| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 578
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Trg varnostnih storitev
Renato Golob, 2002, published professional conference contribution

Keywords: zasebno varovanje, varnostne storitve, trženje, zakonodaja, organizacijska struktura
Published in DKUM: 11.03.2024; Views: 90; Downloads: 1
.pdf Full text (249,38 KB)

2.
Izboljšanje poslovnih procesov v podjetju Deportivo d.o.o.
Manja Ančevski, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Procesi se odvijajo na vsakem koraku življenja. Čeprav jih v vsakdanjem življenju ne definiramo tako pogosto, je za organizacije bistvenega pomena, da te jasno opredelijo njihove poslovne procese. Z naraščajočo mednarodno konkurenco se organizacije danes spopadajo z izzivi za svoj obstoj. Z namenom preživetja v konkurenčnem mednarodnem okolju se veliko organizacij odloča za prenovo svojih poslovnih procesov, kar pa povzroči še druge organizacijske spremembe. V diplomskem delu smo najprej opredelili poslovne procese, management poslovnih procesov in organizacijsko strukturo podjetij, pri čemer smo podrobneje obravnavali funkcijsko in procesno organizacijsko strukturo. V nadaljevanju smo opredelili prenovo poslovnih procesov ter sistematizacijo delovnih mest. V aplikativnem delu smo opisali in analizirali poslovne procese, organizacijsko strukturo in delovna mesta v podjetju Deportivo, d. o. o. Prišli smo do spoznanja, da je treba poslovne procese izboljšati, saj so ti trenutno neoptimalni in zaradi njih prihaja do težav. V nadaljevanju smo podali ter analizirali predloge izboljšav za obravnavano podjetje ter ocenili učinke predlaganih sprememb. Ugotovili smo, da bi spremembe v organizacijski strukturi in izboljšanje poslovnih procesov pozitivno vplivali na delovanje in poslovanje podjetja. Prišli smo do spoznanja, da prenova poslovnih procesov ni enkraten projekt, vendar da je treba procese posodabljati in prenavljati skozi celoten življenjski cikel podjetja. Prenova poslovnih procesov velikokrat privede tudi do organizacijskih sprememb. Za lažji potek dela po prenovi imajo podjetja idealno priložnost, da posodobijo ali na novo napišejo sistematizacijo delovnih mest.
Keywords: poslovni procesi, prenova, organizacijska struktura, sistematizacija delovnih mest.
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 267; Downloads: 29
.pdf Full text (1,91 MB)

3.
Validacija slovenske priredbe Lestvice kompulzivne rabe spleta : magistrsko delo
Natalija Kašman, 2023, master's thesis

Abstract: V zadnjih desetletjih smo priča izrazitemu porastu rabe spleta. Medtem ko ta prinaša mnoge koristi in v številnih vidikih olajšuje naš vsakdan, skriva tudi mnoge pasti, kot je denimo kompulzivna raba spleta. Osnovni predpogoj za boljše razumevanje zadnje omenjene so preverjeni in veljavni merski pripomočki, ki pa v mnogih jezikih, tudi v slovenščini, še niso na razpolago. Namen magistrskega dela je tako bil s pomočjo vzvratnega prevoda prevesti Lestvico kompulzivne rabe spleta (CIUS) v slovenski jezik in preveriti, ali ima ustrezne merske značilnosti in ali izkazuje predvideno enofaktorsko strukturo. V končni vzorec je bilo zajetih 446 udeležencev, starih med 15 let in 88 let, ki so po spletu izpolnili baterijo vprašalnikov. Opravili smo konfirmatorno faktorsko analizo, korelacijske in hierarhične regresijske analize. Rezultati so pokazali, da ima slovenska priredba vprašalnika CIUS enofaktorsko strukturo in visoko notranjo zanesljivost. Prav tako je izkazala ustrezno konvergentno veljavnost, saj se je negativno povezovala s samokontrolo in pozitivno s problematično rabo spleta in količino časa, preživetega na spletu za zasebne namene. Glede na rezultate ima tudi ustrezno diskriminativno veljavnost, saj se je le neznatno do šibko negativno povezovala s sprejemljivostjo in odprtostjo. V pozitivni smeri pa je napovedala depresijo, anksioznost in stres, s čimer je izkazala ustrezno napovedno veljavnost. Kljub nekaterim pomanjkljivostim raziskave so rezultati pokazali, da ima slovenska priredba vprašalnika CIUS ustrezne merske značilnosti, s čimer smo pridobili veljaven in zanesljiv merski pripomoček za merjenje kompulzivne rabe spleta v slovenščini.
Keywords: kompulzivna raba spleta, validacija, faktorska struktura, veljavnost, zanesljivost
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 305; Downloads: 28
.pdf Full text (1,53 MB)

4.
Eksperimentalna analiza vezave pomožnih snovi na zdravilno učinkovino : diplomsko delo
Jan Čokolič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Število bioloških zdravil na trgu hitro narašča, vendar so zaradi zahtevnih procesov izdelave, le-ta draga, zaradi strukturne zapletenosti in z njo povezanih nestabilnosti pa imajo omejen rok uporabe. Vsako biološko zdravilo tako poleg zdravilne učinkovine, proteina, vsebuje tudi različne pomožne snovi, male organske molekule, ki izboljšujejo njeno stabilnost in podaljšujejo rok uporabe. Pomožne snovi lahko aktivno učinkovino zaščitijo na več načinov, med drugim tudi tako da se nanjo direktno vežejo. Najbolj pogoste skupine pomožnih snovi, ki se uporabljajo v formulaciji biofarmacevtskih proteinov, so površinsko aktivne snovi, sladkorji in aminokisline. V diplomskem delu smo eksperimentalno preučili vezavo najbolj pogostih pomožnih snovi z modelnim biofarmacevtskim proteinom. Uporabili smo modelni protein BSA ter PS20, PS80, ArgHCl in saharozo, ki spadajo med pomožne snovi. Spremljali smo spreminjanje sekundarne strukture s CD spektrometrijo, določevali smo temperaturo razvijanja proteinskih vzorcev z metodo DSC, določevali smo temperaturo agregacije z metodo DLS ter stopnjo oligomerizacije proteinskih vzorcev z metodo SEC-HPLC. Ugotovili smo, da ima dodatek pomožnih snovi viden vpliv na stabilnost proteina v vzorcu. Z dodatkom pomožnih snovi se sekundarna struktura proteina začne spreminjat pri višji temperaturi, prav tako z dodatkom pomožnih snovi narastejo temperature razvijanja. Temperatura agregacije se prav tako zviša z dodatkom pomožnih snovi, delež monomerov v vzorcu pa se z dodatkom pomožnih snovi zmanjša, medtem ko se deleža dimerov in večjih agregatov povečata. Največje spremembe smo zasledili pri vzorcih, ki so poleg proteina BSA vsebovali saharozo, ArgHCl ter PS20 in PS80, katerih koncentracija je bila nad CMC.
Keywords: protein, pomožne snovi, sekundarna struktura, temperatura razvijanja, temperatura agregacije, oligomerizacija
Published in DKUM: 11.09.2023; Views: 391; Downloads: 38
.pdf Full text (3,01 MB)

5.
Analiza in primerjava podatkovnih struktur različnih platform verig blokov : diplomsko delo
Jan Bajec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Veriga blokov je decentralizirana podatkovna struktura s katero hranimo podatke, ki jih je praktično nemogoče manipulirati. Obstaja več različnih platform, ki so na svoj način implementirale svojo verigo blokov. V zaključnem delu bomo analizirali šest različnih platform verig blokov in jih med seboj tudi primerjali. Izbrali smo si tri platforme javnih omrežij: Bitcoin, Ethereum, Polkadot in tri platforme konzorcijskih omrežij: Hyperledger Fabric, Hyperledger Besu in Corda.
Keywords: veriga blokov, podatkovna struktura, javno omrežje, konzorcijsko omrežje, Merklovo drevo
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 643; Downloads: 67
.pdf Full text (1,85 MB)

6.
Delovanje športnih organizacij
Aljaž Kocet, 2022, master's thesis

Abstract: Šport že dolgo časa ne predstavlja samo enega izmed mnogih hobijev, ki si ga lahko posamezniki izberemo. Športne organizacije so se v zadnjih nekaj letih, morda celo desetletjih, razvile do tolikšne mere, da v današnjih časih skoraj ni več posameznika, ki ne bi prepoznal logotipa svetovno znanega športnega kluba ali pa vsaj nekaterih glavnih zvezdnikov teh klubov. Športno okolje že dalj časa tudi ni več odmaknjeno od poslovnega sveta, vedno večji postaja namreč tudi poslovni segment športnih organizacij, ki se vedno bolj zavedajo pomembnosti rasti in razvoja celotne organizacije. Dejstvo je tudi, da lahko, če gledamo skozi prizmo delovanja organizacij, v športnih organizacijah najdemo večino mehanizmov, pristopov in principov, ki jih najdemo tudi v klasičnih organizacijah. Prav tako, kot lahko v klasičnih poslovnih organizacijah najdemo veliko različnih tipov managerjev, lahko te najdemo tudi v športnih organizacijah, kjer imajo managerji enako pomembno vlogo pri ustvarjanju rasti in razvoja celotne organizacije kot managerji v klasičnih poslovnih organizacijah. V povezavi z managerji je pomembno razmisliti tudi o načinih vodenja, ki se pojavljajo v organizacijah. Tudi tukaj športne organizacije niso izjema, saj je tudi v športnem okolju veliko odvisno od načina vodenja, ki ga managerji uporabljajo pri svojem delu. Omenjena dejstva predstavljajo glavno tematiko tega magistrskega dela, saj se zavedamo, da so športne organizacije v poslovnem svetu še vedno na nek način na stranskem tiru oziroma se jim ne posveča prav veliko pozornosti. Čeprav se v zadnjih nekaj letih ta trend nekoliko spreminja, pa je šport vseeno še vedno v večini obravnavan zgolj kot hobi in ne toliko kot predmet posla. Tako lahko povzamemo, da se tudi športne organizacije vse bolj ravnajo po principih delovanja poslovnih organizacij, saj jim to prinaša tako športne kot poslovne rezultate. V empirični raziskavi smo prišli do nekaterih pomembnih spoznanj. Jasno je na primer razvidna povezava med velikostjo nogometnega kluba in natančno ter celovito razdelano organizacijsko strukturo. V primerjavi s klasičnimi poslovnimi organizacijami smo lahko ugotovili tudi, da gre pri športnih organizacijah za manjše število opredeljenih področij. V analizi smo analizirali tudi prihodke v določenih uspešnih evropskih nogometnih klubih. Rezultati so jasno pokazali dejstvo, da imajo največje število osvojenih lovorik tisti nogometni klubi, ki v svojem poslovanju ustvarjajo tudi največ prihodkov.
Keywords: organizacija, organizacijska struktura, struktura prihodkov, uspešnost organizacije, management, šport, športni management, športna organizacija, nogomet, nogometni klubi
Published in DKUM: 07.10.2022; Views: 507; Downloads: 73
.pdf Full text (2,62 MB)

7.
Primerjava upravne in vojaške strukture Kitajske v času dinastije Han z Rimskim cesarstvom : magistrsko delo
Janez Flis, 2022, master's thesis

Abstract: Dinastija Han je Kitajski vladala med letom 202 pr. n. št. in letom 220. Njena več kot štiristoletna vladavina je označena kot zlato obdobje kitajske zgodovine. Predstavlja namreč obdobje miru, stabilnosti in vsesplošnega družbenega napredka. V tem času je prišlo do poenotenja obsežnega območja in nadaljnje širitve cesarstva proti zahodu. Na ta način je Kitajska, sicer tradicionalno izolirana pred svetom, prišla v stik z ljudstvi osrednje Azije, posredno pa tudi v stik z Rimskim cesarstvom. Slednje se je oblikovala konec 1. stol. pr. n. št. in tako soobstajalo s Kitajsko v času dinastije Han slabih 250 let. Primerjava upravnih in vojaških struktur obeh cesarstev razkriva, da med njima obstajajo določene podobnosti, kot npr. pri vlogi cesarja ter pri sistemu javne uprave. Obe cesarstvi sta izrabili učinkovit birokratski aparat za izvajanje nadzora, kar je posledično krepilo cesarsko oblast. Hkrati pa obstajajo precejšnje razlike na področjih vlade, zakonodaje in pravosodja ter vojske. Večina teh razlik izhaja iz družbeno ter kulturno pogojenih ideoloških razlik, ki obe območji zaznamujejo še danes. Cesarstvi sta bili med seboj povezani preko trgovine, ki je potekala po sistemu trgovskih poti oz. t. i. svilne ceste, ki je s Kitajske prek osrednje Azije vodila na Bližnji vzhod in nato v Evropo. Toda to trgovanje je bilo po večini posredno in ni omogočalo neposrednega stika med cesarstvoma, ki ga ni bilo niti na diplomatski ravni vse do 2. polovice 2. stoletja.
Keywords: Kitajska, Rimsko cesarstvo, dinastija Han, upravna struktura.
Published in DKUM: 06.10.2022; Views: 482; Downloads: 37
.pdf Full text (1,07 MB)

8.
Algoritem SA-IS za tvorbo priponskega polja : diplomsko delo
Daniel Kvar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Priponsko polje je podatkovna struktura, ki nam zelo učinkovito pomaga, kadar želimo izvajati določene operacije nad nizi, kot recimo: iskanje vzorca v nizu, iskanje najdaljšega ponavljajočega se niza in podobne. Obstaja več algoritmov za tvorbo priponskega polja. Algoritem SA-IS obljublja njegovo konstrukcijo v linearnem času, majhno prostorsko zahtevnost in hitrost v praksi. V diplomskem delu bomo najprej analizirali delovanje algoritma, sledila bo implementacija, testiranje in merjenje časa CPU ter porabo pomnilnika implementiranega algoritma.
Keywords: računalništvo, algoritem, podatkovna struktura, priponska polja, inducirano razvrščanje, časovna zahtevnost
Published in DKUM: 25.08.2022; Views: 1024; Downloads: 164
.pdf Full text (1,37 MB)

9.
Resonančni grafi nekaterih dvodelnih zunajravninskih grafov in posplošena metoda prerezov : doktorska disertacija
Simon Brezovnik, 2022, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji se najprej ukvarjamo z resonančnimi grafi katakondenziranih sodih obročnih sistemov (CERS-ov) in njihovo povezavo z marjetičnimi kockami. V nadaljevanju razvijemo posplošeno metodo prerezov, ki omogoča izračun različnih topoloških indeksov (Wienerjevega indeksa dvojno vozliščno-uteženega grafa, Schultzevega indeksa ter indeksov tipa Szeged). V uvodnem poglavju so predstavljeni nekateri že znani rezultati v povezavi z resonančnimi grafi in posplošeno metodo prerezov. Prav tako v nekaj stavkih napovemo rezultate, ki sledijo v nadaljevanju. V drugem poglavju zapišemo osnovne definicije, ki se dotikajo področja teorije grafov in so potrebne za razumevanje osrednjega dela. V tretjem poglavju predstavimo vse obravnavane kemijske strukture in grafe, ki modelirajo te strukture. Najprej obravnavamo benzenoidne sisteme, zatem opišemo CERS-e, fenilene in koronoide. V četrtem poglavju definiramo resonančni graf in pojasnimo povezavo med Kekuléjevimi strukturami in popolnimi prirejanji grafa. Nadalje zapišemo algoritem, ki omogoča iskanje resonančnega grafa poljubnega CERS-a, temelji pa na binarnem kodiranju njegovih popolnih prirejanj. Zatem se ukvarjamo tudi z raziskovanjem CERS-ov, ki imajo izomorfne resonančne grafe. Dobljene rezultate nato uporabimo na fenilenih in tako dobimo zvezo med njihovimi resonančnimi grafi in resonančnimi grafi katakondenziranih benzenoidnih grafov. Na koncu poglavja predstavimo definicijo marjetične kocke in karakteriziramo CERS-e, katerih resonančni grafi so marjetične kocke. V petem poglavju so predstavljeni topološki indeksi, ki temeljijo na razdaljah v grafu oziroma na stopnjah vozlišč. Nadalje predstavimo krepko utežene grafe in na njih definiramo indekse tipa Szeged. V zaključku poglavja predstavimo model, s katerim obravnavamo odvisnost med vrelišči alkenov in alkadienov ter povezavno-uteženimi Wienerjevimi indeksi. Pri tem izvedemo nelinearno regresijsko analizo. V šestem poglavju definiramo kvocientni graf poljubnega povezanega grafa. V nadaljevanju predstavimo posplošeno metodo prerezov in dokažemo, da lahko le-to uporabimo tudi za izračun Schultzevega in Gutmanovega indeksa. Rezultate uporabimo na fenilenih in nekaterih drugih grafovskih družinah. Na koncu šestega poglavja razvijemo posplošeno metodo prerezov za topološke indekse tipa Szeged in zapišemo formulo za izračun teh indeksov za poljuben krepko uteženi graf. Nazadnje ponudimo še nekaj zgledov uporabe izpeljane metode za različne molekularne grafe.
Keywords: Djoković-Winklerjeva relacija, resonančni graf, benzenoidni sistem, fenilen, CERS, Kekuléjeva struktura, popolno prirejanje, marjetična kocka, kvocientni graf, topološki indeks, Wienerjev indeks, Gutmanov indeks, Schultzev indeks, topološki indeksi tipa Szeged, posplošena metoda prerezov
Published in DKUM: 27.07.2022; Views: 852; Downloads: 79
.pdf Full text (2,40 MB)

10.
Določitev možnih izboljšav v procesih podjetja Optium d.o.o.
Tadej Kancler, 2021, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo je osnovano na podlagi večletnih analiz in opazovanj procesov podjetja. V začetnem poglavju so predstavljene osnove teorije na podlagi vrst organizacijskih struktur, med katere štejemo enostavno, funkcijsko, divizijsko, projektno, matrično in procesno. Pod teoretične osnove, ki se nanašajo na diplomsko delo, spada tudi organizacija skladiščnega poslovanja, s poudarkom na skladiščnih virih in temeljnih skladiščnih procesih. V zadnjem podpoglavju teoretičnih osnov govorimo o procesnih diagramih, pod katere spadajo špageti diagram, blok diagram in diagram poteka. V poglavju obstoječega stanja je predstavljenih vseh pet oddelkov podjetja Optics Trade. V nadaljevanju pa je predstavljeno tudi obstoječe stanje skladišča in fizične poslovalnice. V zaključku naloge smo izdelali kritično analizo na podlagi procesne karte, z uporabo ASME simbolov, in sicer za vsak posamezni oddelek, skladišče in fizično poslovalnico. Iz poglavja kritične analize smo lahko ugotovili številne vzroke za nastanek problematike, ki primarno vodi v izgubo časa. V zadnjem poglavju smo navedli predloge za izboljšave ali odpravo razpršenosti komunikacije in posodobitve sistema izdajanja računov.
Keywords: Skladiščenje, izboljšava, proces, diagram poteka, ASME simboli, organizacijska struktura.
Published in DKUM: 03.03.2022; Views: 728; Downloads: 112
.pdf Full text (1,84 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica