| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Študijsko gradivo pri predmetu Mednarodno javno pravo : zbirka vaj
Matjaž Tratnik, Petra Weingerl, 2023

Abstract: Študijsko gradivo v obliki zbirke vaj je namenjeno študentom prve stopnje bolonjskega študijskega programa Pravo pri predmetu Mednarodno javno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Študijsko gradivo je pripravljeno za izvedbo vaj v pedagoškem procesu. Naloge so razdeljene na dva dela. Prvi del zajema praktične primere, drugi del pa vprašanja in trditve. Pričujoči Zbirki vaj je priložena tudi Ustanovna listina Združenih narodov s Statutom Meddržavnega sodišča. Študijsko gradivo služi kot priprava na izpit pri predmetu Mednarodno javno pravo, kot pripomoček pa lahko pride prav tudi pri drugih predmetih s področja mednarodnega prava.
Keywords: mednarodno pravo, subjekti, viri, načela mednarodnega prava, mirno reševanje sporov, človekove pravice, Organizacija združenih narodov, Svetovna trgovinska organizacija
Published in DKUM: 21.08.2023; Views: 462; Downloads: 37
.pdf Full text (26,56 MB)
This document has many files! More...

2.
POSEBNI SUBJEKTI MEDNARODNEGA PRAVA - MEDNARODNI ODBOR RDEČEGA KRIŽA
Andreja Tepina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Henry Dunant, idejni oče in eden od ustanoviteljev Mednarodnega odbora Rdečega križa, si leta 1862, ko je izdal knjigo »Spomin na Solferino«, prav gotovo ni mogel predstavljati, da bo organizacija, ki je imela zametke v tako tragičnem dogodku, kot je bila bitka za Solferino leta 1859, 150 let kasneje predstavljala enega glavnih akterjev v mednarodnem humanitarnem pravu. In ne samo to, Mednarodni odbor Rdečega križa je pri svojem delu uspel ohraniti nepristranskost, neodvisnost, nevtralnost in tako zagotavlja enako in pravično obravnavo vseh žrtev oboroženih spopadov ne glede na njihovo nacionalnost ter s tem izpolnjuje vizijo ustanoviteljev Mednarodnega odbora Rdečega križa. Ravno zaradi izjemne vloge v mednarodnem humanitarnem pravu, Mednarodni odbor Rdečega križa danes uživa edinstven status v mednarodni skupnosti. Na podlagi mandata mednarodne skupnosti, je status Mednarodnega odbora Rdečega križa približan mandatu mednarodnih vladnih organizacij, ki so poleg držav, temeljni subjekti mednarodnega prava s polnimi pravicami in obveznostmi ter imajo tudi mednarodno pravno osebnost. Pravice in obveznosti iz podeljenega mandata mednarodne skupnosti pa Mednarodni odbor Rdečega križa, četudi v osnovi še vedno zasebno in torej nevladno organizacijo, ločujejo od statusa drugih nevladnih organizacij. V diplomski nalogi so predstavljene pravne podlage za pridobitev posebnega statusa Mednarodnega odbora Rdečega križa v mednarodni skupnosti. Med temi imajo še posebno težo Ženevske konvencije iz leta 1949 z Dopolnilnimi protokoli, ki predstavljajo hrbtenico mednarodnega humanitarnega prava. V nalogi je prikazano tudi izvajanje aktivnosti Mednarodnega odbora Rdečega križa, na podlagi mednarodnega mandata, v praksi, se pravi v mednarodnih in nemednarodnih oboroženih spopadih ter izvajanje aktivnosti Mednarodnega odbora Rdečega križa ob sodobnih metodah oboroženih spopadov.
Keywords: Mednarodni odbor Rdečega križa, Ženevske konvencije 1949 z Dopolnilnimi protokoli, mednarodno humanitarno pravo, subjekti mednarodnega prava, mednarodna pravna osebnost, mednarodni oboroženi spopadi, nemednarodni oboroženi spopadi.
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 1678; Downloads: 183
.pdf Full text (1007,39 KB)

3.
DRŽAVA KOT SUBJEKT MEDNARODNEGA PRAVA
Alja Tretjak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Država je glavni subjekt mednarodnega prava. Pomembno vlogo pri nastajanju države kot subjekta mednarodnega prava ima eno izmed splošnih načel mednarodnega prava, to je pravico do samoodločbe. Pravica do samoodločbe pa je le odskočna deska naroda, da lahko ustanovi lastno državo. Da država nastane, morajo biti izpolnjeni štirje kriteriji iz Konvencije iz Montevidea. Za uspešno sodelovanje z drugimi državami pa je pomembno priznanje drugih držav. Dokler je ne priznajo, sicer obstaja, vendar ji samo dejstvo obstoja nič ne pomaga, če druge države z njo niso pripravljene sodelovati. Država je subjekt mednarodnega prava, je suverena, kar pomeni, da ima samo ona nadzor nad svojim ozemljem in se nima nihče pravice vmešavati v njene notranje zadeve. Ko nastopa v taki vlogi nosilke oblasti, uživa imuniteto, kar pomeni, da v teh primerih ne more biti tožena pred tujimi sodnimi organi. Poleg držav pa mednarodno pravo priznava kot subjekte mednarodnega prava tudi druga telesa, vendar vsa ne uživajo enako mero subjektivitete. Države določijo, kolikšno mero subjektivitete bo določeno telo uživalo. Največjo mero subjektivitete države ponavadi prenesejo na mednarodne organizacije, na katere lahko prenesejo tudi del svoje suverenosti. Taka suverena država se že več desetletij trudi postati tudi Zahodna Sahara, vendar na tej njeni poti uresničitve pravice do samoodločbe vedno znova prihaja do določenih ovir. Organizacija združenih narodov ji skuša pomagati, vendar so njene članice tudi države, ki se z osamosvojitvijo ne strinjajo, oziroma temu ostro nasprotujejo. Kar pa Organizaciji združenih narodov preprečuje učinkovitejšo pomoč temu narodu pri uresničitvi pravice do samoodločbe, ki je tudi eno izmed temeljnih načel organizacije, in jo torej s tem ovirajo pri izpolnjevanju svojih načel zapisanih tudi v Ustanovni listini.
Keywords: subjekti mednarodnega prava, država, pravica do samoodločbe, priznanje države, suverenost, imuniteta, Zahodna Sahara.
Published in DKUM: 20.04.2016; Views: 2278; Downloads: 308
.pdf Full text (511,51 KB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica