| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vpliv COVID-19 na onesnaževanje okolja : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Andrej Antlej, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Onesnaževanje okolja je stranski produkt in posledica civilizacijskega razvoja, ki vpliva tako na okolje kot na zdravje in počutje ljudi. Glavni povzročitelj onesnaževanja in obremenjevanja okolja je človek in njegovo poseganje v naravo. Pod najpogostejše oblike onesnaževanja okolja štejemo onesnaževanje zraka, voda, zemlje ter svetlobno in zvočno onesnaževanje. S pojavom virusa COVID-19 smo v poizkusu zajezitve uvedli izolacijo prebivalstva, s tem pa smo bili primorani ustaviti tudi industrijo in promet, ki veljata za največja onesnaževalca okolja. Kljub poizkusom zajezitve te bolezni se je v manj kot treh mesecih virus razširil po celem svetu in večina prebivalstva se je znašla v prisilni karanteni. Ustavil se je skoraj ves svetovni potniški promet in večina svetovne proizvodnje, z njuno ustavitvijo pa se je v veliki meri rešil tudi problem onesnaževanja okolja. Človek s svojimi dejanji povzroča največje onesnaževanje okolja, zato smo med pandemijo virusa COVID-19 in ukrepi, ki smo jih sprejeli v upanju zajezitve pandemije, zabeležili velike spremembe v obsegu onesnaževanja okolja. Upad smo beležili po celem svetu, največji padec pa smo izmerili na industrijsko intenzivnih območjih ter v večjih mestih, kjer so uvedli kovidne ukrepe. V raziskovalnem delu smo v pregled vzeli obdobje pred in med izvršitvijo koronavirusnih ukrepov ter takoj opazili vidno izboljšanje v vseh oblikah onesnaževal. Kot posledica se je v obdobju izvajanja koronskih ukrepov zmanjšala vsebnost strupenih plinov in prašnih delcev v zraku, zmanjšalo se je tudi svetlobno in zvočno onesnaževanje ter onesnaževanje voda in prsti.
Keywords: koronavirusi, pandemije, onesnaževanje okolja, obremenjevanje okolja, onesnaževanje zraka, onesnaževanje voda, onesnaževanje zemlje, svetlobno onesnaževanje, zvočno onesnaževanje, diplomske naloge
Published in DKUM: 09.12.2022; Views: 517; Downloads: 76
.pdf Full text (2,36 MB)

2.
Možnosti zmanjševanja svetlobnega onesnaževanja z uporabo cestnih svetilk s spremenljivim spektrom svetlobe : diplomsko delo
Luka Plevnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje so začeli uporabljati umetne vire svetlobe, da so si podaljšali dan, ko ponoči ni zadoščala svetloba lune in zvezd. Sprva je bil ta vir ogenj, nato so začeli uporabljati razne sveče, oljne svetilke in čez nekaj stoletij tudi prve žarnice. Od takrat nas svetlobni viri spremljajo pri vsakdanjih opravilih. Svetloba na človeka ne vpliva le vizualno, temveč regulira tudi delovanje našega telesa. Z izločanjem hormonov kot so kortizol, melatonin, dopamin in serotonin se naš cirkadiani ritem uravnava glede na svetlobo, ki jo zaznavajo naši fotoreceptorji. Vsi hormoni vplivajo na naše razpoloženje, zdravje, sposobnosti in počutje. Svetlobni viri imajo raznorazne barve bele svetlobe, ki različno vplivajo na izločanje omenjenih hormonov. Barvo bele svetlobe opišemo z barvno temperaturo, od tople do hladne. Raznorazne barve bele svetlobe imajo raznovrstno spektralno sestavo in posledično različno učinkujejo na ljudi, živali in okolico. Z uporabo svetlobnih virov z nižjimi barvnimi temperaturami (toplejše barve svetlobe) razbremenimo okolico in zmanjšamo svetlobno onesnaževanje. V diplomskem delu je obravnavana razsvetljava cestnega odseka s svetilkami s spremenljivim barvnim spektrom. Narejena je primerjava izračuna in meritve z luksmetrom. V barvnem trikotniku sta na Planckovi krivulji prikazani barvni koordinati obeh barv in v grafu spektra svetlobnega vira z različnimi barvami bele svetlobe. Diplomsko delo vključuje anketo o posameznikovih preferencah svetlobe pri različnih opravilih in v prometu. Rezultati potrjujejo, da so ljudje osveščeni o svetlobnem onesnaževanju, vendar kljub temu pogosteje izbirajo svetlobne vire hladnejših barv.
Keywords: svetlobno onesnaževanje, spremenljiv spekter svetlobe, zunanja razsvetljava, barvna temperatura
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 355; Downloads: 36
.pdf Full text (3,85 MB)
This document has many files! More...

3.
Svetlobno onesnaževanje : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Florijan Dremelj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje v naravnem stanju praviloma podnevi delujemo in ponoči spimo. Smo prilagodljivi in izkoriščamo tako prostorske kot časovne niše, kar nam omogoča, da lahko kot vrsta obstajamo kjerkoli na Zemlji in delujemo ob kateremkoli delu dneva. Kot vrsta smo najnaprednejši in najinteligentnejši, kar se kaže v razvijanju tehnologij. Tako smo razvili oblačila, začeli graditi zgradbe kot zavetje pred podnebnimi spremembami in iznašli umetno razsvetljavo, ki nam omogoča širiti dejavnosti v nočni čas. Z rastjo naše populacije raste in se nadgrajuje tehnologija umetnega osvetljevanja. S tem se začnejo pojavljati težave. Umetna svetloba postopoma začenja spreminjati naravni cikel dneva in noči, ki je bil v preteklosti skozi dolga geološka in evolucijska obdobja vseh živih bitij na Zemlji konsistenten. Pojav onesnaževanja s svetlobo ni problem samo Slovenije, temveč je skupen državam po vsem svetu. Nepopravljiva izpostavljenost umetni svetlobi pa ni problem samo ljudi, temveč tudi flore in favne. Preučevali smo pojem svetlobnega onesnaževanja in zakonodajo glede tega v Sloveniji ter primerjali svetlobno onesnaževanje po svetu, podrobneje v Južni Koreji in Veliki Britaniji. Prav tako smo se poglobili v raziskovanje vplivov svetlobnega onesnaževanja na okolje (floro in favno) in ljudi. Ugotovili smo, da je grožnja današnji družbi in okolju, v katerem bivamo, ter velik globalni problem, s katerim se podobno kot Slovenija soočajo tudi druge države. Velik problem je nepravilna namestitev cestnih svetilk, saj s svojim močnim sijajem ne osvetljujejo samo želenega območja, temveč svetijo tudi v nebo, s čimer povzročajo bleščanje in svetlobne prestope.
Keywords: svetlobno onesnaževanje, umetna svetloba, diplomske naloge
Published in DKUM: 27.06.2022; Views: 666; Downloads: 94
.pdf Full text (1,27 MB)

4.
RAZVOJ RGB MODULA ZA LUČI CESTNE RAZSVETLJAVE : diplomsko delo
Jan Kosovel, 2011, undergraduate thesis

Keywords: razsvetljava, cestna razsvetljava, LED luči, RGB modul, svetlobno onesnaževanje, diplomske naloge
Published in DKUM: 22.02.2021; Views: 1154; Downloads: 172
.pdf Full text (1,77 MB)

5.
Svetlobna onesnaženost na območju občin Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina in Podčetrtek
Simona Lončar Rozman, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljam problematiko svetlobnega onesnaževanja, na katero okoljevarstveniki opozarjajo že nekaj časa. Novejše raziskave potrjujejo, da pretirana in neprimerna osvetlitev ne le škoduje našemu zdravju, ampak tudi ostalim živim bitjem. Posledice svetlobnega onesnaževanja se kažejo v degradaciji naravnega okolja, motečih astronomskih opazovanjih nočnega neba ter ogrožajo varnost v prometu zaradi bleščanja. Omenjene občine in Slovenija vse preveč električne energije trošijo z neprimerno in odvečno javno razsvetljavo. Dejstvo je, da večja poraba energije prispeva k porastu izpustov toplogrednih plinov in s tem se poveča efekt tople grede, kar pa vpliva na globalne klimatske spremembe. Potrebujemo torej boljšo razsvetljavo; kar pomeni uporabo popolnoma zasenčenih svetilk, ki pa naj bi bile tudi pravilno nameščene.
Keywords: svetlobno onesnaževanje, prekomerna poraba električne energije, popolnoma zasenčene svetilke
Published in DKUM: 03.02.2021; Views: 762; Downloads: 37
.pdf Full text (11,87 MB)

6.
Razvoj in izgradnja merilnika svetlobnega onesnaženja : diplomsko delo
Lovro Borovnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes postaja skladno z razvojem svetlobno onesnaževanje vedno večji problem. Za določanje količine svetlobne onesnaženosti potrebujemo merilni instrument za opravljanje meritev. V ta namen sem v okviru diplomskega dela izdelal merilnik svetlobnega onesnaženja – z drugimi besedami merilnik svetlosti. Uporabljeno je zaznavalo TSL237, ki izhodni podatek o izmerjeni vrednosti poda v obliki frekvence. Razvil sem program za zajem podatkov, prikaz vrednosti na LCD zaslonu in njihov zapis na SD kartico. Ohišje merilnika je bilo izdelano s pomočjo 3D tiska. Merilnik je bil umerjen z meritvami standardne žarnice na žarilno nitko, točnost merilnika pa je bila primerjana še z umerjenim luks metrom. Izvedene so bile meritve na treh lokacijah v Mariboru oz. njegovi okolici. Izmerjene vrednosti svetlosti so se ujemale s pričakovanimi.
Keywords: Arduino, merilnik, svetloba, svetlost, svetlobno onesnaževanje
Published in DKUM: 18.09.2018; Views: 1747; Downloads: 160
.pdf Full text (1,94 MB)
This document has many files! More...

7.
ANALIZA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI JAVNE RAZSVETLJAVE V MESTU LJUTOMER
Elvis Pučko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem obravnaval problem javne razsvetljave v mestu Ljutomer. Izvedel sem primerjavo obstoječe razsvetljave in novo predlagane razsvetljave na podlagi lastnih izračunov. Izračuni so narejeni po standardu SIST EN 12301. Standard je razdeljen na pet delov. V diplomskem delu sem se osredotočil predvsem na 5. del standarda. Pri tem sem upošteval odlok o kategorizaciji občinskih cest na območju občine Ljutomer ter uredbo o omejevanju svetlobnega onesnaževanja. Izračuni so narejeni za najbolj pomembne ceste in ulice v mestu Ljutomer. Namen dela je bil pridobiti bolj učinkovito in varčno javno razsvetljavo.
Keywords: Energetska učinkovitost, javna razsvetljava, Ljutomer, analiza, svetlobno onesnaževanje
Published in DKUM: 21.10.2016; Views: 1553; Downloads: 145
.pdf Full text (5,34 MB)

8.
Svetlobna onesnaženost na območju občine Ormož : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Petra Lukman, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Svetlobno onesnaževanje dandanes v svetu predstavlja velik problem. S tem problemom se srečuje veliko držav Evropske unije – v bolj poseljenih mestih skoraj ni več popolne teme. Ponoči so v stalnem stanju 'umetne mesečine'. To vključuje tudi Slovenijo, saj smo po številu prebivalcev in osvetljenosti mest v samem vrhu. Ljudje se še premalo zavedajo nevarnosti, ki jih prinaša onesnaževanje s svetlobo. Te so namreč motnje spanja ter omejitev ali celo prekinitev tvorbe hormona melatonina, ki je naravni zaviralec rakavih obolenj. Zaradi onesnaženosti s svetlobo so zelo ogrožene tudi razne vrste predvsem nočnih živali. Nekaterim celo grozi izumrtje. Prav tako so zelo ogrožena astronomska opazovanja. Pravzaprav lahko najboljše mesto za opazovanje zvezd najdemo nekje daleč od civilizacije, na oceanu, v puščavi ali na Antarktiki. V občini Ormož je situacija glede zavedanja ljudi o škodljivosti svetlobnega onesnaženja podobna kot drugod v Sloveniji in Evropski uniji. Ljudje o nevarnostih, ki jih prinaša, niso dovolj ozaveščeni. Po rezultatih ankete jih več kot polovica opaža, da ponoči slabše spijo, saj jim zunanja obcestna razsvetljava sveti v spalnico. Vendar pa v občini Ormož že od leta 2012 izboljšujejo stanje oziroma zmanjšujejo onesnaževanje s svetlobo. Do danes so zamenjali 75 % svetilk s popolnoma zasenčenimi, ostale imajo namen zamenjati še letos. Sicer še obstajajo primeri osvetlitve, ki niso skladni z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja (B. Jelovica (osebni intervju, 1. 6. 2016)), vendar so odgovorni na pravi poti, da to uresničijo. Rešitev bi bilo lahko več. Menjava vseh svetilk s popolnoma zasenčenimi, ugašanje med 23.00 in 5.00 uro zjutraj na vseh mestih, ki niso sam center mesta Ormož, predvsem pa bi bilo treba ugašati tiste, ki se nahajajo v okolici stanovanjskih blokov, ter vgradnja visokotlačnih natrijevih sijalk v vse svetilke.
Keywords: svetloba, naravna svetloba, umetna svetloba, svetlobno onesnaževanje, onesnaževanje okolja, diplomske naloge
Published in DKUM: 18.10.2016; Views: 1387; Downloads: 131
.pdf Full text (1,73 MB)

9.
Svetlobno onesnaževanje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Jana Čukajne, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Svetlobno onesnaževanje je težava, ki jo povzročajo prekomerna in napačna razsvetljava prostorov, cest, objektov. Razsvetljave je vse več in zdi se, da je okolica ponoči vedno bolj svetla, ceno zanjo pa plačuje okolje. Posledica nepravilno postavljene ali napačne luči je vsiljena svetloba, ki moti ljudi in živali. Ljudje imajo zaradi svetlobe, ki seva na nepotrebna mesta, lahko težave s spanjem in zdravjem, astronomi z opazovanjem zvezd, živali z orientiranjem. V diplomski nalogi smo ta problem v največji meri preučili s prebiranjem literature, tako knjig in predpisov kot internetnih člankov, na koncu smo si v okolici ogledali nekaj primerov primerne in neprimerne razsvetljave. Naš namen je bil ugotoviti, kakšno je stanje razsvetljave v Občini Medvode. Zanimalo nas je, ali razsvetljava že zadostuje navodilom Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja (2007) ter kako potekajo sanacijska dela. Opravili smo intervju s pristojnimi v občini Medvode ter jih povprašali o dosedanjem napredku. Prav tako smo se sprehodili po Medvodah in Zgornjih Pirničah in si ogledali svetilke na parkiriščih, cestah, ulicah itd. V intervjuju smo izvedeli, da so nekaj svetilk že zamenjali in so skladne s predpisi, nekaj dela jih še čaka. O tem smo se prepričali tudi na lastne oči; nekaj primerov smo fotografirali in priložili v diplomsko nalogo. Kljub temu, da je vse več govora o svetlobnem onesnaževanju in o pravilnem razsvetljevanju okolja, smo opazili, da je veliko svetilk še starih in neprimernih. Sanacije starih potekajo, vendar počasneje kot bi pričakovali: razlog se skriva predvsem v visokih stroških. Dela bi morala potekati hitreje, a nas veseli, da se je na tem področju vsaj začelo premikati v dobro okolja. Vseeno si želimo, da bi kar najhitreje zamenjali staro razsvetljavo za novo in manj intenzivno na mestih, kjer bi bila le-ta bolj primerna. Ozaveščanje ljudi o negativnih posledicah neprimerne razsvetljave in vsiljene svetlobe se nam zdi zelo pomemben dejavnik pri soočanju s to problematiko.
Keywords: okolje, varstvo okolja, javna razsvetljava, svetlobno onesnaževanje, diplomske naloge
Published in DKUM: 11.10.2016; Views: 2425; Downloads: 260
.pdf Full text (692,86 KB)

10.
SVETLOBNO ONESNAŽEVANJE NA OBMOČJU OBALNO-KRAŠKE REGIJE
Mihaela Mikolič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V svoji diplomski nalogi bom podrobno preučila pojav svetlobnega onesnaženja, s katerim se okoljevarstveniki drugod po svetu že dolgo ukvarjajo, pri nas pa šele v zadnjem času. Prekomerno osvetljevanje lahko negativno vpliva na naš organizem, prav tako tudi na naravni bioritem nekaterih nočno aktivnih živali, katerim ritmično menjavanje dneva in noči pomeni preživetje, kakor hitro pa človek s svojim vdorom umetne svetlobe poseže v ta cikel, lahko uniči cele generacije nekaterih živalskih vrst, kot npr. netopirjev. Posledice svetlobnega onesnaževanja so zelo markantne v prometu, kjer se zmanjša varnost zaradi bleščanja. Izničene so možnosti astronomskih opazovanj nočnega neba. Kot zadnji parameter je potrebno omeniti še porabo električne energije, ki v Sloveniji predstavlja razsipne vrednosti, posebej meseca konec leta, v prazničnem času. Okoljevarstveniki menijo, da bi ustrezna uporaba popolnoma zasenčenih svetilk in njih pravilna postavitev prinesla dolgoročno rešitev tega problema degradacije naravnega okolja.
Keywords: svetlobno onesnaževanje, človeški in živalski bioritem, bleščanje, poraba električne energije, popolnoma zasenčene svetilke, degradacija naravnega okolja.
Published in DKUM: 10.10.2016; Views: 1521; Downloads: 153
.pdf Full text (11,39 MB)

Search done in 22.88 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica