| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ugotavljanje izpolnjevanja pogojev odlaganja komunalnih odpadkov težke frakcije po mehansko biološki obdelavi
Mojca Plevnik Žnidarec, 2016, master's thesis

Abstract: Količine ustvarjenih mešanih komunalnih odpadkov so zelo velike in jih povezujemo z nihanjem družbenega bruto proizvoda neke države. V zadnjem času zahteve in predpisi na področju ravnanja z odpadki narekujejo nekatere ukrepe, ki jih je potrebno striktno upoštevati. Velik poudarek je na tem, da je potrebno odpadke predelati, preden se odložijo kot preostanek odpadkov na odlagališču za nenevarne odpadke. Velik delež zbranih odpadkov bi se moral reciklirati. Ena izmed možnosti predelave odpadkov je mehansko biološka obdelava. Le-ta bi morala z mehanskimi in biološkimi procesi zagotoviti bistveno zmanjšanje volumna odpadkov, kakor tudi izstop biostabilne kompostirane kakor tudi težke frakcije, ki morata ustrezati zakonskim predpisom za odlaganje na odlagališču za nenevarne odpadke. V delu je prikazana raziskava strukture odpadkov na samem vstopu v mehansko biološko obdelavo v RCERO Celje. Spremljali smo njihov masni tok skozi proces biološke obdelave, ki daje kot produkt procesa kompostirano frakcijo. Vzporedno nastaja z mehanskimi procesi obdelave tudi težka frakcija. S kemijskimi analizami smo ugotavljali ali obe frakciji dosegata zakonsko predpisane vrednosti TOC, AT4 in kurilne vrednosti in ali s tem zadostujeta pogojem za odlaganje. Prav posebej nas je zanimala struktura organskega ogljika, zato smo s s sejalno anlizo obeh frakcij raziskali ali na njegovo vrednost vpliva slab biološki razkroj, kot posledica nezaključenega procesa razgradnje v biološki obdelavi ali pa je vzrok v prisotnosti plastike. Z opravljenimi analizami smo ugotovili, da nobena od frakcij, niti kompostirana niti težka, ne izpolnjujeta potrebnih pogojev za odlaganje na odlagališču preostanka odpadkov.
Keywords: mešani komunalni odpadki, ravnanje z odpadki, mehansko biološka obdelava, težka frakcija, celotni organski ogljik
Published: 07.10.2016; Views: 1358; Downloads: 177
.pdf Full text (3,49 MB)

2.
Koncipiranje in zasnova dozirne naprave za težko frakcijo
Matej Fürst, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava koncipiranje in zasnovo dozirne naprave, ki je namenjena kontinuiranemu doziranju stabilizirane težke frakcije. Opisani so obstoječi sistemi, ki smo jih delno uporabili pri razvoju naprave. Naredili smo zahtevnik z robnimi pogoji in željami. Za posamezne komponente smo naredili nekaj konceptnih idej in jih izboljšali. Za izbrane komponente so opisani potrebni preračuni. Napravo in komponente smo modelirali v 3D programskem paketu Autodesk Inventor Professional. Pri razvoju smo veliko časa posvetili lažji in učinkoviti proizvodnji posameznih komponent in končni montaži ali demontaži naprave. Rezultati, predstavljeni v magistrskem delu, so plod razvoja naprave, ki je pripravljena za proizvodnjo.
Keywords: doziranje, dozirna naprava, težka frakcija
Published: 23.04.2015; Views: 1133; Downloads: 135
.pdf Full text (7,15 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica