| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRERAČUN NIZKOENERGETSKEGA OBJEKTA Z UPORABO ZALOGOVNIKA ENERGIJE
Matej Kramar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Nenačrtovana in eksplicitna rast porabe energentov je in bo pomembno zaznamovala vsakdanjo, nenasitno človekovo potrebo po energiji. Spremembe je mogoče čutiti na vseh področjih družbenega življenja. Bodisi v avtomobilski industriji z državnim in internim subvencioniranjem k nakupu tehnično dovršenega prevoznega sredstva, ali v gradnji in rekonstrukciji stavb z raznimi ekokrediti in javnimi finančnimi sredstvi. Celoten svet na novo spoznava alternativne vire energije. Toplotna črpalka, ki že obstaja skoraj dve stoletji, je končno dosegla primerno pozornost, in koriščenje sončne energije, ki je bo vedno več zaradi ironične rasti toplogrednih plinov, ter klimatska naprava so postali prioritetni dejavnik energije.
Keywords: Toplotna črpalka, solarna energija, zalogovnik energije, talno gretje, prezračevanje, sušilnica, učinkovita in racionalna raba energije v stavbah.
Published: 13.05.2009; Views: 2612; Downloads: 435
.pdf Full text (5,78 MB)

2.
INVESTICIJSKI ELABORAT ZA NAKUP TEHNOLOŠKO INOVATIVNE SUŠILNICE ZA TERMIČNO OBDELAVO LESA
Primož Robnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje pripravo investicijskega elaborata za nakup inovativne opreme. V prvem delu diplomske naloge je teoretično opisana priprava investicijskega elaborata in definicije inovacije. V drugem delu, ki je praktičen, pa je predstavljeno podjetje Robnik, d.o.o., sušilnica za termično obdelavo lesa in del investicijskega elaborata za nakup sušilnice za termično obdelavo lesa De Nardi TMS 5 za podjetje Robnik, d.o.o..
Keywords: termična obdelava, vrata, investicijski elaborat, les, sušilnica, Robnik, d.o.o.
Published: 13.10.2011; Views: 2745; Downloads: 416
.pdf Full text (2,52 MB)

3.
Tehnično - poslovni preračun energijske izrabe perutninskega perja in postavitev sistema za soproizvodnjo toplotne in električne energije
Jan Jurjec, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo preučili možnost energijske izrabe perja, ki kot stranski produkt ostane v Perutnini Ptuj. Postavitev celotnega sistema bo vključevalo sušilnico perja in kotlarno s postavljenim Rankinovim krožnim procesom, ki proizvaja toplotno in električno energijo. V krožnem procesu bo ostajala vroča voda, ki je uporabna tako za sušilnico kot tudi uporabo v tehnološkem procesu v mesno predelovalnem obratu. V drugem delu naloge – v aplikativnem delu – smo na osnovi inženirskih in ekonomskih izračunov poskušali kar najbolj realno prikazati možnost vzpostavitve sistema izrabe ostankov kot biomase. Kot končni produkt raziskave je pripravljen zagonski elaborat za zagon projekta nabave in postavitve obrata. V ekonomskem preračunu smo prikazali tako prihodkovno kot odhodkovno stran. Rezultat je smotrna investicija, ki se v dobi 7 let povrne, nadaljnjo delovanje pa ustvarja dobiček podjetju.
Keywords: ORC proces, perje, Perutnina Ptuj, kurilna naprava, sušilnica, zagonski elaborat, SPTE
Published: 10.01.2014; Views: 954; Downloads: 134
.pdf Full text (3,68 MB)

4.
Analiza gospodarnosti proizvodnje pri predelavi lesa
Rok Hribernik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z analizo gospodarnosti proizvodnje pri predelavi kvalitetnega lesa na kmeriji Hribernik. Poleg kmetijske dejavnosti se na kmetiji Hribernik ukvarjamo s predelavo različnih kvalitet lesa. Največji delež predelave predstavlja najkvalitetnejši les, ki se uporablja za izdelavo oken in vrat. Opravljena analiza temelji na realnem primeru, kjer so upoštevani vsi stroški, ki nastanejo med predelavo. Izračunali smo izkoristek lesa, strojne ure strojev in dobiček. Ugotovili smo, katere dejavnosti so dobičkonosne in kakšen prihodek ustvarjajo. Izračunali smo tudi stroške ter razmislil o možnih rešitvah, ki bi zmanjšale stroške ter tako izboljšale gospodarnost proizvodnje.
Keywords: predelava lesa, analiza gospodarnosti proizvodnje, kmetija Hribernik, žaga, sušilnica za les
Published: 12.11.2014; Views: 1005; Downloads: 246
.pdf Full text (1,87 MB)

5.
MIKROPROCESORSKA REGULACIJA SUŠILNICE S PODPORO ZA ETHERNET
Grega Močnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je avtomatizacija dolgotrajnega procesa sušenja mesnih izdelkov in razvoj sistema, ki bo enostaven za uporabo. Izdelali smo regulacijo sušilnice za meso s podporo za Ethernet. Razložili smo proces sušenja in njegovo uporabnost v mesni industriji. Predstavljamo princip regulacije pri sušenju, pri čemer se posebej osredotočamo na regulacijo temperature in vlage. Pri izdelavi sistema smo uporabili protokol Ethernet, vmesnik SPI in vmesnik I2C. Za komunikacijo je bil izbran modul Wiznet W5000io Ethernet, za procesiranje pa mikrokrmilnik LPC11A14. Sistem se je v domačem okolju izkazal za učinkovitega, z določenimi izboljšavami pa bo koristen pripomoček pri proizvodnji suhomesnih izdelkov.
Keywords: sušilnica, regulacija, mikroprocesor, ethernet
Published: 20.10.2015; Views: 902; Downloads: 161
.pdf Full text (2,73 MB)

6.
Analiza procesnih parametrov v sušilnici koruze
Uroš Marčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan postopek sušenja koruze. Predstavljeni so osnovni pojmi o sušenju, načini in vrste sušenja. Bistvo naloge je obravnava sušilnice koruze podjetja Agrocorn d.o.o. iz Turnišča v Prekmurju, kjer je nazorno prikazan potek sušenja in drugi pomembni ključni elementi sušilnice. Diplomska naloga zajema analitični preračun procesnih parametrov sušilnice, kot so masni pretok vlažne in suhe koruze, količino potrebnega sušilnega zraka, vstopne in izstopne vlažnosti in še druge parametre. V nalogi so podani rezultati procesnih parametrov pri različnih okoliških obratovalnih pogojih sušilnice. Obratovalni pogoji sušilnice se spreminjajo glede na čas delovanja sušilnice preko celotnega dne in glede na mesec v koledarskem letu. Prikazan je vpliv vlažnosti zraka na izstopu iz sušilnice in povečane temperature le tega na vstopu v sušilnico na potrebno količino sušilnega zraka in porabljeno energijo.
Keywords: sušenje, konvekcijsko sušenje, sušilnica koruze, vlažen zrak
Published: 10.10.2016; Views: 1075; Downloads: 127
.pdf Full text (2,28 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica