| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
UVEDBA TANKIH ODJEMALCEV
Peter Brecelj, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava tanke odjemalce in oblike virtualizacije. Predstavljene so možnosti zamenjave debelih odjemalcev s tankimi odjemalci v podjetju HIT d.d., Nova Gorica. Prikazana je testna postavitev strukture tankih klientov in virtualnega namizja. Primerjava stroškov vpeljave tankih odjemalcev in debelih odjemalcev z virtualnim namizjem je pokazala, da so slednji sprejemljivejši. Vzpostavljena je bila testna virtualna učilnica z debelimi odjemalci. Te poganja operacijski sistem Lubuntu z grafičnim vmesnikom LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment). Na odjemalca je nameščen program rdesktop za dostopanje do oddaljenih namizij. Uporabljen je protokol RDP. Strežniški del temelji na VMware ESXI z več virtualnimi stroji z operacijskim sistemom Windows 7. Ti so bili izdelani s postopkom pretvorbe P2V (Physical-to-Virtual) in kloniranjem. Prikazane so nastavitve gostiteljskega in gostujočega operacijskega sistema.
Keywords: · Tanki odjemalec · Debeli odjemalec · Virtualizacija · Virtualizacija namizja
Published: 07.10.2016; Views: 581; Downloads: 60
.pdf Full text (1,36 MB)

3.
PRIPRAVA IN KARAKTERIZACIJA NOVIH POLISAHARIDNIH MATERIALOV
Matej Hribar, 2015, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil priprava novih polisaharidnih materialov in njihova karakterizacija. V prvem delu smo preučevali homogeno reakcijo sililiranja hidroksietil celuloze (HEC) in homogeno reakcijo sililiranja hitina. Skupno smo opravili 9 sintez z uporabo različnih sililirnih sredstev in pri različnih reakcijskih pogojih. Nastale produkte reakcij smo analizirali z IR spektroskopijo in preverili topnost produktov v nekaterih organskih topilih. V drugem delu pa smo se ukvarjali s pripravo tankih filmov celuloze in njenih derivatov s pomočjo ''spin-coating'' tehnike ter kemijsko in površinsko karakterizacijo le-teh. Tanke filme smo pripravili iz raztopin celuloznega acetata (CA), etil celuloze (EC), trimetilsilil celuloze (TMSC) in dvokomponentnih mešanic v različnih razmerjih. Na eni ponovitvi filmov smo izvedli tudi postopek regeneracije. Pripravili smo tudi debelejše filme in njihove regenerirane ponovitve. V zadnjem delu smo izvedli karakterizacijo tankih filmov. Za pridobitev informacij o površinskih in kemijskih lastnostih tankih filmov smo izvedli meritve stičnega kota, opravili IR spektroskopijo, izvedli meritev adsorpcije različnih proteinov na pripravljene tanke filme s tehniko QCM-D in naredili topografske meritve s tehniko AFM. Na debelejših filmih smo izvedli le meritve stičnega kota. Z reakcijami sililiranja HEC smo uspešno sintetizirali želen produkt. V primeru sililiranja hitina želenega produkta nismo uspeli sintetizirati. Nastali produkti reakcij so v organskih topilih slabo topni oz. nabrekajo. Z analizo IR spektroskopije tankih filmov smo dokazali uspešno cepitev na predvideni vezi in nastanek –OH skupine po opravljenem postopku regeneracije. Zaradi nastanka novih –OH skupin po postopku regeneracije je postala površina bolj hidrofilna, kar smo dokazali z meritvami stičnega kota. Meritve adsorpcije proteinov so pokazale, da imajo hidrofobne površine večjo težnjo po ireverzibilni vezavi govejega serumskega albumina (BSA), medtem ko ima fibrinogen visoko afiniteto do adsorpcije na površino celuloznega acetata. Razviti materiali kažejo na potencialno uporabo na področju biomedicine, kot so na primer površine senzorjev ali pa biokompatibilne plasti, ki preprečujejo obraščanje.
Keywords: celuloza in celulozni derivati, hitin, sililiranje, tanki filmi, spin-coating, ATR-FTIR, stični kot, adsorpcija proteinov, QCM-D, AFM
Published: 21.10.2015; Views: 1246; Downloads: 186
.pdf Full text (4,68 MB)

4.
Logistična podpora tankov v vojni
Iztok Fifolt, 2011, master's thesis

Keywords: vojna, logistika, tanki
Published: 10.07.2015; Views: 1110; Downloads: 61
URL Link to full text

5.
PRIMERJAVA RAZLIČNIH METOD OJAČITVE TANKIH BETONSKIH ELEMENTOV S KONTINUIRANIMI OGLJIKOVIMI VLAKNI
Robert Antolič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali in primerjali različne metode ojačitve tankih betonskih elementov z ogljikovimi vlakni. V teoretičnem delu smo predstavili lastnosti uporabljenih materialov in opisali različne načine ojačitve betonskih elementov. V eksperimentalnem delu smo opisali postopek priprave vzorcev in izvedbo štiri točkovnega upogibnega preizkusa. Primerjavo rezultatov smo nato izdelali med tremi različnimi načini ojačitve na vzorcih enakih dimenzij in ojačanih z enako količino ogljikovih vlaken. Rezultati preizkusov so pokazali, da zunanje ojačani vzorci dosegajo višje upogibne trdnosti kot vzorci ojačani v sredini prereza.
Keywords: tanki betonski elementi, ojačitve, ogljikova vlakna, štiri točkovni upogibni preizkus
Published: 12.06.2014; Views: 1099; Downloads: 123
.pdf Full text (2,50 MB)

6.
Tajništvo šole na odprtokodni programski opremi
Martin Terbuc, Robert Harb, 2009, published professional conference contribution

Abstract: V današnjem času si uspešnega poslovanja ne moremo zamisliti brez učinkovite informacijske infrastrukture, ki pa zahteva veliko vzdrževanja in velik finančni vložek. Da bi poenostavili vzdrževanje in znižali stroške, smo na Višji strokovni šoli, Šolskega centra Ptuj, vpeljali pilotski projekt uporabe odprtokodne programske opreme v tajništvu in referatu. Vpeljali smo uporabo tankih odjemalcev in s tem omogočili uporabo drugače neuporabne strojne opreme. S tankimi odjemalci se preko nxclienta prijavimo na delovno postajo, ki uporablja xen virtualizacijo, v kateri je nameščen centos operacijski sistem. Z uporabo virtualizacije omogočimo enostavno nadgradnje in migracijo sistema. Programska oprema je nameščena na enem mestu, kar poenostavi posodobitve, varnostno kopije, upravljanje in dostopnost od koderkoli ter zaradi uporabljene programske opreme tudi večjo odpornost proti virusom. Za pisanje dokumentov se uporablja openoffice.org, za dostop do spleta firefox in poštni odjemalec thunderbird. Za izvajanje programov, ki ne tečejo v odprtokodnem sistemu GNU/Linux se povežemo na drug strežnik. Po dosedanjih izkušnjah, je delo hitrejše in bolj tekoče, kakor pred tem.
Keywords: informacijska infrastruktura, odprtokodna programska oprema, tanki odjemalci, virtualizacija
Published: 31.05.2012; Views: 1719; Downloads: 43
URL Link to full text

7.
Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica