| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Primerjava energetske učinkovitosti LED in klasičnih svetil
Drago Bohar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena energetska učinkovitost LED svetil v primerjavi s klasičnimi. Tehnologija dandanes napreduje na vsakem področju in tako je tako tudi pri razsvetljavi. Najprej je predstavljena LED tehnologija svetil, nato pa praktičen primer obstoječe razsvetljave šolske telovadnice v osnovni šoli Gornji Petrovci, in pa predlagana izboljšava z zamenjavo razsvetljave. Narejen je tudi primer razsvetljave za enostanovanjsko hišo ter napotki za pravilno izbiro svetil.
Keywords: energetska učinkovitost, LED svetila, električna energija, osvetlitev
Published: 24.11.2017; Views: 1003; Downloads: 106
.pdf Full text (3,05 MB)

2.
Arhitekturno oblikovanje: Razsvetljava notranjih prostorov
Uroš Pokeržnik, 2014, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi predstavimo vidike notranje razsvetljave prostorov, ki predstavlja enega izmed pomembnejših dejavnikov kvalitetnega arhitekturnega oblikovanja prostora. Posvečamo se notranji razsvetljavi z vidika njenega načrtovanja in vpliva svetlobe na ljudi. Zaključni del predstavlja zasnovo razsvetljave prostora mladinskega društva, v katerem poizkušamo z razsvetljavo ustvarititi različne ambiente za različno namensko rabo. Pri tem izhajamo iz zakonodajnih okvirjev in priporočil za osvetljenost notranjih prostorov.
Keywords: arhitektura, notranja razsvetljava, svetila, svetloba
Published: 12.06.2014; Views: 1367; Downloads: 238
.pdf Full text (39,37 MB)

3.
EKONOMSKA IN ENERGETSKA UČINKOVITOST LED RAZSVETLJAVE
Peter Damiš, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavano področje LED diod in iz njih izdelanih LED svetil, ki omogočajo racionalno porabo električne energije za razsvetljavo v primerjavi s klasičnimi žarnicami z volframovo nitko, katerih izkoristek je majhen, življenjska doba pa kratka. V teoretičnem delu magistrske naloge je tako predstavljen princip delovanja LED svetil in njihovega osnovnega elementa LED diode. Pozornost raziskave v magistrskem delu je bila usmerjena k polprevodniškim materialom in nastanku p-n spoja, ki je ključen za fotoefekt v svetilih. Predstavljene so prednosti LED diod, ki odtehtajo njihove slabosti, ki so v začetni fazi bile predvsem povezane z agresivnim občutkom dajanja svetlobe in vplivom na človeški vid. Na podlagi pridobljenih podatkov je prikazano, da se cena LED svetil že več let znižuje, hkrati pa se z ekonomijo obsega znižuje njihova prodajna cena. V nadaljevanju je predstavljen problem svetlobnega onesnaževanja, ki je vsak neposreden ali posreden vnos umetne svetlobe v okolje. Svetlobno onesnaženje je posledica prevelikega števila svetil javne razsvetljave in drugih svetlobnih virov, ki negativno vplivajo na ljudi in živali. Posebne omembe je vreden tudi ugoden finančni vidik vgradnje LED svetil v primerjavi s konvencionalnimi svetili. Ugotovitve raziskave potrjujejo, da se lahko z zamenjavo obstoječih svetil z novejšimi LED svetili zmanjša efekt svetlobnega onesnaženja, hkrati pa se racionalizirajo stroški v podjetjih, kar je prikazano v aplikativnem delu.
Keywords: LED svetila, diode, svetlobno onesnaženje, polprevodniki, p-n spoj
Published: 27.02.2014; Views: 1825; Downloads: 412
.pdf Full text (2,92 MB)

4.
PROSTORSKA PORAZDELITEV GOSTOTE SVETLOBNEGA TOKA SVETIL RAZLIČNIH OBLIK
Taja Svetina, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju obravnavamo gostoto svetlobnega toka svetil različnih oblik. Razvili smo merilni sistem in z njim izvedli eksperiment, s katerim izmerimo gostoto svetlobnega toka v odvisnosti od oddaljenosti od svetila in prostorsko porazdelitev gostote svetlobnega toka na dani oddaljenosti od svetila. Slednjo ponazorimo s krogelnimi diagrami. Meritve smo izvedli z luksmetrom proizvajalca Vernier.
Keywords: svetila, fotometrija, gostota svetlobnega toka, osvetljenost, luksmeter, krogelni diagrami
Published: 31.01.2014; Views: 1232; Downloads: 198
.pdf Full text (7,41 MB)

5.
AVTOMATIZACIJA LUČI IN SENČIL V POSLOVNI ZGRADBI
Alen Krošelj, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pri diplomskem delu sem se osredotočil na avtomatizacijo luči in senčil ter razložil delovanje le-teh na ravni podjetja. Diplomsko nalogo sem naredil ob pomoči podjetja Elektro Pirnat, ki se ukvarja z elektroinštalacijami, avtomatizacijo, programiranjem, računalniškimi mrežami in montažo protivlomnih sistemov. V današnjih časih, ko je energetska učinkovitost stavb zelo aktualna tema, sem se osredotočil na omejitev porabe električne energije. V diplomskem delu sem podal svoje ideje za izboljšanje obstoječega stanja v podjetju. Modernizirali smo objekt tako, da smo zamenjali obstoječa svetila z varčnejšimi ter okolju bolj prijaznimi lučmi, kot so LED in cree svetila. Primerjal sem svetila med seboj in izbral najboljšo opcijo. Že s samo zamenjavo svetil bi lahko podjetje prihranilo do 50 % električne energije v pisarnah. Opisal sem KNX sistem, ga primerjal s klasično električno inštalacijo in razložil topologijo KNX sistema. Predstavil sem elemente, s katerimi sem praktično izvedel primer na panelu. Predstavil sem tudi način programiranja elementov. V diplomskem delu sem se osredotočil na problematiko energetske učinkovitosti v podjetju. Predstavil sem rešitev za zmanjšanje porabe električne energije ter avtomatizacijo svetil in senčil, kar bi dodatno pomagalo zmanjšati nepotrebne stroške v podjetju. V diplomskem delu je predstavljena LED tehnologija, njene lastnosti, prihranek, strošek avtomatizacije, pozitivne lastnosti avtomatizacije ter investicija pri modernizaciji in avtomatizaciji podjetja.
Keywords: avtomatizacija, modernizacija, LED svetila, KNX sistem
Published: 24.09.2013; Views: 1894; Downloads: 311 
(1 vote)
.pdf Full text (4,15 MB)

6.
PROBLEMATIKA JAVNE RAZSVETLJAVE S PREDLAGANIMI REŠITVAMI NA PODROČJU OBČINE HOČE - SLIVNICA
Jure Grobin, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je analizirano obstoječe stanje javne razsvetljave v Občini Hoče – Slivnica. Na osnovi opravljene analize je bil ugotovljen delež ustreznih / neustreznih svetilk. Za izboljšanje obstoječega stanja je bila predvidena zamenjava svetilk v dveh fazah, pri čemer smo analizirali tri različice menjav svetilk. Kot vzorčni primer sta obdelana dva – po svojih značilnostih različna – cestna odseka, za katera je bil izbran nov tip svetilk in izveden izračun parametrov svetila. V zaključku diplomskega dela je opredeljena potrebna investicija menjave svetilk javne razsvetljave v Občini Hoče – Slivnica, tudi finančno ovrednotena, ter podan izračun prihranka električne energije.
Keywords: varnost v cestnem prometu, javna razsvetljava, svetila, svetlobno onesnaženje
Published: 15.02.2013; Views: 1637; Downloads: 144
.pdf Full text (21,08 MB)

7.
8.
OBLIKOVANJE KOLEKCIJE SVETIL IZ NARAVNIH MATERIALOV - NATURA
Ingrid Koren, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Oblikovanje kolekcije svetil iz naravnih materialov — NATURA, temelji na oblikovanju štirih serij svetil s poudarkom in inspiracijo na letnih časih ter materialov, ki jih najdemo v naravi. Vsaka serija je realizirana s tremi svetili. Za serijo Natura Spring sem uporabila materiale, značilne za pomlad: posušene cvetlice, mah ter bombaž. Serija Natura Summer vsebuje materiale kot so pesek, školjke in kokos, ki nas spominjajo na poletni čas. Posušene buče, juta in glina sestavljajo serijo Natura Fall in naznanjajo jesen. Serijo Natura Winter sestavljajo materiali, ki spominjajo na zimsko hladnost, to so kamni, jajčne lupine ter volna.
Keywords: tekstil, interjer, svetila, ekološko oblikovanje, naravni materiali
Published: 24.11.2010; Views: 2082; Downloads: 251
.pdf Full text (6,58 MB)

9.
OBLIKOVANJE KOLEKCIJ SVETIL
Eva Bračič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Oblikovanje kolekcij svetil temelji na oblikovanju treh kolekcij svetil s poudarkom na inspiraciji in ustvarjanju treh konceptov, ki se povezujejo v enega. Prva kolekcija, imenovana Volna, je v napravljena iz surove volne , obdelane s tehniko polstenja, njen navdih je oblikovanje neobdelanih naravnih materialov. Led je naslov druge kolekcije, katere inspiracija je posnemanje narave z uporabo modernih materialov. V tej kolekciji uporabljen material akrilat posnema led. Tretja kolekcija z imenom Plastika predstavlja rešitev uporabe predmetov iz nerecikljivih materialov, ki jih prehitro zavržemo. Svetila tretje kolekcije so tako oblikovana iz plastičnih vilic, plastičnih slamic in žogic za namizni tenis, ki vsebujejo polistiren, ki ga ne recikliramo.
Keywords: svetila, luči, oblikovanje, interier, oblikovanje svetil
Published: 16.10.2009; Views: 2417; Downloads: 198
.pdf Full text (2,96 MB)

10.
Svetlobno onesnaževanje v Slovenski Bistrici
Nina Globovnik, 2008, undergraduate thesis

Keywords: geografija, Slovenska Bistrica, onesnaževanje, svetloba, bleščanje, svetila, diplomska dela
Published: 26.01.2009; Views: 4700; Downloads: 545
.pdf Full text (10,88 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica