrževanje vozil opredeljuje ZMV, zakon o motornih vozilih. Na to temo sem opravila anketo, ki sem jo razdelila kontrolorjem tehničnih pregledov. Ugotovili smo, da so najpogostejše napake na zavorah, še posebej pri vozilih, starejših od 12 let. Prišli smo do spoznanja, da je večkrat posameznik tisti, ki tehničnega pregleda ne jemlje dovolj resno. Ne nazadnje pa smo spoznali, da so francoski proizvajalci avtomobilov tisti, pri katerih se pojavlja največ napak.
Keywords: tehnični pregledi osebnih motornih vozil, varnost vozil, analiza varnosti
Published: 07.10.2011; Views: 2025; Downloads: 250
.pdf Full text (1,46 MB)

4.
VPLIV TEHNIČNIH PREGLEDOV MOTORNIH VOZIL NA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI V CESTNEM PROMETU
Boštjan Baloh, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Človek veliko časa preživi v osebnem motornem vozilu – avtomobilu, zato je ključnega pomena, da je le-to tehnično brezhibno. Krovni zakon za tehnične preglede Zakon o varnosti cestnega prometa – ZVCP bo po šestih letih veljave zamenjal Zakon o motornih vozilih – ZMV , ki je skupek poglavij ZVCP-ja, ki se nanašajo na definicije pojmov, tehnične preglede in registracijo vozil ter na novo dodaja še homologacijo in vzdrževanje vozil. Na tehničnem pregledu je zelo pomembno, da je vozilo ekološko sprejemljivo, da na vozilu deluje vsa varnostna oprema, ki je tehnično brezhibna. Strokovno in kvalitetno opravljen tehnični pregled ima velik vpliv na varnost osebnih motornih vozil ter neposredno tudi na varnost v cestnem prometu. Velik poudarek je tudi na strokovni izobraženosti in visokem moralnem pristopu uslužbencev na tehničnih pregledih.
Keywords: motorno vozilo, tehnični pregledi, merilna oprema, prometna varnost
Published: 03.05.2011; Views: 2340; Downloads: 434
.pdf Full text (5,46 MB)

5.
6.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica