| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MIKROSKOPSKE IN MAKROSKOPSKE MORFOLOŠKE ZNAČILNOSTI BAKTERIJE CLOSTRIDIUM DIFFICILE
Mateja Medved, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Bakterija Clostridium difficile je najpogostejši povzročitelj bolnišničnih črevesnih infekcij. V zadnjem času v epidemiologiji okužb prihaja do sprememb, saj pogostnost in resnost bolezni narašča tudi zunaj bolnišničnega okolja. Bakterija je splošno razširjena zaradi zmožnosti tvorbe spor, kontaminacija okolja s sporami pa je ključni dejavnik za okužbo z bakterijo C. difficile (CDI; angl. Clostridium difficile infection). V diplomskem delu so nas zanimale morfološke značilnosti kolonij (oblika, velikost, barva, površina in oblika roba) ter morfološke značilnosti celic izbranih sevov bakterije Clostridium difficile. Morfologijo smo primerjali na treh trdnih gojiščih (COH, CLO, CDALT) z uporabo stereolupe in svetlobne mikroskopije. Ugotovili smo, da sta si rast in tvorba vidnih kolonij na različnih trdnih gojiščih istega seva zelo podobni, medtem ko se nekateri sevi med seboj razlikujejo. Ugotovili smo tudi, da je pri nekaterih sevih delež prostih spor večji kot delež spor, ki so še znotraj vegetativnih celic, in obratno. Namen dela je bil ugotoviti, ali je morfologija kolonij odvisna od posameznega PCR-ribotipa in ali se kolonije razlikujejo na različnih trdih gojiščih.
Keywords: Clostridium difficile, svetlobna mikroskopija, stereolupa, mikroskopska in makroskopska morfologija.
Published in DKUM: 04.01.2013; Views: 3140; Downloads: 190
.pdf Full text (1,08 MB)

2.
VPLIV TOPLOTNE OBDELAVE NA LASTNOSTI HITRO STRJENIH TRAKOV NA OSNOVI ZLITIN Al- Mn
Tilen Marušič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Materiali igrajo pomembno vlogo v načinu našega življenja. S postopki različnih izdelav in obdelav, lahko izboljšamo njihove uporabne lastnosti. V diplomski nalogi bomo raziskali vpliv toplotne obdelave na lastnosti hitro strjenih trakov na osnovi zlitin aluminij - mangan. V prvem delu je predstavljena liteatura s področja aluminijevih zlitin in kvazikristalov, ter podan pregled standardov za merjenje trdote. Drugi del opisuje eksperimentalno delo, katerega smo izvedli, da smo lahko prišli do rezultatov. Sem spadajo merjenje mikrotrdote, metalografska priprava vzorcev, svetlobna in vrstična elektronska mikroskopija in XRD analiza. Rezultati so nam podali pomemben vpogled v pomen toplote obdelave aluminijevih zlitin dobljenih s hitrim strjevanjem in njihovo možnstjo uporabe. S stroškovno analizo in izračunom lastne cene trakov smo dobili oceno stroškov, kateri nastanejo pri proizvodnji teh trakov.
Keywords: hitro strjevanje, litje na vrteče kolo, kvazikristali, toplotna obdelava, svetlobna mikroskopija, vrstična elektronska mikroskopija, analiza stroškov, kalkulacije
Published in DKUM: 12.01.2012; Views: 2357; Downloads: 224
.pdf Full text (14,11 MB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica